20. századi nők / 20th Century Women (2016)
2017. március 27. írta: danialves

20. századi nők / 20th Century Women (2016)

A 20th Century Women relatíve ismeretlen volta szerintem jórészt annak köszönhető, hogy egy nehezen besorolható és definiálható filmről beszélünk. A mindenben thinkpiece-eket látó szakírók arra hegyezték ki, hogy végre egy mű, amely őszintén mer nőiségről és a nőket foglalkoztató kérdésekről beszélni, az élményben ugyanakkor nem egy filozofikus darab, hanem egy indie-film bája és egy hangulatfilm elegye tükröződik, miközben forgatókönyve még egy Oscar-jelölést is begyűjtött - noha ennél távolabb nem is állhatna az idei mezőnytől vagy egyáltalán egy tipikus Oscar-filmtől. Mike Mills alkotása éppen attól izgalmas, hogy a fentiek mindegyike igaz rá, ha pedig egyszerűen akarjuk meghatározni: pontosan arról szól, ami a címe is.20th-century-women-5807.jpg

Látatlanban furcsának tűnhet, hogy egy ennyire szókimondó, a jó értelemben véve feminista film pont egy férfi írásán és rendezésén keresztül valósul meg, Mills történetmesélésének és figuráinak hitelességét azonban éppen az adja, hogy nem próbál meg az ellenkező nem fejébe bújni. A 20th Century Women a nőkről szól, de jórészt a férfiakkal való kapcsolatukon keresztül, hiszen a sztori gerincét is a tizenéves Jamie felnövéstörténete és az ebből eredő szerepkonfliktusai adják. Az alkotás ugyanakkor emellett rendkívül sokrétű: egyszerre kordokumentum, sorsdráma és egy egyedi világlátású, tabudöntögető dramedy. Sok esetben a The Diary of a Teenage Girl stílusa köszönhet vissza (már csak azért is, mert hasonló időszakban játszódik a két mű), ugyanakkor a 20th Century Women tematikai komplexitása és többkarakteres fókusza egy lényeges tartalmasabb és magával ragadóbb élménnyel kecsegtet.

Csakúgy, mint a kor hippi-kommunái (és az itt is gyakorlatilag azzá váló otthon), Mills sem akarja korlátok közé szorítani magát, nem ragad le tematikai és műfaji kényszerpályákon, és nem görcsöl rá arra sem, hogy megnevettessen vagy tudatos drámát alkosson szereplői számára. Figurái túl összetettek ahhoz, hogy konkrét karakterívekbe besűríthetők legyenek problémáik és vágyaik, így jeleneteiket is a maguk céltalan természetességével tudják le. A 20th Century Women egyetlen nagy hiányosságát éppen ebben lehet tetten érni, meglehetősen töredezett jelleget kölcsönöz neki, ahogyan minden erősebb pillanatát hagyja elúszni a semmibe, hogy aztán újra nulláról kezdje az építkezést. Pedig Mills remek jeleneteket alkot: szövegei frissek és remek interakciókat szülnek, egyben pedig játszik könnyedséggel jelenítik meg egyszerre a helyzetekből fakadó humort és a szereplők nagyon is komolyan veendő drámáit, sőt, alkalmasint tragédiáit.20thcentury.jpg

A 20th Century Women kiváló példája, hogy hogyan lehet valódinak ható filmet készíteni anélkül, hogy ez a játékfilmes eszköztár és szórakoztató pillanatok rovására menne. Egyetlen (de valószínűleg sokat számára a befogadásban már komoly akadályt jelentő) bűne mindössze csak annyi, hogy rendezője a hitelesség-mesterkéletlenség oltárán még azt is feláldozza, hogy egy kompakt, lendületes filmélményt hozzon létre - de a produkció ettől függetlenül is egy olyan üdítő különlegesség, amit érdemes látni.

8/10

A 20. századi nők teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr912373877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása