2016. ápr 26. 12:00  

Kung Fu Panda 3 (2016)

írta: danialves
Kung Fu Panda 3 (2016)

kfp3-payoff-poster-p1.jpgNem mintha kétség lenne afelől, hogy megfelelő bevételi adatok esetén Po kalandjai folytatódni fognak, mégis egy harmadik részt elérve úgy kell tekinteni egy filmsorozatra, mintha egy fontos mérföldkőhöz érkezett volna el. A Kung Fu Panda pedig valamennyire tényleg egy komoly eredményt ért el: ahogy már az első két rész kapcsán pedzegettem is, habár nem ostromol egetrengető magasságokat, most már három film ismeretében mondható el az a fegyvertény, hogy különösebb ingadozások nélkül voltak képesek hozni ugyanazt a színvonalat. Nézzük, ez mit jelent ebben a konkrét esetben!

Po harmadik eljövetele is ugyanazt a formulát követi, mint az előző kettő: érkezik egy újabb gonosz (akit egy újabb nagy formátumú színész, J.K. Simmons szinkronizál), akinek legyőzése ismét főhősünkre vár, miközben fontos impulzusokat ad neki fejlődése következő lépéséhez.A stáb pedig már rutinosan mozog ezek között a keretek között, teljesen sallangmentesen libbenve végig a történeten (nem mintha az előző két felvonásban sok erőlködés lett volna). Időként talán már túl nyilvánvaló is a rutin, például ha Kai figuráját nézem, akinek nemcsak a motivációit nehéz értelmezni, de sokszor ellenségként sem könnyű rátekinteni, nem kis részben hála annak, hogy Hans Zimmer meglepően pozitív hangulatú témát írt neki. Ezzel párhuzamosan Po szakmai kihívása (miszerint tanárrá kell válnia) is kissé mintha kényszerből szerepelne, és ennek megfelelően az első adandó alkalommal el is sikkad a személyes szál mögött.

kung-fu-panda-3-jack-black-bryan-cranston.jpgAmely viszont az egész trilógiában most a legerősebb, lévén, hogy főszereplőnk végre találkozik szűkebb és tágabb értelemben vett családjával, ennek izgalmából és az ebből eredő dilemmákból pedig egyértelműen profitál a forgatókönyv. Jelentős mértékben ebből is eredően a Kung Fu Panda 3 humora a legjobb mind közül, Po esendő reakciói pedig emellett rendre szerethető vonásokkal ruházzák fel a produkciót. A film legfontosabb erénye azonban még mindig az, hogy nem túl komplex módon ismét képes a gyerekek számára egy fontos üzenetet megfogalmazni, amelynek súlyossága talán nem ér fel a kényszerű versenytárssá vált Zootopiáéhoz, de hasonlóan jó ízléssel sikerül beleépíteni a látottakba.

A rutin tehát már egy hangyányit elnyűtte, de még mindig ugyanazt az élményt képes nyújtani a Kung Fu Panda, mint eddig. Mindenesetre tartok tőle, hogy innen már csak lefelé fog vezetni az út, de ha továbbra is ilyen jó érzékkel nyúlnak ehhez a világhoz és ezekhez a karakterekhez, akkor negyedszerre sem kell félnünk attól, hogy egy rossz Kung Fu Panda-filmet fogunk látni.

7,5/10

A Kung Fu Panda 3 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

Szólj hozzá

animációs filmkritikák