Dűne / Dune (1984)
2017. február 22. írta: FilmBaráth

Dűne / Dune (1984)

Az idő vasfoga nem kicsit rágta meg a filmet, de a coolságfaktor a régi

dune_1.jpg

A mostanában általános remake-áradatban elég komoly ok kell ahhoz, hogy egy filmrajongó felkapja a fejét egy újrázással kapcsolatban. Jelen esetben elég volt annyi, hogy Denis Villeneuve és Dűne, és máris gyorsabban kezdett dobogni a szívem, mert bár eddig még nem volt szerencsém Frank Herbert könyvéhez (kíváncsian várom azoknak a véleményét, akik olvasták kommentben), ellenben tinikorom hatalmas kedvence volt a David Lynch által rendezett verzió. Azóta készült már a történetből tévésorozat, de én csak fél óráig tudtam elviselni azt a tökéletes érdektelenséget, amit árasztott, és továbbra is nosztalgikusan gondoltam vissza régi kedvencemre, amit pont azért nem néztem meg már nagyon-nagyon régen, mert nem akartam csalódni benne. Amikor azonban nagy örömmel olvastam, hogy avatott kezekbe került a sztori, alig vártam, hogy újrázhassak. Nos, az idő vasfoga nem kicsit rágta meg David Lynch filmjét (nagyon látszik a vetítés), de a coolságfaktor a régi, még akkor is, ha ma már látom a forgatókönyv hibáit is, de a rendező tehetsége még ennyi év után is egyben tudja tartani a történetet, Denis Villeneuve-nek nagyon fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, hogy felül tudja múlni ezt az alkotást.

A fűszer tartja egyben a Birodalmat, amelyet egyetlen bolygón bányásznak, az Arrakis-on, vagy másik nevén a Dűnén. Ide érkezik meg Leto Atreides herceg (Jürgen Prochnow), ágyasával, a boszorkány Lady Jessicával (Francesca Annis) és fiával, Paul-lal (Kyle MacLachlan). Egy árulásnak köszönhetően ellensége, Harkonnen báró (Kenneth McMillan) megöli őt, és úgy hiszi, hogy az egész családját, azonban a fiú és az anyja nem pusztul el a sivatagban. Paul bosszút esküszik, és miközben egyre jobban tudatára ébred a képességeinek, a felkelők vezetője lesz...

"Fűszerben nem lehet hiány", "a félelem az elme gyilkosa", "egy krónikánál a kezdet a legfontosabb" - a legemlékezetesebb mondatok a filmből, amelyben hemzsegnek a forgatókönyvi hibák, David Lynch nem tudta összefogni a történetet, amely olyan lassan hömpölyög, mintha álomkórban szenvedne, ugyanakkor tele van olyan zseniális ötletekkel, és felejthetetlen jelenettel, amely miatt minden hiányossága miatt a kihagyhatatlan kategóriába tartozik ez az alkotás. Lynch mindig is kiválóan értett a hangulatteremtéshez, ez most is így van, igazi vizuális orgiát kapunk a pofinkba (még akkor is, ha ennyi év után már nagyon látszanak a trükkök), a színészgárda is osztályon felüli (még Sting is beugrott egy kicsit rocksztárkodni), ezért hiába tűnik nem kicsit zavarosnak a történet, még mindig bele lehet feledkezni ebbe a különleges alkotásba.

A Dűnét a gyengébb David Lynch-filmek közé szokták sorolni, és valóban, van ennél sokkal kiforrottabb alkotása is a rendezőnek de mégis emlékezetesre sikeredett, még akkor is, ha nagyon erős Star Wars-utánérzete van, és a Megváltó-szálat nem igazán tudta kibontakoztatni a rendező, ellenben nagyon erős képi világot alkotott. Az extremitás nem hiánycikk ebben a filmben, Hakkonen báró és egész famíliája nem kicsit beteg, a repkedő főgonosz nem ér fel Darth Vader-hez, de azért eléggé lehet utálni és undorodni tőle, mert velejéig romlott. Vele szemben állnak a talpig hős Atreides-ek, főleg Paul, akiből szépreményű hercegből a szemünk előtt lesz Kwisatz Haderach, a happy end nem lehet vitás, de addig még annyi fűszert, férget, érzelmet és akciót kapunk, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. Mindezzel együtt inkább cool ez a film, mint kiemelkedő alkotás, de hogy nem felejti el, aki látta, az tuti.

dune2.jpg

David Lynch ebben a filmben dolgozott először együtt Kyle MacLachlan-nel (a legendás Twin Peaks csak utána jött), aki kiváló választás volt a főszerepre. Kenneth McMillan első osztályú gonoszkodást mutatott be, Max von Sydow hozta a tőle elvárható szintet, Jürgen Prochnow, Francesca Annis is remek alakítást nyújtott, de Sting ellopta a showt mindenki elől, pedig csak pár percre bukkant fel a filmben.

Meglepő módon nem a kosztümöket jelölték Oscar-díjra, hanem a hangot, de sajnos nem kapta meg a szobrocskát. Lynch hatalmas fába vágta a fejszéjét a történet megfilmesítésével, és ha a külcsínt nézzük azt mondhatjuk, hogy simán megugrotta a lécet (gondoljunk bele abba, hogy hány jelenet égett bele a retinánkba egykoron), a belbecs terén (forgatókönyv, történetvezetés, karakterépítés, stb.) azonban akadtak hiányosságok. Ez azonban nem ok arra, hogy legyintsünk erre az alkotásra, mert még ennyi év után is olyan filmélményt tud nyújtani, mint kevés darab a műfajból. Egyszer mindenképpen látni kell!

7/10

A Dűne teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7212271326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.02.22. 12:24:50

Nem olvastam a könyvet, de sejhető, még a David Lynch féle változat sem teljes.

Az újabb változatot láttam én is és ehhez képest semmi újat nem adott, csak újabb volt. Hamar fel is adtam. Vannak filmek, amiket nem lehet felülmúlni és ez erre is igaz.

BigLuke 2017.02.22. 18:21:35

Mindenképp olvasd el a könyveket (vagy van 8 csak a fő szálon, előzményeket nem számolva, nem emlékszem már pontosan), életem egyik legjobb sorozata ;) Első ill. utolsó trilógia a legjobb, az utolsó könyveket konkrétan nem tudtam letenni, pedig azt már a fiai írták Herbert jegyzetei alapján :D

Pascow 2017.02.23. 10:23:09

" a rendező tehetsége még ennyi év után is egyben tudja tartani a történetet"
majd
"David Lynch nem tudta összefogni a történetet"

na most akkor melyik? :) lehet meg kellene néznem, gyerekként utáltam és eluntam a felénél.

joozsef 2017.02.23. 11:19:34

@BigLuke: csatlakozom hozzád. A könyveket el kell olvasni, mert hozzátartoznak az általános műveltséghez. Nincs túl sok közük a filmhez, ami nem baj, mert nem zavarják egymást. A szerzőnek igaza van abban, hogy vannak makacsul megragadó képek ebben a semmiképpen sem mellbevágóan jó filmben.
Kevés jól megalkotott, komplett világ van az irodalomban, az egyik a Dűne. A másik a Gyűrűk ura, a harmadik az Eragon (nem, a Harry Potter nem igazán jó), és lehet folytatni, és-vagy vitatkozni.

Sethiran 2017.02.23. 11:36:58

Hát szerintem (olvastam-láttam) ez a sztori igencsak megérett egy jó kis remake-re. A mai CGI lehetőségekkel egész korrekt vizuális világot tudnának megalkotni, ami jó háttere lehetne a nagyívű történetnek. A könyvek magával ragadóak (bár az első három után kicsit leül a sztori) és ez az "űropera" is lehetne akár a StarWars konkurense is.

joozsef 2017.02.23. 12:11:56

@Sethiran: bocsi, a komplett StarWars említésre sem méltó a Dűnéhez képest. Kedvelem, elismerem, h a háromnegyed világ megőrül érte, de szerintem a helyén kell kezelni. A StarWars nem egy "jól megalkotott, komplett" világ. ("Zavart érzek az erőben", ha valaki csak sóhajt egyet, de egy világverő sötét jedi működését nem érzik meg. LOL)

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.02.23. 15:03:16

@joozsef: Az Eragonnal vitatkoznék. Egy 15 éves kisfiú által kitalált, lapos, érdektelen papírmasé világ. Naygon gagyi. Ráadásul a szereplőknek gyógyszer nevük van. (pl.: Galbatorix - ez úgy hangzik mint egy aranyér kenőcs.)
A Harry Pottert és a Gyűrűk Urát is felolvastuk már az ovódás gyerekünknek, imádta mind a kettőt. Az Eragont 200 oldal szenvedés után feladtuk. A Dűnéhez még sajnos kicsit kicsi, de nagy kedvenc az is.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.02.23. 15:06:01

Az mondjuk vicces, hogy a szerző nem olvasta a film alapjául szolgáló könyvet.

joozsef 2017.02.23. 15:47:50

@Aranytorkú Károly Művész Úr: hátugye, Guszti bácsival nem vitatkozunk. (de gustibus....) C. Paolini tudomásom szerint 18 volt, amikor kitalálta dolgot, ahhoz képest azért elég kerek az a világ is. Nekem és a fiamnak nagyon bejött, nekem különösen az urgalok megítélésének változása a történet folyamán.
Jó, persze, a Dűne (könyv) nagyságrendekkel jobb. Régen minden jobb volt...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.02.23. 16:19:29

szerintem semennyire se rágta meg az idő.

akkor is "csak" egy giga zseniális illusztráció volt a könyvhöz és most is egy giga zseniális illusztráció a könyvhöz...

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.02.23. 20:08:03

@endike: Én is így gondolom. Ennyi és nem több. Ezért nincs értelme ezt az alkotást önmagában, filmként kritizálni.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.02.23. 20:16:43

@Lex D'Arquebus: Simán. Nagyon élvezte. Persze felolvashattam volna a tleefonkönyvet is ilyen erővel, nem ez a lényeg. (ebben a korban) A sztorit viszont akkor egész jól lekövette, némi támogatással - időnként egy rövid összefoglalót iktattunk be, hogy lássa egyben, ki kivel van. Most 6 évesen újra ráfordultunk, egypár dolog megmaradt neki, de Mória után megfáradt a dolog, én meg nem erőltetem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.23. 21:50:17

Fasza film egy zseniális könyvhöz.

d.j 2017.02.24. 12:49:58

Hihetetlen, hogy egy ilyen alapból, amit a könyv adott, nem tudtak egy normális blockbustert leforgatni. Ez a film elmegy egy szűk rétegnek, a többi próbálkozás, azt csak azért írom, hogy meg legyen említve, de a könyvfolyamból simán lehetne egy ST vagy SW szintű sagát létrehozni. Idegen lények, bolygók, űrhajók, ármány, szerelem, minden van ami biztosítaná ezt. Szerintem.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.02.24. 18:22:41

Meglepett, hogy ilyen magas pontszámot kapott, hiszen a kritikusok (és úgy általában a többség) nem szokta szeretni. Lehet, hogy Filmbaráth is nosztalgiasznob? :D :O

"nagyon erős Star Wars-utánérzete"

Ez azért is vicces, mert anno felajánlották Lynch-nek a Jedi Visszatér megrendezését, de ő inkább ezt választotta helyette.

Ami engem illet nagyon rég láttam a filmet, de nem igazán jött be. Túlságosan darabos, vázlatszerű volt a története. Tipikusan az a helyzet, amikor egyszerűen túl sok mindent akartak elmesélni egyetlen egy filmbe. Viszont a dizájn, a vizualitás (és így a hangulat) az valóban fenomenális. Az része mindig is tetszett és éppen ezért tervezem is újranézni egy ideje.

Viszont roppantul várom már az új filmet, mert a Dűne végre igazán megérdemelne egy jó feldolgozást. Jóval a Lynch változat megtekintése után ugyanis belefogtam a könyvekbe, még csak az első kettőt olvastam el, de azok kifejezetten tetszettek, még ha nem is éppen a legkönnyebb sci-fi regények (talán éppen a filozofikusabb hangvétele miatt is nehezebb filmre vinni). Illetve láttam a 2000-es évekbeli minisorozatot (a Dűne gyermekeit sajnos még nem, az előtt elolvasom a harmadik könyvet is) ami sztoriban sokkal egységesebb, sokkal jobban követi a könyvet és érthetőbb, cserébe viszont a TV-s költségvetés miatt színészi és látvány téren nagyon messze elmarad a Lynch filmtől.

Viszont én bízok benne, hogy Villeneuve rendezésében végre a látvány, történet és színészek is egyaránt a helyükön lesznek.

Sir Gombóc 2017.02.24. 22:41:25

A könyvek után, ez a film számomra hatalmas csalódás volt. Szinte semmi sem stimmelt, sem a történetben, sem vizualitásban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.02.24. 22:48:38

Amikor először láttam a filmet VHS-en, megragadott. (Virginia Madsenbe tulajdonképpen ekkor szerettem bele, ami furcsa módon nem múlt el.) Azt akkor még nem tudtam, hogy rengeteg akkor már ismert vagy ez után ismertté vált sztár játszik benne, Lynch a sztárcsinálásban utolérhetetlennek bizonyult. Akkor még a könyvet sem ismertem, magyarul csak 1987-ben jelent meg. Megragadott, de nem tetszett. Nagyon nem. Később módom volt ezt az érzést pontosabban megvizsgálni, és azt találtam, hogy a rossz érzést a Harkonnenek végtelenül ostoba, demagóg, valószerűtlen, a könyvtől messze elrugaszkodó ábrázolása volt. A könyvben a báró rendkívül elhízott és a fiatal fiúkat szereti – ma vajon az amerikai mindenfélejogok harcosai mit mondanának róla? –, de röpdösésről szó sem volt. Vérben való fürdőzés, gusztustalan fekélyek, szívdugók, ezek pedig csak egy idióta képzelgéseinek eredménye, Herbertnek semmi köze sincs hozzá.

Érdekes, hogy vannak, akik szeretik a 2000-es, 4 és fél órás tévéváltozatot, és vannak, akik unják. Én nagyon szeretem, hiteles, higgadt, részletesebb, világos, és a mozifilmektől már régen is elvárt nagy durranások hiánya sem rontja el bennem a meseszerűen tálalt, de látványos és viszonylag realista feldolgozás élményét – mellesleg egypár ismert, vagy ez után ismertté vált színész alakításában.

A mozifilm díszlete, látványtervezése már régen is gyerekes volt számomra, a tévéváltozaté sokkal racionálisabb, mégsem dísztelen. Körülbelül ugyanolyan a viszonyuk, mint amikor az űrhajóbelsők régen csupa fehér, fényes burkolatból és csillogó fém és üveg betétekből álltak, aztán az Alien felmutatta a híressé vált, ésszerű és iskolateremtő teherhajó-belsőt, amit a mostanság reklámozni kezdett új film is látványosan követni látszik.

A látványelemek összehasonlítása azért is érdekes, mert a regény szövegét hűen követve is majdhogynem bármilyen művészi vízió szóba jöhet, a díszlet- és jelmeztervezők igazán kijátszhatták magukat, éltek is a lehetőséggel.

Tény, hogy 1984-ben a digitális filmtrükk-technika még éppen csak mutatni tudott pár újdonságot – a testpajzsok és a Money for Nothing :-)) –, 2000-ben viszont már egy kisebb stúdió is nagyon meggyőző homokférgeket tudott elővarázsolni. (Ma meg már szinte egy iskolai filmszakkör is megcsinálhatja ugyanazt.) De az értelmezési koncepció a technikai korlátoktól elég független, és komolyan eltér a két változatban, ennek ellenére mindkettő elég jó lett, bár mondom, nekem a tévéváltozat jobban esik.

A regényt érdemes elolvasni. Én is elolvasgatom időnként, itt-ott felütve a könyvet, hangulatom szerint, és az eltelt harminc év alatt nem untam rá. A folytatások nem tetszenek. De lehet, hogy én tévedek. (A tévéváltozat 2003-as újabb három részes folytatása ennek ellenére nagyon jó, a Dűne messiása és a Dűne gyermekei vannak benne feldolgozva, nem mellesleg pedig a a legerősebb figura az a James McAvoy, aki most Shyamalan nagy visszatérésének ünnepelt főszereplője.)

Lynch az extrém dolgairól ismert, ebben a moziban szintén felismerhető. Azért nem mondhatom, hogy itt kicsit elszaladt vele a ló, mert ez hozzá képest még nem is annyira igaz. Az viszont nem vethető a szemére, hogy a regény igazán vaskos történetfonatából sok szálat volt kénytelen kihagyni. Jó pár órányi terjedelemre volna szüksége egy filmírónak ahhoz, hogy csak a fontosabbakat követni tudja. Viszont FilmBaráth, ha a minisorozatot érdektelennek tartottad, akkor könnyen lehet, hogy a könyvvel is így leszel. Nagyon sok filozofáló és személyiségboncolgató részlet van benne. Herbert olyannyira meg akart teremteni egy elképzelt új világot, komplett élővilággal, néprajzzal, vallási magyarázatokkal, áldokumentálással, lélekrajzokkal, hogy a könyv végén még vaskos kislexikont is találunk. Ezért is időtálló olvasmány talán, mert mindig elhomályosul bennünk annyi belőle, hogy újszerűnek érződjön egy újabb olvasáskor. És persze ez indukálja a Dűne-könyvek rajongóinak vágyát a Dűne-Univerzum megismerésére, a folytatáskötetek olvasására.

Furcsa mindezek után az, hogy az IMDb szerint a mozifilm költségvetése 40 millió dollár volt (feltehetően mai értékben), a bevétele viszont csak 30 millió dollárig jutott. Ezek szerint tényleg bizonytalan lett a film nézői fogadtatása. De az egy pillanatig sem kétséges, hogy klasszikus film lett.

"nagyon erős Star Wars-utánérzete van"

Bennem ez soha fel sem merült. Én azt látom, hogy teljesen más a stílus, a ritmus, a felépítés. Ez egyébként az előnyére válik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.02.24. 22:55:07

@Aranytorkú Károly Művész Úr: "A Harry Pottert és a Gyűrűk Urát is felolvastuk már az ovódás gyerekünknek, imádta mind a kettőt. Az Eragont 200 oldal szenvedés után feladtuk."

Jézusom! 200 oldalig húztátok feladás előtt, egy kis gyerekkel?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.26. 16:21:33

@d.j: jah, ilyen látványorgiás szuperhősös baromságot, amilyenné a csillagszerekereket is tették? Kösz nem

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.02.26. 21:47:44

@Androsz: Párszor abba akarta hagyni, de ekkor ráhúztam a fejére a Mezopotámiai világ atlaszával. Aztán már az se használt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.02.07. 14:40:24

A könyveket nem olvastam, a tavalyi film nagyon tetszett.
Nem tudom, hogy mire fel ez a nagy utálat, ez a film tök rendben van. Igen, majd 40 éves ez látszik rajta, mégis a jelmezek, a díszlet, a zene nagyon jó. Nem egy jelenet ugyanaz lett a 2021-es filmben is, szóval a történetre sem lehet panasz. Ha a kor nagy sci-fi sikereit a star warsot vagy a star treket veszem figyelembe sem kell szégyenkeznie szerintem.
A történetmesélés sokkal szájbarágósabb, mint a 2021-es verzióban, de így jobban érthető annak aki nem olvasta. Ugyanekkor nem állítom, hogy az új időt húz, de ez eljut oda kb 1 óra alatt ahova az csak 2,5 alatt...
süti beállítások módosítása