Üdvözöljük Norvégiában! / Welcome to Norway (2016)
2017. február 08. írta: danialves

Üdvözöljük Norvégiában! / Welcome to Norway (2016)

Az Európába érkező bevándorlók sorsa nem éppen felülreprezentált a mozivásznon (bár lehet, hogy csak ennyi átfutási idő kell, amíg oda is "bevándorolnak"), ehhez képest nemrég egyszerre két ilyen alkotás is landolt a hazai mozikban: Az állampolgár, illetve a szóban forgó norvég vígjáték. Az Üdvözöljük Norvégiában! elsősorban azzal hívhatja fel magára a figyelmet, hogy esetében a könnyed hangvétel nem egyenértékű a téma elbagatellizálásával vagy felszínes túlkarikírozásával: Vranik Roland művéhez hasonlóan komplex képet mutató filmmel van dolgunk, amely ezúttal a humoron keresztül próbálja bemutatni a helyzet abszurditását.welcome-to-norway-car.jpg

Primus (Anders Baasmo Christiansen) nem kifejezetten rajongója hazája menekültpolitikájának, de siralmas anyagi helyzetének javítására kiváló ötletnek tűnik, hogy 50 menekültet beköltöztet az enyészet szélén álló hotelébe, majd felveszi az utánuk járó állami támogatást. Azonban a helyzet korántsem ilyen egyszerű: a pénzt csak akkor kaphatja meg, ha megfelelő körülményeket biztosít, ehhez azonban szüksége van befogadottjai kooperációjára, akik igényeit nem lesz könnyű összeegyeztetni és megvalósítani.

Ennek során pedig a vallási feszültségektől kezdve a jóléti államok felzárkóztató programjainak röhejességéig minden terítékre kerül, nagy módszerességgel, de látszólag játszi könnyedséggel facsarva ki humort a történetből. Ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Rune Denstad Langlo rendező ne lenne hajlandó foglalkozni a téma komolyabb vetületeivel is, egyszer-egyszer bepillantást engedve a szereplők tragédiáiba is. A hagyományos skandináv pesszimizmus és fekete humor tehát egyaránt elkerülni a filmet, amely egy sokkal emészthetőbb atmoszférát céloz meg - sőt, a kihalt, sajátos szívességi alapokon működő norvég vidék, illetve a lepusztult szálló üvegtigrises romantikája egyenesen a hazai és a közép-európai alkotások miliőjét idézi.

Azonban ismerős hangvétele ellenére is furcsa élmény lehet a film: az Üdvözöljük Norvégiában!-ból vagy rettentő sokat kivágtak, vagy eleve nem építették fel rendesen: bár a végcél mindvégig tiszta (meg kell szerezni az engedélyt), sok jelenetben csak az idő előrehaladtával derül ki, hogy miből következnek az éppen a vásznon látott történések. És egyáltalán nem azért, mert egy ennyire bonyolult műről lenne szó, hanem mert Langlo nem törekszik arra, hogy tudatosan kirajzolja az összefüggéseket, a szereplők hátterét, motivációit. A megoldandó problémák mindig esetlegesek, következmény nélküliek, a film nem tartalmaz látványos íveket. Persze ha nagyon fókuszálunk, ezek a motívumok azért kitüremkednek a gegek mögött, de így sokszor görcsös rejtvény-oldássá válik az önfeledt nevetés.welcome-to-norway-men.jpeg

Ugyanakkor egyben így folyamatosan záporozhatnak a poénok, illetve számos olyan csattanót is láthatunk, amely kifejezetten a vágásra épül fel, és amelyek nehezen lettek volna megvalósíthatók egy komolyabb történetmesélői igyekezet mellett. Az Üdvözöljük Norvégiában! ebben jelentős mértékben hasonlít a Hétköznapi vámpírokra, amely történetmesélői szempontból szintén nagyjából egymás mögé fűzött szitkom-epizódokkal ér fel, ugyanakkor éppen ezért válhatott egy önfeledt gegparádévá.

Ha tehát félreteszem a töredezettségét, egy remek szórakozásként könyvelhetem el a filmet. Amely poénjai mellé egyértelmű erényként tudja felsorakoztatni, hogy egy kurrens témáról mer őszintén, egyszerre kellő mértékű gúnnyal és bájjal mesélni, még ha összetettségében vagy mélységeiben nyilván nem is éri utol azt a szintet, amit egy hasonló témájú drámától elvárnánk. Itthon pedig az Üdvözöljük Norvégiában!-t nemcsak magyaros stílusa miatt lenne fontos megnézni, hanem azért is, mert hatalmas hiány mutatkozik abból, hogy kényes témákról ennyire önkritikus és görcsmentes szemléletben tudjunk beszélni.

8/10

Az Üdvözöljük Norvégiában! teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3312182836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.02.08. 08:06:21

"Az Európába érkező bevándorlók sorsa nem éppen felülreprezentált a mozivásznon (bár lehet, hogy csak ennyi átfutási idő kell, amíg oda is "bevándorolnak")"

Igen, de mondjuk a németeknél külön tévécsatorna van, ami ezzel, a befogadással, a beilleszkedéssel foglalkozik... meg van egy rakás youtube-csatorna is, ahol szintén ezekkel foglalkoznak, direkt német nyelvlecke araboknak, Németország-ismeret arab nyelven stb.

A németeknél nem egy film/sorozat készült már az ott lakó török származásúakról is...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.08. 08:52:45

@Terézágyú: Oké, persze, de én pont abból indulok ki, hogy azért kéne leképeződnie a mozivásznon, mert ennyire a közbeszéd részét képezi, nem azért, mert ez egyfajta hiányt pótolna. Legalábbis szerintem mindig érdekes látni, hogy egy társadalmat foglalkoztató téma hogyan fejeződik ki a filmeken keresztül. (Amúgy nyilván nem az akár évtizedek óta ott élő törökökre gondolok, hanem az aktuális hullámra, amivel mondjuk ez a film is foglalkozik.) De aztán persze lehet, hogy az adott országban tényleg ilyen szinten jelen is van, és csak nekünk, külföldieknek nincs erre rálátásunk.

Terézágyú 2017.02.09. 07:46:07

@danialves:
Nem is cáfolni akartam a megállapításodat, csak kiegészíteni...

Mert tényleg nincs valami jó rálátásunk ezekre, főleg a mostani társadalmi állapotban...

Nagyon mellesleg a németeknél van olyan tévéadó is, amely 24 órában indiai (bollywoodi) filmeket nyomat :)

semmi semmi semmi (törölt) 2017.02.09. 09:36:44

"Kelet európai humor és lazaság" ???

Ezek szerint kínosan lapos poénok, és műmájer dumák várnak ránk?
süti beállítások módosítása