Énekelj! / Sing (2016)
2016. december 06. írta: danialves

Énekelj! / Sing (2016)

Vérszegény animációs X-faktor

A filmgyártás és a televíziós műsorkészítés legeladhatóbb produkciói jelenleg az animációs filmek, illetve a tehetségkutató műsorok, mindkét kategóriában nagyítóval kell keresnünk a bukásokat, és ha valaki olyan jó marketinges, mint a mai napig a Gru (és minyonjai) sikeréből élő Illumination Entertainment, akkor rögtön adódik a kettő kombinációja. Legalábbis cinikusan így lehetne megközelíteni legújabb produkciójuk születését, de az Énekelj! tényleg csak egy másfél órás, animált ikszfaktor: a Buster Moon nevezetű koala haldokló színháza fellendítése érdekében kitalálja, hogy egy zenés tehetségkutatót rendez, amire rögtön egy seregnyi állat jelentkezik. Akiknek természetesen mind áldozatokat kell hozniuk a siker elérése érdekében, miközben Busternek pedig arra kell megoldást találnia, hogy miből fogja megfinanszírozni a véletlenül 100 ezer dollárosra duzzasztott díjat.sing.JPG

Senkit nem hibáztatok, ha a fentiekből esetleg nem jött rá az Énekelj! valódi történetére, ugyanis ilyesmiről nem igazán beszélhetünk. Ugyan a karaktereknél visszatérő motívum az éneklés mint a kiteljesedés. egy új oldaluk megmutatása (kiszakadni egy családanya napi rutinjából, leszámolni a család bűnöző életmódjával, vagy éppen leküzdeni a lámpalázat), ezek a konfliktusok megragadnak felszínes kellemetlenségek szintjén, legtöbb esetben pedig a 6-7 főszereplő szálai egymást kannibalizálják. Sorsaikból pedig nemcsak egy egységes mondanivaló nem rajzolódik ki, de sokuk esetében a pénzdíj és a sztárság legalább akkora hangsúlyt kap, mintha valóban tehetségkutató brosúráját látnánk, ahol minél több szempontból kell megfogalmazni, miért lesz ez jó a jelentkezőknek - az már irreleváns, hogy ezekből kirajzolódik-e egy koherens narratíva.

Éppen ezért az Énekelj! forgatókönyve épp olyan eszeveszett módon száguld szereplői és történetszálai között, mint ahogyan nyitójelenetében keresztül-kasul járva a várost ezt fizikailag is megteszi, papírvékony szereplőinek és félkész ötleteinek pedig csak a megfelelő sablonok használata ad tartást. Ráadásul ahhoz képest, hogy egy elvileg zenéről szóló művel van dolgunk, az alkotók szinte semmilyen szinten nem építették ezt be a narratívába, a szereplők csak kiállnak a színpadra egy nagy slágerrel (amiben alkalmasint annyi érdekesség akad, hogy Moon a stílusuktól eltérő dalokat oszt rájuk) és azt profin előadják. Eleve csak egyetlen új számot kapunk, a feldolgozások pedig csak minimális változtatásokon esnek át, ellentétben például a Trollok musicalszerű átirataival.sing-trailer-2-1.jpg

Az Énekelj!-ben tehát egy cseppnyi művészetet sem érdemes keresni, ez egy kiváló marketingérzékkel tökéletesre csiszolt show, azonban annak is sótlan és élettelen, története pedig még a reality műsorok műdrámáinál is vérszegényebb. A gyerekeket valószínűleg le fogja kötni, de ezért az élményért felesleges a moziig zarándokolni velük, amikor bármelyik kereskedelmi tévé műsorán megkaphatják ugyanezt.

5,5/10

Az Énekelj! teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

http://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4812025691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.06. 20:32:22

A bemutatóban is érződött, hogy kicsit túl sok szereplő van

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.12.07. 13:19:05

Őszintén nem hiszem, hogy tudnék mondani, olyan idei filmet, ami ennél kevésbé keltette fel az érdeklődésemet. Már az előzetes alapján is csak egy animált X-faktornak tűnt, de az meg már élőszereplősben sem érdekel túlzottan. Akkor már inkább megnézem a Gólyákat (az kicsit meg lep, hogy annyira dicsérted, mert nekem az is teljesen középszernek tűnt, de akkor lehet, hogy adok neki egy esélyt). Ezt azonban nyugodt szível fogom kihagyni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.07. 20:53:08

@The Man Who Laughs: Gólyák előzetese alatt én is húztam a számat, de ez valami Warner Animation dolog lehet, mert emlékszem, hogy a Lego Movie trailere sem volt valami lenyűgöző.