Writers' Block: The Battle of Alcatraz by James Widener & Gavin James
2017. március 14. írta: danialves

Writers' Block: The Battle of Alcatraz by James Widener & Gavin James

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Az igaz történetek kimeríthetetlen munícióval bírnak a filmesek számára, főleg, ha olyan izgalmas sztoriról van szó, mint a hírhedt börtön egyik legkomolyabb szökési kísérlete. 1946-ban Bernie Coy társaival kis híján megszökött a szuper-fegyházból, a lázadás pedig hamar egy véres csatává változott. Ezt dolgozza fel a Battle of Alcatraz, amelynek nagy szerencséje, hogy egy ennyire jó alapra építkezhetett. Nagy, de messze nem elegendő.alcatraz_1.jpg

Az olyan elemek ugyanis, mint a szökés kedvéért hónapokig koplaló Coy, az igencsak véres leszámolássá alakuló túszdráma egy remek akcióthriller létrehozásához adnak lehetőséget, és bár a forgatókönyv határozottan profitál ezekből, szinte semmit nem képes építkezni rájuk. Például akciófilmes szkripthez elengedhetetlen lenne a térbeliség megfelelő kommunikációja, ehhez képest a Battle of Alcatrazban többnyire csak annyit olvashatunk, hogy a felek valahonnan vaktában lődöznek valahova, a lövedékek pedig olyan helyekre is eljutnak, amelyek az én addigi elképzeléseim szerint messze lőtávolon kívül estek. Egyrészt az össze-vissza lövöldözés sem filmen, sem papíron nem minősül valódi, élvezetes akciójelenetnek, másrészt a térérzet teljes hiánya borzasztóan megnehezíti az olvasást, arról nem is beszélve, hogy egy rendező számára is rendkívül komoly kihívást jelenthet majd.

Viszont nemcsak akciófilmként, hanem filmként voltak elsődlegesen gondjaim a Battle of Alcatrazzal. A történet legtöbb karaktere, konfliktusa és háttértörténete rendkívül elnagyolt és klisés, látható az igyekezet, hogy az írópáros mindenkinek adjon drámai éllel bíró problémát, de egyszer sem jutottak messzebb a legkézenfekvőbb megoldásnál. A legjobban ezt a rabok között kibontakozó ellentét sínyli meg, amely gyakorlatilag zéró alapozással, triviális motívumok mentén épül fel, hamar elvesztve valódi feszültségteremtő erejét. 

De téved, aki azt gondolja, hogy az alapanyagként szolgáló igaz történet nem bizonyult elég erősnek. Mindig tanulságosnak tartom utólag utánaolvasni a valós eseményeknek, ugyanis tipikus módon itt is a fájdalmas sablonok kedvéért sikerült eltérni azoktól, mint például amikor Johnston igazgató és a katonaság között a szokásos farokméregetős hatáskör-ütköztetés alakul ki, pedig a valóságban éppen a börtön vezetője kérte a fegyveres erők segítségét. Magyarul az írópárosnak gyakorlatilag nem hogy hozzáadnia nem sikerült a kezükbe vett történethez, de legtöbb változtatásuk egyenesen rontott az élményen, egy átlagon aluli börtönlázadásos thrillerré silányítva az egyébként lenyűgözően feszült és kegyetlen sztorit.

Sok értelmét tehát nem látom, hogy valaki ennek a filmvásznon egyébként már 1-2-szer feldolgozott történethez újra hozzáfogjon, csak hogy az előregyártott hollywoodi öntőformákba újra beleillessze. A Battle of Alcatraz éppen egy olyan mű, amely igazán egy lényegesen bátrabb hozzáállást tükrözve tudna csak kiteljesedni, azonban ebben a szkriptben ennek semmi nyomát nem tapasztaltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8812331801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása