Másodvélemény: Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005)
2016. június 09. írta: danialves

Másodvélemény: Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005)

llbb.jpegFilmBaráth kritikáját itt olvashatjátok

2005-ben úgy tűnt, már leáldozott Shane Blacknek: az őt híressé tévő akció-komédiák és akciósztárok a 90-es évek második felében szép lassan kihaltak, ő pedig ezzel munka nélkül maradt. Azonban nem adta fel a küzdelmet, és amikor első rendezésébe belefogott, rögtön két olyan sztárt állított csatasorba, akik át tudták érezni problémáját: akkoriban Val Kilmer és Robert Downey Jr. karrierje is válságban volt. Úgy lenne szép a történet, ha ezeket a sorokat most úgy folytathatnám, hogy a Kiss Kiss Bang Bang világraszóló siker lett, és mindenkit sínre tett, de azon kívül, hogy az elmúlt évtized során sokan a szívükbe zárták filmet, nem sok vizet zavart. Nem is teljesen indokolatlanul.

Black jól érezte meg, hogy az izomszagú akciókat és sztárokat maga mögött kell hagynia, és muszáj lesz egy kicsit csavarnia szokásos formuláján, intelligensebbé és humorosabbá téve azt. Ezt azonban nem úgy kívánta elérni, hogy ezúttal gy sokkal jobb krimit ír, mint a Halálos fegyverben vagy Az utolsó cserkészben, hanem azt, hogy önreflexív motívumokkal felvállalja saját gyengeségeit. A légyként hulló verőemberek, a szinte csak az utolsó jelenetre beugró valódi ellenfél, és az ezeket összekötő egyszerű nyomozás tehát itt is jelen van, azonban az író-rendező már az első percben nyilvánvalóvá teszi főhőse narrációján keresztül, hogy mindezt egyfajta meta-ponyva keretein belül látjuk, amely szinte eggyé válik a benne középponti szerepet kapó regényekkel.

kkbb.jpgÖsszességében a Kiss Kiss Bang Bang túlstilizáltsága, hőseinek és szituációinak hatásvadász elnagyoltsága ezzel indokolttá is válik, a humor is képes táplálkozni Harry Lockhart negyedik falat döntögető kiszólásaiból, amelyek valamilyen szinten még keretet is adnak a történetnek. Azonban az összképre rányomja a bélyegét, hogy ebben nem egy következetesen végiggondolt és végigvitt koncepció van, hanem egyfajta biztonsági hálóként működni, ha a forgatókönyv már nem tudná értelmesen kivágni magát egy szituációból. Így pedig egy borzasztóan egyszerű (valóban ponyvaként működő) és egy kifejezetten túlírt (egyes momentumokat többszörösen metába fordító, a karakterizációt túlbeszéltetéssel kompenzáló) alkotás kontrasztja jön létre.

Black azonban itt már kezdett ráérezni a Rendes fickókban csúcsra járatott improvizatív humor eredményességére, és miközben alaposan végiggondolt humorforrás továbbra sincs művében, Harry szerencsétlenkedéséből, valamint egyes jelenetek szituációinak komikumából kihozza a maximumot. Így végeredményben a Kiss Kiss Bang Bang nem is annyira egy buddy comedy (A romantikus szál előtérbe helyezésével ez a vonal eleve háttérbe is szorul), hanem egy tisztességes balfék-vígjáték, ahol a szereplők ügyetlenkedéseiken keresztül győzedelmeskednek.

És ez valahogy kiváló metaforája lehetne az egész filmnek is: hiába zülleszti vissza magát ponyvába vagy zavar össze máskor éppen cinikus önreflexiójával, összességében egy abszolút kellemes krimi-vígjáték kerekedik belőle. Azonban sem olyan mértékű kidolgozottságot, fantáziát vagy filmes magasságokat nem tudtam felfedezni benne, amely ennél többre nemesítené: Shane Black jó irányba kísérlezett, azonban 10 évvel később már egy sokkal letisztultabb darabbal tudott előállni.

7,5/10

A Durr, durr és csók teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

u.i.: Kommentelési segédlet Shane Black-rajongóknak:

butthurt.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr718793546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.06.09. 14:20:58

Hát, de megint mit nézett a kedves "kritikus". Mi, az, hogy nem lett siker? A legnagyobb kultfilm! Tele van idézhető dialógusokkal - nyilván eredeti szinkronban jön át a humor, miért nem úgy nézted? -, vagy mégis mit vár egy Vígjátéktól, ha nem humort? Nyilván a mély karakterdrámát, vagy csavaros történetet ne itt keresd, ez egy AKCIÓ-VÍGJÁTÉK és mindkettő van benne bőven, szóval ennyit a kritikus hozzáértéséről. Black a legjobb író, olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Halálos fegyver, a Predátor, vagy a 90-es évek legnagyobb filmje az Utolsó Cserkész, ezzel szemben a tisztelt "kritikus" mit ért el? Ja, hogy semmit, még a stílustalan, tucat-blogjának a nevét is egy filmből LOPTA. Ha ennyi eredetiség nincs benne, akkor mi jogon kritizálja SHANE BLACKET?

Gondolom nem tudta a libsi-PC-SJW lelkecskéd bevenni Black kiváló szatirikus humorát. (Lett volna néger meg nő a filmben, akkor gondolom

De amúgy nem is tudom, hogy mit várok egy olyan "filmbloggertől", aki Blacknél többre tarja az olyan beteges alkotásokat, mint a femnácí Mad Max 4.

Itt az ideje, hogy belásd, hogy ezt a "szakmát" nem neked találták ki, ahhoz több stílus és filmismeret kéne - láthatóan egyik sincs -, szóval ideje új hobbi után nézni: anyuci, majd bizonyára vesz neked Garfileld matrica albumot, aztán abba gyűjtheted a matricákat, hidd el mindenki jobb lesz így. A film kritikát meg, hagy meg azoknak, akik értik is a filmet, ugyanis úgy néz ki ez esetben nem sikerült észrevenni, hogy ez egy PARÓDIA.

Pascow 2016.06.09. 16:57:11

@The Man Who Laughs: hahaha, tényleg valaki még mindig ilyen érvekkel jön, hogy: te mit értél el? semmit! na akkor ne is kritizálj!
Azért mert a kedvenc filmedről valaki ír egy lehúzó kritikát még nem kell átmenni vadparasztba.
Amúgy a film elég fasza, én se értek egyet a kritikával de ez a megnyilvánulás....háááát egy jó nagy gyökér vagy.

AldoWinnfield 2016.06.09. 19:32:45

@Pascow: Szerintem ez irónia volt Laughs részéről :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.06.09. 20:21:50

@Pascow: Lebuktam, tényleg ironizálni akartam! (Gondolkodtam is, hogy úgy kezdem majd a kommentet, hogy "Beelőzve a Black fanatikusokat, gyorsan elpufogtatom az ilyenkor szokásos troll köröket")

Persze így utólag nem csoda, hogy nem érthető a poén, talán kicsit túl komolyra/túl valósra vettem a figurát.

Amúgy, hogy bizonyítsam, hogy nem csak mentegetem magam: Viccesnek szánt hozásszollásommal alapvetően a cikk utóiratára akartam reagálni, ami a szerző Utolsó cserkész kritikája alatti hasonlós stílusban fogant, de komolyan gondolt kommentárokra utal. Akkor megpróbáltam higgadtan kibékíteni a feleket, nem jött össze, gondoltam akkor inkább én is beszállok a trollok öntudatos, hangos tömegébe, hátha úgy egyszerűbb az élet. (Azért ha ránézel a profilmora, láthatod, hogy ez a stílus azért nagyon messze áll tőlem).

Mint, mostani önmentegetésemből is kiderült nem nekem való a trollkodás, mivel azonban a filmet túl rég láttam, hogy érdemben hozzászóljak - tetszeni tetszett, de a kritika megállapításaira nem tudnék reagálni -, így inkább a mai napra visszavonulok a kommenteléstől, és inkább csak akkor jövök ide, ha van mondanivalóm is.

U.I.: Azt nem tudom, hogy él-e még valaki a "te mit értél el?" "érvvel", de az Utolsó cserkész kritika kommentelői közt volt, valaki aki konkrétan azzal érvelt, hogy: "Minek írsz a filmről, amikor Shane Black úgysem kíváncsi rád, és úgysem fogjátok ezt soha megbeszélni!"

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.09. 22:57:09

@The Man Who Laughs: Hát igen, a valóság abszurditását ebben a vonatkozásban már nehéz odáig fokozni, hogy egyértelmű legyen az irónia, de azért én értékelem az igyekezetet. :)

Pascow 2016.06.10. 11:47:28

@The Man Who Laughs: hoppá akkor elnézést a gyökérezésért, de annyiból jó, hogy írtál legalább elolvastam a Darkman kritikád. Ez a film totál kimaradt nekem.

Dr. Nagy László 2016.06.10. 18:26:09

10 -ből 8-es a film, nem is lehet vitás! Nekem nagyon tetszett!
süti beállítások módosítása