Milyen lenne egy teljesen őszinte előzetes?
2016. november 29. írta: danialves

Milyen lenne egy teljesen őszinte előzetes?

trailer.jpgLehet, hogy nem példátlan, de az elmúlt évek során az előzetesek különösen is nyilvánvaló hazugsággyárakká váltak (vagy csak a filmek érnek fel egyre kevésbé a megelőlegezett szuperlatívuszokhoz). Nem csoda, hogy a ScreenJunkies által gyártott őszinte előzetesek rendkívüli népszerűségnek örvendenek, amelyben többek között valószínűleg annak is része van, hogy remekül űznek gúnyt a trailerek modorosságaiból. Azonban amíg ők csak konkrét művek kapcsán teszik ezt meg, én úgy gondoltam, egy bármilyen előzetesre alkalmazható általános sémát adok meg. Avagy nézzük, milyen szövegekkel találkozhatunk egy trailerben, valamint azok mit is jelentenek valójában:

"idén tavasszal" = "még a stúdió is tudja, hogy ez csúfosan meg fog bukni"
"idén nyáron"= "legalább egymillió agysejtedet megöli, de sok pénzt keres majd"
"idén ősszel" = "ez még akár jó is lehet"
"idén télen" = "giccses karácsonyi és / vagy Oscar-vadász film"
"Oscar-díjas / Oscar-jelölt színész / színésznő" = "nincsenek eladható sztárjaink, de találtunk valakit, aki nyert / akit jelöltek egy ismeretlen indie-film mellékszerepéért 10 éve"
"Oscar-díjas / Oscar-jelölt rendező" = "kétségbeesetten Oscart akarunk nyerni ezzel a filmmel"
"és a bemutatkozó XY-nal" = "egy amatőr gyerekszínész mindenki mást felülmúl"
"látnoki rendező" = "a vizuális effektek nélkül semmit sem ér a munkája"
"elismert rendező" = "a kritikusokat kivéve mindenki utálja a filmjeit"
"a ... stúdiójától" = "még az Asylumnál is gyengébb filmeket gyártunk, de néhány éve kivételesen sikerült összehozni egy közepesen szart"
"a ... producereitől" = "az egész stáb csak szar filmeket készített eddig, de a producereknek 10 éve volt egy sikeres darabjuk"
"a ... rendezőjétől" = "a rendező már egy évtizede nem hozott össze egy normális filmet, de az első alkotása jó volt"
"a ... alkotóitól" = "ugyanaz volt a szakács mindkét filmben"
"nagyszabású" = "nem a forgatókönyv kidolgozására költöttük a pénzt"
"amilyet még nem látott a világ" = "az év legnagyobb kliséparádéja lesz"
"az év legkülönlegesebb kalandja" = "hatmilliomodszorra is újrahasznosítottuk a Hero's Journeyt"
"világsiker" = "sok tinilány rángatta el rá a barátját"
"a világhírű bestseller alapján" = "most hallasz először a könyvről"
"hamarosan" = "ha megbukik az amerikaiaknál, Magyarországon be sem mutatjuk"
"a hihetetlen igaz történet alapján" = "minden valós eseményt átírtunk, hogy illeszkedjenek a hollywoodi sablonokba"
"'Elképesztő remekmű' - John Smith, Alig Olvasott Filmes Lap" = "néhány haverunk már megnézhette"

Az írás második fele pedig érkezik jövő májusban... ja, nem, itt érnek véget az én "fordításaim", amelyekkel próbáltalak egy kicsit közelebb segíteni titeket az előzetesek valódi üzenetének megértéséhez. De ezzel nálatok a labda, ha ki tudjátok még valamivel egészíteni a fentieket, feltétlenül tegyétek meg kommentben, a legjobbakat be is emelem majd a posztba. (Illetve ők nyernek egy fél éves előfizetést a blogra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6712001812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_B_ 2016.11.29. 16:42:14

A bejegyzés helyett azt is írhattad volna, hogy ""szar, szar, szar"
Kevesebbet kellett volna elolvasni...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.29. 16:46:58

@G_B_: A kommentedből nem úgy tűnik, mintha ez olyan borzasztó nagy mentális erőkifejtésbe került volna neked...

G_B_ 2016.11.29. 16:55:58

Valóban nem túl nagy erőfeszítés végigolvasni, mert egyszerű és nem különösebben vicces.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.29. 19:28:28

@G_B_: És látod, pont ezért kínos, hogy láthatóan még ezt az egyszerű posztot sem fogtad fel.

G_B_ 2016.11.30. 09:25:30

Akkor kérlek taníts.

Például, ha mondjuk az Allied című filmet úgy hirdetnék, hogy a "Forrest Gump rendezőjétől", akkor azt jelentené, hogy "a rendező már egy évtizede nem hozott össze egy normális filmet, de az első alkotása jó volt"?

Vagy mondjuk a The Nutcracker and the Four Realms-t úgy, hogy az "Oscar díjas Helen Mirren főszereplésével", akkor "nincsenek eladható sztárjaink, de találtunk valakit, aki nyert / akit jelöltek egy ismeretlen indie-film mellékszerepéért 10 éve"

Na látod, ezt _tényleg_ nem értem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.30. 09:51:18

@G_B_: Hát jó... Az ún. "humor"-nak az a lényege, hogy szórakoztatási céllal próbál elérni meghökkenést (ld. még: csattanó) a közönségénél. Ennek a hatásnak a megvalósítása érdekében akár alkalmazhat irreális túlzásokat is, ez az ún. karikatúra. Szóval ha egy karikatúrán számon kéred, hogy miért nem realisztikus (sőt, ebből egyenesen azt vezeted le, hogy az rossz), azzal csak azt bizonyítod, hogy legkevésbé sem érted, miről szól ez a műfaj. (És abba még nem is mentem bele, hogy az ezt okozó absztrakciós képesség hiánya és az intelligencia milyen összefüggésben állnak...)

G_B_ 2016.11.30. 10:06:05

Köszönöm a tanítást.

Továbbra is javíts ki, ha tévedek, de a karikatúra - úgy tudom - általában egy létező tulajdonságot nagyít fel, és ezzel válik humorossá, de ebben az esetben szerintem nem ez a helyzet.

Olyan, mintha az lenne a vicc (karikatúra), hogy:
"Ha az ember azt mondja, hogy >de jót ebédeltem ma<, akkor az valójában azt jelenti, hogy >olyan szar volt a vacsora, hogy mindjárt hányok<."

Hahahaha.

Ja, és ha ezt nem tartod viccesnek, akkor paraszt vagy, de minimum buta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.30. 10:38:13

@G_B_: Az a baj, hogy még az előző kommentemet sem értetted meg, szóval kezdjük megint onnan: súlyosan hibás megközelítése a karikatúrának, ha azt kéred számon rajta, hogy miért nem bír igazságtartalommal az általad tetszőlegesen kiválasztott példák kapcsán.
De akkor most menjünk tovább abba az irányba, ahova az erre való reagálás helyett elvitted ezt: a hangsúlyt itt most az "általad tetszőlegesen kiválasztott példák"-ra helyezném, ugyanis attól, hogy szerinted pl. Zemeckis esetében ez nem alkalmazható, valójában ez egy létező jelenség. Sőt, még ebben a konkrét esetben is tévedsz abban, hogy nem egy létező jelenségről van szó: tőle a Forrest Gumpot, a Számkivetettet és a Kényszerleszállást írják rá minden film poszterére, és érdekes módon nem a Beowulffal vagy a tavalyi Kötéltánccal reklámozzák, amelyek véletlen egybeesésként pont a gyengébb és kevésbé sikeres filmjei közé tartoznak. Ha megnézed a Split plakátját, arra is a Hatodik érzéket és az Unbreakable-t (meg esetleg a Visitet) írják rá Shyamalantól, nem az azóta eltelt 15 évben készült filmjeit. Ez az a létező jelenség, amit felnagyítok. Attól, hogy te ezekkel nem vagy tisztában, továbbra sem a karikatúra rossz.

"Ja, és ha ezt nem tartod viccesnek, akkor paraszt vagy, de minimum buta."
Esetedben látom, hogy nem hazudozni vagy szalmabábokat gyártani próbálsz, hanem tényleg nem érted, amit írok, szóval akkor inkább lefordítom a kommentjeimet is: feltűnhetett, hogy én nem arra reagáltam, hogy te mit vagy mit nem tartasz viccesnek, hanem arra, hogy érted-e a poszt, illetve a karikatúra, mint a humor egyik eszközének lényegét. Emiatt vagy buta, nem azért, mert neked akármilyen ízlésed is van a humor kapcsán. Az ebből még sehol nem következik, hogy paraszt lennél, de akkor eszerint azt magad is belátod, hogy alapvetően nem az egészséges lelkületű emberek sajátja ebből az alapállásból másokat kioktatni, hogy mit volt felesleges leírniuk...

G_B_ 2016.11.30. 10:50:50

Köszönöm, köszönöm,. ma sokat tanulok.

Azt hiszem a kommentjeidből kezdem megérteni, mi a karikatúra veleje.
süti beállítások módosítása