Star Trek: Mindenen túl / Star Trek Beyond (2016)
2016. július 21. írta: FilmBaráth

Star Trek: Mindenen túl / Star Trek Beyond (2016)

Kellett már az energia a sorozatnak, köszönjük, Scotty!

 star_trek.jpg

A mára már ikonikussá vált "energiát, Scotty!" (transzportálás előtt mondják ezt mindig a zseniális gépésznek) mondat valóra vált, akkor, amikor már talán senki sem hitt benne, de a Scotty-t alakító Simon Pegg gatyába rázta a forgatókönyvet, Justin Lin pedig ellent tudott állni a kísértésnek, hogy akcióorgiába fullassza az űrkalandokat, a végeredmény pedig egy meglepően jó és hangulatos film lett. Trekkie-szívem majdnem utolsót dobbant, amikor megnéztem az első előzetest, olyannyira elkeseredtem, hogy megfogadtam, hogy nincs tovább, ha ezt a rész nem fog tetszeni, otthagyom az Enterprise-t és átállok az Erő sötét oldalára. Nos, ez a csúfság végül nem esett meg velem (tinikoromban estem szerelembe a Star Trek-univerzummal, és azóta sem nőttem ki belőle), de ehhez az alkotóknak nagyon össze kellett kapniuk magukat.

Az Enterprise már évek óta járja a maga útját a végtelen űrben, a legénységet összecsiszolták az átélt kalandok. Krik kapitány (Chris Pine) azonban úgy érzi, Spock (Zachary Quinto) jobb vezető lenne, mint ő, ezért azt kéri a parancsnokságtól, hogy adják neki a hajót, őt pedig nevezzék ki a nemzetközi űrtelepülés, Yorktown vezető tisztviselőjévé. Előtte azonban még végre kell hajtaniuk egy rutinnak látszó küldetést, egy bajba jutott űrhajó legénységét kell kimenteniük, azonban a helyzet villámgyorsan katasztrofálissá válik...

Ha egyszer lesz rá lehetőségem,  J.J. hátsó felét minden trekkie nevében szét fogom rúgni, majd rögtön ezután gratulálni is fogok ahhoz, hogy nem hagyta elkallódni a franchise-t. Ennek a kurafinak volt ugyanis képe elpusztítani az Enterprise-t (azt gondolom mondanom sem kell, annyira megráztak a képek, mintha egy családtagomat veszítettem volna el), hogy aztán annál dicsőségesebben ragyogjon új fényében. Zseniális dramaturgiai húzás, meglepően visszafogottan kivitelezve, nem giccsesen hullott darabjaira a Csillagflotta legszebb hajója (elfogult vagyok, tudom én), hanem egy minden szempontból tökéletesen megkomponált jelenetben törték össze a rajongók szívét az alkotók. De a film egészére ez volt a jellemző: mindig tudtak újat hozni a történetbe, tiszteletben tartották a sorozat hagyományait, de modernizálták a karaktereket és kellőképpen dinamizálták a történetet.

Nem sok jót ígértek az előkészületek, az első jó hír az volt, hogy nem Orci lesz a rendező, de igazán akkor kezdtem reménykedni, amikor kiderült, hogy Pegg kézbe vette a forgatókönyet, ő ugyanis egy igazi fan, mindent tud a sorozatról, és vélelmezhető volt, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy minél minőségibb folytatás szülessen. Mindenképpen újra kellett szabni a sorozatot, Cumberbatch ide vagy oda, látható volt, hogy pusztán a látvány, a patikamérlegen mért akció-érzelem egyensúly  és az erős közepesre belőtt forgatókönyv kevés lesz ahhoz, hogy a rajongótábor hosszabb távon kitartson a franchise mellett. Pegg tehát azt tette, amit kellett: emberközelibbé tette a karaktereket, adott a humornak, csak annyira csavarta meg a történetet, hogy még érdekes legyen, a kalandot helyezte előtérbe és a barátságot, amely összetartja a legénységet, a Kirk-Spock-Bones hármast tette a központba, és a Star Trek hagyományokhoz képest meglepően jó főgonoszt épített fel (a sorozat "védjegye" hogy Khanon kívül nem sikerült egyetlen épkézláb ellenfelet prezentálni az Enterprise legénységének).

idris_elba.jpg

Szerethető, látványos, pörgős lett a végeredmény, amelyen nyoma sincs az izzadtságszagnak, a legjobb értelemben vett kalandfilmet kaptunk a pofinkba, a nyár eddigi legkellemesebb meglepetését szolgáltatva ezzel. Jusitn Lin - től nyilván vártuk az akcióorgiát, amire meglepő módon jó sokára került sor és azután sem ezen volt a hangsúly, hanem a történeten és a karaktereken, pontosan a helyén lett kezelve ez aspektus a filmben. A CGI-ra sem lehetett panasz, de szerencsére ezt sem tolták túl az alkotók, megkaptuk, ami járt a szemünknek (anélkül ugye nincs Star Trek film, hogy az Enterprise ne dokkolna be egy űrkikötőbe, a fézerek sem pihentek, Yorktown sem nyújtott utolsó látványt, stb). Teljesen bele lehetett feledkezni a történetbe, csak a közepe táján volt egy kis üresjárat, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Leonard Nimoyról és a tragikus körülmények között elhunyt Anton Yelchinről is méltó módon emlékeztek meg a filmben, amely véleményem szerint az eddigi legjobb része az új szériának. Nemcsak rajongóknak ajánlott ez a jó kis blockbuster, hanem mindenkinek, aki felhőtlen kikapcsolódásra vágyik és szívesen vesz részt egy dögös űrkalandban.

Önkritikát kell gyakorolom, évek óta hordom el mindennek a legénységet, pedig csak annyi a bűnük, hogy elteltek az évek, és már nem az én gyerekkori kedvenceim játsszák a főszerepet a filmben. A mai kornak megfelelő karaktereknek megfelelően kerültek kiválasztásra a színészek, Chris Pine, Zachary Quinto és Karl Urban együtt elviszi a hátán a filmet, Zoe Saldana szép, Simon Pegg vicces, Idris Elba megyőző főgonosz. Sofia Boutella kellemes meglepetés, nemcsak akcióban jeleskedik, a játékára sem lehet panasz.

Sikerült új életet lehelni a franchise-ba, valószínűleg nem fog bevételi rekordokat döntögetni a film, de be fogja hozni az árát, és meg fogja hozni a kedvet a folytatáshoz mind a nézők, mind az alkotók számára. Nem kis teljesítmény a látványfilmek tengerében összehozni egy ilyen üde, családias kalandot, amelyben sikerült eltalálni a megfelelő arányokat, lazán és mégis összeszedetten levezényelni egy újabb felvonást, amelyen lehet sírni, nevetni, meglepődni, beájulni, vagyis minden adott egy jó kis nyári mozizáshoz.

8/10

A Star Trek: Mindenen túl teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr98903422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Star Trek - Mindenen túl 2016.07.21. 10:49:43

Az új Star Trek széria - ezúttal J.J. Abrams rendezői dirigálása nélkül - immáron trilógiává érett. Szép ezt így leírni, mert habár a második epizód kicsit vesztett a lendületéből, mindhárom rész azt a fajta pokolian szórakoztató, látványos, olykor érz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2016.07.21. 19:29:53

1) Továbbra sem tudni miről szól a film.

2) A Zenterprise már vagy tucatszor összetört, felrobbant, vagy egyéb változatos módokon semmisült meg/vonták ki a forgalomból - UNALMAS.

3) Nem derült ki a cikk miben látja a film újraértelmezését a franchise-ra, így az egész csak billentyűzetkoptatás és az olvasó idejének vesztegetése.

Összességében valószínűleg a film továbbra is JarJar Abrams-szintű vizuálmaszturbáció, ami pár celebnévvel (Simon Pegg, Madonna, Rhianna) próbálja eladni magát - sikertelenül.

Macskond 2016.07.21. 23:27:49

Most jöttem a moziból, friss az élmény. Nem volt rossz, de kicsit elfacsarodott a vége a látványorgiába.
Az eleje végre kicsit Trekkesebb volt, kicsit úgy kezdődött a kaland mint egy rendes Star Trek. Aztán a vadóc segítő kicsit hamar megszelidült, a motorban pont volt benzin... és hegyet is tudott mászni... és itt el is veszett a történetből a "sci".
Elég nagyvonalúan lép át azon hogy mi is ez a "biofegyver" ha egyáltalán az.
A "drónhajós" látvány orgia egy az egyben megvolt a nem is olyan régi "Végjáték" filmeben. De ha kicsit messzebb nézek akkor az SG sorozat replikátorai is nagyon hasonlóak voltak.
Külön nehezményezem, hogy az amúgy vélhetően nagyon látványos(nak szánt) 3D orgia, a bázisra berepüléssel teljesen szétesik a normál 3D vetítési technikával. (már nem az első filmnél figyelem meg) A 3D-hez jóval nagyobb frame-rate kellene, vagy pedig le kéne mondani az ide-oda gyors pásztázásokról, mert elkenődik tőle a kép. :-(

Elégedettségi mértékem : 7/10
PS: Egyet kell értsek azzal a véleménnyel, hogy Cumberbatch valóban remek főgonosz volt az előző részben. Tényleg nehéz lesz űberelni.
süti beállítások módosítása