Én, Daniel Blake / I, Daniel Blake (2016)
2016. december 08. írta: danialves

Én, Daniel Blake / I, Daniel Blake (2016)

i-daniel-blake-2016-005-daniel-with-his-wall-graffiti.jpgA munkák automatizálódása, a gyártási tevékenységek kiszervezése és a környezetbarát innovációk fizikai munkások millióit taszították szegénységbe, a középosztály eltűnése pedig annyira releváns probléma jelenleg, hogy az ebből eredő érzület már választásokat dönt el. Az Én, Daniel Blake ebből a szempontból egy rendkívül aktuális darab lehetne: főhőse egy nyugdíj előtt álló ács, aki szívrohama miatt elveszti munkáját, ugyanakkor ez nem elég ahhoz, hogy leszázalékolják és segélyre legyen jogosult. Azonban ő brit bürokrácia legmélyebb bugyrait sem veszti el életkedvét és önbecsülését, és folyamatosan igyekszik segíteni a hozzá hasonló helyzetbe került rászorulóknak. Természetesen amennyire kortárs probléma ez az európai jóléti államok lebomlása és a középréteget fenyegető lecsúszás tekintetében, annyira untig ismételt motívum a nyomorral való reménytelen küzdelem egy adott közegben.

Azonban az Én, Daniel Blake-ből nem egy ilyen közeget ismerhetünk meg, hanem egy egyedi történetet, amely megmutatja, hogy még egy alapvetően pozitív hozzáállású ember is lejtőre kerülhet, ha a társadalom elvárja tőle az internet ismeretét, valamint a rugalmatlan, irreális szabályok betartását. Ken Loach rendezésében nemcsak az a hangsúlyos, hogy ezt rettentő visszafogott, keserédes, érzelmi hatásvadászattól mentes és mégis szívfacsaró körítésben képes találni, hanem az, hogy egyben mindenfajta kulturális kontextustól mentesen is. Míg mások a nyomort Brazília, Irak vagy Borsod sajátos gettóiból származtatják, itt a nyomor nem lokális, hanem globális problémává tágul, ami egy átlagos város átlagos utcájában látszólag tisztességes körülmények között élő szomszédodat is sújthatja. A film még mintha a szociális ellátórendszer bemutatását is csak jelképesen tennékmeg, a hivatalnokok ugyanis konkrét személyek helyett rendre csak "döntéshozók"-ra hivatkoznak feletteseiket emlegetve.

i-daniel-blake-2016-001-hayley-squires-and-children-in-office-original.jpegUgyanakkor ebből is eredően a forgatókönyv meglehetősen egyoldalú képet mutat, mintha a társadalom alsó rétege alapvetően csupa jóindulatú, összetartó, igyekvő emberből állna, akik csak az embertelen bürokrácia miatt néznek szembe az éhezéssel és az utcára kerüléssel. Káros szenvedély kizárt, a legnegatívabb emberi vonást Daniel szomszédjai szolgáltatják azzal, hogy néha napokig nem viszik le a szemetet, és ebben a filmben láthatjuk a világ legbecsületesebb tolvajlását is - az Én, Daniel Blake nézőpontja tehát finoman szólva is manipulatív. Ugyanakkor az is tény, hogy Loach alapvetően nem kiterjedt szociográfiát alkot, hanem emberi sorsokat jelenít meg, és filmje azért is tűnik ki a tömegből, mert hősei nem küzdenek alvilági elemekkel, erőszakos családtagokkal és a first world guilt alkotások más vonatkozó kliséivel.

Márpedig az éhség, a pénzhiány és gyerekeink elszakadó cipője sokkal kegyetlenebb gonosz tud lenni, mint a minket körülvevő közeg. Összesen csak ennyi különlegesség van az Én, Daniel Blake-ben, azonban ez is éppen elég arra, hogy egy szívfacsaró, közvetlen hangvételű dráma legyen.

8/10

Az Én, Daniel Blake teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr812032923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.12.08. 17:16:58

Ácsra mindig szükség lessz.
Kurt Vonnegut ezt 1955 körül megírta a "Gépzongora" c. műben. 120as IQ fölött mérnökök lesznek az emberekből, alatta vagy a hadseregben hülyéskednek fapuskával, vagy a helyreállító hadtestben utakat javítanak. A rengeteg szabadidőben hatalmas ünnepségeket rendeznek.

David Bowman 2016.12.08. 17:18:37

50 éves vagyok. Már nem dolgozom. Van jó szakmám, de annyiért, amennyiért felvennének, nem megyek el. Mindenem van, és már nem akarok semmit venni. Adósságom nincs. Ennyi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.08. 18:26:37

@David Bowman: De ugye az megvan, hogy alapvetően itt nem az ácsok munkaerőpiaci helyzetéről volt szó? ;)

David Bowman 2016.12.08. 20:19:48

@danialves: . Ja. Csak nem életszerű.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.08. 20:45:50

@David Bowman: Nem életszerű, hogy nem az ácsok munkaerőpiaci helyzetéről beszélek?
süti beállítások módosítása