Mike és Dave esküvőhöz csajt keres / Mike and Dave Need Wedding Dates (2016)
2016. július 17. írta: Werewolfrulez

Mike és Dave esküvőhöz csajt keres / Mike and Dave Need Wedding Dates (2016)

Négy jól castingolt kretén egy tapír nyári vígjátékban

mike-and-dave-need-wedding-dates_2.jpg

Néha bizony ki kell engedni a fáradt gőzt egy hatalmas, felelőtlen és teljességgel ordenáré bulival. A Másnaposok, a Project X, a Babysitting, a Lánytesók és hasonszőrű társaik azzal a felszínes mondanivalóval futottak be, hogy nem szabad mindig a tetteink következményeire gondolnunk, néha csak be kell hunynunk a szemünket és gyermeki komolytalansággal élveznünk kell a fékevesztett partyt... másnap persze eljön az ideje a fejfájásnak és a romeltakarításnak is, de az előző esti élmény megfizethetetlen. A valóságban ez azért nem így működik, mégis, legalább a mozivásznon jó egyszer-egyszer ilyesfajta felelőtlen "bulipornót" megtapasztalni - ha már a való életben a pénztárcánk, a biztosításunk, és az arcunkon lévő bőr vastagsága nem engedi meg.

Mike (Zac Efron) és Dave (Adam DeVine), az italértékesítéssel foglalkozó testvérpár nem csak egyetlen buliban gondolkodik, nekik ugyanis az egész életük a felelőtlenségről és a gyerekes poénkodásról szól. A családjuk neheztel is rájuk, főként amiatt, hogy minden családi banzájt képesek tönkretenni alpári és rendre balul sikerülő ötleteikkel. Amikor a kishúguk férjhez menni készül, a két srácot csak azzal a feltétellel engedik részt venni a Hawaii-on tartandó lagzin, hogy rendes és kulturált lányokat kerítenek maguk mellé, akik majd visszafogják őket a nagy eseményen. Mike és Dave ekkor úgy dönt, hogy internetes hirdetést ad fel a megfelelő hölgypajtások megtalálása érdekében. Természetesen a hirdetés segítségével pont két olyan csajt sikerül felcsípniük Alice (Anna Kendrick) és Tatiana (Aubrey Plaza) személyében, akik még a testvéreknél is bevállalósabbak - bár a két hölgyemény eleinte még titkolja az igazi személyiségét...

mike-and-dave-need-wedding-dates.png

Ez a film nem is próbál értelmesebbnek látszani, mint amilyen. Egy laza, bulis, és meglehetősen tapír vígjátékot kap a néző, amiben a vaskos beszólások és a pofára esős poénok mellett néha megvillan egy-egy cici és popsi is. A mozi pont azt nyújtja, amit az előzetese is kínál: agyahagyott hülyeséget, és nulla mondanivalót. Most rójam fel neki, hogy karakterei faék egyszerűségűek, és abszolút hiteltelenek? Vagy azt, hogy a történet mentes bármiféle intelligenciától, mondanivalótól vagy értelmes következtetéstől? Nem teszem, mert ez nem az a produkció, amitől ezt elvártam volna. A film legkínosabb pillanatai azok, amikor a készítők megpróbálják árnyalni és emberinek beállítani a karaktereket (légből kapottan, normális felvezetés nélkül, ráadaásul megkésve, a történet vége felé), a legjobbak meg azok, ahol ügyes zenei aláfestéssel megtámasztva hagyják elszabadultan komédiázni a színészeket (lásd pl. trailerben is mutatott quad motoros jelenetet).

Apropó színészek: mind a négy főszereplő nagyszerű választás volt, igencsak szórakoztatóan teszik a dolgukat, és a stáblista alatti bakiparádéból láthatóan a forgatáson is jó lehetett a hangulat. Na nem azt mondom, hogy pl. Zac Efron megkerülhetetlen színészi teljesítményt nyújtana, de érezhető lelkesedéssel hozza az üresfejű-tisztaszívű szépfiú figuráját. Aubrey Plazát külön ki kell emelnem, aki nagypofájú manírjaival egyértelműen uralja a vásznat, és kicsit el is lopja a show-t az egyébként igencsak tehetséges és felkapott kolléganőjétől, Anna Kendricktől (50/50, Pitch Perfect, The Voices, stb.). Adam Devine-re is oda kell majd figyelni a jövőben, mert már a The Final Girlsben is emlékezetesen ripacskodott, és itt is szerethetően hozza a hülyét. A mellékszereplők közül  nem tudok szó nélkül elmenni a szende menyasszonyt ennivalóan alakító Sugar Lyn Beard, és a Terry kuzint tenyérbemászóan megformáló Alice Wetterlund alakítása mellett.

Nagyon sok bekezdést nem érdemes áldozni erre a filmre, mert a jó casting, a könnyed és bulis hangulat, valamint a nagyüzemi mennyiségben pörgő - bár nem mindig, csak legtöbbször betaláló - suttyó poénokon túl nem sok minden van benne. A készítők minden komoly mondanivalót és szofisztikált megoldást messzire elkerültek. Igazából a történetben és a helyzetben rejlő görbe tükör lehetőségeket sem használták ki (pedig az esküvői előkészületekben és a félig fekete násznépben lett volna potenciál), és a suta műkonfliktusokat rendre légből kapott műmegoldásokkal oldották fel. Mindez azonban csak akkor gond, ha többet várunk egy agyatlan nyári gegparádénál. Ha szereted a bevezetőben említett könnyed, bulis vígjátékokat, akkor ezzel is tehetsz egy próbát.

7/10

A film teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr28884038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása