Sorozat: Lucifer 1x01
2016. január 31. írta: Walter White

Sorozat: Lucifer 1x01

Nem rég írtam az Empire-ről, most pedig egy újabb FOX által forgalmazott sorozat, a Lucifer kerül terítékre. Lucifer egy angyal volt, aki fellázadt Isten ellen, ezért mennie kellett a mennyből, ezt követően a sátánnal és az ördöggel azonosították. Lucifer viszont megunta a pokol unalmas és sokszor nyomasztó légkörét ezért úgy döntött, hogy egy ideig az emberek között vakációzik – ezalatt pedig kicsit szórakozik, meghódít egy-két jó csajt, és kihasználja az emberfeletti képességeit.

maxresdefault_16.jpg

A Pilot legelején rögtön megismerkedhetünk Lucifer Morningstarral (Tom Ellis), aki egy jól öltözött, sármos fiatal férfi és még a város egyik legmenőbb klubja is az övé. Lucifernek elege lett a pokolból, és ott hagyott csapot, papot. Most a Földön tengeti az idejét, és remekül szórakozik azon, hogy milyen könnyen rá tudja venni az embereket egy kis csibészségre, na meg azon, hogy ha valakire szépen néz, akkor az rögtön igazmondó lesz (helló Jessica Jones). Azonban az élet úgy hozza, hogy Lucifer belekeveredik egy gyilkossági ügybe, és azon kapja magát, hogy a dögös – de kilónyi alapozót magára kenő – nyomozónő (Lauren German) oldalán próbálja elkapni a rossz fiúkat. Igen, mert Lucifer nem az a klasszikus értelemben vett bad guy, sokkal inkább egy felnőtt csibész, aki rendelkezik nem mindennapi tulajdonságokkal – és emiatt talán sokaknak szimpatikus lehet a karakter.

A leírtakból már kiderült, hogy a Lucifer egy klasszikus nyomozós sorozat, megspékelve egy kis sátános zsiványsággal. Ez utóbbi nyilvánvalóan eredményez egy-két humoros jelenetet, de már a Pilotban azt éreztem, hogy túl sok ilyen szituáció volt – az eredmény pedig az, hogy ami az első 20 percben még viccesnek számított, az a rész második felére már sokkal inkább erőltetett volt.

A Luciferrel kapcsolatosan az egyik legfontosabb kérdés az, hogy ez a két közel sem megszokott összetevő (ördögtéma+nyomozós szál) mennyire fog passzolni. Ha fog, akkor egy viszonylag karakteres sorozat is kikerekedhet belőle, ha viszont zsákutca lesz, akkor abszolút a ciki kategóriába fog átmenni. Az első rész nyilván még kevés volt ahhoz, hogy erre érdemi választ lehessen adni, azonban az összkép számomra nem volt túl pozitív – persze csak 3-4 rész után döntöm el, hogy látok-e benne fantáziát, vagy kasza lesz a vége.

lucifer01.png

Ha az első részben látott irányvonal fog megvalósulni az évad egészében, akkor a nyomozós szál nem hiszem, hogy különösen érdekes lehet – hiszen mi lehet egy olyan ügy kimenetele, ahol az egyik fél alapból hatalmas előnnyel indul? Csak szépen kell néznie és mindenki megvallja a bűneit. A pokol-Lucifer vonal viszont annál érdekesebb lehet. Mert már a Pilotból kiderült, hogy Lucifer Morningstarnak akad még lezáratlan ügye az alvilággal, és biztos vagyok benne, hogy ez előbb vagy utóbb fontos témája lesz a sorozatnak. Még egy érdekes szál lehet Lucifer és a dögös nyomozócsaj kapcsolata – mert egyértelmű, hogy nem véletlenül Lauren German kapta meg a szerepet, és nem egy köpcös, kopaszodó nyomozótársat szántak Lucifer mellé.

A téma érdekessége miatt érdemes megnézni az első részt és adni egy esélyt a sorozatnak, azoknak is, akik nem feltétlenül rajonganak a képregény-adaptációkért. A Pilot viszont abszolút nem győzött meg arról, hogy ha nem is minőségi, de legalább egy nézhető sorozat lesz a Lucifer.

 6/10

 A Lucifer teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (MaFab) adatlapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr138327082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2016.02.02. 10:27:32

Pár javítás a cikkhez:
- senki nem vallja meg Lucifernek a bűneit. Ő nem pap.
- nem igazán az "alvilággal" van lezáratlan ügye, hiszen a pilótában a Mennyek zaklatja
- a sorozat lényegét adja a folyamatos kétértelműsége szinte minden mondatnak. Persze tényleg az a nagy kérdés, ez mennyire fenntartható, és képesek-e rendesen megírni a további részeket.
- nem igazán "klasszikus nyomozós sorozat", lévén ha tartják magukat a képregényhez, ez inkább Odaát-szerű sorozat lesz, csak nem szörnyek követnek el benne bűncselekményeket. A főszál az Isten elleni nyomozás! Háború a mennyekkel!
- ha a sorozat rövid úton be is döglik, a pilot akkor is 10/10.

Walter White 2016.02.02. 22:49:19

@agarik:
- Miért? Csak papnak lehet bűnt vallani? Kétlem.
- "nem igazán "klasszikus nyomozós sorozat", lévén ha tartják magukat a képregényhez" - igen, itt van egy elég nagy ha, aztán kiderül, hogy a képregényhez mennyire tartják majd magukat
süti beállítások módosítása