Bukós szakasz / CHiPs (2017)
2017. április 04. írta: danialves

Bukós szakasz / CHiPs (2017)

Nehezen tudom elképzelni, hogy nem a szériává, sőt, már egyenesen Sötét zsaruk-crossoverré érő Jump Street-széria sikere lebegett Dax Shepard szeme előtt, amikor a Bukós szakaszba belefogott. Ugyanis itt is egy több évtizedes zsaruszéria adta az alapot, amelyre az író-rendező, illetve még az egyik főszerepet is magára vállaló úriember építkezett - hogy a végeredmény nagyjából ennyiben is emlékeztessen csak a Philip Lord - Chris Miller páros nagy sikerű komédiáira.chips-movie-trailer-hd-images.jpg

Nem született tehát új klasszikus, a Bukós szakasz azonban tucatfilmként is el tud ütni az átlagtól. Tagadhatatlan, hogy mint a kortárs mainstreamet és ezen belül a hasonló jellegű vígjátékokat (Kamuzsaruk, Pofázunk és végünk, Központi hírszerzés), ezt a komédiát is semmibe szalasztott, félig megrágott karakterívek, leegyszerűsített összefüggések és siettetett történetvezetés jellemzi. Elnagyolt a két főszereplő konfliktusának kiteljesedése majd kötelező baráttá válásuk, valamint magánéleti problémáik és jellemkomikumait ábrázolása, a mellékszereplőkről és ellenlábasokról már nem is beszélve (szegény Kristen Bellt gyakorlatilag sikerül egy ripacs cameo-szerepre redukálni).

Shepard forgatókönyvét azonban nem lehet lustasággal vádolni, látszik, hogy a fejében ez a történet jóval több lett volna egy ősöreg poénokat és közhelyeket ismételgető pénzcsinálónál, és rettentően próbálkozik, hogy megcsillogtasson valamit tehetségéből. Ugyanakkor emiatt a tudatosság is hiányzik a szkriptből: ezerféle ötletbe kap bele, a humort is a szokásos buddy cop-konfliktus rovására többnyire teljesen indokolatlan megoldásokkal tölti fel. Ennek okán néha nemcsak a poénok némelyike lesz rosszul ütemezett, de maga az alkotás is mellékvágányra kerül és kapkodóvá válik. (Például a játékidő fele környékén feltűnő és később egészen prominenssé alakuló running gag a seggnyalásról nagyjából zéró relevanciával telepszik rá az összes érintett jelenetre.) Viszont ez egyben a nagy szerencséje is, ugyanis néhányszor éppen olyan gegekből, beszólásokból jönnek igazán nevettető poénok, amelyek létét egy alapos írónál semmi nem indokolná - illetve szintén ebből fakadóan az általában erőltetett krimi-szál is fogyasztható mértékűre nyesett. A rendező a gyeplőt pedig az általános szétszórtság ellenére is biztosan tartja a kezében: tartson bár a Bukós szakasz ezer irányba, végeredményben egyenetlenségei, zavaros vagy az élményből kiugró részei sincsenek.chips2.jpg

Természetesen mint az esetek többségében, itt is elsősorban a kiszámítható sablonok adják meg a tartást a filmnek. Shepard egyetlen igazán bevállalós húzása, hogy az R-kategóriát az amerikaipités poénok elsütése mellett meglehetősen durva erőszakábrázolásra is felhasználja. Nem vág el szemérmesen, amikor valakit elütnek vagy megölnek, aminek a koncepció szempontjából nincs több értelme, mint bármi másnak, de ezzel a Bukós szakasz legalább minimálisan ki tud tűnni a tömegből. Akciófilmként egyébként sem panaszkodhatok az alkotásra, az üldözések még ha a bevett beállításokból és megoldásokból is vannak összeeszkábálva, kifejezetten jó ritmusú, feszült motorozásokat és közelharcokat láthatunk.

A Bukós szakasz tehát tucatvígjáték a javából, de egyáltalán nem annyira vállalhatatlan, mint azt a kritikai össztűz sejteti, és talán pont annyira nem áll még be a sorba, hogy akár kedvünkre valót is találjunk benne. Egy olyan film, amely még a folyamatos brainstorming szakaszában leledzik, de emiatt az elcsépelt megoldások rohamtempójú végigzongorázása mellett egy-két szórakoztató ötletre is futja.

6,5/10

A Bukós szakasz teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1712398881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása