Énekelj! / Sing (2016)
2016. december 06. írta: danialves

Énekelj! / Sing (2016)

Vérszegény animációs X-faktor

A filmgyártás és a televíziós műsorkészítés legeladhatóbb produkciói jelenleg az animációs filmek, illetve a tehetségkutató műsorok, mindkét kategóriában nagyítóval kell keresnünk a bukásokat, és ha valaki olyan jó marketinges, mint a mai napig a Gru (és minyonjai) sikeréből élő Illumination Entertainment, akkor rögtön adódik a kettő kombinációja. Legalábbis cinikusan így lehetne megközelíteni legújabb produkciójuk születését, de az Énekelj! tényleg csak egy másfél órás, animált ikszfaktor: a Buster Moon nevezetű koala haldokló színháza fellendítése érdekében kitalálja, hogy egy zenés tehetségkutatót rendez, amire rögtön egy seregnyi állat jelentkezik. Akiknek természetesen mind áldozatokat kell hozniuk a siker elérése érdekében, miközben Busternek pedig arra kell megoldást találnia, hogy miből fogja megfinanszírozni a véletlenül 100 ezer dollárosra duzzasztott díjat.sing.JPG

Senkit nem hibáztatok, ha a fentiekből esetleg nem jött rá az Énekelj! valódi történetére, ugyanis ilyesmiről nem igazán beszélhetünk. Ugyan a karaktereknél visszatérő motívum az éneklés mint a kiteljesedés. egy új oldaluk megmutatása (kiszakadni egy családanya napi rutinjából, leszámolni a család bűnöző életmódjával, vagy éppen leküzdeni a lámpalázat), ezek a konfliktusok megragadnak felszínes kellemetlenségek szintjén, legtöbb esetben pedig a 6-7 főszereplő szálai egymást kannibalizálják. Sorsaikból pedig nemcsak egy egységes mondanivaló nem rajzolódik ki, de sokuk esetében a pénzdíj és a sztárság legalább akkora hangsúlyt kap, mintha valóban tehetségkutató brosúráját látnánk, ahol minél több szempontból kell megfogalmazni, miért lesz ez jó a jelentkezőknek - az már irreleváns, hogy ezekből kirajzolódik-e egy koherens narratíva.

Éppen ezért az Énekelj! forgatókönyve épp olyan eszeveszett módon száguld szereplői és történetszálai között, mint ahogyan nyitójelenetében keresztül-kasul járva a várost ezt fizikailag is megteszi, papírvékony szereplőinek és félkész ötleteinek pedig csak a megfelelő sablonok használata ad tartást. Ráadásul ahhoz képest, hogy egy elvileg zenéről szóló művel van dolgunk, az alkotók szinte semmilyen szinten nem építették ezt be a narratívába, a szereplők csak kiállnak a színpadra egy nagy slágerrel (amiben alkalmasint annyi érdekesség akad, hogy Moon a stílusuktól eltérő dalokat oszt rájuk) és azt profin előadják. Eleve csak egyetlen új számot kapunk, a feldolgozások pedig csak minimális változtatásokon esnek át, ellentétben például a Trollok musicalszerű átirataival.sing-trailer-2-1.jpg

Az Énekelj!-ben tehát egy cseppnyi művészetet sem érdemes keresni, ez egy kiváló marketingérzékkel tökéletesre csiszolt show, azonban annak is sótlan és élettelen, története pedig még a reality műsorok műdrámáinál is vérszegényebb. A gyerekeket valószínűleg le fogja kötni, de ezért az élményért felesleges a moziig zarándokolni velük, amikor bármelyik kereskedelmi tévé műsorán megkaphatják ugyanezt.

5,5/10

Az Énekelj! teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1212025691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.06. 20:32:22

A bemutatóban is érződött, hogy kicsit túl sok szereplő van

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.12.07. 13:19:05

Őszintén nem hiszem, hogy tudnék mondani, olyan idei filmet, ami ennél kevésbé keltette fel az érdeklődésemet. Már az előzetes alapján is csak egy animált X-faktornak tűnt, de az meg már élőszereplősben sem érdekel túlzottan. Akkor már inkább megnézem a Gólyákat (az kicsit meg lep, hogy annyira dicsérted, mert nekem az is teljesen középszernek tűnt, de akkor lehet, hogy adok neki egy esélyt). Ezt azonban nyugodt szível fogom kihagyni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.07. 20:53:08

@The Man Who Laughs: Gólyák előzetese alatt én is húztam a számat, de ez valami Warner Animation dolog lehet, mert emlékszem, hogy a Lego Movie trailere sem volt valami lenyűgöző.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.22. 15:09:19

Az unalomig ismert és ismételt amerikai álom ezúttal egy énekes showműsorban elmesélve állatokkal, remek animációval, és jó dalválasztással. Volt benne több geg amin visitva röhögtünk, olyan állat és dalok párosítva, hogy á! Az eredeti hangok pedig!
süti beállítások módosítása