Könyvkritika: Ugron Zsolna: Hollóasszony (2016)
2016. december 15. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Ugron Zsolna: Hollóasszony (2016)

Romantikától mentes, értékes és érdekes kisregény Szilágyi Erzsébetről

ugron_zsolna_1.jpg

A Hunyadiakról mindent tudunk: János (akiről az a legenda járta, hogy valójában Luxemburgi Zsigmond fia volt, mert gyanúsan gyorsan emelkedett a ranglétrán) a nándorfehérvári hős, aki naggyá tette a dinasztiát, és fiai, a tragikus sorsú László, akinek fejét a hóhér bárdja vágta le, és az öccse, Mátyás, akiből király lett. Egy valakiről hallgatnak a krónikák: Szilágyi Erzsébetről, akinek segítsége nélkül férje soha nem lett volna az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, és aki Mátyás fejére tette a koronát. Igen, egy asszony döntötte el az ország sorsát abban a korban, amikor a férfiak mellett a nőknek nem sok szava lehetett. Különleges asszony volt, akiről még azt sem tudjuk biztosan, hogy mikor született és halt meg, holott Hunyadi János felesége és Mátyás király édesanyja volt. Ugron Zsolna írt nekünk egy kisregényt, amelyből jobban megismerhetjük őt, még akkor is, ha ez a történet alapvetően a képzelet szüleménye. A könyv jó, csak egy sajnos rövid, és a vége egy picit elnagyolt, finom, nőies, mégis erős erős írás, amelyből nem szeretjük meg a főszereplőt, de megtanuljuk tisztelni, és bepillantást nyerhetünk egy távoli, a múlt homályába vesző korba, amelyről sokat hallottunk és tanultunk, de még soha nem éreztük ennyire közel magunkhoz.

Szilágyi Erzsébetnek nem adatott meg a szép és gondtalan gyerekkor, vőlegénye megerőszakolta, amiért az édesapja megölte a meggondolatlan ifjút. A fiatal lány fizikailag rendbejött, de attól kezdve nem érdekelte a testi és lelki szerelem, egyetlen célja volt, hogy fiai legyenek, akiknek a jövőjét biztosítania kell. Hozzáment Hunyadi Jánoshoz, az ország legnagyobb hatalmú emberének méltó feleség lett a visszahúzódó lányból, aki elveszítette imádott elsőszülött fiát, hogy aztán eget-földet megmozgasson, annak érdekében, hogy a másik fiából király legyen. Erős volt, eszes és bátor, de boldog volt-e valaha? Ki tudja...

Meglepően keserű a kisregény hangvétele, nem éppen romantikus hősnőt kapunk, aki szívdobogva eped hős férje iránt és omlik oltalmazó karjaiba, amikor nagy ritkán hazatér, nem, Szilágyi Erzsébetről sokkal karcosabb képet fest Ugron Zsolna. Az írónő néhány évvel ezelőtt robbant be az irodalmi köztudatba az Úrilányok Erdélyben című könyvével, amely elsöprő sikert aratott (nekem is nagy kedvencem volt anno), hogy aztán az Úrasszonyok trilógia eddig megjelent két kötetével bebiztosítsa a helyét a történelmi regény műfajában, amelynek mostanában elég telített szegmenséből nőiesen finom lírájával tudott kiemelkedni az átlagból. A recept most sem változott: végy egy híres asszonyszemélyt a magyar históriából, adj hozzá egy kis főúri patinát, kellemesen régies, mégsem unalmas stílust, egy csipet intrikát, politikát, izgalmas fordulatokat, azonban egyetlen összetevő feltűnően hiányzik: nyomát sem lehet találni a romantikának ebben a könyvben.

Nagyon jó írói húzás volt több személy szempontjából elmesélni az Erzsébettel történt eseményeket, hiszen így úgy ismerjük meg a főszereplőt, ahogyan a többiek látják, látszólag mindent megtudunk róla, ami fontos, valójában mégis megőrzi a titokzatosságát. Nyilván másként látja őt a fivére, Szilágyi Mihály, akire a legsötétebb időkben is támaszkodhatott, vagy a húga, Zsófia, akinek a természete homlokegyenest más volt, mint az övé, vagy egy egyszerű familiáris, vagy az a lány, akit imádott László fia szeretett. A sok kis történetből kibontakozik végül egy kép Szilágyi Erzsébetről, amely egyáltalán nem hízelgő, ezt a kemény és rideg asszonyt nem lehet igazán megkedvelni, de nagyon is lehet tiszteltni azokért a tettekért, amelyeket véghezvitt. Felvirágoztatta a Hunyadi-birtokokat, amikor László fia halála után már mindenki azt hitte, hogy a család befolyásának befellegzett, királlyá választatta Mátyás fiát (akiről nem biztos, hogy meg akartuk tudni, hogy ifjú korában nem vetette meg az italt, a lányokat és a bulikat, de hát egy legenda is volt egyszer fiatal, nem?). Órási akaraterő szorult ebbe az asszonyba, akinek egy macsó világban kellett megtanulnia, hgoan tudja a számára mindennél fontosabb családja érdekeit képviselni, a háttérből irányítani az országos dolgokat.

holloasszony.jpgMeglepően szikár írásműhöz van szerencsénk Ugron Zsolna korábbi munkáihoz képest, a szép szóképek és az egyedi stílust maradt, de az áradó érzelmek helyét átvette a józanság és a praktikum. Mégsem hiányzik a romantika, Szilágyi Erzsébet emlékének megidézéshez ez a lecsupaszított lírai hangvétel volt a legmegfelelőbb, semmi cukormáz, egy asszonyi sors, amelynek voltak magasságai és mélységei, egy jó házasság, két fiú, és egy unoka, akinek köszönhetően végre utat engedhetett az érzelmeinek ez a rendkívüli asszony, akiről sajnos túl keveset tud az utókor.

Sajnálom, hogy csak egy kisregény született Szilágyi Erzsébetről, olvastam volna még az életéről, a vége felé határozottan éreztem, hogy siet az írónő, kiesik a ritmusból, így súlytalan lett a befejezés, és az utolsó évek bemutatása, ezáltal a katarzis is elmaradt. Kár, mert tényleg jó olvasni a könyvet, de az utolsó harmadában sajnos lassan, de biztosan elszürkül az addig lebilincselően jól megírt történet. Élményszámba menő mondatoknak örülhetünk, az írónő jól tud karaktert építeni, és jellemet rajzolni, valamint fent tudja tartani az olvasó érdeklődését azáltal, hogy mindig új szereplőket hoz be a történetbe, akiknek köszönhetően újabb árnyalatot ismerhetünk meg Erzsébet jelleméből. Nem habkönnyű darab, sokat kell tusakodnunk, amíg tisztázzuk magunkkal a főszereplő iránti érzéseinket, de összességében egy érett írásról van szó, amelynek sajnos elnagyolt lett a vége, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Jöhetne már az Úrasszonyok trilógia következő része...

8/10

A könyvet a Libri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1012028459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása