Könyvkritika: Michael Schulman: Meryl Streep-Az ezerarcú színésznő (2016)
2017. január 03. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Michael Schulman: Meryl Streep-Az ezerarcú színésznő (2016)

Egy jó életrajzi könyv, amely Meryl Streep pályakezdésére koncentrál

meryl_streep.jpg

Meryl Streep korunk egyik legjobb és legismertebb színésznője, nem kell bemutatni senkinek, nincs év, amikor ne jelölnék Oscar-díjra, tuti biztos, hogy be fog gyűjteni még néhány szobrocskát a már otthon lévő három mellé. Amióta az eszünket tudjuk, ismerjük és szeretjük a kiváló színésznőt, aki olyan régen része már az életünknek és a filmiparnak, hogy szinte családtag, mindent tudunk róla, vagy legalábbis azt gondoljuk. Mert a pályakezdő színésznőről és a gyerekévekről bizony elég hézagosak az ismereteink, és Michael Schulman könyve éppen erre az időszakra fókuszál, azt ismerhetjük meg belőle, mi történt a fiatal Meryl Streep-pel A szarvasvadász bemutatójáig, és amíg férjhez nem ment Don Gummerhez (akivel hosszú évtizedek óta él boldog házasságban, minden botránytól mentesen neveltek fel három gyereket). Hiánypótló darab, nemcsak rajongóknak érdemes elolvasni!

Meryl Streep 1980-ban nyerte meg az első Oscar-díját a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért. Az azóta eltelt időszakot ismerjük, azonban az a hosszú út eddig ha nem is volt titok, de nem volt közismert, ahogyan az egyszerű középosztálybéli lány megtalálta a helyét a színészi pályán, és mind a közönség, mind a szakma elismerte a tehetségét.

Mary Louise Streep 1949-ben született New Yersey-ben, édesapja egy cég személyzeti osztályán dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt. Egy kertvárosban éltek, egyszerűen, de nem voltak komoly anyagi gondjaik sem, így a fiatal lány a középiskola elvégzése után (ahol pompomlányként is tevékenykedett) elvégezte a Yale Egyetem dráma szakát, majd belevetette magát a pályakezdő színészek nem túl derűs mindennapjaiba. Átlagon felüli tehetségét korán felismerték a tanárai, azonban ez nem jelentette azt, hogy tálcán kapta a sikert, őt sem vetette fel a pénz, teljesen átlagos életet élt mindaddig, amíg A szarvasvadász sztárrá nem tette. Magánélete sem különbözött a többi fiatal lányétól, élte a saját életét, mindaddig, amíg nem találkozott John Cazale-val (ő volt Fredo A keresztapában). Nagy szerelem volt az övék, amely tragikus véget ért, hiszen a férfi nagyon fiatalon halt meg rákban, Meryl ápolta az utolsó hónapjaiban. A gyász idején találkozott későbbi férjével, akivel lassan, de biztosan rájöttek arra, hogy több van köztük, mint barátság, és néhány hónap után úgy döntöttek, hogy összekötik az életüket. Nem sokan gondolták, hogy ez a házasság tartós lesz, tekintettel a megismerkedésük körülményeire, ehhez képest az övéké Hollywood legstabilabb kapcsolatainak egyike.

meryl_streep2.jpgFiatalkorában sem volt semmi bulvárgyanús Meryl Streep életében, így szerencsére a könyvben azzal tud foglalkozni a szerző, hogyan forrott ki a színésznő művészi tehetsége, miként lett szépreményű amatőrből igazi profi, milyen kőkemény harcokat kellett vívnia tanáraival és évfolyamtársaival tanulóévei idején. Egyátlalán nem unalmas a leírás, sikerült regényszerűen megfogalmazni az életút korai éveire vonatkozó eseményeket. Párhuzamosan ismerjük meg a szakmai és magánéleti történéseket, minden sziruptól és rajongástól mentesen. Nemcsak a színésznőről szól a könyv, pályakezdésének meghatározó alakjairól is átfogó ismereteket szerezhetünk (nem kicsit furcsa érzés találkozni az oldalakon a fiatal Al Pacinóval, Dustin Hoffmannal vagy John Lithgow-val), ahogyan a 70-es évekről is, amelyek meghatározták az első éveit a pályán.

Olvasmányos a könyv, és gördülékeny a stílus, nekem viszont a végéről hiányzott egy rövid áttekintés a színésznő szakmai pályafutásáról az első Oscar-díj után, így egy kicsit befejezetlennek és hiányosnak érezhető a könyv, és időnként kicsit rapszódikusan váltogatja az idősíkokat a szerző, de ennél több hibát tényleg nem lehet felróni ennek a rendkívül alaposan megírt alkotásnak. Nem mestermű, egy jó értelemben vett átlagos életrajzi könyv, amelytől megkapja az olvasó, amit vár, ugyanakkor nem vágja földhöz a rendkívüliségével.

Összességében érdemes elolvasni a könyvet, hiszen rengeteg érdekes adalékot ismerhetünk meg Meryl Streep életéből, figyelemmel kísérhetjük, hogyan lett belőle az a kiváló színésznő, akinek már nagyon hosszú ideje ismerjük, és jól meglepődhetünk azon, hogy mennyire nem is volt könnyű az elsőre sima, minden akadálytól mentes karrier, a szakmai és magánéleti révbe érés a mára már világhírű sztár esetében.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5012088537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2017.01.04. 16:45:09

"tuti biztos, hogy be fog gyűjteni még néhány szobrocskát a már otthon lévő három mellé"

egyáltalán nem, sőt, sokkal valószínűbb, hogy nem fog. Hollywoodban a nők hamarabb "öregszenek", mint a férfiak, egy 60 éves férfi simán kap Oscart, 60 éves nő már nem. már Cate Blanchettnek sincs olyan sok ideje a harmadikra
süti beállítások módosítása