Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
2016. június 07. írta: danialves

Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Charlie Kaufmant forgatókönyvíróként mindig is az irracionalitást a mindennapokkal teljesen természetesen vegyítő művek jellemezték, és egyik legjobb munkája, az Egy makulátlan elme is mintapéldája ennek. Egy olyan világban járunk, ahol teljesen természetessé vált, hogy egy rosszul sikerült kapcsolat után a felek mesterségesen töröltetik egymást emlékezetükből, és ez a helyzet Clementine (Kate Winslet) esetében is, aki Joeltől (Jim Carrey) szabadul meg ily módon. Amikor erre Joel rájön, természetesen ő is aláveti magát a procedúrának, csakhogy miközben sorra törlődő emlékeit járja végig, meggondolja magát. A kérdés már csak az, hogy hogyan ébred fel álmából és fordítja vissza a folyamatot...eternal.png

Ez a történet pedig nemcsak azzal több például a John Malkovich-menetnél vagy az Adaptációnál, hogy egy viszonylag racionális sci-fi keretbe rendezi koncepcióját, hanem azzal is, hogy ezzel egyidejűleg sokkal bátrabban vállalja fel annak minden valószerűtlen furcsaságát is. Ha úgy vesszük, például semmi logika nincs abban, hogy Joel emlékeiben hol azok valódi tartalma játszódik le, hol pedig újraértékeli azokat, vagy éppen úgy tud benne kommunikálni szerelmével, mintha nem a saját fejében játszódna az egész - és mégsem mondhatjuk, hogy ez egy feldolgozhatatlan hozzáállás lenne a produkció részéről.

A film ugyanis nem is kaphatott volna jobb rendezőt a szintén érdekes szürreális eszközökkel dolgozó Michel Gondrynál, aki sikeresen alkot meg egy olyan álomvilágot, amelyben egyszerre van jelen a tudományos-fantasztikum szabályszerűsége és az álmok teljes irracionalitása. Az egymásba folyó, összeomló emlékek, a különböző térparadoxonok remekül teremtik meg az alkotás hangulatát, anélkül, hogy túlságosan hivalkodóvá vagy öncélúvá válnának. Ez pedig tökéletes harmóniát mutat a forgatókönyv hozzáállásával is: minden jellegzetességük ellenére Joel és Clementine sem az indie-filmek kínosan eredetinek mutatkozó figurái, és kapcsolatuk is egyszerre egyedi és tartalmazza a párkapcsolatok szinte mindenkinél előforduló törvényszerűségeit.eternal-sunshine-of-the-spotless-mind-facebook.jpg

Ugyanez a kettősség viszont már nagyon hiányzott nekem a törlést működtető társaságból: ugyan egyre fontosabb katalizátorai a forgatókönyv eseményeinek, Charlie Kaufman részéről hiábavaló az igyekezet, hogy ezzel együtt a történet egyenrangú szereplőivé váljanak. Patrick vagy éppen Mary egysíkú karakterizációja nemcsak, hogy nem képes utolérni a két főhős sorsának szépségét és tragikumát, és hiába látható bele logika az ő szakaszaik szürke hétköznapiságába (például, hogy Kaufman és Gondry ezzel próbálta még jobban a valóság talaján tartani a történetet), a hangulat szempontjából inkább csak az illúziót rombolják.

Ezeket a kitérőket már csak azért is feleslegesnek gondolom, mert érzésem szerint az Egy makulátlan elme örök ragyogása eleve úgy képes elképesztően lírai alkotás lenni, hogy közben egyáltalán nem veszti el földhözragadt, emberi oldalát sem. Nem veszik el a részletekben, de nem is egy öncélúan túlstilizált összképet ad, és remekül ragadja meg minden romantikus film esszenciáját. Kevesebb tudománnyal és több fantasztikummal még azt is mondanám, tökéletesen, de nem leszek telhetetlen: Michel Gondry műve így is a műfaj egyik legjobbja.

9/10

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr938785974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2016.06.07. 17:58:03

Tényleg nagyon jó film.

cube527 2016.06.08. 12:10:58

És egyben kevés szomorúbb filmet láttam ennél.
süti beállítások módosítása