Bleed for This (2016)
2017. február 17. írta: danialves

Bleed for This (2016)

Az USA északkeleti partvidékéről származó Vinny Pazienza (Miles Teller) a 80-as évek végének egyik nagy bokszolója volt - egészen addig, amíg szörnyű balesetet nem szenvedett. Amely úgy látszott, nemcsak karrierjét, de életét is derékba törheti, Vinny azonban (orvosai és családtagjai tanácsa ellenére) nem adta fel a küzdelmet és újra visszatért a ringbe.bleed-for-this-film.png

Igen, ezzel a két mondattal nagyjából összefoglalható a Bleed for This (utólag is elnézést azoktól, akiktől elvettem a meglepetés lehetőségét a fenti sorokkal), Vinny Paz vászonra vitt története ugyanis hiába alapul megtörtént eseményeken, ezúttal nem az Élet bizonyult a legjobb forgatókönyvírónak. Legalábbis abban a tekintetben, hogy az untig ismételt küzdősportos comeback-motívumra épül az ő sorsa is. De az is igaz, hogy a Bleed for This igaz történetként legalább mentes azoktól a túlzásoktól, amelyekbe például a Southpaw beleszaladt. Ugyanakkor paradox módon éppen ettől is működik: ami sablon található a forgatókönyvben, az nem írói hatásvadászatból, hanem a valós események alakulása okán került bele, és ugyanígy, ami hihetetlen nagyotmondásnak tűnhetne (például a Vinny általt 6 hónapig viselt merevítő), az is magától értetődő elemvé válik az összképnek. Ben Younger filmjében tehát az a legszimpatikusabb, hogy nem vágyik kényszeresen lenyűgözni nézőjét, nincsenek mesterkélt konfliktusok és szándékosan a látványos felemelkedésnek utat törő fordulatok, hanem a lehető legnagyobb természetességgel kíván emléket állítani a bokszolónak és az ő hihetetlen teljesítményének, nem csinosítva, nem faragva át a történéseket.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Bleed for This ne süllyedne alkalmanként az érdektelenség mocsarába, de hiába nem látni a rendezői megoldásokban sem a Creed bravúrjait vagy a Southpaw energiáját, a filmben jelen van egyfajta rendületlenség, kitartás, ami folyamatosan életben és mozgásban tartja. Az a küzdőszellem, ami Vinny karakteréből, illetve az őt alakító Miles Teller játékából árad, aki a Whiplash után ismét bizonyítja, hogy tökéletesen állnak neki ezek a hajthatatlan, megszállott figurák. Akarata a vásznon keresztül is magával ragad, és szerencséjére méltó társakat is kapott a kibontakozáshoz, elsősorban az Aaron Eckhart alakította edzőfigura személyében, akivel kémiájuk hibátlan.bleed-for-this-still.jpg

A Bleed for Thist tehát abból a szempontból nem tudom megtekintésre ajánlani, hogy alapvetően semmi olyannal nem áll elő, amit ne láttunk volna már filmvásznon. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy aki egy korrektül elmesélt, megfelelően működötetett ökölvívő-felemelkedéstörténetre vágyik, az sem fog csalódni benne. Ez pedig azért már teljesítménynek mondható - még ha nem is olyan elképesztőnek, mint Vinnyé.

7/10

A Bleed for This teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr212258152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása