Ben-Hur (1959)
2016. május 18. írta: FilmBaráth

Ben-Hur (1959)

ben hur_1.jpgHestonék bezzeg még saját maguk hajtották a lovakat a kocsiversenyen a Ben Hurban, ezek a mai akciósztárokat ellenben minden kicsit is veszélyes jelenetben kaszkadőr helyettesít. Mindig elsütöm ezt a mondatot, ha kellőképpen felidegesítenek a filmvászon akcióisteneinek magasröptű nyilatkozatai. Ők bezzeg nem futottak sírva az ügynökükhöz, amikor Sergio Leone (igen, a spagettiwesternek későbbi legendája aktívan közreműködött a legendás kocsiverseny filmre vitelében) elmagyarázta nekik, hogy mit is szeretne tőlük, bevállalós fiúk voltak és megcsinálták. Persze voltak kaszkadőrök is (és a legendával ellentétben senki nem halt meg a forgatáson), de alapvetően Charlton Heston és Stephen Boyd hajtotta a lovakat a felvételek során.

Azonban nem csak a kocsiversenyről szól a Ben Hur, noha kétségkívül az a leglátványosabb része. Az 1959-es klasszikus valójában már a harmadik filmre vitele volt Lew Wallace regényének. 1907-ben készült el az első feldolgozás, mindössze 15 perc hosszban, írói engedély nélkül, a legendás kocsiversenyt pedig nagyon költséghatékonyan úgy készítették el, hogy filmre vették egy nyilvános tűzoltó rendezvényen a lovas kocsikkal kivitelezett versenyt. 1925-ben már engedélyt adtak az örökösök a forgatáshoz, Ben Hurt a kor sztárja, Ramon Novarro játszotta. Gigaköltségvetéssel készült a szuperprodukció (akárcsak sok évvel később az 1959-es változat). A  kocsiversenyt egyetlen nap alatt vették fel, 42 kamerával. A jelenet 60 segédrendezőjének egyike William Wyler volt, az 1959-es változat rendezője.

 

Az 50-es években a tévé térhódításával szemben a filmes producerek látványos történelmi filmekkel próbálták felvenni a versenyt. Sorra készültek ezek az alkotások, ezek közül a Ben Hur sikerült a legjobban, melyet az azóta is felülmúlhatatlan 11 Oscar díj bizonyít. A forgatás a római Cineccitá stúdióban zajlott, elég hosszasan és irtózatos költségvetéssel.  A forgatás befejezése után az MGM mindent lebontatott, mert vezetőik attól tartottak, hogy az általuk hátrahagyott látványos díszleteket az olasz producerek felhasználják ugyancsak ókori témájú, olcsó filmjeikhez. Megérte a ráfordított pénz és energia, a film valódi klasszikus lett.

Buli van Huréknál, Júdeában: Ben herceg (Charlton Heston) barátja, Messala (Stephen Boyd) érkezik haza, azonban nem sokáig tartanak a magasztos pillanatok, a két fiatalember hamarosan nagyon távol kerül egymástól: Messala gyakorlatilag azt kéri barátjától, hogy árulja el honfitársait, amit a nemes lelkű herceg természetesen visszautasít. A sértődött római nemesnek hamarosan alkalma adódik a bosszúra: az új helytartó bevonulásakor a Hur család a tetőn állva nézi a díszmenetet, és Ben húga véletlenül lesodor egy téglát, ami súlyosan megsebesíti az elöljárót. Eredmény: a herceget gályarabságra ítélik, anyját és húgát börtönbe vetik. Ben Hur bosszút esküszik, és amikor a gályarabságból megszabadul (megment egy római konzult, aki hálából a fiává fogadja), visszatér szülővárosába, és senki és semmi tarthatja vissza attól, hogy egy kocsiversenyen mindenki szeme láttára porig alázza riválisát. Azonban a történetnek még nincs vége, hiszen anyja és húga időközben leprás lett, és rajtuk már csak egy csoda segíthet...

 

Valóban sokkal több ez a film, mint egy fantasztikus kocsiverseny. Istenről, a hitről, a családról, az akaraterőről, a megbocsátásról szól. Nagyon hosszú, és az idő vasfoga bizony kicsit megrágta a történetet (azaz mai szemmel nézve időnként lassú és unalmas), a szöveg kicsit poros, de ha ezen túl tudunk lépni, egy nagyon jó filmhez lesz szerencsénk. A forgatókönyv nagyon jól sikerült, jól sikerült adagolni az akciót és az érzelmeket, természetesen az érdeklődést képtelenség fenntartani több, mint három órán keresztül, ezért akad jó néhány üresjárat, de ez nem befolyásolja a történet erős drámaiságát. A karakterek jól meg lettek írva, Ben Hur minden, csak nem egysíkú hős, tele van emberi gyengeségekkel, vagyis szerethető, és lehet szurkolni neki. Messala sem csak egy gonosz, lelketlen római, az ő motivációi is érhetőek. Ez egy macsó film, a női karaktereknek éppen ezért nincs túl fontos szerepe, de ez ebben az esetben ez így van jól.

Ben Hur 2.jpgCharlton Heston tökéletes választás volt Ben Hur szerepére. erős az alakítása, elviszi a hátán a szuperprodukciót. Stephen Boyd egyenértékű játszótárs volt, nagyon jól működött a párosuk a filmvásznon. A többi szereplő szintén jól, de nem kiemelkedően teljesít, Finlay Currie Boldizsár, Hugh Griffith Iderim sejk mellék szerepében teljes jellemábrázolásra képes.

Willam Wyler látványos, erőteljes, és egyáltalán nem üres szuperprodukciót rendezett. Az Oscar-eső méltán hullott a filmre, hiszen minden filmszakmai terület kivette a részét a sikerből. Külön öröm számunkra, hogy a zeneszerző, Rózsa Miklós is gazdagabb lehetett egy szobrocskával.

Egy film, amelyből egy nagyon jól koreografált kocsiverseny miatt lett legenda, azonban ennél jóval több van benne, kötelező darab!

8/10

A Ben Hur teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

(Az írás eredetileg 2014. február 9-én jelent meg az oldalon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr905714297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.09. 12:18:28

épp tegnap adta valamelyik tv, nem?!

FilmBaráth 2014.02.09. 13:45:15

@doggfather: nem tudom, nem tegnap néztem meg a filmet:-)

Nyílméregbéka 2014.02.09. 15:03:23

Azért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a mai akció sztároknak a biztosítö és a stúdió mondja meg mit vállalhatnak és mit nem. Vannak színészek akik így is sokat bevállalnak, pl Tom Cruise és Daniel Craig is szeret átvenni a kaszkadőröktől amit csak lehet. Manapság kikor egy superprodukciónál napi többmiiliós forgatási költségekről beszélünk, nem engednék Hestont sem kocsit hajtani, nehogy egy sérülés miatt napokig álljon a munka...

obscuriloquium 2014.02.09. 18:04:44

"Messala sem csak egy gonosz, lelketlen római, az ő motivációi is érhetőek... Stephen Boyd egyenértékű játszótárs volt, nagyon jól működött a párosuk a filmvásznon." Olyannyira, hogy, ha a Celluloid Closet című dokunak (illetve az azonos című könyvnek) hinni lehet, Hestonnak nem mondták meg, hogy a rendező szándékosan úgy alakította, illetve Boyd úgy játszotta a szerepet, hogy Messala (reménytelenül) szerelmes Ben Hurba.
Sajnos való igaz, hogy az anyagiak miatt ma már gyakorlatilag mindent a kaszkadőrökkel csináltatnak.

walter sobchak 2014.02.12. 22:24:12

A hajós gályarabos jelenetet, a doboló hortátorral, illetve azzal a felejthetetlen zenével bármikor képes vagyok megnézni, valamiért jobban tetszik még a kocsiversenynél is. A TV3 régen mindig leadta karácsonykor (de manapság is leadja valamelyik adó). Anno egy haverom megvádolt, hogy csak az autók miatt nézek filmeket, aztán poénkodni akart, hogy "A Ben Hurnál gondban voltál, mi?", hát mondom: "Nem." :D.

Terézágyú 2016.05.18. 16:28:44

"Buli van Huréknál, Júdeában: Ben herceg"

A "ben" az azt jelenti, hogy a fia valakinek :) Őt Judának hítták... :)

FilmBaráth 2016.05.18. 17:58:02

@Terézágyú: Köszönöm a felvilágosítást, ezt nem tudtam:-)

Terézágyú 2016.05.19. 13:21:25

@FilmBaráth:
Ugyanaz, mint a mai arabban, hogy "ibn" :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.01. 08:33:20

Szerintem pedig ha van film, amin nem igazán öregedett, azt pont a Ben-Hur. A kocsiverseny vagy a gályás jelenet csattanós válasz lehetne bárkinek, aki azzal menteget filmeket, hogy "jó, 20-30-40-x éve ilyen effekteket tudtak csak, mit vársz?"
Az, hogy borzasztó terjengős film, szerintem egyszerűen a történet jellegéből adódik, nem maga a szerkesztés van túlhúzva, hanem csak egyszerűen tele van olyan dolgokkal, amelyeket egy épeszű producer simán kihúzna (pl. a sejk fogadása). Éppen az a legnagyobb bajom a Ben-Hurral, hogy amikor már érdemben véget ér a történet, akkor kell kerekíteni belőle egy iszonyú melodrámát, miközben a kereszténységet sokkal egyszerűbben is be lehetett volna csatornázni Júda karakterfejlődésébe. És amikor már ott ülsz 3 órája, és akkor jön a legfeleslegesebb rész, az nagyon tud fájni...
Nem gondolom, hogy olyan mély vagy katartikus produkció lenne, ez volt a korának blockbustere, de elképesztő színvonalon rakták össze. Ha nem lenne ez a vége, részemről is 8/10, így inkább csak egy 7-es.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.06.03. 12:53:27

@danialves:

Na ez most teljesen meglepett, hogy ennyire tetszett neked ez a film. Félreértés ne essék, szerintem is jó, sőt egészen hasonlókat gondolok róla (bővebben: kulton.hu/blog/2016/05/22/ben-hur/). Csak tippelni mertem volna arra, hogy a "nosztalgiasznobizmus" elméletének kidolgozója, a magát "hipszter fikázómajomként" meghatározó kritikus tetszését kevésbé nyeri el, és inkább túlértékeltnek tartja majd. :) (Mondjuk a film vége tényleg el van nyújtva)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.03. 13:05:22

@The Man Who Laughs: Hát most mit mondjak, ha úgy vesszük, hogy egy imdb top250-es filmre adtam egy 7-est, akkor túlértékeltnek tartom. :D
De szerintem a Ben-Hur annyiban más, hogy jó blockbusterként itt azért elég egyenletes, és nem is igazán túlzó véleményekből áll össze ez az értékelés a közönségnél, nem úgy, mint a világlegjobbfilmjének kikiáltott Űrodüsszeiánál vagy a többinél.

Egyébként tényleg olyan nehéz elhinni, hogy én értelmes indokok alapján tartok túlértékeltnek filmeket, és nem beskatulyázva? :P
Ahogy te is írod, az, hogy 15 ezer statisztát odaállítunk, nem öregszik, a Ben-Hur nem azért terjengős, mert minden jelenetet kétszer olyan hosszan akartak felvenni, mint annak értelme lett volna, nincs túlírva, túljátszva is éppen csak annyira, amennyire a korából adódóan erre számítani lehet, nincs igazán mire azt mondani, hogy át kéne értékelni 1959-hez képest.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.06.03. 13:37:07

@danialves:

"Egyébként tényleg olyan nehéz elhinni, hogy én értelmes indokok alapján tartok túlértékeltnek filmeket, és nem beskatulyázva?"

Nem, és nem is akartam ezt sugalmazni. Nyilván nekem is vannak ilyen filmek. De sokaknak a túlértékeltség = a nekem nem tetszettel, én is bele-beleesek ebbe a hibába.

Takika 2016.06.08. 16:45:58

A 11 felulmulhatatlan Oscar-hoz:
"11 AWARDS
Ben-Hur, Metro-Goldwyn-Mayer, 1959 (12 nominations)
Titanic, 20th Century Fox and Paramount, 1997 (14 nominations)
The Lord of the Rings: The Return of the King, New Line, 2003 (11 nominations)"

Ugyhogy a Kiraly visszater meg jobban is teljesitett, mert nem volt bukott jelolese.
süti beállítások módosítása