A nagy szökés / The Great Escape (1963)
2017. március 21. írta: FroG

A nagy szökés / The Great Escape (1963)

Vannak olyan film-klasszikusok, amelyek megnézését az olyan halandó filmrajongó, mint mondjuk én, ezer éve halasztgatja. Az okok változók lehetnek. A nagy szökést eddig a játékideje miatt kerülgettem, őszintén szólva féltem attól, hogy ezt az idén 53 (!) éves háborús filmet csak a mára már óriási neveknek számító színészlegendái vitték el a hátukon, nem pedig a valóban szórakoztató történet. A film megnézése után azonban konstatálhatom, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna: A nagy szökés olyan kiváló eszközökkel dolgozik, amelyek a mai napig a párjukat ritkítják. 

horizon.JPG

A második világháborúban járunk. A németek a sok szökni próbáló hadifogoly miatt egy új fogolytábort nyitnak meg: minden eddiginél szigorúbb fegyelemmel őrzik az ellenség soraiból bebörtönzött katonákat. Pechükre azonban a rabok között igazi szökés-géniuszok vannak, nem sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy főhőseink (többek között Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Donald Pleasence, Richard Attenborough és James Garner) a szabadulásukon kezdjenek gondolkodni. A népes társaság azonban nem szimplán megszökni akar, de megpróbálják összezavarni magát a Német Birodalmat is.

A nagy szökés pontosan azt kínálja, amit a történetéből első látásra meg lehet állapítani. Azonban ez a "kiszámíthatóság" esetünkben inkább pozitív, mint negatív erényeket mutat. A történet ugyanis nem feltétlenül a meglepő csavarokra próbál építeni (bár van belőlük néhány), hanem igazi karakterközpontú vázra húzza fel az eseményeket, ebből adódóan pedig hőseink mesterkedései sokkal izgalmasabbak tudnak lenni, nem fulladnak ki a minél meghökkentőbb fordulatok felépítésében. Ez a könnyedség pedig nagyon jól áll a filmnek, a főhőseink pedig egytől-egyig továbbviszik ezt a cool lendületet. Gondolom mondanom sem kell, hogy Steve McQueen például elképesztően macsó és laza is egyben, de például a számomra örök kedvenc Charles Bronson is a legjobb oldalát mutatja, és James Coburn kicsit szórakozott figurájának sem kell szégyenkeznie ilyen téren. 

John Sturges munkája egy másik aspektusból is zseniális. A karakterek ugyanis nem csak lazák, de meg van közöttük az a "kémia" is, amely egy ilyen közösség felépítéséhez elengedhetetlen, a szereplők közötti apró csipkelődések, a jellemek különbségéből adódó konfliktusok, a szökés tervezésének folyamata és úgy en bloc minden egyes karakter-mozzanat valamilyen szinten előre tudja lökni a történet szekerét. Ez pedig azért igazán zseniális, mert A nagy szökés 9-10 komoly szerepet kapó karakterrel dolgozik, de a nagy szám ellenére a Paul Brickhill könyvéből W.R. Burnett és James Clavell által adaptált forgatókönyv nagyon hitelesen tudja megrajzolni a hőseink karakteríveit.

A jellemfejlődések érzékeltetéséhez elengedhetetlenek a már fentebb megemlített színészek és amint már mondtam, bennük sem kell csalódnunk: a díszes társaság tagjai jól egészítik ki egymást, nincs egy elnyomott, vagy egy piedesztálra emelt karakter sem, szóval nem konkrétan egy főszereplő-, hanem inkább sok fontos karakter köré fonódik a cselekmény, ennek ellenére egy pillanatra sem esik szét vagy válik unalmassá A nagy szökés.

great_escape_03.jpg

Meg kell említeni azt is, hogy a háború borzalmait még a film nagy részén uralkodó könnyed(ebb) hangvétel ellenére is sikerül átadnia a képsoroknak. Bár a szereplőket fizikailag nem bántják a táborban, a párbeszédekből kiderül, hogy sokkal inkább a szabadságuk korlátozását érik meg komoly sérelemként, és ez kezdi meg igazán felőrölni a csapat tagjait. A film tökéletesen kikerüli azt is, hogy konkrétan a náci rendszer kritizálásába bonyolódjon és ugyan lefutja a szokásos köröket ezzel kapcsolatban, a történet sokkal inkább az egyén szerepét próbálják meg a nagy egészből megmutatni, mint a birodalom egészének romlottságát.

A nagy szökés egy kiválóan szórakoztató film. Mindezt nem felületességgel vagy szétrobbantott díszletekkel, hanem érdekes, színes-szagos szereplőkkel és történettel, valamint egy nagyszerű lezárással éri el. Nem mondom, hogy az izgalmaktól kiugrik a szívünk a helyéről, de igazából nem is feltétlenül ez volt a készítők célja, sokkal inkább alkottak egy olyan filmet, amely az emberi kapcsolatokra és a valódi emberi jóságra építkezik.

9/10

A nagy szökés teljes adatlapja Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2412351003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túlélő ... 2017.03.21. 21:56:41

Ez az a film, amit tendenciózusan és következetesen túlértékelnek a kritikusok. Tudom, tudom, régi is, meg klasszikus is, és háborús is, meg Steve McQueen is jól fest a végén a motoron, és szerepelnek benne nagy filmes ikonok (James Garner, Charles Bronson, James Coburn) is. ... De ha mélyére nézünk az egésznek: a sztori szimpla, a jelenetek nem túl kidolgozottak, a cselekmény pedig nem sodor magával senkit. ... És mégis, valahogyan népszerű, mert jó nézni és kész. Működik. De akkor is túl van értékelve. Nem kicsit.

Túlélő ... 2017.03.21. 22:02:54

Ez az a film, ami tendenciózusan és következetesen túl van értékelve. Igen, tudom, nagy klasszikusnak van kikiáltva, háborús film, szökéses a cselekménye és persze Steve McQueen is jó fest a végén a motoron. ... De, ha objektíven nézzük: akkor feltűnhet, hogy maga a történet nagyon szimpla (túl sok fantáziát nem mutat), a látványvilág sem nagy truváj és fordulatok miatt sem rágjuk le a körmeinket. ... Ugyanakkor elismerem jó nézni, ... mert jó és kész. Nagy filmes ikonokat láthatunk (James Garner, Charles Bronson, James Coburn) és áthatja a filmet valamiféle izgalmas, történelmi aura. ... De akkor is nagyon túl van értékelve.

freddyD 2017.03.24. 20:38:42

Örülök, hogy tetszett. Nagy kedvencem a film, szuper hogy az ilyen írások még megszületnek ennyi év után is

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.03.24. 20:53:33

@freddyD: nagyon megtisztelő ez a hozzászólás, a te videóid McQueenről is ösztönöztek arra, hogy megneztem ezt a filmet. Köszi! :D

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2017.04.20. 21:04:40

Úgy gondolom, éppenhogy "filmként" nem jogos a túlértékeltség vádja. Ez egész egyszerűen egy rettentő jó film, ahogy mondani szokás, jól megcsinált film. Nem is háborús, mert az időpont és helyszín csak háttér, ami - az ismert kulisszák folytán - megadja a kellő feszültséget és háttérismereteket, amik előtt kiválóan tud működni a kalandfilmes dramaturgia. És ezt nagyon szépen összerakják az alkotók. Nyilván ez főleg a rendezőt dicséri, valamint a tényleg hibátlan karaktereket és interakciókat életre keltő színészsztárokat. Van egypár sztárparádé a (hollywoodi) filmtörténetben, de kevés, ahol mind a 8-10 nagy ember együtt és külön-külön is hozni tudja a magáét, jóformán egyenrangúan. Pl. a fenti felsorolásban is joggal megemlített, bár utolsó helyre tett, és a nagyközönség által kevésbé ismert James Garner. A nevesebb kollégákról nem is beszélve, élen valóban McQueennel, akiről ha valakinek nem lett volna benyomása, hogy ő miért (volt) szupersztár, itt meggyőződhet róla. Olyan karizmája van... nem tudnám kihez-mihez hasonlítani. Igen, ezt lehet szimplán úgy is leírni, hogy "jól fest a motoron", de azt hiszem, ő itt annyira, de annyira, hogy az korszakos teljesítmény a filmvásznon.
süti beállítások módosítása