Könyvkritika: Stephen H. Segal: Geek bölcsességek (2016)
2017. február 06. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Stephen H. Segal: Geek bölcsességek (2016)

Lazíts, ez itt a te dimenziód!

geek_bolcsessegek.jpg

"Az Erő körülvesz és áthat bennünket. Ez az, ami a galaxist összetartja." "Az ellenállás hasztalan" - ha tudod, honnan származnak ezek az idézetek, menthetetlenül geek vagy. Hogy azon belül a szalon vagy a hardcore vonalat képviseled, az attól függ, hogy milyen korán merültél el reménytelenül a filmek, a képregények, valamint a sci-fi és fantasy könyvek tengerében. Ha eljutottál erre a blogra, és ezt a bejegyzést olvasod, nyilván nem vagy kezdő a műfajban, és kíváncsian várod, hogy érdemes-e beszerezned ezt a könyvet. A válasz egyértelmű igen, mert nem csak egyszerű idézetgyűjteményt kapsz, amely felett kedélyesen elnosztalgiázhatsz kedvenceidről, hanem egy eszméletlenül vicces eszmefuttatásokkal bőségesen ellátott, rendkívül szórakoztató alkotást, amelyen tuti biztos, hogy betegre fogod nevetni magad. Isten hozott a geek mennyországban!

 "A nagy erővel nagy felelősség is jár." Tudod, hogy melyik Marvel klasszikusban adta nekünk ezt az örökbecsű mondatot Stan Lee? (Spoiler! Pókember. Spoiler vége.) Tudod, hogy miért nem jó nap a csütörtök? (Spoiler! Mert a vogonok akkor robbantották fel a Földet. Spoiler vége.). Ebből a könyvből garantáltan le tudod csekkolni, holt tartasz geekséged útján...

A geek-ekről mindenki azt gondolja, hogy teljesen kockák és csak azokat fogadják be maguk közé, akik bebizonyítják, hogy egy szinten van velük. És ez pontosan így van. A jó hír az, hogy szubkultúrához tartozásnak igen képlékenyek a határai, hiszen ma már a Star Wars és a Star Trek világát mindenki ismeri, ahogyan az Indiana Jones-széria vagy a Hegylakó is közismert, a mostanában csúcsra járatott képregény filmeknek köszönhetően már az is tudja, hogy ki az a Doctor Strange, aki csak úgy, mint jelen sorok írója, a főszereplő, Benedict Cumberbatch miatt vette meg a mozijegyet. Vagyis ma már közel sem egy szűk réteg játéktere a geekség, alapszinten gyakorlatilag mindenki beletartozik a legnagyobb halmazba, más kérdés, hogy bizonyos társaságba tutira nem kerülsz be, ha nem tudod pl. hogy mi az a Törölköző-nap. A könyv nagy előnye, hogy mindenkihez szól, és a kiváló szerkesztésnek köszönheteőn az sem unja magát halálra, aki csak az alapokkal van tisztában, és a remek szövegnek köszönhetően biztos megjön a kedve ahhoz, hogy megnézze az aktuális filmet, elolvassa a könyvet/képregényt.

Horror rajongó vagy? Akkor biztosan tudod, melyik filmből származik az idézet: "Amikor már nincs több hely a pokolban, a holtak ellepik a földet!". Azt meg sem kérdezem, hogy ki lőtt először, annyira alap, hogy Han Solo, akinek, mint tudjuk, mindig van valami rossz előérzete, ha zavar támad az Erőben. Ínyenceknek egy igazán fogós kérdés, ki mondta és hol, hogy "Klaatu Brada Nikto!" (ne örülj, nem fogom elspoilerezni, tessék utánanézni, ez már tényleg hardcore fokozat!). Akinek a szíve velem együtt az Enterprise-ért dobog, tudja, hogy mi az elsődleges irányelv, a padavanok tisztában vannak azzal, hogy milyen erő lakozik a sötét oldalon, Superman hívei soha nem hajtanak térdet Zod előtt, azt pedig minden fluxuskondenzátor mániás tudja, hogy ahová megyünk, ott nincs szükség utakra. Ugye, hogy milyen nagy a geek család, és te sem vagy kihagyva a buliból?

geek_bolcsessegek2.jpgMinden jó filmrből/könyvből/képregényből megmarad legalább egy mondat, és ez a skála nagyon széles a "Hasta La Vista, Baby"-től  "Az igazság odaát van"-ig. Mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő részt ebből a remek kis könyvből, és kedve szerint kalandozhat eddig ismeretlen területekre. Minden idézetet egy vicces agymenés követ, vagyis egyáltalán nem száraz idézetgyűjteményről van szó, annál inkább egy érezhető jókedvvel született szórakoztató kiadványról, amelynek nem az a célja, hogy lealázzon minden alulművelt geekfőt, hanem egy kis ízelítőt nyújt abból, hogy milyen az igazi geek feeling. A stílus biztosan beránt ebbe a közegbe, még akkor is, ha úgy gondolod magadról, hogy te csak egy átlag olvasó és néző vagy, mi keresni és olvasni valód van neked itten? Ne habozz, vágj bele bátran ebbe a szellemi kalandba, mit veszíthetsz a komolyságodon kívül?

Mindenkinek ajánlom ezt a sajnálatosan rövid kis kötetet, tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani a hétköznapok szürkeségéből, jókedvre hangol és gátlások nélkül lerombolja a sznob geek kultúra mítoszát. Ellenkezőleg, ez a közeg nagyon is befogadó, csak annyi a dolgod, hogy jó filmeket nézz, remek könyveket és képregényeket olvass, és máris rengeteg barátra tehetsz szert, hagyd a magányt másra, told a buli a többiekkel! Lazítsd, ez itt a te dimenziód!

10/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1512169520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása