Rossz anyák / Bad Moms (2016)
2016. szeptember 01. írta: Werewolfrulez

Rossz anyák / Bad Moms (2016)

újabb nyári bulipornó, ezúttal középkorú anyukákkal, meglepően működőképesen

bad-moms-1.jpg

Tavaly a Sisters mutatta meg, hogy a középkorú hölgyek is ki tudják engedni a gőzt egy fékevesztett bulival, idén a Mike és Dave esküvőhöz csaj keres támadott a rekeszizmainkra egy elbaltázott esküvő közepette jó vaskos káromkodós-tapír humorral, és most itt van a Rossz anyák, ami körülbelül az említett két film metszéspontjában helyezkedik el. A teljes körülhatárolhatóság és pontosság érdekében még csapjunk hozzá a filmélményhez némi Elhajlási engedély-feelinget is 2011-ből - ott középkorú férfiak aljasultak le hasonló módon, mint itt az Amy (Mila Kunis) vezette anyukatrió.

Jelen esetben a főhősnő asszonyok egy napon beleunnak az anyasággal járó stresszbe, és sutba vágják a mindennapi kötelezettségeiket, hogy egy kicsit lazuljanak, és mocskosszájú poénokkal csaljanak mosolyt a nézők arcára. Mindezt persze sem a családjuk, sem a szülői munkaközösség vezetője, a perfekcionista Gwendolyn (Christina Applegate) nem nézi jó szemmel... ebből születik a bonyodalom. Természetesen végül minden helyre kerül, és lesz tanulsága is a történetnek, mert az KELL minden hollywoodi vígjátékba.

A történet tehát Másnaposok-szeria óta megszokott, lassított őrültködéssel, trendi zenékre megvalósított "ereszdelahajam" bulipornó (ami nem meglepő, hiszen Jon Lucas és Scott Moore, a Másnaposok forgatókönyvírói írták és rendezték ezt a filmet). Mégis, miben nyújt mást, miben nyújt többet ez a film, mint a többi hasonló kategóriás vígjáték?

Hogy a legjobbal kezdjem, benne van Kathryn Hahn, aki a nagypofájú, fehérmájú, alkoholista Carlaként nemcsak Mila Kunis elől lopja el a showt, hanem mindenki más elől is, aki ebben a filmben szerepel. A hasonló karakterekben gondolkodó és hasonló vizeken evező Rebel Wilsonnál is Rebel Wilsonabb a hölgy, minden pillanat instant humorbomba, amikor a képernyőn szerepel. A forgatókönyvíró páros egyértelműen az ő szájába adta a legütősebb és legemlékezetesebb poénokat. Hogy csak egyetlen példát említsek: soha nem fogtok tudni ugyanúgy nézni egy kapucnis kabátra, ha meghallgatjátok Carla monológját a körülmetéletlen hímtag előnyeiről.

bad-moms-3.jpg

A többi színésszel sincsen probléma, Kristen Bell és Christina Applegate is nagyszerűen teljesít szerepében, Mila Kunis hozza a tőle elvárt szintet, mint ahogy mindeki más is tisztességesen helytáll a produkcióban (azért félreértés ne legyen, Oscar-díjas performansz sincs). Külön ki kell emelnem Oona Laurence-et, aki Amy túlterhelt, stresszes kislányaként meglepően szórakoztató alakítást nyújt.

Na de hagyjuk a színészeket, mi még az erőssége a filmnek? Például az, hogy a középkorú nézők, elsősorban a házasok elég jól fognak tudni azonosulni a szereplőkkel. Bár viccesen és könnyeden, de a produkció felvet olyan problémákat, mint a kihűlőben lévő házasságok, a női szerepek túlterhelődése (egy feleség legyen jó a konyhában, a munkában, anyaként, stb.),  és a szülők hatalmas felelőssége a gyermekek személyiségének kialakításában. Ezekhez a témákhoz kapcsolódik a produkció végső tanulsága is, amely bár abszolút megmarad a klisés hollywoodi álbölcsességek szintjén, mégis átérezhető és valamennyire hiteles megállapítást jelent: senki sem tudja pontosan, hogyan kell igazán jó szülőnek lenni, így be kell ismernünk magunknak, hogy bizony sokszor hibázunk a gyermeknevelés során... és úgy tűnik, hogy ez az élet rendje. A lényeg, hogy a gyerekek érdekeit mindig tartsuk szem előtt, és tanuljunk a hibáinkból.

Aztán, ha a film pozitívumait nézzük, nem lehet szó nélkül elmenni a végefőcím alatti villáminterjúk mellett sem, amelyek egy plusz réteggel ruházzák fel az Rossz Anyák által végig kerülgetett anya-gyermek kapcsolatot. Egyszerű, de nagyon szívmelengető ötlet volt a szerepükből kilépő színésznők ilyesfajta bevonása  a filmbe.

bad-moms-2.jpg

A poénok minősége és mennyisége is inkább a pozitívumok sorát erősítette számomra. A humor fő csapásiránya kb. a bevezetőben is említett Mike és Dave esküvőhöz csajt keres irányvonalát követi, a káromkodás és az infantilizmus mellett még a csupaszőr szeméremdobok látványa is közös pont. Persze ez a fajta idétlenkedés az intelligensebb humort kedvelők számára lehet, hogy már inkább a produkció gyengeségei közé sorolható.

Minden más, tehát a klisés fordulatok, az egyéni hangulat hiánya, az ezernyi helyen látott fényképezési és vágási megoldások, a kiszámítható dramaturgia, a műbalhé konfliktusok, ezek életszerűtlen feloldásai, a hiteltelen emberi reakciók valamint a totál giccs finálé a negatívumok széles tárházát kínálja a kötözködők számára. Vegyétek úgy, hogy a Rossz Anyák személyében kaptok egy sablonos nyári vígjátékot némi extrával - ezek lennének a fentebb említett pozitívumok.

Summa summarum, nem született egy új viszonyítási alap vagy ilyesmi, de egy egész működőképes komédiát tekinthet meg az, aki jegyet vált erre a mozira. Egyszeri felhőtlen kikapcsolódásnak remek a film, és fontos erénye, hogy nem csak a tizen- és huszonévesek számára bír értékelhető momentumokkal.

7,5/10

A film teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7211657882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.01. 12:15:36

Szóval jól vélem kivenni a szavaidból, hogy ezt a filmet tényleg csak azért dicsérik úton-útfélen, mert mély mondanivalót lehet látni a közhelyeibe és mert nem egy huszonéves fiúcsapat a főszereplője - és ha van is benne valami jó, azt pont nem ez? :D
Kicsit félek attól, hogy ez lesz 2016 Trainwreckje...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.09.02. 13:44:18

@danialves: nekem a Trainwreck is tetszett, szóval mit mondjak? Alacsonyak az igényeim, megelégszem a közhelyekkel, és röhögök, ha valaki slow motionban locsolja a pofájába kávélikőrt... és a legszörnyűbb az, hogy ti meg ilyen embereket alkalmaztok, mint én!

bobbafet 2016.09.03. 10:21:38

Korrekt kritika, helyén kezeli a film erősségeit és számos gyengéjét is...
Aki nem unja az ilyesmit, a bulijelenetek és néhány jó poén miatt érdemes megnézni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.04. 12:29:30

@Werewolfrulez: Tudod, hogy nem ezt akartam kihozni belőle, hanem azt, hogy akkor eszerint szerinted pont nem az működőképes a filmben, amit mindenki más dicsér. ;) (Ha viszont ez így van, akkor tartok tőle, hogy a többség kicsit túlértékeli.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.09.05. 00:29:39

@danialves: " pont nem az működőképes a filmben, amit mindenki más dicsér" - valahogy úgy, bár bevallom, hogy ezúttal nem olvastam utána, "mások" mit írnak a filmről.

"Ha viszont ez így van, akkor tartok tőle, hogy a többség kicsit túlértékeli"- a "túlértékeltség" mint olyan ennél a filmnél hatványozottan ingoványos téma szerintem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.18. 16:28:49

Maximálisan igazad lett, én sem tudom hogyan csinálja, de miközben a sablon vígjáték-dramaturgiát nyomja végig az ahhoz tartozó szájbarágós stílussal, de közben meg rettentő természetes és imádni való (a stáblista ezt meg aztán végképp megkoronázza) és minden álbölcsessége ellenére is azt érzed, hogy legalább a hollywoodi közhelyeknek mögé tud menni. Szóval fura a helyzet, mert ha azt nézem, hogy alapvetően minden érzelmileg érett és intelligens ember eljut ezekre a konklúziókra magától is, akkor túlzás a nagy elalélás, hogy "fú, milyen bátran meri bemutatni az anyaságot", de másik oldalról meg tényleg kevés hollywoodi film mer ilyen őszinte lenni. Ja és még ráadásul vicces is :D Részemről 8/10-et is megérdemel.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.10.18. 21:50:57

@danialves: legközelebb ha vígjátékról kell cikket írni, simán beugorhatsz helyettem, úgyis mindig ugyanaz a véleményünk :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.18. 22:28:44

@Werewolfrulez: Csak én általában ezeket a te kritikáid alapján nézem, szóval számítok rád a továbbiakban is :P
süti beállítások módosítása