A lány a vonaton / The Girl on the Train (2016)
2016. október 10. írta: FroG

A lány a vonaton / The Girl on the Train (2016)

Az idei filmes év eddigi részének legnagyobb dobásait egy szóval lehetne igazán összefoglalni: csalódás. Csalódások egymás hegyén-hátán, látszólag biztosan jónak tűnő filmek hasaltak el annyira, hogy arra egyik filmrajongó sem volt felkészülve a nagyszerűen megkoreografált trailerek, a jónak tűnő alapanyagok és a remek stábok láttán. A lány a vonaton megmutathatta volna, hogy hogyan kell beváltani egy olyan film ígéretét, amely látszólag az idei év legnagyobb krimi-thriller sikere lehetne, azonban a szinte száz százalékig kihagyott ziccerei miatt nem több egy komolyan vehetetlen, szinte teljes mértékben elbaltázott filmélménynél. A film ugyan lehetett volna egy kiváló alkotás, olyan, mint a közelmúltban a Holtodiglan volt, de gyakorlatilag egyik fronton sem úgy teljesít, ahogyan az elvárható lenne egy hasonló filmtől. Se a hangulat, se a történet, se a karakterek nem úgy épülnek fel, ahogy arra szükség volna, a sztori pedig emiatt akkora lékekkel dolgozik, hogy szinte lehetetlen lett volna ebből valamilyen épkézláb alkotást kihozni.gotd.png

Rachel (Emily Blunt) minden nap vonatra ül, hogy New York-i munkájába siessen. Ami másnak egyszerű utazás lenne, számára fájó sebeket tép fel nap mint nap, hisz a szerelvény, mellyel utazik, ex-férje (Justin Theraux) és annak jelenlegi felesége (Rebeca Ferguson) háza előtt halad el, így Rachelnek szembesülnie kell a pár boldog életével. A fájdalmat önmagába alkohollal fojtó nő azonban nem csak velük kapcsolatban fantáziál, hanem a szomszédban lakó párról is: Megan (Haley Bennett) és Scott (Luke Ewans) alkotja az életében azt a boldogságot, amit ő sosem kaphatott meg. Megan azonban egyik nap nyomtalanul eltűnik.

A legfájóbb az, hogy felvezetőben említett hiányosságok főleg a készítők, és nem az alapanyag hibái. A forgatókönyv egyenesen pocsék, szinte teljes mértékben mellőzi a komoly alapokra helyezett építkezést, a történet első húsz perce ebből adódóan úgy néz ki, mintha találomra egymás mögé helyezett jelenetekről lenne szó, nem pedig egy konkrét sokmilliós filmalkotásról. Később egy kicsit mérséklődik a helyzet, de a játékidő egészében észrevehető ez az elképesztő kapkodás, az egész film olyan, mintha a negyede a vágóasztalon maradt volna, egy ilyen bonyolult(an előadott) sztori pedig nem tudja elviselni az ilyesfajta indokolatlan felületességet.

gotd2.pngA másik óriási hiba a hangulat szinte teljes hiánya; mivel a karakterek nem kapnak megfelelő színezetet, a komor történések képtelenek a nézőből bármilyen interakciót kiváltani, a hősök között megjelenő konfliktus pedig sokszor művinek hat, mintha ezek csak azért kerültek volna bele, mert az eredeti könyvben is benne voltak. Az atmoszférát ebből kifolyólag gyakorlatilag agyonnyomják a giccsbe hajló jelenetek, a megrázónak szánt jelenetek nem rendelkeznek elég súllyal ahhoz, hogy valódi hatásuk legyen a nézőre. 

Az egyetlen dicsérhető pontot a színészek jelentik, akik a nem túl kidolgozott karakterek ellenére is megfelelően helytállnak, bár pont a jellemhiányok miatt nem igazán ütköznek hatalmas kihívásokba, de többnyire mindenki hozza a tőle elvárhatót, nyilván Emily Blunttal az élmezőnyben, aki bár végig ugyanazt a könnyezős-unottan-nézős figurát hozza, de ennél többet nem lehetett a szereplőjéből előrángatni.

A lány a vonaton hatalmas filmélménynek indult a beharangozása idején, de a végkép sokkal inkább egy rosszul sikerült blöffre hasonlít, ami az elvárásokkal ellentétben nem a sokkoló hangulatával, hanem a szenvelgősen giccses jelenetekkel nyomja agyon a nézőjét, nyilván negatív értelemben. Szinte parádés, ahogy minden a történet által adott pozitív eszköz végül valami idegesítően infantilis hülyeségbe csap át, de azt hiszem minden mozinéző megspórolta volna az életéből ezt a nagyszabású élményt. Őszintén szólva magam sem tudom miként kategorizáljam a filmet: kriminek nem elég csavaros (csak annak akar látszani), thrillerként az elrontott hangulata és a történet trehánysága miatt nem működik, a drámai élét pedig az infantilis, könnyekkel átitatott giccs csorbítja ki. Ebből adódóan a film sem több egy identitászavaros adaptációnál, amely magáról sem tudja, hogy melyik oldalát domborítsa ki.

4,5/10

A lány a vonaton teljes adatlapja a Magyar Filmadatbázis (MAFAB) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1911783277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lion K (törölt) 2017.01.04. 17:09:32

Tegnap néztem. Szétesett, túl hosszú és kár a jobb színészekért.

A többit őszintén megírtátok.
süti beállítások módosítása