Writers' Block: Pale Blue Dot by Brian C. Brown & Elliott DiGuiseppi
2017. február 28. írta: danialves

Writers' Block: Pale Blue Dot by Brian C. Brown & Elliott DiGuiseppi

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Általában éles határvonal létezik az alapos, földhözragadt drámák és a valóságtól jobban elrugaszkodó, inkább a műfaji elemek felé tolódó filmek között: ritkán látni egy sci-fiben vagy egy kémthrillerben valódi emberi sorsokat és realisztikus problémákat megnyilvánulni. Azonban amely alkotásoknak sikerül mégis egyesíteni ezt a két eltérő megközelítés, azok szinte kivétel nélkül klasszikusként vonulnak be a filmtörténelembe (ld. Egy makulátlan elme örök ragyogása). A Pale Blue Dot is éppen egy ilyen sajátságos műfajt képvisel, amit legjobban talán high concept drámaként lehetne megragadni. Története egy egyszerű, dísztelen karakterdráma köré fonódik, azonban egyáltalán nem egy átlagemberről szól: Laura Pepper ugyanis egy űrhajós, akinek a Földre visszatérve azzal kell szembenéznie, hogy hivatását és családját lehetetlen összeegyeztetnie.paleblue.jpg

Ismerős konfliktus lehet ez a függőséggel felérő foglalkozást űzők (láthatunk is párhuzamot például a katonákkal) vagy a karriert építő családanyák számára, a szkriptben pedig éppen az a remek, hogy ezekről a rendkívül hétköznapi problémákról képes egyáltalán nem hétköznapi körítésben beszélni. A Pale Blue Dot mindannyiunk számára ismerős élethelyzeteket dolgoz fel, fájdalmasan igaz életképeket hozva az olvasó elé, ugyanakkor a űrprogram mindennapjai rendre felfrissítik és enyhítik ezt a súlyos hangulatot. De egyébként sem unatkoznánk, a jelenetek ugyanis elképesztő érzékletességgel vannak megfestve, hibátlanul irányítva a figyelmet egyes karakterekre. Akik egytől egyig szintén remekül kidolgozottak, ritkán látni például ennyire hitelesen megnyilvánuló gyerekszereplőket.

Ezt rombolja le szinte teljesen a finálé, amelyet egyrészt tipikus módon a nyitójelenet előre elspoilerez, másrészt a hatásvadász közhelyekhez fordul a csúcspont kényszerében. A könyv által felvetett gondolatok borzasztó mesterkélten kerülnek elvarrásra - ha egyáltalán érdemben lezárást kapnak -, ami meglehetősen távolra löki a Pale Blue Dot-ot egy hiteles, csendes dráma eddig felépített képétől, vissza az unalmas hollywoodi klisék közé.

Nehéz eldönteni, hogy ez a közízlésnek való megfelelés igénye vagy valódi koncepciónális probléma, azonban ha egy bátrabb producer kigyomlálja az utolsó 30-40 oldal összes elcsépelt húzását, egy rendkívül különleges darab válhat a Pale Blue Dotból. Egy olyan, amelyben az azonosulás igénye nem hozza magával a szürke hétköznapiságot, de akár egy olyan is, amely az igaz történeten alapuló drámák dominanciáját megtörve még díjesélyessé is válhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8912293461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása