Showgirls (1995)
2016. szeptember 03. írta: FilmBaráth

Showgirls (1995)

A film, amiben mindent túltoltak és semmi sem jött be

showgirls.jpg

Minden idők egyik legrosszabb filmje. Azért ezért a címért nagyon keményen meg kellett dolgoznia mindenkinek, aki részese volt a 90-es évek talán leglátványosabb buktájának. Karrierek törtek ketté, legendák hulltak a porba, mert Hollywood kegyetlen, egyetlen óriási hiba miatt örökre parkolópályára kerülhet még az is, aki korábban az élet császárának hihette magát. Joe Eszterhas az Elemi ösztönnel a mennyekbe ment, a Showgirls-szel pedig a pokolra szállt, soha többet nem került A-listás film közelébe. Paul Verhoeven vele együtt bukott, a főszereplő Elizabeth Berkley pedig egy életre elásta magát az álomgyárban, holott nyilván jogosan gondolta a szerződés aláírásakor, hogy élete lehetőségét kapta meg, nem tudhatta, hogy neki csak ennyi jutott a csillogásból (lássuk be, harmatgyenge színésznőről van szó, tehát valószínűleg amúgy sem sokáig tudott volna a csúcson maradni, de ettől még nagyon csúnyán elbánt vele a show-business). Rekordot döntött az Arany Málna díjak és jelölések történetében ez a méltán rossz hírű alkotás, de minden elismerésem Verhoeven-é, mert volt olyan menő arc, hogy elment a díjátadóra és átvette a szobrocskáját. Miután mindenki elhordta mindennek ezt a nem túl jól sikerült alkotást, lassan, de biztosan elült a botrány, és az utóbbi években meglepő módon valóságos kulfilmmé vált. Annyi helyen olvastam már, hogy igazából nem is rossz, sőt jó lett a végeredmény, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy tévedtem-e anno, amikor a rémes kategóriába sorolódott nálam ez a látványosan üres alkotás, ezért úgy döntöttem, hogy újranézem. Nos, úgy tűnik, én nem bölcsültem sokat az elmúlt évek során, ugyanolyan bűnrossznak láttam, mint régen, persze lehet, hogy az volt a gond, hogy női szemmel nézve teljesen hidegen hagyott a lányok vonaglása, jól kigyúrt chippendale fiúk meg ugye nem nagyon mutatkoztak hiányos ruházatban premier plánban.

Nomi (Elizabeth Berkley) nagy reményekkel érkezik Las Vegasba, ahol táncosnőként szeretne karriert építeni magának. Természetesen az első napon kirabolják, és még aznap találkozik egy lánnyal, aki az egyetlen igazi barátja lesz ebben a kegyetlen világban. Felküzdi magát a mocsokból a csúcsra, azonban ott rájön, hogy túl nagy árat kellett fizetnie a sikerekért, és válaszút elé kerül...

Paul Verhoeven és Joe Eszterhas szándéka alapvetően nemes volt, hiszen egy olyan filmet akartak készíteni, amely megmutatja az árnyékot a vegasi csillagás mögött, a show-business mocskos valóságát akarták a pofinkba tolni, ehhez képest csak üres meztelenséget, közönséges riherongyokat, súlytalan karaktereket, és látványosan semmilyen revüjeleneteket kaptunk. Pontosan az hiányzott a filmből, ami az Elemi ösztönt legendává tette: a fülledt erotika, az érdekes és jól vezetett történet, a feszültségkeltés és a jól kiválasztott főszereplők. A könnyebb utat választották az alkotók: toljunk rá még két lapáttal arra, ami egyszer már bejött, ne törődjünk vele, hogy nem thrillerről van szó, hanem egy életrajzi drámáról, és a két műfajnál teljesen más fogások működnek a filmvásznon, és persze legyen benne minél több pőre test, kit érdekel, ha lélektelen biodíszletek tartoznak hozzájuk valódi színészek helyett. Nem jött be...

Ne legyünk igazságtalanok, vannak erényei is ennek a félresikerült filmnek, bár nem túl sok. Sokat játszottak a fénnyel, bátran kísérleztek az operatőri beállításokkal, nem voltak szívbajosak, az akkori idők legbevállalósabb erotikus jeleneteit forgatták le, de erősen átestek a paci másik oldalára, ezért sokszor sajnos kifejezetten kínosak lettek ezek a képsorok (lásd medencés szex, én nem tudom mit szívott Eszterhas, amikor összedobta ezt a jelenetet, de sírnivaló lett a végeredmény). A forgatókönyv egy kliséhalmaz volt, belezsúfoltak minden olyan fordulatot, amelyet már unalomig ismertünk, meglepetés zéró, a befejezés maga a borzalom. A karakterek közül egyik sem lép túl a felszínen, a szerelem lehetőségét felvillantani hivatott táncos fiú alakját akár egy tévés matinéből is szalaszhtatták volna, annyira érdektelenre sikeredett. A történetnek nem volt gerince, teljes mértékben a látványra helyezték a hangsúlyt, azonban éppen azért lettek súlytalanok ezek a képsorok, mert nem tudták érzelemmel és dramaturgiával megtölteni őket az alkotók a forgatókönyv kapitális hibái miatt.

showgirls2.jpg

Mai szemmel nézve kicsit már érthetetlen, miért is voltunk annyira felháborodva anno ezen az alkotáson, nem ez minden idők legrosszabb filmje, egyszerűen csak egy nem kicsit elrontott erotikus mozi, amelyet azért utáltunk annyira, mert imádtuk a rendező-forgatókönyvíró páros előző közös munkáját. Szóval kicsit a nézők és a kritikusok is túltolták a felháborodást, történt már ennél nagyobb pénzkidobás is az álomgyár történetében, a férfi nézők körében pedig érthető okokból még ma sem örvend valószínűleg közutálatnak ez a bűnösen kihagyott ziccer, amely erősen a szex és a pornó határán egyensúlyoz, de az biztos, hogy - hangsúlyozom, női szemmel nézve - nem éppen az ízlés magasiskoláját sikerült vászonra álmodni benne.

Elizabeth Berkley minden valószínűség szerint a külseje miatt került kiválasztásra, nem a színészi tehetsége okán, iszonyúan gyenge alakítást nyújt, akárcsak a film összes többi szereplője, még Gina Gershon sem tudott mit kezdeni a szerepével. Kyle MacLachlan-ről az egyetlen pozitív dolog, amit el tudok mondani az, az, hogy jó volt a popsija, Robert Davi-nak voltak szép pillanatai.

Nincs ezen mit szépíteni, mocskosul el lett rontva ez a film, de volt már ilyen a világtörténelemben, érdekes, hogy mégsem merült el a süllyesztőben, hanem igazi kultusz alakult ki körülötte az idők során. Talán azért, mert ez az elfuserált akotás olyan korszakban került moziba, amikor el voltunk kényeztetve jó filmekkel, és még fel tudtunk háborodni azon, ha nem azt kaptunk a pénzünkért, amit jogosan elvárhattunk volna az alkotók addig munkássága alapján. Mára már sajnos annyira belefásultunk a közepes és felejthető filmek tömegébe, hogy ha ma kerülne a szemünk elé, csak fáradtan legyinténk rá. Viszont így kevesebb lenne egy (negatív) legendával.

5/10

A Showgirls teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4411070272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.09.04. 14:27:56

Nekem tetszett. Bár sose gondoltam volna, főként a "Show". Ezt a Vehoevent is nagyon bírom, bár inkább a holland filmjeit.

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.09.04. 20:08:51

@David Bowman:

Nekem is tetszett. Persze hogy nem ez a legjobb Verhoeven-film, de bár általában a rossz filmek csak ennyire lennének rosszak, mint ez!

paszmazo 2016.09.04. 20:17:44

Egyik kedvenc filmem.

Vaszilics Fedor Emánuel 2016.09.04. 20:47:57

Nem egy elgondolkodtató művészfilm, de nem is ez a célja. Nagyon is szórakoztató, látványos, merész sztriptízjelenetekkel, könnyű kikapcsolódásnak tökéletes. Elhiszem, hogy a nőknek nem tetszik, de történetesen ez pont az a bizonyos "egy az ezerből" film, amelyet nem női nézőknek csináltak.

David Bowman 2016.09.04. 22:33:00

Gondoltam, nem fejtem ki bővebben, úgyse szoktak megjegyzések lenni.
Azt akartam leírni, amire a posztoló is rájött a poszt végére. Ez egy átlagosan rossz amerikai film, átlagosan rossz szereplőkkel. A revü jelenet nyilván jó lett, ha még nekem is tetszett, pedig az ilyesmi nem szokott bejönni. A főszereplő csajok se liblingek. Az édzsbíón naponta van három ilyen.

David Bowman 2016.09.04. 22:36:17

Még volna mondanivalóm bőven, csak nem hiszem, hogy bárkit is érdekel.

Espada Rodelero 2016.09.05. 10:17:08

Jaj, szegény bloggerina, nem volt egy filmnek mamipornó jellege és máris csúnya, rossz film lett belőle, brühühü...
De ha több MacLachan-segg lett volna, a saját kis filmesztéta bevallása szerint is tetszett volna neki.

Pedig ez egy emlékezetes, bevállalós film volt. Nem nagy színészek, sok helyen lyukas sztori, de akkor is ütött és a célját elérte, jogos a kultfilm státusz.
Amelyik nő pedig nem tud elvonatkoztatni saját komplexusaitól, az menjen szépen hetente 3-szor Twilight és Szürke50 filmeket nézni.

Serrin 2016.09.05. 10:54:03

Nem akarom nagyon dícsérni a filmet, mert az túlzás lenne, de azért megvédem.

1. A történetet jobban kifejtheték volna, bár ilyen szempontból nagyjából elmegy, hiszen nem túl okos emberekről szól. Viszont van történet, ami sok látványfilmből hiányzik, ráadásul át is jön a lényeg.
2. Nem prűd és ez jó, mert ha már sztriptíztáncosnőről készül film, akkor már ne csak bikiniben tácoljon 5 percet egy 90-120 perces filmben, hanem akkor már csinálják meg rendesen.
3. Kyle MacLachlan meg jó színész, bár a TP miatt biztosan elfogult vagyok.
5. Inkább férfiaknak készült, ez tény. Elhiszem, hogy női szemmel talán sok a meztelenség, de lásd. a 2. pontot.

Szerintem ezek miatt emlékszünk rá. Ha prűd lett volna, akkor ez cikk sem jött volna létre, mert a kutya sem elmlékezne erre a filmre.

para_noir 2016.09.05. 11:48:38

Ez a film mindig előkerül, ha legendásan rossz filmekről van szó, és sosem értem, nem fér a fejembe, hogy miért lett ennyire lehúzva, miért köpködik ennyien? Szerintem egy teljesen vállalható film, egy átlagos litylötty film, ami nem nyújt sokat, viszont az átlagból kiemeli a környezet, amiben játszódik, meg a sok ízléses meztelenkedés. Szóval ez egy élvezhető film, az átlagnál egy kicsit még jobb is, és semmi olyan dörgedelmes szörnyűség nincs benne, amiért minden fórumon alázni kéne. A másik hasonló rendszeresen szidott alkotásnál, a Macskanőnél például aprólékosan alátámasztható, hogy miért botrányosan, feltűnően szar, ennél ilyet nem nagyon lehet felsorolni.

MEDVE1978 2016.09.05. 13:51:12

Számomra is érthetetlen az, hogy ez mindig a legrosszabb filmek prototípusaként van bemutatva. Múltkor volt egy cikk Verhovennel róla, abból derült ki többek között az is, hogy a bemutatás után pár évvel a film már behozta az árát a stúdiónak, tehát nem volt olyan brutális bukta, amit ne lehetett volna elfelejteni. Sajnos a film még a filmstúdiók "elkényeztetettebb" időszakából való, amikor még viszonylag sokszorozva hozták vissza a pénzt az igazi sikerek. Ez azóta az internetnek köszönhetően azért jelentősen csökkent, már a stúdiók sem akkora vagy olyan struktúrájú (jegy, DVD, TV, merchandise) bevételekkel kalkulálnak.
Verhooven korábbi filmjei zseniálisak (főként a Hús és vér egyedi szerintem) és még utána Starship Troopers is, sajnálatos, hogy nem csinált sok filmet 2000 után.

A Showgirlsről annyit, hogy ma már bőven középkategóriájú film lenne, annyit romlott az álomgyár minősége. Én már akkoriban is elaludtam rajta, bár mondjuk ez nem sokat mondd el a film minőségéről, mert a 2001 Űrodüsszeiát is csak negyedszerre bírtam megnézni és ébren maradni.

chr(27) 2016.09.05. 17:09:57

"Nincs ezen mit szépíteni, mocskosul el lett rontva ez a film..."

"... 5/10"

Mi kap nalad 3-ast, vagy 4-est akkor?

Kálovics Tibor 2016.09.05. 17:18:14

És még az az említett fenék sem volt az egykori Cooper ügynöké. (Testdublőrt látunk a jelenetben.)

FilmBaráth 2016.09.05. 18:51:59

@Bruce94: ne már:-) ezt a csalódást:-)

dreamhotep 2016.09.05. 21:45:11

a kéknacist addig d.gnám amíg mozog. ennyit tudok hozzászólni

badlucktotem 2016.09.05. 22:26:53

nálam az Informers ilyen. nem mondom, hogy szuper film, de bármikor meg tudom nézni, a Rottentomatoes-on meg áll vagy 13%-on.
süti beállítások módosítása