Legendás állatok és megfigyelésük / Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
2016. november 17. írta: AldoWinnfield

Legendás állatok és megfigyelésük / Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Mit ér a Harry Potter univerzum a sebhelyes varázsló nélkül?

nevtelen1.pngMint oly sokan, én is a Harry Potter könyveken, illetve az ezekből készült filmadaptációkon nőttem fel. A szemüveges varázslótanonc kalandjai tanítottak meg igazán szeretni az olvasást (az első három könyvet egyetlen éjszaka alatt letudtam), és a mozgóképes változatot is mindig nagy örömmel néztem meg. Nem egy kirívóan egyedi történet az enyém, azt hiszem vagyunk még ezzel pár tízmillióan a bolygón. 2011-ben egyszer úgy tűnt, hogy (részleges) búcsút kell intenünk ennek a csodálatos univerzumnak, idén viszont újjászületését éli J.K. Rowling fantáziájának gyümölcse. Egyrészt nagy sikerrel bemutatták a Harry Potter and the Cursed Child című színdarabot. Másrészt ezt a művet kiadták papírra vetett formában is, és jól fogyott a portéka: a kritikai és olvasói visszajelzések nem voltak a legpozitívabbak, de érzésem szerint csak azért, mert az előadás szövegkönyve közel sem annyira részletes és átélhető, mint egy jó érzékkel megírt regény. Biztos vagyok benne, hogy a darab élőben, színészekkel, látvánnyal, okos rendezéssel hatalmas élmény, s szilárdan áll a lábán minden fan service jellege mellett is. Harmadrészt pedig megérkezett a mozikba a Harry Potter sorozat vadhajtása, a Fantastic Beasts and Where to Find Them széria (öt részről szólnak a hírek) első felvonása. Ez az első olyan H.P. film, aminek nem volt igazi könyves előzménye, hiszen a megegyező néven futó kis füzetecske csak gyors betekintést engedett a varázslóvilág élőlényeinek sokszínűségébe, mindössze pár soros leírást adva az állatokról. J.K. Rowling (aki első forgatókönyvét jegyzi) előtt adott volt tehát a feladat: ki kellett bővítenie fantáziavilágát, és mindezt úgy kellett megtennie, hogy a színvonalat ne adja alább.

Nem adta. A Fantastic Beasts and Where to Find Them nem hibátlan film, de ugyanolyan magával ragadó élményt kínál, mint amit megszokhattunk. Lelkes a rajongó énem is, meg a kritikus szemléletű önmagam is. 

A 1920-as évek New Yorkjában játszódik a cselekmény. Ide érkezik meg  Newt Scamander egy bőrönddel, ami sok meglepetést rejt. A világutazó varázsló a legendás állatok nagy szakértője és védelmezője. Egy balszerencsés véletlennek köszönhetően a táskájában rejtőző lények egy része elszabadul, s miközben ő újdonsült társaival, egy muglival, egy kirúgott (hölgy) aurorral és annak nővérével szövetkezve keresi az eltűnt 'bestiákat", addig az amerikai nagyvárosban más fura dolgok is történnek. Rossz hírek kapnak szárnyra, varázsló ellenesség üti fel a fejét (nem mintha a New Salem Philanthropic Society-t ne nézné tökkelütöttnek a többség), s a háttérben már sokat mesélnek egy sötét varázslóról, aki merényleteket követ el és úgy általában gonoszkodik, ahogy a gonoszoknak szokása. A történet elhagyja tehát Európát és egy másik szeletét mutatja meg ennek az érdekes világnak. Az 1926-os New York pedig egészen pazarul fest. Nem csak a mugli része, hanem az is (sőt, főleg az), amikor az állatokat, vagy az amerikai mágiaügyi hatóságok épületeit vagy embereit látjuk. A látvány kreatív, szépen megtervezett, bár nagy kár azért, hogy a CGI erősen túlhasznált a filmben. A számítógéppel generált képek persze elengedhetetlen részei ma már egy ilyen mozinak, szóval sokat azért nem panaszkodom. Talán egy kis visszafogottság nem ártott volna.

nevtelen5.jpg

Már csak azért sem, mert a veterán Harry Potter rendezőnek számító David Yates magabiztosan, megfontoltan, mégis nagy lendülettel megtoldva tartja kézben az eseményeket. A direktor először az Order of the Phoenix, az ötödik rész irányítását kapta feladatul, s akkor még meglehetősen tévéfilmes érzetet keltve vezényelte le Harryék kalandját. Statikus volt az egész, kissé ötlettelen, sótlan a rendezés. Yates aztán minden újabb felvonással javult valamennyit, s érzésem szerint most végezte a legjobb munkát: a kamera az akciójeleneteknél dinamikusan tekergőzik, de soha nem követhetetlen. A történetnek megágyazó, illetve az terepet bemutató első fél órában finom mozgásokkal kerüli el az unalmasság érzetét, nagyon élveztem ezt az aspektusát is a filmnek. Philippe Rousselot operatőrrel (mert ugye a képi felvételek irányítása elsősorban az ő feladata) ügyesen dolgoztak ketten, bár az is tény, hogy ezen a téren még mindig a Prisoner of Azkaban megoldásai vannak az első helyen a sorozatban. Mindenesetre a Fantastic Beasts már sokkal inkább egy igazi, nagy költségvetésű blockbuster jegyeit viseli magán, mint az első Yates-féle részek.  A rendező érezhetően javult színészvezetésben is, s a film tempója is abszolút rendben volt. Bosszantó talán csak az volt, hogy a lények üldözése elég sok időt elrabolt a játékidőből, talán feleslegesen. nevtelen4.png

Ebben nyilván Rowlingnak is van szerepe, akinek forgatókönyve azért nem annyira erősen kidolgozott, mint regényeinek felépítése. Kicsit talán még tanulja ezt a szakmát az amúgy zseniális írónő. A Fantastic Beasts szkriptje tele van jó, még jobb és zseniális ötletekkel, de ezek elsősorban az apróságokban rejlenek, amik színesítik a történetet. Kiválóan működik a komédia, pörgősek a dialógusok, tényleg elképesztőek a lények és sok kis trükk színesíti a képet. Ami drámát ki lehetett csavarni ebből a nyilvánvalóan bevezető részből, azt is sikerült hatásosan megírni. A forgatókönyvön azonban érződnek napjaink betegségének, az univerzum/franchise építésnek a tünetei. Alapozó mozi ez, minden tekintetben. Bár kerek történetet mesél el, sokkal több labdát dob fel, mint amit megválaszol. A döntés érthető, és valahol azért sikerült eltalálni ilyen tekintetben az arany középutat, némi hiányérzetem mégis volt, elsősorban a főgonosz kapcsán. S ami még hiányzott: az a nagy rádöbbenés, fordulat, ami mindegyik könyvben jelen volt. Itt is van egy csavar, de könnyedén kikövetkeztethető. Érdekes volt viszont látni, hogy Rowling miként cserélgeti a vicces, könnyedebb jeleneteket és a sötét, drámai hangulatot. Fura kettősség van így a filmben, de számomra működött ez a keverék. (Megjegyzés: a rutintalan Yates ebbe még szerintem belebukott volna.) 

nevtelen2.png

Nagy félelmem volt a Fantastic Beasts kapcsán, hogy milyen karaktereket sikerül összehozni a régi 'nagyok" helyére. Mi lesz Harry, Ron, Hermione, Snape, McGonagall és a többiek nélkül?  Alaptalan volt az aggódásom. Az új főszereplők jó arcok, szerethető figurák. Rájuk fér még némi karakterépítés, de alapvetően rendben vannak. Scamander szerepében Eddie Redmayne a szimpatikusabb oldalát hozza, Katherine Waterston aranyos a csetlő-botló, kirúgott aurorként, Alison Sudol meg egészen elképesztően bájos csábos nőként. Mindenki nagy kedvence azonban Dan Fogler lesz, aki elsősorban a humorért felelős a filmben, és nem tudnám eleget dicsérni. Remélem , hogy mindannyiukat viszontlátjuk majd a folytatásokban. 

A Fantastic Beasts and Where to Find Them mindenképpen pozitív meglepetés. Ha már nem tud megnyugodni a stúdió, és kell a pénz az írónőnek is (vagy csak egyszerűen írni akar még erről a világról), akkor így kell azt a bizonyos rókabőrt lehúzni egy már bejáratott franchise-ról. Nem hiszem, hogy a rajongók csalódásként élnék meg ezt az oldalhajtást, s az egyszeri nézők is bőven megtalálhatják benne a számításukat, ha egy élvezetes, szórakoztató blockbusterre vágynak. Ezernyi irányban lehet továbbindulni majd a további részekben, s látva ezt a filmet én teljesen megbízom az alkotókban. Lesz mit nézni addig, míg össze nem trombitálják az eredeti gárdát a színpadi darab mozis adaptációjához. Mert afelől kétségem sincs, hogy ha nem öt, akkor tíz vagy tizenöt éven belül viszont fogjuk látni Harry Pottert a nagyvásznakon. 

Addig meg itt vannak nekünk a legendás állatok, és jól van ez így.  

8/10

A film adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2611950487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A varázsDoki és a bárkája - Legendás állatok és megfigyelésük 2016.11.17. 17:20:19

Öt éve már, hogy a 7+1-edik Harry Potter a mozik műsorán volt világszerte, s ez alighanem a rajongótáborának csillapodásával és a széria iránt érdeklődők számának csökkenésével járt együtt. A Warner mégsem mondana le egykoron oly nagy becsben tartott f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biczó Krisztián 2016.11.17. 16:12:47

,,szemüveges varázslótanonc kalandjai tanítottak meg igazán szeretni az olvasást" -sajnálom azokat akiknek ez a könyv kellett hogy megszeressék az olvasást, és mégjobban azokat akiknek ma már ez a szenny kötelezo olvasmánykent szerepel.. a Film egy CGI -PC valami amit értelmezni se tudok.. de legalabb a kritika jó..

AldoWinnfield 2016.11.17. 16:39:58

@Biczó Krisztián: 'de legalább a kritika jó" - köszi. :D

A Harry Potter értékeiről meg lehet vitakozni, de szerintem jobban járnál, ha nem lenne ilyen sznob a látásmódod. :) Egy gyereknek meg nem a Karamazov testvérekkel kell kezdeni az olvasást.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2016.11.18. 10:47:20

@Biczó Krisztián: s.nob.

sine nobilitate

Nem mindegy, hogy miért szereti meg valaki az olvasást? Ha megszerette, akkor már rajta múlik, hogy mit fog olvasni. De ha semmi nem szerettette meg valakivel az olvasást, abból vajon mi lesz?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.11.18. 13:40:35

@Biczó Krisztián: +10, a Harry Potter egy rakás fos, én is kurvára utálom mint a szart. ROhadtul idegesítő köcsögségnek tartom, remélem megsemmisül mihamarabb az összes példánya.

AldoWinnfield 2016.11.18. 15:11:02

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Egyébként attól, hogy nem szereted a könyveket, meg a jelenséget, nem lehetne szépen leírni a véleményed? Csak kérdezem. (A neved azért király.:)

Biczó Krisztián 2016.11.18. 15:28:46

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
- HP-sorozat rossz konyvnek valo titulalasa =sznobság
- PlanetPlanetside - az intelligens ember shootere
-ebbol a ket egyenletbol mar valami ki is johet aminek van ertelme

Szergej Pub 2016.11.22. 11:38:09

Rögtön egy corrigendával indítanék: a harmadik bekezdésben vagy Newt Scamandert írj vagy Goethius Salmandert. Akárhogy is, a Salamander hibás.

A kommentekben nem értem a HP könyv iránti gyűlöletet. Én felnőtt fiatal felnőtt fejjel olvastam a HP könyveket, és szerintem teljesen rendben vannak. Inkább a Titkok Kamráját tenném meg kötelező olvasmánynak (vagy a Babót), mint a Tüskevárat vagy a Légy jó mindhaláligot. És nem azért, mert az utóbbi kettő rossz lenne, hanem mert idejét múlt (még a szüleim is ezeket olvasták, pedig annak már lassan 60 éve!).

A film egyébként magával ragadó, azonban sok dolgot nyitva felejt (vélhetően a folytatások miatt). A sztori rém egyszerű: egy előlátható, átlagos bohózatból kölcsönvett balesetnek köszönhetően Salmander üldözőbe kényszerül venni egyszer már befogott állatait, és eközben, a háttérben futó nagyobb horderejű történésekbe csöppen. Szerintem picit erőltetetten. Én ezt gondolnám a film egyedüli gondjának.

A filmet bevallottan IMAX-re készítették, szerintem ezért nem fogták vissza magukat a készítők (a CGI-vel sem). A Dr. Strange látványosabb volt IMAX-ben, de ez is ütött.

AldoWinnfield 2016.11.22. 12:23:59

@Szergej Pub: Javítottam. Vicces egyébként, hogy bent maradt, mert direkt figyeltem, hogy mindenhol az angol neveket írjam. Nem sikerült. :D /Plusz még el is írtam a magyar nevet.../

Szergej Pub 2016.11.22. 12:42:29

@AldoWinnfield: Legjobbakkal is előfordul...:)

+ tetszett, hogy Katherine Waterstonból, ebből a magas, modell-alkatú, picit extravagáns, nem kevésbé dögös csajból, milyen hétköznapi, picit csúnyácska szürke egeret varázsoltak (vagy varázsolt magából, mert a ronda ruhák még önmagukban nem működtek volna).
süti beállítások módosítása