Könyvkritika: Peter Clines: 14 (2016)
2016. november 07. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Peter Clines: 14 (2016)

Az utolsó oldalig izgalmas thriller

peter_clines.jpg

Az ember már csak olyan, hogy ha lát egy jól lezárt ajót, azt bármi áron ki fogja nyitni. Mert ugye mi baj lehet abból, ha kiügyeskedjük a zárat és bekukucskálunk a szobába, amelyet annyira el akarnak rejteni előlünk? Alapjáraton nem sok, de ha mindezt a Kavach-épületben teszed, nagyon komoly meglepetések érhetnek, és könnyen abban a helyzetben találhatod magad, hogy műsoron kívül neked kell megmentened a világot. Nem igazán rajongok a sci-fi műfajáért, éppen ezért nem ismertem Peter Clines nevét sem, a történet azonban érdekesnek ígérkezett, így belevágtam az olvasásba. Fogalmam sem volt róla, hogy milyen izgalmas thrillerhez lesz szerencsém, annyira jól terelgette az eseményeket az író, hogy képtelen voltam letenni a nem éppen vékonyka kötetet. Kár, hogy amikor hirtelen dimenziót és műfajt váltunk, a sci-fi rész már nem lesz annyira erős, mint a thriller, de ennél nagyobb hibát nem tudok felróni ennek a kiváló alkotásnak, amely nem véletlenül lett 2012 legjobb sci-fi regénye, érdekes, különleges, és mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, amely 460 oldalon keresztül egyáltalán nem könnyű dolog. Nem csak a sci-fi rajongóknak ajánlom a könyvet, hanem mindenkinek, kiváló olvasmányélményt tud nyújtani!

Nate túl a harmincon egy dögunalmas életet és egy nem túl jól fizető adatrögzítői munkát tud felmutatni, ezért nagyon megörül, amikor egy bulin tudomást szerez arról, hogy a Kavach-épületben meglepően olcsón el tudja rendezni a lakhatását. Gyorsan be is költözik, elkezd ismerkedni a lakókkal, akikkel együtt egyre kíváncsibban ered a számos rejtély nyomába, amelybe az épületben belebotlanak...

Mesteri, ahogyan eljutunk egy sima költözéstől a világ megmentéséig, először Nate-tel együtt semmi különöset nem látunk a Kavach-épületben, de aztán oldalról oldalra gyanúsabb lesz minden és mindenki, együtt nyomozunk a lakókkal az egyre különösebb dolgok után, hogy aztán velük együtt ámuljunk és bámuljunk azon, amit sikerült felfedezni. Tökéletesen fel van építve a történet, a karakterekkel együtt (talán csak Mandy alakja lett egy árnyalattal haloványabb, mint a többiek, de legalább jól félrevezetett bennünket az író, mert az elején úgy látszott, hogy ő lesz a megoldás kulcsa, aztán csak egy mellékszereplő lesz belőle a végén), akik nagyon különbözőek, de remek csapatot alkotnak, annak ellenére, hogy igencsak bukdácsolnak az eléjük kerülő feladatok megoldása során, de amikor igazán szükség van a tudásukra és a lélekjelenlétükre, ott vannak a szeren.

14.jpgNem könnyű meghatározni a könyv műfaját, mert igencsak eklektikusra sikeredett. A horrorhoz csak annyiban van köze, hogy belekeveredik a történetbe Lovecraft, és a vége felé van benne egy kis trancsír. Ellenben első osztályú thriller, kiválóan tudja fokozni a feszültséget az író, miközben valójában egy misztikus krimibe fordulnak az események, hogy aztán szinte átmenet nélkül szó szerint az űrben találjuk magunkat, és már át is megyünk sci-fibe, mert egy nagyon ocsmány lény át akar jönni a másik dimenzióból, nem éppen emberbaráti célokkal. Embereinknek egy másik dimenzióban kell megoldást találniuk a problémára, miközben egyikük sem hős típus, de a végveszély mindenkiből kihozza a legjobbat és a legrosszabbat egyaránt. Tényleg körömrágósan izgalmas és (legalábbis számomra) üdítően eredeti a történet, csak az zavaró egy kicsit, hogy a másik dimenzióban játszódó rész kicsit haloványabb, mint a könyv többi része, de a lezárás teljesen rendben van, így csak minimális hiányérzete van az olvasónak. Szomorúan csuktam be a könyvet, olvastam volna még Nate-ék kalandjait, jó volt térben és időben kirándulni egyet velük, minden percét élveztem a különleges kalandnak.

Folyamatosan emeli a tétet az író, először csak a lezárt 14-es ajtó tűnik fel Nate-nek, majd egyre több furcsasággal szembesül, és hirtelen azon kapja magát, hogy a ház lakóiból verbuválódott nyomozócsapat vezetője lett. Lassan, de biztosan rakják össze a kirakós részeit a résztvevők, akiknek viszonylag nyugodt élete fenekestül fordul fel, de egyáltalán nem bánják, mert mindannyian érzik, hogy valóban fontos dologba csöppentek. Az első haláleset után döbbennek rá, hogy valójában mekkora veszélyben vannak, komoly lelki válságon esnek túl, de végül megértik, hogy a világ sorsa fontosabb, mint az ő életük, ezért bedobnak apait-anyait, hogy megtegyék, ami tőlük telik az ügy érdekében. Hétköznapi hősök ők, olyanok, mint bármelyikünk, éppen ezért tudunk azonosulni velük, és drukkolunk nekik teljes gőzzel, hogy mentsenek már meg bennünket végre.

Már az első oldalon magával ragadja az olvasót a történet, és nem is ereszti egészen a legutolsó oldalig. Váratlan fordulatok, hihetetlen kalandok, jól megírt történet, annak rendje és módja szerint jellemfejlődésen áteső karakterek, akció, humor, és egy kis emészhető szintű filozófia - minden adott egy szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató könyvhöz, amelynek olvasása során kiléphetünk a hétköznapok szürkeségéből és elmerülhetünk egy nem hétköznapi kalandban. Kötelező darab!

9/10

A könyvet a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5111913343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása