Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet / Rogue One: A Star Wars Story (2016)
2016. december 14. írta: !Márk!

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet / Rogue One: A Star Wars Story (2016)

star-wars-rogue-one-characters-names-vehicles.jpgTúlzás nélkül állítható, hogy tavaly ilyenkor filmtörténelem született, ugyanis a világ egyik leggigantikusabb filmes franchise-ának újabb mozifilmes állomásához érkeztünk az Ébredő erő személyében. Azóta már az is biztossá vált, hogy évente elhoznak nekünk egy új Star Wars-kalandot Hollywood nagyágyúi. És milyen lett ennek a szériának az újabb fejezete? Nos, közel sem hasonlítható az eredeti trilógia színvonalához, de még az Ébredő erőnél is picivel gyengébb eresztés. Azonban a Zsivány Egyes így is megmarad egy tisztességes popcornmozinak, és azt hiszem, hogy amíg ilyen minőségű filmek készülnek a Star Wars égisze alatt, addig nem panaszkodhatunk.

A filmelemzéseim 99,9%-ában ennél a pontnál szoktam elérni a történet ismertetéséhez, rövid bemutatásához, de nagy tisztelettel megkértek minket, sajtósokat a film kezdése előtt, hogy mellőzzük a történet részleteinek ismertetését, és úgy gondolom, hogy egy Star Wars esetében lehet kivételezni. Aki fanboy, az úgyis vágja a sztorit, aki pedig "vakon" akar beülni a moziterembe, az nyilván nem a filmkritikákat fogja először elolvasni. :D

saw-gerrera-rogue-one-2-1536x864-486506182840.jpgLehet, elsőre kicsit durvának és lehúzónak fog tűnni, amit most mondok, de úgy gondolom, hogy önmagában, külön filmként a Zsivány Egyes beleszürkülne az egyszer nézős látványfilmek mezőnyébe. Egyértelmű, hogy a Star Wars-univerzum emeli az átlag fölé Gareth Edwards filmjét, ami így, ebben a kontextusban azért kicsivel több, mint a "Szétrobbantjuk a mozivásznat!"-szellemben készült produkciók. Egyrészt érdemes megemlékezni magukról az utalásokról. Számos korábban látott karakter kapcsán kapunk némi tiszteletadást az alkotók részéről, és ez a fajta attitűd bizony magán a cselekményen is érződik. Több történetszál, jelenetsor van, aminek az alapjait szemrebbenés nélkül rokoníthatjuk a korábbi epizódokban látott pontokkal. Ettől függetlenül szinte kivétel nélkül új kulcsfigurákat, új hősöket ismerhetünk meg, akik vélhetően sosem lesznek olyan kultikusak, mint mondjuk az eredeti trilógia főszereplői, de így is lehet nekik drukkolni, át tudjuk érezni a motivációikat, holott nem is elsősorban a karakterek elmélyítésén volt az alkotók hangsúlya. Hozzáteszem, hogy a színészek sem erőltették meg magukat túlzottan ahhoz, hogy tüzetesebben fel tudjuk térképezni a fontosabb szereplők személyiségeit, ugyanis mindenki elég szolidan játszik. Nyilván gázsi szempontjából nem jön rosszul egy ilyen szerep, de a Mindenség elmélete után azért bíztam abban, hogy Felicity Jones például nem fog ebbe a látványfilm, franchise-film vonalba beragadni, tud ő ennél sokkal többet is, ahogy Mads Mikkelsen is. Nem azt mondom, hogy az ilyen könnyedebb, kevesebb megerőltetést igénylő szerepekre nincs szükség, egyszerűen arról van szó, hogy féltem ezt az amúgy két hihetetlenül tehetséges színészt.

A film egyébként elég nehezen indul be, nagyon szerteágazónak tűnnek a történetszálak, de idővel rendeződnek a sorok, és összeverbuválódik a "jó" és a "rossz" csapat. Ezt a bevezető részt nem ártott volna jobban kidolgozni, mert a sok új arc bemutatása nem igazán ment zökkenőmentesen, pedig maga a történet faék egyszerűségű. Humor terén is kicsit többet vártam az alkotóktól. Természetesen akadnak szellemes elszólások, de közel sem érződött annyira lazának, könnyednek a Zsivány Egyes, mint például az Ébredő erő, ami minden lezsersége ellenére meg tudott komolynak is maradni. A kezdeti botladozások után viszont a film utolsó harmada olyan nagybetűs, masszív szórakoztatást tartogat, amit szerintem simán el lehet mozitörténelemként könyvelni. A látvány és a filmzene tökéletes szimbiózisa, amit az utolsó kb. fél órában tartogat nekünk a rendező. A film ezen szakasza bővelkedik a libabőrt előidéző, "hidegrázós" pillanatokban, amelyektől vált az évtizedek folyamán egy halhatatlan filmeposszá a Star Wars. Ezekben a percekben éreztem azt, hogy az igazi Star Wars-stílus megérkezett, és nem csak egy üres lövöldözős-robbantós látványorgiát látok. Ezek után pedig csak remélni tudom, hogy a soron következő epizódok tobzódni fognak az ilyen instant klasszikus momentumokban.

Egy szó, mint száz, a Zsivány Egyes tökéletesen belepasszol abba a biztonsági játszmás, új Star Wars-vonalas miliőbe, amit JJ Abrams tavaly létrehozott. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy egy új Star Wars-film elkészülténél már olyan biztosra mennek a stábtagok kiválasztásával, hogy nehéz lenne mellényúlni. Az az érzésem, hogy az egész Disney úgy áll ehhez az egészhez, hogy inkább minimális kockázattal korrekt iparosmunkákat tesznek le az asztalra, mintsem újító szándékkal kicsit elmozdítsák a franchise-t a jól megszokott komfortzónájából. Nem vállal túl sokat, de cserébe nem is ígér semmit. Amit kapunk az nem más, mint egy vegytiszta, szórakoztató moziélmény. Szép munka!

8/10

A Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2312045761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A 10 legjobb Star Wars rajongói film 2016-ból 2016.12.15. 06:57:14

A fan-made Star Wars filmek minden évben megállíthatatlanul özönlenek a különböző videó-megosztó csatornákra. Habár a felhozatal vegyes, a beléjük fektetett lelkesedés továbbra is óriási. Az idei trendekből látszik, hogy a "fiúk-lányok fénykardoznak az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N0rb1 2016.12.14. 19:24:39

Holnap nézem meg, de nem sokat várok tőle.
Az biztos, ha olyan lesz mint a VII. rész, akkor veszített egy mozi nézőt a Disney.
Ha szerinted az egekig magasztalt VII. rész szuper volt, akkor nem egy filmet néztünk...vagy megkérdezhetném azt is, hogy mennyit fizetett a Disney neked...

N0rb1 2016.12.14. 19:32:25

@N0rb1:
egy kis kötekedés...
az SW nem sci-fi. Az I-VI. még csak-csak, de a VII. semmi tudományos fantasztikumot nem tartalmaz, inkább ellentmond minden tudományos ismeretnek...

Alick 2016.12.14. 20:30:43

@N0rb1: A VII "Klónfilmek háborúja" epizódnál csak jobb lehet.

Ad Dio 2016.12.14. 20:41:34

"Túlzás nélkül állítható, hogy tavaly ilyenkor filmtörténelem született, ugyanis a világ egyik leggigantikusabb filmes franchise-ának újabb mozifilmes állomásához érkeztünk az Ébredő erő személyében."

facepalm...

no comment...

énkéreklenézést...

"még az Ébredő erőnél is picivel gyengébb eresztés."

...mondanám hogy akkor most már EGÉSZEN biztos hogy moziba nem megyek el megnézni, de valójában ez már a 7. rész óta bizonyos. Számomra azzal a trágyadombbal véget ért a SW...

Sieg 2016.12.14. 23:45:21

"még az Ébredő erőnél is picivel gyengébb eresztés"

És ebből hogy lett akkor 8/10? Mert az SW7 az gyalázatos copypaste, nosztalgiavadász, fárasztó nulla volt.

AldoWinnfield 2016.12.15. 00:26:21

@N0rb1: @Alick: @Ad Dio: @Sieg: OMG emberek, lépjetek már túl azon a filmen és fogadjátok el, hogy vannak olyan emberek, akiknek tetszett. Köztük nekem is, nagyon. Egy éve ezeket kell olvasnom minden cikknél, get a life emberek... A hetedik rész pedig egyértelmű, hogy az Új reményből sarjadt, de a nyilvánvaló hasonlóságokat félretéve egy igazán jó Star Wars kaland, ami visszahozta az első trilógia hangulatát számomra. Nézzétek meg ezt az új filmet (nekem ez kevésbé tetszett így elsőre, de lesz még egy utam szombaton a moziba), aztán ha nem tetszik, kezdjétek el ezt fikázni, mert a TFA gyalázása már kibaszottul unalmas!!!

Sieg 2016.12.15. 02:20:52

@AldoWinnfield: Hát, nekem úgy tűnik, hogy nem én vagyok az, aki nem fogadja el, hogy másnak más lehet a véleménye. Egy szóval se mondtam, hogy nem tetszhet(ett) másnak.

Pont az a baj (számomra), hogy sokan örömködnek annak a felületes, ripacs, klisés filmek. Mert azt jelenti, hogy csak ilyen hollywoodi blockbusteres gagyistítlusban látunk majd SW-t a továbbiakban is. Kár érte.

Sieg 2016.12.15. 02:44:44

@AldoWinnfield: Ok, kis magyarázat: az összehasonlítást azért sem értettem, mert pont nálatok olvastam az SW7 egyik első korrekt kritikáját és pontosan leírta, amit én éreztem:

"J.J. Star Wars-a is éppen ugyanolyan gyorsétel-jellegű, könnyen emészthető, de könnyen is felejthető, felszínes blockbuster, mint a Star Trekjei, és ahogy a box office eredmények is mutatják, ez az etalon jelenleg Hollywood számára: egy annyira jellegtelenné degradált, ugyanakkor vérprofi módon megvalósított mozgóképes mix, amelyben (néhány menthetetlen rasszistát leszámítva) minden néző képes lesz találni valami kedvére valót"

De úgy néz ki, nagyon kell figyelni nálatok a szerzőt, mert kaphat az ember lakossági mainstream kritikát is, mert rendeset is.

Ad Dio 2016.12.15. 07:25:13

@AldoWinnfield:

Get a life? :-))) Ez jó... Főleg abból a nézőpontból, hogy kettőnk közül Te vagy az, aki másnak beszól, nem én...én ugyanis csupán a magam véleményét mondtam el. Te felőlem azt gondolsz erről a gagyi szarról amt csak akarsz. Te dógod. De hogy ÉN mit gondolok, azt had én döntsem már el magam ;-). Márpedig számomra az a film egyet mutatott meg mindennél kristály tisztábban: a SW egy lóvészivattyú ma már semmi több. Ötlettelen, gagyi, primitív, helyenként idegesítően demagóg. Ez az én véleményem. Ha a Zsivány 1 ennél is rosszabb, akkor már előre sajnálom azt a két órát az életemből. Ugyanis meg fogom nézni - bár nem moziban - mert a valaha bennem élő sw fan azt vallja, hogy a remény hal meg utoljára. De ha ebben is akkorát csalódok mint az Ébredő erőben, akkor azt hiszem engem a SW elvesztett. Az élet rövid ahhoz hogy megszokásból nézzek filmeket ;-).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.15. 08:39:33

@AldoWinnfield: "mert a TFA gyalázása már kibaszottul unalmas"
Ja, igazán eshetne végre szó pl. a Legendás állatokról is :P

AldoWinnfield 2016.12.15. 08:53:21

@Sieg: @Ad Dio: Ugyanmár, nem mondtam meg senkinek, hogy mit gondoljon, csak az az unalmas, hogy egy éve ugyanazokat a már elcsépelt érveket olvashatom az SW kapcsán minden SW cikknél. Számomra is van olyan film, ami rengeteg embernek tetszett, nekem meg nem, mégsem írom ezt meg állandóan minden netes fórumon, minden egyes cikknél, ami csak szóba jöhet a film kapcsán. Ha nektek nem tetszett, én simán elfogadom, csak az az unalmas, ami a TFA kapcsán folyik egy éve az interneten. (Nyilván nem ti követtétek el az összes ilyet.) Kicsit keményebben fogalmaztam, ezért bocsánat.

Remélem a Rogue One jobban fog tetszeni nektek, mint nekem. :)

Ad Dio 2016.12.15. 10:40:22

@AldoWinnfield:

"Számomra is van olyan film, ami rengeteg embernek tetszett, nekem meg nem, mégsem írom ezt meg állandóan minden netes fórumon, minden egyes cikknél, ami csak szóba jöhet a film kapcsán."

Ha megnézed a kommentelhető kritikákat, akkor azért fura kép alakulhat ki benned is: a hozzászólók többsége negatív kritikát fogalmaz meg (btw ez nem a magyar fórumok sajátossága). A többség szerint úgy tűnik, a film _szar_. ETTŐL te még azt gondolsz amit akarsz, de azért engedtessék meg nekünk is ugyan ez a luxus...

Sieg 2016.12.15. 10:49:43

@AldoWinnfield: Csak fura volt (bár valahol vicces is), hogy pont te voltál az egyetlen itt, aki mások véleményén húzta fel az orrát, de ez nem állított meg abban, hogy egy lendülettel pont ezzel vádold meg őket.

Persze ha mindenről az SW7 fikázása jutna az ember eszébe, akkor érthető lenne a hozzáállás, de hát itt elég releváns volt a dolog, azt hiszem.

A Rogue One-t majd úgy fél év múlva talán, itt már biztos, hogy megvárom a... nem-szinkronizált változatot, az SW7 még behúzott a csőbe, ennek már nem hagyok esélyt. ;)

AldoWinnfield 2016.12.15. 11:30:14

@Ad Dio: Továbbra sem a véleményetekkel van baj, de nem magyarázom tovább. :) Egyébként a többségnek tetszett a film valószínűleg (rotten, metacritic, imdb user szavazatok alapján), csak azok a leghangosabbak, akiknek nem.

@Sieg: Mondtam már, hogy bocsánat, kissé sarkosabban fogalmaztam a kelleténél.

Alick 2016.12.15. 11:41:20

@AldoWinnfield: Igazából a TFA csak egy példa arra, hogy Hollywood az utóbbi időben képtelen új, kreatív történeteket előhozni, az összecsapott sztorit a látvánnyal szeretné eladni.
Ehhez képest a TFA nem volt "rossz"... csak éppen hiányzott belőle az eredetiség. A R1 ebben a vonatkozásban biztosabb jobb.

Sieg 2016.12.15. 11:54:13

@AldoWinnfield: Az elég nyilvánvaló, hogy népszerű a film, de ez sokat nem mond. A Barátok Közt és Justin Bieber is az.

Pont azért olvasom itt a kritikákat gyakran, mert nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire könnyen emészthetőre sikerült a következő, lakossági fogyasztásra szánt produktum.

AldoWinnfield 2016.12.15. 12:03:05

@Sieg: Ha kell, én megyek szembe az általános vélekedéssel. De azt az állítást csak meg kellett cáfolnom, hogy a többségnek nem tetszik a film. :)

Sieg 2016.12.15. 12:06:46

@AldoWinnfield: Hm, de hát ilyet nem is állított itt senki, azt hiszem.

AldoWinnfield 2016.12.15. 12:13:30

@Sieg:' Ha megnézed a kommentelhető kritikákat, akkor azért fura kép alakulhat ki benned is: a hozzászólók többsége negatív kritikát fogalmaz meg (btw ez nem a magyar fórumok sajátossága). A többség szerint úgy tűnik, a film _szar_. ETTŐL te még azt gondolsz amit akarsz, de azért engedtessék meg nekünk is ugyan ez a luxus..."

Ad dio írta előtted, neki válaszoltam.

Ad Dio 2016.12.15. 12:53:11

@AldoWinnfield:

Egy dollár milliárdokat hozó üzletnél, ami ráadásul még bizonyos szintig világnézet formáló, "térítő" jellegű üzenetet is hordoz, én khm... fenntartásokkal fogadok minden official közvélemény kutatást. Jobban hiszek a saját szememnek a világ cenzúrázatlan fórumain ;-).

Sieg 2016.12.15. 12:55:11

Ja, hogy így érted. Nem hiszem, hogy 3 kommentelő ekkora tömeghatást generál. ;)

Normál esetben én is csak vállat vonok az x+1. műanyag blockbusteren, csak amikor ekkora a hype és filmtörténeti mérföldköveket kezdenek emlegetni, akkor nehéz megállni. Másrészt meg nagy a veszteségérzés, mert ebből sokkal-sokkal többet ki lehetne hozni.

N0rb1 2016.12.15. 23:52:45

@AldoWinnfield:
Na... még kicsit a fikázásról...
Nekem és a fikázók többségének "szerintem" nem csak a filmekről szól a SW. Sokkal inkább a ráépült regényekről, a képregényekről, stb. Az, hogy bemegyünk a moziba és ledugnak a torkunkon egy ilyen filmet az nekünk borzalmasan fájdalmas... Kicsit olyan, mintha a vallásodat üldöznék egyik napról a másikra egy kormány váltás után... Ennek ellénere most vettem meg 8SW regényt magamnak karácsonyra. Ha már valaki méltó folytatást szánt volna sorozatnak, akkor leemel egy könyvet a polcról amiben Solonak ikrei vannak pl és átírja forgató könyvnek. Helyette J.J. írt egy forgató könyvet amihez láthatóan nem ért és meg is rendezi, és még azt mondja, hogy az ős rajongóknak tuti bejön majd. Tévedett -szerintem .

Na a Zsiványok:
Nem húzom le, mert jobb mint előre gondoltam.
Egy szív fájdalmam van csupán, hogy egy majd 40 éves poénért két szereplő nem ott van a film végén, ahol lennie kellene...
Vannak benne bakik, de látványos akció filmet kaptunk, és nagyon pörög.
A képi és díszlet bakikat annak tulajdonítom, hogy 3x kellett újra forgatni részeket, mert a vezetőségnek nem tetszett. Azért kíváncsi lennék mit vágtak ki a kukába.
Ha jól láttam a Szellem hajó is ott volt a csatában a Rebels-ből. Jó lenne a rajzfilmben is látni
Ui: a Rebels sorozat ezerszer hangulatosabb Star Wars-osabb mint a VII..

AldoWinnfield 2016.12.16. 00:21:38

J.J. lehet, hogy számotokra elbaszta, de ő is hatalmas rajongó. (rajongása pedig szvsz átjött a VII minden képkockájáról) A Disney szempontjából meg érthető döntés volt a törlés, olyan hatalmasra nőtt az a kánon, hogy nem lehetett volna azt már jól folytatni, vagy adaptálni szvsz. (meg nyilván kellett a pénz is, ami az új regényekből stb. bejön - mondjuk lehet, hogy ez volt a fő motiváció) Amúgy attól még, hogy a Disney más irányba vitte el a szériát, mint ami eddig le volt írva, te még nyugodtan veheted 'hivatalosnak" a Disney előtti dolgokat, ezt a mostanit meg egy alternatív univerzumnak. Ha nekem fájna, én ezt tenném.

Rebelst egyébként nézem én is, csak most meg akarom várni, hogy véget érjen a harmadik évad, és akkor majd darálom az egészet. :)

UI: melyik két szereplő nincs a helyén? :) Most így hirtelen nem ugrik be. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.16. 12:29:28

@N0rb1: "Ha már valaki méltó folytatást szánt volna sorozatnak, akkor leemel egy könyvet a polcról amiben Solonak ikrei vannak pl és átírja forgató könyvnek"
Ja, csak akkor annak is meg kellett volna venni a jogait. Annyira hülye üzletember meg nincs, aki elkölt 4 milliárd dollárt, hogy aztán még további kiadások kelljenek ahhoz, hogy elkezdjen profitot termelni. (Arról nem is beszélve, hogy a merchandisingnak is alaposan betett volna, hogy létezik már egy regény, hiszen akkor nem lehet 6 millió könyvet kiadni a karakterek hátteréről meg minden hülyeségről.)

Egyébként én azt soha nem tudtam eldönteni, hogy ki a rajongó, mert láttam már olyat is, hogy "rajongó vagyok, és mi ez a szar?" és olyat is, hogy "rajongó vagyok, és imádtam". De valószínűleg tényleg inkább előbbiek azok, akik olvasták az Expanded Universe-t és a többit.

N0rb1 2016.12.16. 18:00:03

@AldoWinnfield:
C3Po és R2D2 - na minket már megint itt hagytak.
Egyébként én itt öltem volna meg pár régi nagy arcot, Rex-et és csapatát, és mondjuk ő adhatta volna át a terveket a film végén. Ez a karakteréhez méltó halál lett volna.
Másik a VII -vel kapcsolatosan. Nem azért nem tetszett, mert ezt már láttam... Nem tudom, hogy miket írtak le mások, mert én leginkább élőbenbeszélgetek ezekről és nem sokat olvasok hozzászólásokat. El tudom képzelni kb.
- Pár zavaró részlet felett átsiklottak, pl. Hogy lett meg Luke kardja -"Ez egy jó történet" -tudom írunk rá regényt, kiadunk erről egy mozi filmet stb.
- Ray kis újból alkalmaz erőtt. -Erre megint egy frappáns kitérést hallunk. "akkor a mesék igazak" Ja tényleg, elolvasom a Grimm meséket és máris tudok mindent.
- Képzetlen fegyverhasználattal is milyen jól boldogult egy takarító fiú. - Valószínűleg kapott rá kiképzést, mert rohamosztagos? És Rey?
- A halálbolygó már lerágott csont...
Ami fáj és J.j. miatt van az a híper tér ugrás. Csillag kapus és nem nem kicsit Star Trek-es.
Solo megölése teljesen ok.
De tök mind1 nem érdekes, mert mindenkinek más ízlése van. Az én baráti társaságom meg fogja nézni az új részeket is és valószínűleg én is, de az biztos már nem várom olyan rajongással a következő részt.
Az új éra könyveit megveszem, mert egy könyvet nem lehet egy lapon említeni egy filmmel aminek nem 1-2e nézőt kell becsalni a moziba.
De hogy biztosan nem fogok Hasbro FX es fény kaszát venni 1000eFt-ért mint Obivan kardját és DVD/Bluray díszkiadásokat . video magnóm sincs... Na meg persze csak majd 2e volt...
A nemrégen vett könyvek kb fele új éra, amit alig várok, hogy olvassak.

Csillámdementor 2016.12.17. 12:44:34

Örülök annak, hogy felnőttes film született, nem Disney rajzfilm. Bár kihagyott ziccernek érzem, hogyha már a Birodalom és a Jedi feldobta, hogy "Együtt megölhetjük a Császárt (bocs régi motoros vagyok) és együtt uralkodhatunk a Galaxison." Szóval Vader elvileg fúrja a Császárt, ezt a Halálcsillagnál is ki lehetett volna domborítani. Mondjuk a végső jelenetekben hagyhatta volna a tervek ellopását. Vagy Erso-val összejátszva együtt hagyják meg a támaszpont Achilles-inát. A Bacta-jacuzzi-s villantás idegen Vadertől, a környezetbarát-vulkánfűtésű kéglije viszont ütős lett. És Leia fregattja mit keresett "diplomáciai küldetésben" egy csata kellős közepén? A film jó érzelmi húrokat penget, pár könnycseppet el is morzsoltam a végén. Kasszasiker lesz, nem kérdéses.

Csillámdementor 2016.12.17. 12:58:00

@N0rb1: Hát igen, már a fénysebesség (felgyorsulni-lelassulni) is gondot jelent, de ez általános. Minek mennék mi az Alfa Kentaurira, ha az oda-visszaút 500 év a földieknek, nekünk meg csak 7-8? Nyilván a hardcore közönség a picsába küldi a rendezőt a Jedha város föltött "lebegő" csillaghajótól-csillagrombolótól. Nézzük csak meg, hogy egy Space Shuttle űrbe küldéséhez mennyi hajtóanyag kellett. A pajzsablak az Űrgolyhókból van koppintva--beteg. A szárny mint olyan értelmetlen az űrben, aki nincs elég gyors keringési pályán, az lezuhan és elég a légkörben. Hangok nélküli űrcsata is betenne a bevételeknek. Szóval a sci-fi-t ne keressük a SW univerzumban.

Csillámdementor 2016.12.17. 13:21:58

@danialves: A koppintás-lopás-hommage általános jelenség bármilyen művészetben. Timothy Zahn jogdíja maximum 10 millió dollár lett volna vagy kevesebb + merchandising jogok. Ez nem tétel egy 4-5 milliárdos üzletben. Én se perlem szarrá a Disney-t mert a nekik eljuttatott 2014-es filmötletben: 1. fekete és katona a férfi főszereplő, 2. a női főszereplő egy Java űrszemét-telepen bujkáló hercegnő, 3. ősi Naprobbantó csúcsfegyverekért megy a harc. A rajongói regényem új szintre emelte a Sith-eket (császárnő és kaptár-jellegű társadalom), volt benne gonosz-Yoda és érdekes új bolygók. Az Erő halála témát vitte volna végig, abból a momentumból merítve, amikor Ben Kenobi a tömegpusztításkor megérzi az "Erő halálát", mikor az Alderaan elpusztul. Amit a KoToR 2 tett meg fő sodorvonalának, vagyis a végső győzelem megéri-e az árat a minden élőt összekötő Erő "megsebzésével". Vader-ben is "megrendülhetett" volna a "Jó" része a Jedha pusztulásakor, nemcsak méltatlankodik egyet a nem engedélyezett fegyverkísérlet miatt stb. stb.

Csillámdementor 2016.12.17. 13:30:20

@N0rb1: Várjál még. Lesz DVD sehol nem látott extrákkal. Aztán blue-ray szuper-extrákkal. Ha a rendező kikötötte a "végső vágás" jogát, akkor pár év múlva jön a rendezői változat. Aztán rendezői DVD, aztán Blu-ray...ez mind lóvé...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.17. 14:16:21

@Csillámdementor: Ez az egész kommented már ott meg van lőve, hogy a koppintást meg a hommage-t összemosod, de eleve nem érted, amiről írok: pont arról beszélek, hogy hiába aprópénz az a 10 millió, gyakorlatilag kivágtak az ablakon 4 milliárdot, ha utána még egy fillért is kell fizetniük bármilyen jogért. (Arról nem is beszélve, hogy az üzleti életben pont úgy gondolkodnak, hogy ha valamit meg lehet 10 millióval olcsóbban csinálni, akkor azt 10 millióval olcsóbban fogják, és nem fogja érdekelni őket, hogy esetleg 1-2 kommentelőnek nem teljesül a kívánsága - és akkor arról még nem is beszéltem, hogy Zahn esetleg még mibe kérne beleszólási jogot, ami egy Disney-jellegű gépezet számára abszolút rémálom.)

Egyébként meg nem akarok ünneprontó lenni, de a zseniális, Star Warst újradefiniáló filmötleted valószínűleg az első kukában végezte, egyrészt pont azért, hogy ne legyenek vádolhatók plágiummal, másrészt mert ebből kifolyólag eleve nem is a postaládájukból vadásznak filmötletekre, szóval tényleg jobb is, ha nem perelsz. (Azt már meg sem kérdezem, hogy a WGA-nél vagy a Filmjusnál egyáltalán le volt-e védetve...)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.12.17. 14:59:09

nem ér fel lucas 6 sw filmjéhez, de azért eléggé nézhető, jó film lett, a totálgáz sw7-hez képest meg mestermű :)

Lion K (törölt) 2016.12.17. 22:41:33

@endike: SW7-hez képest még az előfilmek is azok. Kivéve Phantom Menace.

Amúgy meg nem lett bevállalós a Rúzs Egyes pedig spin-off, pedig az lett beigérve, hogy az lesz. Nem lett.

==T== 2016.12.19. 08:45:08

Ez a film egy abszolút 10/10-s remekmű.

==T== 2016.12.19. 08:48:33

@Sieg: Akkor nézzél Torinói lovat.

NagyZé 2016.12.23. 14:09:25

Hát, nekem VII. részben semmilyen módon nem sikerült elmerülnöm, egyáltalán nem sikerült visszahoznia a SW-hangulatot, hiába ugyanaz a képi világa.
Viszont a Rouge One ebből a szempontból tökéletes lett, fantasztikus a hangulata, nagyszerűen lett hozzáfésülve a IV-VI. részek képi világához, rengeteg minden visszaköszön, és a történetben itt-ott lévő gyengeségek ellenére teljesen berántott, és végig nagyon élveztem a filmet. (A VII. részután egy vállvonással felálltam, és nem is foglalkoztam vele azóta)
A cikkben leírtak szerintem is állnak nagyjából, csak a VII. részhez való viszonyítást nem értem, de azt nagyon nem - de ezt már leírtátok előttem...
süti beállítások módosítása