Könyvkritika: Star Wars - A jedi útja (2016)
2017. január 13. írta: AldoWinnfield

Könyvkritika: Star Wars - A jedi útja (2016)

Az Erő átjárja ezt a kicsi, mindössze 160 oldalas darabot

2328-2968-thickbox.jpgA Star Wars névvel mindent el lehet adni. Párnát, lámpát, kisautót, kulcstartót, bögrét, pendrive-ot, pólót, pulóvert, projektort, legót, klumpát, kis bábut, nagy bábut, puzzle-t, fürdőruhát, számítógépes játékot, sima játékot, sapkát, karkötőt, társast, és a még sorolhatnám sokáig. Nekem nincs ezzel bajom. Még azzal sincs, hogy sokszor túlárazottak ezek a termékek. Mindenkit eldöntheti, hogy megér-e neki ennyit az üzlet. Viszont azért azt sokkal jobban szeretem, ha korrekt pénzért minőségi árut kapok, és az a könyv, amiről most szó lesz, azt gondolom, hogy ilyen. Ráadásul még létjogosultsága is van (ellentétben a Star Wars emblémával ellátott klumpával), hiszen frappáns kiegészítése (legendák kategóriába van sorolva, tehát nem tekinthető kánonnak) a filmes univerzumnak, elsősorban a gyerekek, vagy örökifjú rajongók számára. A jedi útja 'kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára".  

Szóval, egy olyan darab, amit több nagymester, főkönyvtáros, látnok, toborzó írt. Pompás ötlet volt ilyen formában megvalósítani a könyvet, sokat ad a 'hitelességéhez", segíti a beleélést. Erre a külalak is rásegít, a borító míves, a papír kissé megviseltnek tűnik, a rajzok, ábrák pedig szépen kidolgozottak. Szinte már el lehet hinni, hogy ez a könyv tényleg egy messzi-messzi galaxisból érkezett hozzánk. Szinte. Mindenesetre kellemes kézbe fogni, lapozgatni, ami mindig ideális alap egy élvezetes olvasási élményhez, de nem több. A lényeg a tartalomban van, az írott szó minőségében. Szerencsére ott sem teljesít megvetendően a könyv. Viszont ehhez nem árt tudni, hogy elsősorban az ifjak számára íródott, hardcore fanatikusok sok újdonságot biztosan nem fognak találni benne. A gyerekeknek viszont meggyőződésem, hogy nagy élményt jelenthet, ha rászánják az idejüket és leülnek elolvasni. 

A jedi útja négy részre van felosztva és ezeken belül helyezkedik el jónéhány fejezet. Szó van a jedik kiképzéséről. A fénykard elkészítésének módjáról. A különböző erőhasználati lehetőségekről. A sithek történetéről. A különböző vívási technikákról. Egészen átfogó képet ad a rendről a könyv. Értő olvasó persze ideges lehet néhány dologtól, de ezek abból adódnak, hogy a jedik egyes tanításai, dogmái meglehetősen furának, elavultnak vagy éppen borzalmasnak tetszenek. Néhány dologban azért csak van némi igazsága a sötét oldalnak is... Vagy ha mégsem, azért Luke Skywalker is érzi, hogy nem minden van rendben a régi irányelvekkel. S hogy jön ide az egykori 'parasztfiú" a Tatooine-ról? 

crook-movie-wallpaper-04-2560x1440.jpg

Úgy, hogy a kötet kerettörténete szerint a példány, amit mi is olvashatunk, az éppen az ő tulajdona. Számára is egy friss felfedezés, a Byss maradványai közelében, egy ócskáshajón talált rá. S hogy az Erő útjai kifürkészhetetlenek, korábbi birtokosai között ott volt Darth Sidious, Ashoka, Anakin Skywalker, Dooku vagy éppen Yoda is. Ezek a kedves jedik, illetve nem annyira kedves sithek pedig voltak annyira menő arcok, hogy megjegyzéseket fűzzenek az egyes fejezetekhez. Ez szerintem egy kiváló ötlet lehetne, ami aranyos, de tartalmas pluszként szolgálhatná az olvasási élményt, de nem igazán voltam megelégedve ezekkel a kis hozzászólásokkal. Sajnos meglehetősen felületesre sikeredtek. S ha ez nem lenne elég, sokszor még karakteridegenek is. A kettő pedig nem túl biztató kombináció. Hasonló megoldással a J.K. Rowling írta Legendás állatok és megfigyelésükben találkoztam, ott sokkal jobban működött ez a koncepció. 

Ha nem múlt volna el karácsony, most minden hibája ellenére jó szívvel tudnám ajánlani ezt a könyvet ajándékként a rokonságban fellelhető Star Wars rajongó gyerekeknek. Erről már lecsúsztam én is (tudtam volna kinek megvenni), ellenben pozitív hír, hogy így viszont a szülinapi meglepetésen nem kell sokat gondolkodni. Az Erő átjárja ezt a kicsi, mindössze 160 oldalas darabot. 

8/10

A könyvet a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1312067203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása