Sorozat: Black Mirror - 2. évad
2017. január 31. írta: danialves

Sorozat: Black Mirror - 2. évad

A Black Mirror első évadával rögtön beírta magát a legfontosabb tévésorozatok közé. Az egy-egy kortárs jelenségre vagy futurisztikus technológiára alapuló epizódok hibátlan lényeglátásukkal és az emberiségről alkotott sötét, lesújtó képükkel azonnal egy markáns hangvételt teremtettek meg, még úgy is, hogy - antológiáról lévén szó - alig fedezhető fel folytonosság az egyes részek között. (Azért írom, hogy "alig", mert a második szezon már több apró kikacsintást is tett afelé, hogy esetleg lehet valami kapcsolat az egyes világok között.) Az első évad három epizódját két év múlva további 3, majd 2014 karácsonyán egy újabb rész követte, azonban az ezekből összeálló folytatás nem tudta megismételni a kezdeti bravúrokat.blackmirror.jpg

Jellegükben az első és harmadik, illetve a második és negyedik rész párosítható egymással, így most a sorrendiséget felrúgva én is ebben a felosztásban foglalkozom velük. Az évadnyitó Be Right Back, illetve a 3.-ként következő The Waldo Problem elsősorban a társadalomkritikai vonulatra fókuszál a Black Mirror stílusjegyeiből: előbbiben egy halott éled újra a közösségi média erejének (és pofátlan adatgyűjtésének) hála, utóbbiban pedig egy Seth MacFarlene Ted-jére emlékeztető bunkó virtuális maci válik meglepően sikeres politikai szereplővé. Az tagadhatatlan, hogy mindkét epizód jól ássa bele magát a jelenségbe, azonban a sorozatra jellemző szellemesség és érzelmek egyik esetben sincsenek jelen.

A fő probléma az, hogy igazán egyik rész sem nevezhető sci-finek, utóbbi esetben a tudományos-fantasztikum gyakorlatilag kimerül abban, hogy egy virtuális karakter élőben is irányítható (bár a mai technológiát elnézve eleve nem vagyok biztos abban, hogy ez annyira futurisztikus lenne), előbbiben pedig a hangsúlyt soha nem sikerül a technológiára helyezni. A Be Right Back ugyanis hol a gyászfeldolgozás különböző fantasztikus megoldásait használó koncepciók, hol a mesterséges intelligencia embertelenségét kihangsúlyozó történetek paneleihez nyúl vissza, viszonylag kevés eredeti ötlettel frissítve fel azokat. Mindkét epizód kiszámítható dilemmákat és fordulatokat hoz, adalékként érdektelen karakterekkel és triviális drámákkal.

A White Bear és a White Christmas egy teljesen más megoldást választ, mindkettő egy nagy rejtélyre és az ebből kinövő fordulatokra építi fel magát: előbbiben egy a Purge-re emlékeztető világot láthatunk, ahol amnéziával küzdő főhősünk fegyveresek elől kénytelen menekülni, miközben a lakók nagy része segítségnyújtás helyett csak telefonjával videózza, utóbbiban pedig a Jon Hamm és Rafe Spall alakította páros egy világtól elzárt kunyhóban kezd beszélgetésbe múltjukról. Ezt a két részt tartom az évad jobban sikerült felének, elsősorban amiatt, hogy ügyesen alkalmazzák a műfaji megoldásokat: előbbi egy akcióthriller menekülős narratívájára épül, utóbbi pedig a karakterek múltjából előkerülő meglepetésekre alapoz. Kellemesen szórakoztató és meglehetősen egyedi ötletekre támaszkodó koncepciókról beszélünk, amelyek azonban éppen nyilvánvaló szerkesztésüknek köszönhetően csúsznak szét végül: mindkét esetben a csavar kényszerűsége gátolja meg a kiteljesedést.black-mirror-white-christmas.jpg

A White Bear esetében vagy a befejezés, vagy az addig látottak tűnhetnek öncélúnak, attól függően, mit tartunk relevánsabbnak a gyenge a tematikai (és nem mellesleg érzelmi) kapoccsal összefűzött felvezetés és lezárás közül, a White Christmas során pedig már 10-20 perccel előre megsejthető a végkifejlet, lévén, hogy az oda vezető eseménysor bűzlik az írói mesterkéltségtől. Az évad fénypontjának ugyanakkor egyértelműen a White Christmast tartom, amelynek első kb. 40 perce valóban magában hordozza a Black Mirror meghatározó stílusjegyeit: a leküzdhetetlen, a technológia által még jobban kiemelt emberi gyengeségeket és az ezekből kirajzolódó bukástörténeteket.

Ugyanakkor mind a 4 epizódra jellemző, és a legnagyobb kontraszt ebben is látható az első évadhoz képest, hogy hiányzik a narratívára és a témára jellemző összetettség: a történetek a már részek elején világosan kijelölt pont felé futnak, és arra sem képesek, hogy útközben újabb oldalait mutassák be a célkeresztbe állított jelenségnek. Az évad ettől függetlenül megüti a filmvilágban jelen lévő kis költségvetésű tucat-sci-fik színvonalát, alapvetően kielégítő szórakozásként működve, csak éppen a Black Mirror esszenciája veszett el belőle.

A Black Mirror teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5112157297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.02.01. 08:36:40

Értem a koncepciót, de mégis rossz, mert túlságosan eltúlozva akarja lenyomni a torkunkon, hogy milyen rossz a technológia. Pedig tényleg van egy határ amit nem kéne átlépni mivel kivédhetetlenül sebezhető a technológia és az is marad hiába a legújabb biztonsági szoftver. Emiatt nem szabad mindent rábízni. Nemrég volt hír pl. ez: ujtechkor.blog.hu/2017/01/30/okosszalloda_meghackelve_iot

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.01. 09:24:22

@GABOR2: Szerintem ez egy elég leegyszerűsítő értelmezés, hogy azt akarná lenyomni a torkunkon, hogy milyen rossz a technológia, a Black Mirror soha nem a technológiáról szól, hanem az általa felszínre hozott társadalmi-pszichológiai jelenségekről. Többségében ezeket persze a technológia provokálja ki, de Brooker sokkal inkább tör pálcát az emberek, mint a technológia felett. (De hogy egy ilyen is legyen, a 3. évadból a San Junipero pl. egyáltalán nem negatív szemléletű a technológiával kapcsolatban sem.)

GABOR2 2017.02.01. 09:43:29

@danialves: Mikor az embert kritizálja, óhatatlanul a technikát is, mert az adja kezébe a hatalmat. Amúgy én egyáltalán nem láttam az összes részt, tehát kimaradtak dolgok, de azzal tán egy rész se foglalkozott, hogy ezeket a technikákat meghackelik és azzal lesz majd baj. Nála a technika ilyen szempontból jól működik, a működő technikával van baja, amire használják és nem a technika biztonsági hiányosságai a probléma.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.01. 10:40:42

@GABOR2: Még mindig teljesen visszafelé fogod fel: persze, a sci-fi műfajának megfelelően a technológián vagy egy jövőképen keresztül fogalmazza meg ezt a gondolatot, és így tényleg van egy olyan olvasata, hogy szándékosan irreális irányba viszi el ezeket a jelenségeket, olyan lépéseken keresztül, amelyeket soha nem fogunk megtenni, de a sorozat sosem magát a tudományos vívmányt állítja célkeresztbe, hanem a rajta keresztül felnagyított jelenségeket. Azért nincs igazad, mert egyik epizódról sem lehet kimondani, hogy ha elvesszük belőle a tudományos-fantasztikumot, akkor ne lenne érvényes mondanivalója. (Ha visszaolvasol, pont ez volt az egyik bajom a második évaddal, hogy ezt már annyira jól sikerült megvalósítani, hogy sokszor nem is a technológián keresztül fogalmazódott meg az üzenet, hanem Brooker csak mások kliséit hasznosította újra.)

Egyébként van nem is egy olyan rész, amit keresel rajta, a 3. évad fele konkrétan arról szól, hogy hogyan sülnek be ezek a technológiák, sőt egy olyan rész is (3x03) akad, amely konkrétan egy jelenleg is megvalósítható hackertámadást dolgoz fel. (De egyébként nem értem, miért inkább a biztonsági problémákról kéne szólnia a sorozatnak?)

GABOR2 2017.02.01. 11:48:19

@danialves: Köszönöm, hogy megadtad ezeket az epizódokat. Nem azt mondom, miről kéne szólnia, csak hogy nem arról szól. Szerintem hamarosan leesik majd az emberiségnek hogy nem alkalmas sok mindenre a technika amiről álmodnak a techcégek (mivel nem lehet sebezhetőség nélkül megcsinálni őket) ezért meg sem fog valósulni. Pl. ha az okosautóról kiderül, hogy a hackelhetősége miatt meghallhat a családod akkor ettől az emberek el fognak fordulni és nem lesz jövője. A legújabb részeket meg nem ismerem, úgyhogy nem tudom milyen irányba ment el... ideje talán megnézni pár részt. Person of Interrest szoktad nézni. (Bocs, csak most botlottam a blogodba, mert kikerült a főcímoldalra.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.01. 19:15:58

@GABOR2: Nekem az szokott mindig az eszembe jutni egy-egy ilyen sci-fi mindent átható technológiáját látva, hogy ha még most is ott tartunk, hogy bizonyos böngészőkön nem jelenik meg rendesen egy weboldal (a PC-MAC meg a mobilos oprendszerek inkompatibilitásról már nem is beszélve), itt 2-300 év múlva sem lesz Skynet, mert még mindig 3-4 rendszer fog marakodni az alapértelmezettségért. :D

Person of Interestet asszem 3 évadot néztem, szerettem, de addigra már nagyon elfogyott az ereje, itt van, amit akkor írtam róla:
smokingbarrels.blog.hu/2014/05/17/sorozat_person_of_interest_3_evad
süti beállítások módosítása