Sorozat: Tömény történelem 1x01 (2016)
2016. november 07. írta: FilmBaráth

Sorozat: Tömény történelem 1x01 (2016)

Tömény a cucc, de nem csak delíriumos állapotban lehet abszolválni a megtekintését

tomeny-tortenelem.jpg

Utáltad a töriórákat? Dögunalomnak tartottad nagyjaink életének regéjét? Inkább a kocsmába mentél volna ahelyett, hogy végighallgatod a tanító néni/bácsi litániáját a kötelező tananyagról? Eljött a te időd! A Comedy Centrál bevállalta, hogy hülyét csinál a história ismert alakjaiból. Nyilván nem ostobák ülnek a csatornánál, egy külföldön már bevállt ötletet magyarítottak. Eszméletlenül viccesen. Az amerikai eredeti Drunk History néven fut már jó ideje sikeresen, a negyedik évadnál tart a műsor, és az a lényege, hogy jól leitatnak egy nagydumás ismert figurát, aki egy történelmi alakról vagy történetről próbál valami teljesen értelmetlen dolgot összehozni. Szerencsétlen színészek pedig eljátsszák az ő agymenését, miközben szinkronizálják nem kicsit illuminált állapotban előadott szövegét, vagyis ők csak tátognak, a mesélő hangját halljuk teljes egészében. Nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy nálunk is megpróbálják meghonosítani ezta formátumot, de belevágtak a projektbe, neves színészek vállalták, hogy részt vesznek ebben az eszement hülyeségben, és mindenki kíváncsian várta, hogy mi fog kisülni belőle. Nos, azt kell mondanom, hogy egy elementáris erejű poéncunami, amelynek megvannak a maga gyermekbetegségei, de a besírós kategóriába tartozik a végeredmény.

Az első részben Drakula történetét értelmezte újra Biri Balázs, illetve Koppány és István ismert csatáját állította új kontextusba Ganxsta Döglégy Zolee. Az utóbbi úriember stílusának ismeretében nyilván nem kétséges, hogy melyik sztori lett a jobb (garantáltan le fogsz esni a székről a nevetéstől, leírhatatlan!), de mindkettőn jókat lehetett nevetni, és ugyebár ez lett volna a lényeg.

Nem kis nyitottság kell ehhez a sorozathoz, hiszen joggal lehet mondani, hogy a történelem komoly dolog, nem szép dolog ilyen szinten viccelni vele. Nos, én bevallottan históriafüggő vagyok, de véleményem szerint egyáltalán nem került megszentéstelenítésre sem Drakula, sem Koppány, egyszerűen csak volt egy jó alapötletük az alkotóknak, és kihozták belőle a tudásuk alapján a legjobbat. Nem kell szeretni, de elítélni sem kell őket, akinek nem tetszik, nem nézi, ennyi és nem több. Akinek bejön a szokatlan stílus, annak tetszeni fog, a többieknek pedig éppen elég sorozat áll a rendelkezésére ahhoz, hogy hamarost kikúrálja magát abból a sokkból, amelyet a Tömény történelem okozott számára.

Az első részen még erősen érződik, hogy kísérleti darab, de Kamarás Iván van olyan jó színész, hogy elviszi a hátán a nem éppen acélos első sztorit. Teljes beleéléssel hímezget(!) Vlad Tepesként, de a csúcspont a táncpárbaj magával Mátyás királlyal, egy picit rutinosabb (vagy részegebb) mesélővel talán még többet is ki lehetett volna hozni ebből a fejezetből. De aztán jöt Ganxsta Zolee, legurít néhány töményet, és olyan történetet kanyarított nekünk a Koppány-István-Sarolta vonalon, hogy levegőt venni sincs időnk, mert folyamatos nevetőgörcs állapotában leledzünk. És igazából ez a sorozat legnagyobb rákfenéje: alapvetően a kiválaszott mesélőn múlik, hogy jó lesz-e a végeredmény, mert ugye gyengus sztorit a legjobb rendező és színész sem tud számottevően feljavítani.

tomeny_tortenelem2.png

Vagyis az ötlet kíváló, a kivitelezésbe beleadtak apait-anyait az alkotók, nem féltek ledöntögetni a tabukat, mertek viccet csinálni a történelemből, és annyira édesen spiccesen vezették fel a mutatványt, hogy egyszerűen nem lehet haragudni rájuk (én legalábbis nem tudtam, de mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy túlzásnak tartja-e, amit műveltek). Tömény a cucc, ez nem vitás, de nem csak delíriumos állapotban lehet abszolválni a megtekintését. A kezdet összességében jó volt (köszönjék meg az alkotók Zolee-nak), meghozta a kedvet a sorozathoz, részemről jöhet a folytatás!

8/10

A Tömény történelem teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4811914035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.07. 12:33:51

Nekem elsősorban Ganxsta része tetszett, én egyelőre úgy érzem, hogy képileg nem tudnak még eleget hozzátenni, ha pedig nincs egy ekkora szövegekkel bíró mesélő, akkor ez a formátum hamar kifárad. (Mert az számomra egyértelmű, hogy legalább nagy vonalakban egy szkriptelve van, főleg, hogy belemenjenek ebbe az "ő ezt mondta, az meg azt válaszolta" stílusba, amihez aztán el lehet játszatni a színészekkel.)

Hozzáteszem, nem tudom, az eredetiben hogy oldották meg, szóval egyelőre még érdekel a dolog, csak félek tőle, hogy erősen hullámzó lesz, és 3-4 rész után meg is unom.

gmihaly621 2016.11.08. 06:38:21

Túl jópofi, de nem eléggé szakszerű (sachlich = tárgyilagos). A történelem ennél komolyabb dolog, nem a korabeli pletykákon kellene örömködve röhögni, mélység kellene, a a tainment előtti info ((infotainment) is fontos lenne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.08. 07:36:47

@gmihaly621: Ennek lenne infotainment vonzata? Maga a koncepció az, hogy részegen hülyeségeket beszélnek emberek, még akkor sem hinném el, ha történetesen igazat is mondanának.

common 2016.11.08. 08:22:18

Nekem az első rész nagyon bejött, szórakoztató volt, de tegnap este Csenki Attila nagyon elcseszte.
Láthatóan rettenetesen zavarta, hogy nagyon berúgott és inkább ezzel foglalkozott, mint a meséléssel.
Pedig amúgy őt bírom, mint humoristát és tőle ebben a műsorban sokkal többet vártam...

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2016.11.08. 08:47:02

Nekem nem sikerült nevetnem rajta. Erőltetett volt. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.11.08. 09:10:19

Kíváncsi vagyok, hogy az eredeti sorozat készítőit mennyire ihlette meg mondjuk a Fekete Vipera vagy a Gyalog galopp :).

saks 2016.11.08. 15:50:50

Sajnos itt a mesélőn múlik minden. Zolee kurva jó volt, de a többiek... finoman szólva is csapnivalók (mondjuk azt sem tudok, hogy ki ők). Ha nem tudnak náluk jobb arcokat felvonultatni, akkor mehet a levesbe.

gmihaly621 2016.11.08. 23:05:53

@danialves: Hát az csak pium desiderium (jámbor óhaj) volt részemről, mert elhittem azt, amit a promotálás során a tudásról hadováltak a készítők. De a hvg kritikája elég jól visszaadja azt, amit én is éreztem, amikor megláttam ezt a förtelmet - már ameddig el tudtam viselni.
hvg.hu/kultura/20161026_Zuhanunk_Szentatyam

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.09. 07:50:13

@gmihaly621: Tehát még egyszer: te részeg (és tegyük hozzá, egyáltalán nem értelmiségi) celebek által előadott 10 perces sztorikból szerettél volna történelemről tanulni? :) (Úgy, hogy a tévés formátum miatt eleve visszaellenőrizhetetlen, hogy mi hülyeség és mi nem, épp úgy, mint egy "komoly" történelmi műsorban vagy egy híradóban is - btw éppen ezért könnyen lehet, hogy Ganxsta a legújabb kutatások eredményeit tárta elénk, csak azt hittük, hogy valami gyökérség, amit részegen talált ki :D )

gmihaly621 2016.11.10. 10:17:49

@danialves: Hát ez az. De a promócióban benne volt a "tudás" is, mint kifejezés. Az infotainment-ipar, kommunikáció és a média pedig épp most kapott egy pár sallert (Trump, Népszabi és egyéb). Szerencsére felelősebb művelői már elkezdték az önvizsgálatot.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.10. 14:12:38

@gmihaly621: Oké, átvágott mindenki a CC, ez tiszta sor. De ha nem láttál egy reklámot sem, vagy most megnézve a részt, el tudsz képzelni infotainmentet ebben a formátumban?

peti494 2016.11.10. 17:22:45

Az első rész at nagyon tetszett Biri Balázs meg Ganxta is elég jó volt én fetrengtem rajtuk, viszont az uj részek azok elég gyengék főleg a Lakatos Márk meg a Csenki meg Eckü is nagyon unalmas volt.
Trailer alapján a 4. részt várom azzal visszahozták egy picikét a kedvem...

Segna 2017.01.20. 21:02:21

Minősíthetetlen sz@r. Sőt a klasszikusokkal szólva fostalicska. A humor meg eze a förmedvény még csak nem is egy galaxisban vannak. Vegyük a jó alapötletet, és bizzuk atörténeteket olyanokra akik pl. jók töriből, de mit mondanak bepiálva, őszintén? Pl. Nagyon szívesen meghallgatnám az egyik kedvenc történész szakértőmet dr Kaiser Ferencet töményen. ;-)
Vagy vegyünk egy jó mesélőt, aki nem annyira penge töriből, de ért a történetekhez. Vagy pl. Egy igazi színészt. Vagy egy tanárszakos műsorvezetőt.
Mi lenne, ha végre nem ugyanazt a tucatnyi műveletlen ostoba feltünési viszketeg proli celebek nyomnák minden csatornán folyton?!
Ugyanazok főznek, táncolnak, bombáznak stb. Tényleg nincs más?!
süti beállítások módosítása