Hivatali karácsony / Office Christmas Party (2016)
2016. december 12. írta: Werewolfrulez

Hivatali karácsony / Office Christmas Party (2016)

középszerű lett az idei karácsonyi buli a hivatalban

hivatali-karacsony-jelenetfoto-03.jpg

A Mike és Dave esküvőhöz csajt keres és a Rossz anyák kapcsán kezdtem el dobálózni a "bulipornó" kifejezéssel, melyet simán rá lehet húzni a Hivatali karácsony című friss amerikai vígjátékra is. Ebben a filmben ugyanis egy igen durván elszabaduló céges karácsonyi parti körül forognak az események. Itt is megvan a hasonszőrű alkotásokban szokásos slow motion "ereszdelahajam" bulizós hülyéskedés, sorakoznak a trendinek szánt zenék, és még a végefőcím alatt is megvan a kötelező idétlenkedés... néhány dolog azonban hibádzik a említett két nyári mozihoz képest: sajnos az igazán jó (értsd: maradandó) poénok száma itt elenyészően kevés, és a történet is hagy maga után kívánnivalókat, ráadásul a casting sem lett igazán erős.

Pedig az előjelek alapvetően kedvezőek voltak. A trailer egy The Office-ba oltott Project X-et sejtetett, ami némileg eljátszik a karácsonyi hangulattal is. Jómagam, mint gyakorló hivatalnok különösen ígéretesnek éreztem ezt a koncepciót, nem utolsó sorban azért is, mert a The Office (vagy említhetném akár a magyar Munkaügyeket is) sorozat már kiválóan bemutatta, hogy néhány begyöpösödött hivatali figura kiváló lehetőséget adhat a szórakoztató karakterkomikumra. A karácsonyi feeling pedig tényleg egyedi ízt adhatott volna ennek a spéci koktélnak...

Jelen esetben ebből az ígéretes alapból nem sikerült semmi kiemelkedőt megvalósítani, a film egy hullámzó színvonalú, középszerű vígjáték lett, melyet az igazi karácsonyi hangulat is teljesen elkerült. A Josh Gordon-Will Speck rendezőpáros korábbi egész estés vígjátékai (Jégi dicsőségünk, Sejtcserés támadás) sem voltak igazán különlegesek, és a duónak ezúttal sem sikerült maradandót alkotnia. A hibát jómagam elsősorban a jól kiagyalt poénok, és a rendesen megírt karakterek hiányában látom.

55772-hivatali-karacsony-2016-kep-6.jpg

A gegek nagy része eléggé vérszegénynek bizonyul, és csak jelzésszinten működik, ráadásul viszonylag gyakoriak a túl sokszor visszatérő, kínossá váló viccek is (pl. a párbeszéd közben a másik szeme láttára történő kikacsingatás). Az igazi viccek hiányában nagyon nagy teher hárul a színészekre, akiknek muszáj lenne a hátukon cipelniük a filmet, és játékukkal életet vinni a sótlan bohóckodásba. Ebbe a legtöbb választott színész belebukik: T.J. Miller például minden jelenetében annyira görcsösen akar lazának és poénosnak hatni, hogy rendre pont emiatt nem tud mosolyt csalni a néző arcára. Jason Bateman rutinból hozza a szokásos figuráját, az ő szerepe egy eléggé sablonos és szürke főhős-pótlék lett. Olivia Munn most is gyönyörű, de be kell vallani, hogy öntörvényű programozózseniként itt egy orbitális félrecastingolás áldozata lett (uramisten, legalább egy szemüveget adhattak volna rá, hogy egy fokkal kockábbnak tűnjön!), ráadásul a szerelmi szálat sem sikerült hitelessé tennie. Jennifer Aniston a Förtelmes főnökökben is genyó vezetőt játszott, és itt is kb. ugyanazt hozza, láthatóan nagy örömmel. Az már nem az ő hibája, hogy a figurája is abszolút gyengén és hányavetin lett összefércelve. Az egyetlen működőképes főszereplőt Kate McKinnon karótnyelt karaktere jelenti. Már az új Szellemirtókat is csak az ő játéka miatt volt érdemes megnézni, és jelen film esetében is az ő komédiázása jelenti a legfőbb vonzerőt. Szinte minden jelenete frenetikus, és az ő esetében még némi jellemfejlődés (finomítsunk: változás) is tapasztalható a történet végére.

A történet egy buta és fárasztó viccként definiálható, ami nem tud élni a lehetőségeivel. Az eseményszálak céltalanul gombolyodnak tízféle irányba, igazi mondanivaló nincsen, és akkora orbitális (ám sajnos nem túl nevetséges) hülyeségeket sikerült belepakolni a filmbe, hogy az néhol már fáj. Aláírom, egy vígjátéknál nem feltétlenül a kimódolt sztori a legfontosabb szegmens, de amit itt összedobott a szám szerint hat (!) forgatókönyvíró, az néhol még a szintén történet nélküli Project X esetlegességét is alulmúlja. A "csúcsot" az internet leálláshoz köthető "végső fordulat" jelenti, ami nem csak hogy teljesen hihetetlen, de kínosan erőtlenül is lett előadva.

office-christmas-party-3.jpg

Azért nem teljesen katasztrofális a helyzet, mert időről-időre felbukkannak különféle értékelhető momentumai is a filmnek. A Da'Vine Joy Randolph teltkarcsú biztonsági őr-figurájával következetesen végigvitt Die Hard-paródia pl. teljesen jól működik mind zsigeri, mind meta szinten. A film második felében, amikor a buli már rendesen elfajul, már tényleg elővillannak viccesebb jelenetek is (lsd. a trailerben is megjelenő, lángoló karácsonyfákkal összecsapó "lovagokat"). Ha a forgatókönyvírók több energiát fektettek volna az ilyen, és ehhez hasonló poénfaktorok alapos kiaknázására, ügyesebben kidolgozták volna a karaktereket, és valami épkézláb történetet is összeizzadtak volna, lehet, hogy én sem csak a lesújtó "középszerű" jelzővel illetem ezt a produkciót.

Ja, és ha már bulifilm: sajnos a soundtrack sem lett a legjobb - a hasonló kategóriás Project X, vagy akár a Másnaposok zenéje is sokkal markánsabbra és húzósabbra sikerült, mint a Hivatali karácsonyé.

Egy szó, mint száz: idén ne várjunk túl sokat a hivatali karácsonyi bulitól.

5,5/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5112034351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2016.12.12. 14:15:06

Hát, nekem már ott kínos volt az egész, amikor a legelején Olivia Munn első mondata az, hogy "Szasz Josh, mi a hányás?" Na persze itt a fordítás is adhatott neki egy plusszt, de az egész filmnek hasonló volt a színvolnala...
süti beállítások módosítása