Vaiana / Moana (2016)
2016. december 26. írta: FilmBaráth

Vaiana / Moana (2016)

Bájos és sodró erejű ökofilm a Disney-től, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből

vaiana.jpg

Mindig azok a filmek a legjobbak, amelyekre teljesen véletlenül keveredik el az ember lánya. Habár nagyon tetszett az előzetes, nem igazán terveztem, hogy mostanában megtekintem az egérgyár legújabb termékét, azonban úgy alakult, hogy mégis ott találtam magam a moziban, és nemes egyszerűséggel el lettem bűvölve. Már a Vaiana előtt vetített rövidfilm megalapozta a hangulatot (zseniális minitörténet arról, hogy nem kell mindig agyonszabályoznunk saját magunkat, mert közben elfelejtünk élni, és ha mi magunk megváltozunk, a körülöttünk élőkre is hatással lehetünk), hogy aztán megvegyen magának kilóra ez a bájos mese, amelyben megvolt minden, amit egy Disney-filmtől elvárunk, ugyanakkor nem hiányzott belőle az a bizonyos plusz, ami miatt még a vonaton hazafelé is a maori hercegnő (aki kikéri magának ezt a titulust, szerinte ő "csak" egy törzsfőnök lánya) kalandjait tökéletesen aláfestő dallamokat dúdolgattam (nem, nem jártam el a legendás maori táncot, a hakát, erre még egy kicsit gyúrnom kell). Nagyon szerethető és magával ragadó film, jól felépített karakterekkel, Disney-minőség az egzotikus maori kultúrával megtámogatva, a végeredmény pedig egy abszolút mértékben szórakoztató családi mozi, amelyből tökéletesen hiányzik a szerelmi szál, de annyi kalandot kapunk cserébe, hogy nem is hiányzik.

Vaina egy gyönyörű szigeten él családjával és a törzsével, minden szép és jó, azonban a fiatal lányt mégis ellenállhatatlanul vonzza az óceán. Nagymamája elmeséli neki népe történetét, ő pedig végül úgy dönt, hogy elindul megkeresni Mauit, az erősen kigyúrt félistent, hogy a segítségével visszajuttsa Te Fitinek, a teremtő istennőnek a szívét. Meg is találja, de nem igazán tapasztal a részéről segítőkészséget, elég sokáig tart, amíg csapat lesz belőlük, de aztán csak elindulnak végre a küldetés teljesítésére...

A Disney-nél nem változtattak a jól bevált paneleken, de mégis mertek újítani, Vaiana nem epekedik egyetlen férfi után sem, neki valódi küldetése van, meg kell mentenie a népét, és nem mellesleg meg kell találnia saját magát is. Ő ugyanis az igazi hős, nem az igencsak beképzelt, agyongyúrt és tetovált félisten, és az eszét és a bátorságát használva éri el a céljait, miközben olyan segítői akadnak az útján, mint maga az óceán. Jól kidolgozottak a karakterek, még egy nem kicsit dilis csirkének is tudtak jelentőséget adni, a humor rendkívül erős, a zene fantasztikus, a látványvilág lenyűgöző, és megismerkedhetünk a maori kultúrával is (igen, haka is van, és naná, hogy a félisten adja elő). Bájos és sodró erejű ökofilm, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

Vaiana nem egy tipikus Disney hercegnő (mert ugye akin ruha van és állat kíséri az hercegnő a félisten megállapítása szerint), nemcsak azért, mert nem lesz szerelmes senkibe, hanem azért is, mert önálló, független, véghez viszi, amit eltervez, Az érzelmi vonulat szerelmi szál nélkül is erős, a nagymama és az unoka között nagyon erős a kapcsolat, és persze a félistennel is csak összehaverkodnak nem kevés balhé után. A happy end egyetlen másodpercig sem kétséges, túlságosan meglepő fordulatok sincsenek a történetben, mégis annyira magával tudja ragadni a nézőjét, hogy teljes szívvel szurkol a kis hercegnőnek és a nem kicsit nárcisztikus félistennek, hogy sikerrel járjon a küldetésük.

vaiana2.jpg

Igen gyakran fakadnak dalra a szereplők, de egyáltalán nem giccses az összhatás, a zenei betétek tökéletesen kiegészítik a történetet és a látványt. Professzionális alkotásról van szó, patikamérlegen számították ki az alkotók, mennyire térhetnek el a szokásos Disney-sablonoktól, hogy az egérgyár rajongói ne pártoljanak el tőlük, ugyanakkor új nézői rétegeket is be tudjanak csalogatni a moziba, pont azt a csipetnyi egzotikumot tették bele a történetbe, amely miatt kiemelkedik a történet az animációs családi mozik tömegéből. Adva van a kaland, a humor, az izgalmas történet, megannyi érdekes karakter, csodás zene és látvány, mi kell még?

Nem váltja meg a filmművészetet ez a bájos alkotás, de tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani a nézőjének, működik a Disney-varázslat, minden cukormáztól mentesen, minőségi szórakoztatás ez a javából. Szerethető és nagyon szívhez szóló kis mozi, amely elrepít bennünket egy egzotikus kultúrába, és miközben betegre nevetjük magunkat a kiváló helyzet és jellemkomikumon, elgondolkodhatunk azon, hogy mivé lesz a világunk, ha továbbra is így pusztítjuk az anyatermészetet. Nincs ezen mit ragozni, irány a mozi!

8/10

A Vaiana teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6012056063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.26. 10:39:48

Részemről egy 9/10-et megérdemel, az év egyik legjobb moziélménye, képileg és zeneileg is csodálatos. A Fury Road-hommage-ért meg külön piros pont, azt hiszem, akkor kezdtem el igazán imádni. :D
süti beállítások módosítása