Kultnapló - FroG - 2016
2016. január 19. írta: FroG

Kultnapló - FroG - 2016

Sokáig nyüstöltem magam, hogy elkezdjem vezetni a kultnaplómat. Részben azért, mert sosem tartottam érdekes dolognak más oldalakon sem, másrészt, mert olyan hanyag vagyok, hogy képes vagyok elfeledkezni dolgokról (ugye kedves twitter). Szerkesztőségi nyomás következményeképp azonban belevágok én is, a jelmagyarázatokat nem bonyolítom túl: ami újranézés, ahhoz azt írom, ami meg idei, ahhoz azt. Amihez semmi nincs, az nem idei és nem újranézés, gondolom ez nyilvánvaló. :)

Cikkeimet ide kattintva érhetitek el.

A kultnapló vezetése lustaságom miatt abbamaradt. :'(

Január:

Aljas Nyolcas / The Hateful Eight (2015/2016) 7/10: A film jó, de hiányzik belőle a zsenialitás, a lazaság és a igazi Tarantino-i cool képsorok. Amit ezek nélkül kapunk, az közepes, túlnyújtott és érdektelen. Bár a színészek fantasztikusak.

Creed - Apollo fia / Creed (2015/2016) 8,5/10: Kellemes meglepetés, hogy Coogler nem kicsontozta, hanem bővítette Rocky örökét, és Sly-t olyan nagyszerű mellékszereplővé tette, amely sokak számára kedves lehet. Jó sportfilm, szép dráma. (Kritikám a filmről)

Szemekbe zárt titkok / El secreto de sus ojos (2009) /újranézés/ 9,5/10: Tömény zsenialitás, amely úgy képes zord hangulatot teremteni, hogy nem a képi világával sulykol borút a nézőre. Nagyszerű krimi, szép csavarok, és az egyik legjobb egysnittes jelenet.

Oldboy / Oldeuboi (2003) /újranézés/ 10/10:  Kőkemény bosszúfilm, ami a görög drámák esszenciáját vegyíti az ázsiai filmek legelőkelőbb erényeivel. Megunhatatlan, "letehetetlen", és garantáltan olyan élményeket okoz, amelyek napokig a falhoz szegezik a nézőt.

Az ember gyermeke / Children of Men (2006) /újranézés/ 8/10: Erős disztópia Cuarón tálalásában. Lubezki a megszokott zsenijét hozza, a pörgős akciójelenetek pedig a székbe szegezik a nézőt. A színészek jók, pláne az Owen-Ejiofor kettős viszi a prímet.

A kezelés / De Behandeling (2014) 8/10: Erős belga krimi-thriller, megragadó atmoszférával, szép fényképezéssel és kellemetlen képsorokkal. Garantáltan nyomot hagy mindenkiben a sztori.

A visszatérő / The Revenant (2015/2016) 8/10: Innaritu ismét kedvenc témájával, az emberek szenvedéseivel foglalkozik (ez azért kicsit perverz, nem?). Jó kis bosszúfilm, DiCaprio király, Hardy mégkirályabb, de a képsorok látványvilága a legkirályabb.

Good Kill (2014) 7,5/10: Emlékszem, anno ettől a filmtől sokan vártak sokat, azonban valahogy mégsem futott be olyan karriert, mint amire számítani lehetett. Ez a mellőzöttség viszonylag érdemtelen, mert Andrew Niccol végre újra képes volt kordában tartani egy filmet, a háborúval kapcsolatos mondanivaló eléggé szavatos, Ethan Hawke-nak pedig jól áll a drónpilóta szerepe. Ugyanakkor a végéhez közelítve folyamatosan csökken a lendülete.

The Program (2015/2016) 6/10: Azt hiszem részemről meg is van az év egyik legnagyobb csalódása, ez a film esettanulmány arról, hogy hogyan NE készítsünk filmet bonyolult témákról. Csapongó, fontos dolgokat hagy ki Armstrong életéről, eredményeiről. Leginkább csak a színészei mentik meg a csúfos kudarctól, pláne Ben Foster, aki brillírozik a szerepben. 

Február: 

Forró éjszakában / In the Heat of the Night (1967) 7/10: Kerek Oscar-díjas krimi Sidney Poitier és Rod Steiger főszereplésével. A cselekmény nagyon tetszett, bár meglátszik a kor a képsorokon, így a végére marad egy kevés hiányérzet. Ennek ellenére a film jól sorolja fel a klasszikus krimi paneljeit, és nem fél foglalkozni a rasszizmussal, vagy a rendőri részrehajlással sem. 

Viharsziget / Shutter Island (2010) /újranézés/ 9/10: Scorsese szokásához híven egy olyan kiegyensúlyozott alkotást rendezett, ami minden pillanatában tartalmaz valami érdekeset és/vagy izgalmasat. A Viharsziget drámaként, krimiként, és helyenként horrorként is jól funkcionál, Leo pedig olyan alakítást hoz, hogy az csettintést érdemel. Mellesleg, Mark Ruffalo-t anno itt "néztem ki magamnak", mint tehetséges színészt, és azóta is engem igazol.

What We Do in the Shadows (2014) 8,5/10: Nem is tudom, hogy sikerült anno átsiklanom efölött a nagyszerű film fölött, de sikerült pótolni az elképesztő hibámat. A film tökéletes mintapéldája annak, hogy egy kimagasló ötlethez nem feltétlenül kell sokmilliós büdzsé, hogy valódi filmremek váljon belőle. Szórakoztató, vicces, ugyanakkor sokatmondó film is a What We Do in the Shadows, amely abszolút alkalmas többszöri megnézésre is.

Detroit Rock City (1999) /újranézés/ 6,5/10: Ez a film pontos példázata annak, hogy nem szabad sokat várnia az embernek a fiatalkora "klasszikusaitól". A Detroit Rock City egy közepes "felnövéstörténet", amely a szokásos sablonok felsorolásán túl nem tesz többet azért, hogy elkerülje a Kiss-reklámfilmmé való lesilányulását. Egyszer meglehet nézni, de komoly tartalmakat ne keressünk benne.

Enemy (2013) 9/10: Egyesek blöffnek, mások öncélú filmnek tartják, szerintem mestermű. Gondolatiságában, látványában és feszültségében elképesztő, Gyllenhaal pedig zseniális mindkét karakter bőrébe bújva. Villeneuve bizonyította, hogy rengeteg témában tud maradandót alkotni.

/Sorozatok/

Modern család / Modern Family - 3. évad - (folyamatban)

Kegyetlen tánc / Flesh and Bone - 1. évad - (folyamatban)

Bakelit / Vinyl - 1. évad (folyamatban)

/Könyvek/

Milan Kundera - Lassúság - Kundera könyve sokkal inkább "meditációs novellagyűjtemény", mint egy kifejezett regény, hisz az író több történetet mesél el benne, és ezek szinte mindegyikét a pillanat varázsával köti össze. Mert a Lassúság a rohanó világról szól, pontosabban arról, hogy sokszor meg kellene állnunk és szétnéznünk a nagyvilágban, hogy igazán élvezhessük az életet.

Tarsoly Emil - Funkcionális anatómia - Haha, ezt csak a vizsgaidőszak miatt voltam kénytelen végigolvasni. Egyébként klasszikus könyvként nem értékelhető, mivel egy tudományos gyűjtemény, tanuláshoz viszont tökéletes alapanyag, ami levezeti az összes fontosabb izom, csont, érrendszer, stb. működését.

Index - Ma is tanultam valamit - Kiváló könyv, tele ínyenc tudományos érdekességekkel. Imádom az ilyen beállítottságú cikkeket, szeretek hasonló dolgokat megtudni a világról, szóval ez a kis gyűjtemény számomra tökéletes volt. Aki szereti a hihetetlen, mégis igaz sztorikat, az mindenképp ruházzon be rá.

Chris Beckett - Sötét éden (folyamatban)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr458286164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása