Képregénykritika: Blacksad - Árnyak között (2016)
2016. december 16. írta: FilmBaráth

Képregénykritika: Blacksad - Árnyak között (2016)

Azonnali függőségeket okozó, kiváló noir képregény

blacksad.jpg

Azt hiszed, Grabovszky az egyetlen szupernyomozó? Akkor nagyon sürgősen meg kell ismerkedned Blacksad-del. Őmacskaságát egy spanyol rajzoló, bizonyos Juanjo Guarnido vetette papírra, a történetét pedig Juan Díaz Canales ötlötte ki. A jelenleg ötödik részénél tartó képregénysorozatért a francia Dargaud kiadó a felelős, a nálunk most megjelent első felvonás eredetiben 2000-ben csavarta el a geekek fejét. Horror ára van a mindössze 46 oldalas kiadványnak (4 990 Ft), de teljesen laikusként (vagyis nem képregényfanként) azt mondom, hogy 1. költöttünk már ennél nagyobb hülyeségre is több pénzt 2. milyen rajongó az olyan, aki nem szerzi be szó szerint bármi áron a szívének oly kedves zsákmányt? Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy adjon egy esélyt Blacksad-nek, mert olyan hangulata van ennek a képregénynek, mint a legjobb film noir-oknak, a kivitelezése pedig simán zseniális. Kötelező darab!

Blacksad magánnyomozó, akinek nagyon nem kezdődik jól a napja: egykori szerelmének holttestét kell azonosítania. A színésznőt megölték, ő pedig természetesen azonnal elkezdi keresni a gyilkost. Gyorsan halad, aztán brutális figyelmeztetést kap, hogy ideje lenne leállítania magát, de aztán egy olyan helyről kap segítséget, ahonnan sohasem gondolta volna...

A történet nincs túlbonyolítva (szimpla nyomozás, ezer ilyet láttunk már filmen és könyvben egyaránt), a karakterek sem túlságosan sokrétűek, vannak a jók és a rosszak, a jellemüket kiválóan megmutatja, hogy milyen állatként jelenítette meg őket a rajzoló. A Macskafogóból nálunk is ismert megszemélyesítést antropomorf ábrázolásnak hívják (fogalmam sem volt erről eddig, Kondor Vilmos rendkívül jól sikerült előszavából szereztem róla tudomást), és sok filozófiai mondanivalója igazából nincs, viszont állatira menőn néz ki a végeredmény. De ettől még nem lenne ennyire jó ez a képregény, ehhez olyan képkockák kellettek, amelyek olyan hatást keltenek, mintha filmet néznénk, és olyan hangulatot árasztanak, mintha A máltai sólyom világába csöppentünk volna. Bűntől mocskosak az utcák, a pénz beszél, az emberi (pontosabban jelen esetben állati) élet nem sokat ér. Blacksad ebben a mindannyiunk által nagyon jól ismert és kedvelt (mert a bűn vonzó) univerzumban él, és teszi a dolgát. Nem makulátlan Grál-lovag, nem kcsit fáradt már bele a mindennapi szélmalomharcba, nem antialkoholista, a nőket és a cigarettát sem veti meg, vagyis pontosan olyan félvilági alak, akinak a kalandjaira nagyon kíváncsiak vagyunk, mert érdekes személyiség.

blacksad2.jpgEngem már  a borító megvett kilóra, annyira dögös az a sötétből kivilágító zöld macskaszempár a füstölgő cigivel a szájában, hogy azonnal ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy nekifogjak az olvasásnak. Néhány perc alatt ki lehet végezni ezt a sajnos túlságosan vékonyka kiadványt, de minden képkockáját élvezet végignézni, mert annyira dinamikusak, hangulatosak és kifejezőek. Engem eddig tényleg nem hoztak lázba a képregények, de mivel imádom a noir műfaját, Blacksad világába azonnal beleszerettem, és nagyon várom már a következő részt (ha valakinek van valami infója arról, hogy mikorra várható a folytatás, írja meg legyen szíves kommentben, előre is köszönöm!).

A minimál sztoriért tökéletesen kárpótol bennünket a látványos kivitelezés, élettel teliek a jelenetek. Tökéletesen kifejezőek a képek, abszolút átélhetőek a Blacksad-del történt kalandok, szinte nekünk is fáj az a nem éppen kissúlyú ütéssorozat, amelyet egy orrszarvútól és egy medvétől kap (ne féltsük főhősünket, visszakapják ők ezt annak rendje és módja szerint), az egyetlen lövöldözéses képsorozat pedig annyira izgalmas, hogy komolyan kezdünk aggódni őmacskaságáért. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy akad itt ökölvívó gorilla, orángután énekes-gitáros, iguana bérgyilkos, és megannyi érdekes karakter, akik mindannyian hozzáadják a magukét ahhoz, hogy gátlások nélkül elvesszünk a képregény szürkén ragyogó világában.

Blacksad jött, mi láttuk és győzött. Nemcsak képregényfanoknak ajánlom a nem éppen nyivákoló kiscica kalandjait, hanem mindenkinek, aki szereti a füstös hangulatú történeteket, a bűnnel fertőzött utcákon cigivel a szájában sétálgató magánnyomozókat. Ettől a kiadványtól tuti biztosan véresre karmolod a falat, hogy mikor kapod meg a következő dózist belőle!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4812043301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.12.17. 23:56:42

A magyarul megjelent anyag az mekkora részét fedi le a már publikált köteteknek?

Eddig angolul 5 jött ki:
en.wikipedia.org/wiki/Blacksad#Volumes

FilmBaráth 2016.12.18. 07:48:48

@Lángharcos: Most jelent meg az első rész.

Lángharcos 2016.12.18. 21:10:33

@FilmBaráth: Ha több jött ki volna, rohantam volna megvenni. Így eléggé ehhh. Nem bízom a hazai kiadókban, túl sok fordítási projektet adnak fel :(
Angolra meg biztosan lefordítják.

Grifter 2016.12.18. 22:00:34

@Lángharcos: Te a hozzád hasonlóan értelmes emberekben nem bízol. Ami innen nézve teljesen megalapozott és jogos álláspontnak tűnik, lévén magadból indultál ki, a problémát pedig tökéletesen mutattad be.
Semmilyen nyelven nem vetted vagy vennéd meg (angolul már volt már rá pár éved, mégsem tetted, most viszont ezzel véded azt, hogy nem veszed meg a magyart = lol), csak beszélgetni szeretnél róla, mert a kognitív disszonanciád és a valóság közötti szakadék nagyon frusztrál, így reméled, hogy majd valaki más megerősít abban, amit saját magadnak hazudsz.

Hiszen evidens, hogy a kiadók tehetnek róla, hogy nem lesz folytatás - és nem te, aki nem vetted meg az elsőt. Adják ki előre az egészet, bízzanak meg benned, és majd akkor megveszed!

Okos! :DDD

Lángharcos 2016.12.18. 23:34:17

@Grifter: Kedves, hogy kivetíted rám a frusztrációdat, és kalózkodással vádolsz ismeretlenül is. Mellélőttél, az olvasmányaimat meg szoktam venni. A Blacksad-et valaki évekkel ezelőtt mutatta meg nekem, azt se tudtam, hogy folytatták, amíg fel nem tévedtem a wikire.

A panaszom tapasztalatból ment a kiadókkal szemben. Én főleg regényekben "utazom", a képregény mint műfaj kissé kimaradt nekem, de gondolom képregény vonalon sem jobb a helyzet. Számtalan elkezdett sorozat, esetleg az angol nyelvű könyv egyharmada "külön" regényként lefordítva - majd évekig semmi folytatás. Rászoktattak az angol nyelvre - ezért hálás lehetek nekik. Érthető, mert a hazai piac elég szegényes, kevés a fogyasztó, és még ha vásárolnak is, a kiadók olykor tönkremennek egyéb okokból is.

Ha valaki szereti rendezett módon gyűjteni az anyagait - mint ahogy én is - akkor kifejezetten háklis, ha egy sorozat minden darabja más kiadótól, más papíron más formában van meg, (esetleg más nyelven).
Szóval visszatérve az eredeti hozzászólásomra: örültem volna, ha kiadják szépen egyben a meglévőket, de nem, nem bízom abban, hogy érdemes csak az 1. részt megvenni. Angolul első keresésre drágább, de legalább egységes, és a pénzem szabja meg, hogy mikor szerzem be, nem pedig a kiadó gazdasági stratégiája (hogy hány év eltéréssel adja ki a sorozat különböző részeit).

Grifter 2016.12.19. 00:17:55

@Lángharcos: Megbocsáss, de sokkal többet írtál, ugyan olyan kevés értelemmel. Az első bekezdésed azzal kezded, hogy megcáfolnád állításom, majd azzal zárod, hogy alátámasztod, hiszen nincs meg semmilyen nyelven, tehát nem azért nem veszed meg, amivel korábban indokoltad.

A kiadók pedig (optimális esetben, tehát feltételezve, hogy tudnak például számolni - amit elfogadok, hogy hazánkban közel sem általános) akkor AKARNAK folytatni egy sorozatot, ha azt elegen veszik meg. Ha nem veszik meg elegen, akkor TE sem folytatnád, hogy pénzt bukjál rajta.

A te 'logikád' valójában egy önbeteljesítő jóslat és borzasztó szomorú, hogy erre eddig magadtól nem jöttél rá, hanem most és itt kellett elmagyarázni neked. De félek ezek után sem fogod érteni, mert meggyőzted magad valamiről, aminek semmi értelme ;)

// Kikérheted magadnak, elveszhetsz a részletekben és csinálhatsz ebből személyes ügyet, de ettől még a napnál is világosabb, hogyha bármilyen indokkal NEM veszel meg valamit (vagyis nem támogatod azt anyagilag), akkor senkit nem hibáztathatsz azért, hogy azt nem folytatták.

Természetesen mehetsz biztosra, szíved joga csak olyasmit vásárolni, amit befejeztek és a szerzője is meghalt, de nem kéne ezzel indokolni, hogy nem veszed meg valaminek az első részét, mert csak magadat égeted ;)

Lángharcos 2016.12.19. 09:08:04

@Grifter: Nem cáfoltam meg a saját írásomat és nem én csaptam át személyeskedésbe.

A szalmabáb érveléseddel és személyeskedéseddel hiteltelenné tetted magad, mint vitapartner.

Édua84 2016.12.19. 12:46:49

Azt csicseregték a madarak, hogy ha kellőképpen sikeres lesz az első rész, (és eddig úgy néz ki, sikeres) akkor február- március környékén jön a második kötet.
süti beállítások módosítása