Sorozat: Sherlock - 4. évad
2017. január 18. írta: FilmBaráth

Sorozat: Sherlock - 4. évad

Jó lett az évad, csak kicsit túltolták a dolgokat az alkotók

sherlock_2.jpg

Moriarty a síron túl is pokollá tudja tenni Sherlock Holmes életét. Nélküle viszont nincs igazi finálé, mert ő az egyetlen igazán méltó ellenfele a zseniális detektívnek. Csak ennyit kellett felismernie Steven Moffatnak és Mark Gattiss-nek, és már vissza is tudták hozni a sírból a sorozatot. Mert az előző évad csúfos kudarca után nagyot kellett dobni, hogy újra visszahódítsák a nézőket. Jelentem, sikerült, ha nem is ragyog régi fényében a Baker Street, azért már végre kezd hasonlítani saját magára, jó lett az évad, csak egy kicsit túltolták a dolgokat az alkotók, de nem annyira, hogy agyvérzést kapjunk tőle. Visszatért a bizalom, jöhet a következő felvonás!

A Holmes családban olyan titok lappang, amely halálos veszélyt jelent Mycroft -ra (Mark Gatiss) és Sherlock-ra (Benedict Cumberbatch). Az idősebb fivér elkövette azt az óriási hibát, hogy 5 évvel ezelőtt 5 teljes percre egyedül hagyta Moriarty-t eltitkolt és a világtól elzárva tartott húgukkal, és ezzel lehetőséget adott neki, hogy évekkel a halála után is végveszélybe sodorja az egész famíliát...

Nem lett egyenletes szívonalú az évad, a biztonsági játékot folytató első rész után egy eléggé felejhető második következett, de szerencsére a befejező epizódban sikerült felcsavarni a coolságfaktort, és olyan szinten megkeverni a kártyákat, hogy öröm volt nézni. Holmes-éknál sohasem voltak észbeli problémák, ugyanakkor az érzelmekkel erősen hadilábon állnak, és nem igazán vannak felkészülve arra, hogy mit is kezdjenek egy nem kicsit agymosott zseniális kishúggal. Moriarty szelleme erősen áthatotta a záró epizódot, és végre visszatért az igazi izgalom és feszültség a sorozatba. Mindezzel együtt kicsit túltolták a heroizmust, a látvánnyal együtt, de egye kutya, belefért. Viszont a jövőre vonatkozóan ez nem biztos, hogy így lesz, vagyis, ha lesz folytatás (mert ugye a főszereplők csak négy évadra írták alá a szerződésüket, részemről szurkolok ezerrel, hogy ne ez legyen az utolsó évad), érdemes visszavenni a vizuális orgiából, és inkább a forgatókönyvre kell fordítani a hangsúlyt.

sherlock2.png

Kedvenc antiszoc detektívünk magához képest elég sokat változott ebben az évadban, képes volt (ha kényszer hatása alatt is) beszélni az érzelmeiről, ismét elkezdett drogozni, miután dr. Watson érthető módon nem nagyon akart vele találkozni a családi tragédia után. De aztán persze kibékültek a fiúk, és újra kezdődhettek a kalandok és az izgalmas esetek. A Holmes-családról is rengeteg új dolgot tudhattunk meg, jóval árnyaltabb lett a két fivér kapcsolata, mellettük a jó doktor kissé háttérbe szorult ebben az évadban, de nélküle semmit sem ér az egész sorozat, és ennek a ténynek a szem előtt tartásával éppen annyi jelenetben szerepelt, amennyire szükséges volt. A két főszereplő barátsága az átélt tragédiák következtében tovább mélyült, karakterük alapvetően nem változott, olyanok maradtak, amilyennek megszerettük őket (Sherlock zsenialitását tökéletesen ellensúlyozza dr. Watson józansága, ketten együtt verhetetlen párost alkotnak), mégis új, izgalmas színekkel gazdagodtak (a doktor másik nővel randizott a felesége mellett, Sherlock pedig olyan érzelmi húrokat tudott pengetni, amelyet néhány évaddal ezelőtt sohasem gondoltunk volna róla).

Benedict Cumberbatch szokásához híven elvitte a hátán az évadot, Martin Freeman tökéletesen kiegészítette a visszafogott játékával. Mark Gatiss új árnyalatokat vitt Mycroft alakjába, Una Stubbs még mindig bosszantóan kevés játéklehetőséget kapott. Ahogyan az várható volt, Andrew Scott néhány jelenet erejéig visszatért a sorozatba, és természetesen mindenkit lesöpört a színről. Sian Brooke kiválóan alakította a Holmes-lány összetett szerepét.

Okosan építették fel az évadot az alkotók, az első résszel újra meghozták a kedvet a sorozathoz, a másodikban kellemesen elvoltunk, hogy aztán olyan finálét kapjunk, amelyet nem felejtünk el egy darabig. Időnként zavaró volt, hogy teljesen feleslegesen olyan látványos képekkel dobtak meg bennünket, amelyek szépek voltak ugyan, de nem sokat tettek hozzá a történethez. Teljesen felesleges ez a túltolt körítés, egyszerűen csak hagyni kell Bent és Martint játszani, írni kell egy jó kis dögös forgatókönyvet, és már jöhet is a következő évad. Én már nagyon várom, hogy újra felhangozzon a sorozat jelmondata: "The game is on!".

8/10

A Sherlock teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4312133815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peti494 2017.01.18. 15:24:16

Honnan jött hogy Eurus agymosott volt?
Szerintem egyáltalán nem...

FilmBaráth 2017.01.18. 17:15:41

@peti494: SPOILER! arra céloztam, hogy amikor a lány 5 percre egyedül maradt Moriartyval, az gátlástalanul kihasználta az érzelmi instabilitását, és a saját céljaira használta fel.

polpetti 2017.01.19. 14:59:39

@FilmBaráth:

SPOILER!!!!

Hát, szerintem nem így volt. Nem használta ki sem Eurus Moriartyt, sem pedig fordítva. Egyszerűen csak egymásra kattantak rögtön és tudták, mit gondol a másik, mivel mindkettő zseni. A céljuk azonos volt. Eurus egyébként szerintem sokkal okosabb, mint Moriarty volt. Kölcsönösen használták ki egymást a közös cél érdekében. Egyébként, szerintem Eurus nem akarta megölni Sherlockot, csak érzelmi roncsit akart belőle csinálni. Sőt, szerintem azt sem hagyta volna, hogy Mycroftot megölje. Egyik bátyját sem akarta holtan látni. Csak eljátszott velük egy kicsit. Biztos, hogy mielőtt SH meghúzza a ravaszt, ugyanúgy elkábította volna őket, mint ahogyan történt az a 3. részben is. Neki az volt az érdeke, hogy a bátyjainak minél nagyobb lelki sérülést okozzon. Mycroft már az első próbánál elbukott. Sherlock a 3. próbánál. A 4.-nél mindketten.

SPOILER VÉGE

Egyébként, szerintem is rohadt jó rész volt! És én nem hiszem, hogy lesz folytatás. A lezárás szépen sikerült. Minden szálat elvarrtak, nincs cliffhenger sem. Kár lenne elrontani.

ElPadre 2017.01.19. 15:45:56

nagy baromság volt az egész, tipikus moffat-i "na majd megmutatom, hogy mennyire csavaros sztorit tudok én írni!" megoldásokkal lefárasztva. eurus érdekes figura volt, ez tény, és a történet is szépen lezárult, de ehhez volt egy első epizód, ami csak arra volt jó hosszan, hogy felvezesse mary halálát; egy második epizód, amiben kvázi nulla nyomozás volt, csak sherlock "szuperképességeinek" üres puffogtatása, és a sherlock-watson status quo visszarendezése és eurus behozása volt a célja; és egy harmadik, ami egy teljesen nyakatekert, "mindig-is-én-voltam-igazán-a-háttérben" mega-gonosz sherlock-testvérre volt kihegyezve, és tele volt illogikus lépésekkel (ha pl. eurus nem akart végezni sherlockkal, akkor miért küldött egy potenciálisan halálos gránátot drónnal rájuk?), amik csak a színpadiassághoz kellettek.

moffatnak el kéne vonulnia egy időre, kipihenni magát, és valahogy visszatalálni arra az énjére, aki a coupling-ot, a jekyll-t, a silence in the library-t és a blink-et csinálta. az bámulatosan jó volt. ez már kínszenvedés, l'art pour l'art csavarozás.

de erről ti tehettek. igen, ti! mert ti akartatok mindig nagyobb csavarokat, nagyobb főellenséget, nagyobb brainfuckokat. moffat meg gyenge jellem, és nem bírt ellenállni. kár.
süti beállítások módosítása