Star Wars - Az ébredő Erő / Star Wars: The Force Awakens (2015)
2015. december 17. írta: !Márk!

Star Wars - Az ébredő Erő / Star Wars: The Force Awakens (2015)

poster.jpgAz írás spoilermentes!

Tök fölösleges lenne elpofázni, hogy a Star Wars univerzum milyen meghatározó szegmensét képezi/képezte a popkultúrának évtizedeken keresztül, hiszen úgyis tudja mindenki. A Star Trek-et is felélesztő, és új köntösbe helyező JJ Abrams-en tehát nagy volt a teher, hiszen a rajongók tulajdonképpen A Jedi visszatér óta vártak egy hasonlóan grandiózus Star Wars epizódra. A 21. századi filmgyártás egyik legmenőbb geek alkotója pedig nem is vallott szégyent. Színvonalban ugyan nem feltétlenül múlja fölül az eredeti trilógia darabjait, de így is egy olyan alkotás lett az Ébredő Erő, amire még a legnagyobb fanatikusok is jó szívvel gondolhatnak vissza évekkel később.

Történetleírással nem áll most módomban szolgálni, ugyanis szeretném a cselekményből a lehető legkevesebb részletet az olvasóközönség elé tárni, mert tényleg egy akkora filmeseményről van szó, ami körülbelül tízévente egyszer ismétlődik meg. Igyekszem az írásom egészét Abrams rendezésének megítélésén, valamint a filmes eszközök elemzésén alapozni.

Abrams egy új történet mellett erőteljesen próbál adni a nosztalgiafaktorra is, de szerencsére ezek az elemek nem a "bazári kirakat" hatást keltik a nézőkben, hanem ugyanúgy részei a cselekménynek, értéket adnak hozzá, úgy, hogy közben a fiatal, feltörekvő színészek sem szorulnak egyáltalán háttérbe. John Boyega verejtékes lihegéseit az előítéletek miatt lehet nem volt túl szerencsés az előzetesekben összevágni, mert teljesen korrektül és magabiztosan visz el a hátán egy olyan főhős karaktert, aminek súlyától lehet, hogy sok fiatal színész bb8.jpgbesokallt volna. A másik kulcsszerepet játszó Daisy Ridley-vel kiváló párost alkotnak, egész végig érezhető köztük a kémia. Emellett a karakterábrázolások is nagyon jól árnyaltak, annak ellenére, hogy egy ízig-vérig blockbuster filmről beszélünk. (A két dolognak egyébként nem kellene kizárnia egymást, csak az utóbbi évek látványorientált gigamozijai már hozzászoktatták a filmrajongókat ahhoz, hogy egy látványfilmnél nem kell különösebben mély szerzői tartalmakat elvárni). A kínos karaktereket és a még kínosabb dumákat szerencsére egytől egyig mellőzte a rendező. Minden jelenet képes a kívánt hatást elérni. Ha nevetni kellett, akkor tényleg nevetett a mozi, a komolyabb hangvételű részeknél pedig lélegzetvisszafojtva izgult az egész közönség. És ma már sajnos egyre kevesebben képesek ilyenre...

Abrams rendezői attitűdjét kétféleképpen tudnám jellemezni: egyrészt nem félt a Star Wars-hoz ALKOTÓKÉNT hozzányúlni, ami szerintem egy igencsak dicséretes húzás, másrészt pedig egyfajta biztonsági játékot is játszott. A legtöbb esetben nem mert túl nagy kockázatot vállalni, viszont ami van, abból képes kihozni a maximumot. A látványvilág ecsetelésébe nem is mennék bele külön, maradjunk annyiban, hogy 2015-ben egy tisztességes szakértői stábbal nem lehetetlen dolog ízlésesen (és nem csicsásan!) látványos mozit készíteni. Apró negatívumként azt tudnám felróni, hogy nagyjából a film kétharmadánál azért már egyre kényelmetlenebbül elkezdtem érezni a játékidő hosszát, érzésem szerint az Ébredő Erő története nem indokolta azt, hogy esetenként ennyire túlnyújtsák.

Profi iparosmunka lett tehát a Star Wars hetedik része, ami egymaga kenterbe veri az előzménytrilógia komplett állományát, visszaadva ezzel két nagyon fontos dolgot a rajongóknak: reményt és nosztalgiát. Nagyon finom humorral operál, a vizuális megoldások szemkápráztatóak és letisztultak, színészvezetés terén pedig tetten lehet érni Abrams rendezői zsenijét. Az Ébredő Erő nem csak egy korrekt film lett, de képes olyan szinten beágyazódni a Star Wars univerzumba, hogy abszolút méltó helyett foglal el az eredeti trilógia mögött.

9/10

A Star Wars - Az ébredő Erő hivatalos adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr848180300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AldoWinnfield 2015.12.18. 12:49:16

Az éjjel láttam a filmet, premier előadáson. Az első és legfontosabb, hogy a film jó! Tulajdonképpen egy értő feldolgozása az Új Reménynek, de az ismerős történetet nagyon ügyesen töltötte meg élettel Abrams és csapata. Hommage, tiszteletadás a nagy elődnek, talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes megjegyezni a film kapcsán. Mindez azonban nem jelent szolgai másolást, mindenben van egy kis csavar, egy kis trükk, frissítés, kisebb-nagyobb változtatás. Abrams persze sokat foglalkozik a régi jó dolgokkal, karakterekkel, űrhajókkal, működik a rajongók kiszolgálása. Viszont a régi arcok mellett a hangsúly már az új karaktereken van, akik a jövőben majd teljesen át fogják venni a staféta botot. Ez nem is baj, mert mindegyik jól kitalált, okos figura. Nekem különösen tetszett a főgonosz Kylo Ren, mert az ő alakja szerintem képes új színt vinni a Star Wars gonoszok közé. A hangulat egyébként csillagos ötös, visszaköszön az eredeti trilógia szelleme. A poénok ütnek, a dráma ugyanúgy működik, mint a könnyedebb hangvétel, és a tempóval sincs baj. Rendezésben, írói munkában pedig szakadéknyi a különbség a prequel trilógiához képest, természetesen ennek a filmnek a javára. Összességében nem túl merész a film, lehetett volna egy kicsit bátrabban is hozzáállni a történethez, de ezen felül én azt gondolom, minden elvárást teljesít a Force Awakens. Meglátjuk, hogy folytatásokban merre indulnak tovább, az biztos, hogy az alapok megvannak ahhoz, hogy ismét egy kiemelkedően erős trilógia készüljön a Star Warsból. Én nagyon élveztem ezt a részt, de remélem, hogy a folytatásokban kicsit messzebb távolodnak a jól bejáratott ösvénytől. Kezdésnek kitűnő volt a Force Awakens, tényleg ébredezik az Erő!

borosnyuszi 2015.12.18. 19:27:52

Máglyára velem de, nekem nem tetszett. Egy órája láttam még emésztem. Sajnos engem nem ragadott magával. Majd ha már mindenki túl lesz rajta megírom miért.

borosnyuszi 2015.12.18. 19:28:48

Máglyára velem de, nekem nem tetszett. Egy órája láttam még emésztem. Sajnos engem nem ragadott magával. Majd ha már mindenki túl lesz rajta megírom miért.

stinkydiver 2015.12.18. 20:28:17

Ne menjél máglyára, ez egyszerűen gyalázatos volt. Az előzménytrilógiának volt története, láttuk egy demokrácia bukását, most nem láttunk semmit. Ez nem fan service, ez a rajongók szembeköpése volt. A 3 gonoszból 2 nem gonosz, egyszerűen csak pszihopata.

AldoWinnfield 2015.12.19. 00:41:26

@stinkydiver: az erő legyen velünk, kötelező minden SW gonosznak ugyanolyannak lenni? Plusz nem tudom, hogy miről beszélsz, de semmivel sem történt több fontos dolog a Baljós árnyakban, mint ebben a részben. Itt megvannak az alapok, innen lehet tovább építkezni. A régi trilógia hangulatát, kalandosságát, meséjét simán hozta a Force Awakens, ráadásul a nyilvánvaló hasonlóságok ellenére az Új reménnyel sokkal jobban van megírva és eljátszva, megrendezve, mint akármelyik prequel darab. Két nézés után én azt mondom, hogy a Jedi visszatér színvonalát pl. simán hozza.

Igazából a HATALMAS elvárások ölik meg a filmet sokaknak, ha normál elvárásokkal ülnének be az emberek, meggyőződésem, hogy sokkal jobban kedvelnék ezt a filmet a nézők.

borosnyuszi 2015.12.19. 09:34:18

Környezetemben 10-ből 10 embernek nem jött be a film. Persze ez nem reprezentatív felmérés. 41 éves vagyok kb 7 voltam mikor a Csillagok háborúját láttam (mi csak így hívtuk) nem kell mondanom minden tankönyv, füzet, papírlapon megelevendett az űrháború. Mindenhová rajzoltam Tie vadászt, Millenium Falcont, X szárnyut. Megvolt a klasszikus képregény változat rongyosra olvasva, a Trilógia könyvben is megvan, már leszakadt a fedlapja (legnagyobb sajnálatomra mert a borító gyönyörű volt leszámítva a Jedi Visszatért ott csak egy fénykardot markolászó kéz volt látható) megvolt VHS-n, CD-n, mindenféle változatban. Több százszor láttam és a Birodalom visszavág a kedvencem. Tehát magas volt az elvárás és jogom van hozzá, mert 30 évet vártam a folytatásra, mert becsapott Lucas az előzmény filmekkel, mert a 4.5.6 részt kívülről el tudom mondani, nem csak a storyt a párbeszédeket, mindent. Az SW 7 nem rossz film a színészek a látvány jó de, kikérem magamnak, hogy ötlettelen a film. Szinte szó szerint le van másolva a Trilógia. Még egy apakomplexus, még egy halálcsillag, megint egy sivatagi ,,parasztgyerek,, lesz a főhős, megint álarcos a rosszfiú. És sorolhatnám estig mi minden lett másolva a klasszikusból. Ez önmagában nem lenne baj csak akkor legyen elejére kiírva, hogy remake. A film tipikus példája a túlzásba vitt tiszteletadásnak. Ha, finoman utalnak a klasszikusra és mi öreg fannok összekacsintunk, hogy persze értjük mi a célzást a film hibátlan lett volna (pl Rocky 6, Feláldozhatók, ezt profi módon hozta) de, én új filmet akartam látni, nem egy trilógiából összerakot egy részest. J.J a Star Trekkel olyan dolgot művelt amit azelött senki: Megszeretette velem az Star Trekket. Az SW7-el most ez nem sikerült. Természetesen magánvéleményem a leírtak. Azért bízom benne, hogy a további részek elszakadnak végre a klasszikustól és önálló lábra állnak.

Nyílméregbéka 2015.12.19. 10:32:07

Nálam ez abszolut 10/10. Mindent megkaptam amit vártam, képi világában, történetben, nosztalgia faktorban, és hogy megfelelően megalapozzon az új szériának. Zseniális volt sok történeti és képi hommage (tie fighter a naplementében, az Apokalipszis mostból), az eredeti trilógiából és más filmekből... Lehet kötekedni és fanyalogni (sok kritikában előkerül), hogy gyakorlatilag újraforgatták az Új reményt, de ez egyrészt nem igaz, másrészt, és akkor mi van(?) ha egyszer jó a film! :) szerintem JJ ezzel megcsinálta a második legjobb SW epizódot, sőt humorban látványban talán a legjobban sikerült rész lett. Szerencsére nyoma sincs benne az előzmény trilógia steril CGI-ának, sok a díszlet, a makett a bábú, van súlya, tömege a világnak, ez a színészi alakításoknak is jól tett, hogy nem csak egy zöld vászon előtt bohóckodtak. Szerintem örülhetünk hogy ez a film elkészült, és én még kétszer biztos megnézem moziban, 2D-ben, meg eredeti hanggal is.

Sixx 2015.12.19. 12:48:31

Borosnyuszi-val kell egyetértenem! Határszar!!!!!!! Vérciki, hogy a rendező csinált egy filmet, ami totál remake... És akkor még szídják az előzményeket... Állítsuk már egymás mellé!!! Ez egy sima mozifilm, semmi köze a StarWars-hoz...
Az sem igazán értem, hogyha valaki igazi rajongó, az egyszerűen hogyan tudja magát Lucas-t és a műveit támadni, mi közben egy másik ember feldolgozását dicséri... Ez Lucas világa, es most be is bizonyította a sok ktitikusnak, hogy ezt csak Ő rá lehetett volna bízni....
Részletesebben tényleg akkor kell majd, ha már mindenki látta!

stinkydiver 2015.12.19. 16:07:23

@Sixx: Az akarod mondani, hogy nem Lucas egyszemélyben a felelős ezért a gyalázatért?

stinkydiver 2015.12.19. 16:10:23

oké, eladta, de ez teljesen lucasos lehúzás volt.

Antilles 2015.12.19. 16:14:50

Nagyon tetszett, néhányszor enyhén párás szemmel néztem a vásznat! (Bár az I-III részekkel sem volt problémám) Ez a rész visszahozott egy csomó olyan emléket, és érzést amit az Új Reménynél tapasztaltam. Az is jó volt, hogy bár nagy bánatomra kilőtték az elmúlt 30 évnyi irodalmat, és történelmet, mégis átemeltek egy elemet belőle. Nem írom le mit, mert spoiler lenne. De aki ismeri a Star Wars Expanded Univerzumot sejti miről van szó. Nagyon várom, hogyan folytatódik a történet két év múlva, és persze az önálló filmet jövőre.

zZz 2015.12.19. 18:24:19

@borosnyuszi: A tipikus esete vagy annak, amikor ugyanazt az élményt várod, mint gyerekként. Elárulom: lehetetlen ezt az elvárást teljesíteni. Ennek két oka is van:
1. Akkor a SW abszolút újdonság volt, a VII pedig már a 7. film belőle, továbbá animációs sorozat is van, rengeteg könyv, képregény stb. Nem lehet már ugyanazt az újdonságélményt adni.
2. 7 éves voltál. Komolyan azt várod, hogy majd 41 évesen ugyanazt az élményt átéled még egyszer ugyanúgy? Ez olyan, mintha az n+1. szexnél ugyanazt az izgalmat várnád, mint az elsőnél. Nem lesz. Más lesz, de ettől még lehet jó.

Szóval ugyanaz a VII, mint a IV. Igen, valóban vannak párhuzamok, pl. újabb halálcsillagszerű valami, megint egy droidot keres mindenki.
"Apakomplexus" - A (gyártási sorrendben) első trilógiában nem volt apakomplexus. Ami most van, az minden szempontból teljesen más.
"megint álarcos" - Aminek határozott oka van, el is mondták. Vagy eleve úgy ültél be, hogy majd úgyis belekötsz mindenbe?

Nekem is tetszett a film, egy helyen éreztem csak túlzásnak a IV. epizódból való "nyúlást". No meg viccesnek találom most már, hogy a rokoni kapcsolatok ellenére senki nem hasonlít senkire, sőt, kifejezetten elütnek egymástól :)

borosnyuszi 2015.12.19. 18:42:19

@zZz: Igen ugyanazt az élményt vártam mint 7 évesen, ez nem bűn. Vannak filmek amik újra előhozzák belőlem a 7 évest pl. Galaxis őrzői (tele van új ötlettel, csipetnyi nosztalgiával, remek karakterekkel). Az SW7-től is szerettem volna megkapni de nem jött össze. Sajnos. Ha, ugyanazt az élményt előakarom csalni magamból újra nézem a 4.5.6-ik részt. A szex hasonlat jó de, ha ellaposodik a szexuális életem ( mert mindig ugyanolyan) nem az asszonyt cserélem le, hanem megpróbálok valami mást, újat belevinni a kapcsolatba. Ezért gondolom azt, hogy ígéretes kezdet az SW7 és ha az új vonalat viszik tovább nem csak ismétlik a korábbi részeket, kíváló trilógiát kaphatunk és újra lehetek 7 éves:))

borosnyuszi 2015.12.19. 20:06:21

Megígérem, hogy ez lesz a végszavam:) lehet ezt IGAZÁN JÓL csinálni, ha valaki újrázni akar. Mad Max Fury Road. 2015 egyik legjobb filmje, pedig a Miller mester ,,csak,, újra írta a klasszikus Mad Max 2-őt (a-ból b-be elvinni valakit vagy valamit, miközben ezt, eszeveszett hordák próbálják megakadályozni) DE nem mondta, hogy FOLYTATÁST készít, egy Max 4-et. Ráadásul annyi de annyi új ötletet karaktert jelenetet tett a filmbe, hogy jobb lett mint az eredeti. (és igen, újra éltem a kamaszkorom két órára, szurkoltam, izgultam Maxért és tövig nyomtam a képzeletbeli gázpedált és leesett az álam és vén fejjel picit én is Max voltam pár napig:) Nincs az a kritikus aki lehúzta volna a filmet mert nagyítóval sem találni benne hibát. (De említhetnék még hasonló sikersztorit ahol az eredeti történetet dolgozzák fel nagyon jól: Batman Sötét Lovag) Az SW7-nek az én olvasatomban NEM ez lett volna a dolga, hanem egy kíváló, valódi folytatásnak. Állítom, hogy ez még BENNE van a filmben remélem az SW8-9, illetve J.J Abrams, ki fogja belőle hozni mert már megtette a Star Trekkel és a Super 8-al (utóbiban nagyon jól eltalálta a nosztalgia és a tiszteletadás határát úgy, hogy nem ment a film rovására, eredeti tudott maradni).

potomkin72 2015.12.20. 00:57:34

Gyerekként nem voltam hasra esve a Csillagok Háborújától, láttam mindhárom részt, amikor megjelentek Magyarországon - 43 éves vagyok. Azóta nem. Az utóbb készült előzmény-folytatások már kimaradtak. Ezt most a gyerekeimmel néztem meg, őket a sógorom oltotta be már évekkel ezelőtt, kívülről fújják az egész vallást.
Érdekes volt évtizedekkel később lényegében ugyanazt látni. Néhol paródiaként hatott rám. Már megint egy fekete maszkos csávó - jé, fekete? Csak nem ő a gonosz? A repülős lövöldözések, manőverek, funkok egymás közt, ilyen bolygó, olyan lények, droidok, stb. De jó volt persze, csak ugyanaz. A gyerekek örültek, amen.
Ja igen - a vége lesz a 8. rész eleje. Lehet tovább folytatni - ugyanazt...

Sir Gombóc 2015.12.20. 01:13:49

@borosnyuszi:

Ha már szóba hoztad a Star Trek-ket. Hát nem. Azt bizony elrontotta. Bár a filmek élvezhetők, látványosak, akciódúsak, de épp ez a baj is velük, ettől nem Star Trek filmek.
Az új Csillagok Háborúja filmet még nem láttam, de a kritikák alapján az kezd körvonalazódni, hogy most sem sikerült megugrania Abramsnek azt a bizonyos lécet.

HavasiG 2015.12.20. 01:56:38

Most jöttem a filmről.
Pozitívum: nem ugrálnak kardozás közben
Negatívum: percre pontosan kiszámítható történet, béna párbeszédek, cselekmény teljes hiánya, gyenge zene. A karakterek motivációjáról semmit nem tudunk meg.

Ez jó lett volna egy heti sorozat pilot epizódjának, vagy átvezetőnek a 6. és a 7. rész közé. Önálló filmként gyenge, a nosztalgia miatt legyen mondjuk 4/10.

fler 2015.12.20. 08:08:34

@AldoWinnfield: A hatalmas elvárást a média hájp tolta szerintem. Nekem 10/5 de csak mert látványban meg színészi játékban jó volt. A forgatókönyvön lett volna még mit csiszolgatni. Spoiler nélkül mondom de az anime szerü fél perces jelenetnyújtások túlzások voltak. Egyéb hibák mellett sajnos nem a látvány miatt ülök be moziba, hanem a sztori miatt.
A zene azért kárpótol a hangulatért.
Abrams meg a star treket már megerőszakolta, SW már fel sem tűnik. Korunk geekrendezőjének tartani túlzás ezért..

Void Bunkoid 2015.12.20. 08:37:19

@HavasiG: azért öööö...azt valljuk be, ezen film "ősatyja", az Új Remény sem éppen az oszkárdíjas karakterszínjátszástól és párbeszédektől lett világhíres...sőt, ha ilyen szempontból (mondjuk Alec Guinness szemével) nézzük a dolgot, mind cselekmény, mind párbeszéd/színészi játék szempontjából kifejezetten bugyuta, nem is véletlenül rühellte a szerepét Guinness - de pont ezért szeretjük. Egy tipikus tündér/népmese iszonyat látványorgiával/bazinagy robbanásokkal.

paráznabillegető 2015.12.20. 09:36:37

az van, hogy igaz lett a mondás: A TÖRTÉNELEM ISMÉTLI ÖNMAGÁT!!!

hahahahahahahah!!! :D :D :D

más szóval: a film látványilag fasza, történetileg csalódás. kár volt a thrawn trilógiát ejteni. igaz, akkor full spolier lett volna az egész már húsz éve...

Rive 2015.12.20. 09:58:08

Tegnap néztük, nekem tetszett. A páromnak is.

Azóta odanéztem a kritikáknak is (végre a spoilereseknek is), és hát.... OK, hogy nosztalgia meg minden, de mintha mindenki elfelejtette volna (vagy soha nem is vette észre?),hogy az eredeti trilógiából történet, rendezés, dialógusok meg hasonlók dolgában a New Hope biz' gyerekbetegségektől gyötört pelenkás, a Jedi visszatérből az első, lényegében különálló rövidfilmként üzemelő rész jó, a többi nagyrésze pedig amúgy ewokverte módon - elmegy...
Szóval, technikai alapon ez az, ami felrakja a mércét, nem valami 3X 10/10-es filmtörténeti csoda-trilógia.

_Ezt_ a lécet sikerült megugrani a filmmel. Nem lóg ki a többi közül.

A többi - nosztalgia, a személyes élmények, a várakozások. Ezen viszont nem lehet segíteni, nem igazságos ezt is a rendező nyakába varrni.

Hja, történet. Igen, ez eléggé feldolgozás. Erre szokás azt mondani, hogy: ha nem tudod, egy könyv vagy film honnan lop, akkor valszeg nem láttál még eleget... Engem viszont nem is érdekel, honnan lop, ha jól csinálja. Vagy akkor most pl. az összes western mehet ki az ablakon, mer' a rendezők szégyentelenül lopnak?

Reboot vagy feldolgozás - technikailag helyén van, és ahogy a film alatt/után körbenéztünk a moziban, a legtöbb embernek tetszett. 30 év után ennél többet talán túlzás elvárni. De erre extrában még nosztalgiát is kaptunk. Szóval - nekem bejött.

Ejjnye Bejjnye 2015.12.20. 10:07:53

@Sir Gombóc: Köszi, nagyon egyetértek veled! A Trek 2-őt nagyon elrontotta. Méltatlanok hozzá az olyan jelenetek, mint pl.: a két hajó egymás mellé repül, majd felhúzzák a torpedónyílásokat (mint a régi hajós filmeken) és elkezdik közelről lőni egymást szinte állva. Vagy a végén, amikor a kvázi legyőzhetetlen antihőssel esélytelennek látszó bunyót kezdeményez az egyik főhős. Ez is a régi rossz kung-fu és egyéb verekedős filmek sajátja volt.

átlátó 2015.12.20. 11:28:47

Mijafaszom folyik itt dikk, hogy az Akosrol meg semmi?! Valakit mingya picsan rugok!

TothLali 2015.12.20. 12:20:13

@HavasiG: Ha "percre pontosan kiszámítható történet", akkor miért titkolják annyira?

HavasiG 2015.12.20. 12:33:37

@TothLali: Mert ha én pl előre tudom, hogy ugyan az a sztori, mint az EP4-ben (csak kevésbé érdekes szereplőkkel), akkor nem nézem meg moziban, csak majd otthon, letöltve...

A főszereplők szerintem borzasztó gyengék, egyiket sem szeretette meg velem a film, nem drukkoltam egyiknek sem. A maszkos gonosz meg annyira gyenge, hogy még Darth Maul is karakteresebb volt nála (pedig eddig nálam ő volt a legunalmasabb SW gonosz), azon szurkoltam, hogy vágják le a francba a film végén, akkor talán kapunk valami érdekesebbet a következő filmre.

Nem volt menthetetlenül rossz film, sőt, ha egy sorozat pilot-ja lenne, akkor várnám a következő részt jövő héten. Mozifilmként azonban, ahol két évet kell várni és ismét ~130 perc lesz a történetre, nekem nem működött.

Tudnék még írni tucatnyi zavaró/bosszantó dolgot, de az spoiler lenne, így nem teszem.

Philip F. Queeg 2015.12.20. 12:38:09

@TothLali:

A nagy csattanónak szánt tudjukkidenemmondlukki halála miatt.

HavasiG 2015.12.20. 12:41:43

@Void Bunkoid: 1977 óta eltelt majdnem 40 év. Akkor a hihetetlen látványvilág tudta feledtetni az egyszerű történetet és faék párbeszédeket. (Sokat segítettek a karakteres fő- és mellékszereplők, ami az EP7-ből szintén hiányzik.)

Ma pont egy No.1. mozi-franchise legújabb filmjének kellene megmutatni, hogy mennyit fejlődött a filmipar az elmúlt évtizedekben és nem csak technológiában, hanem forgatókönyvben, dialógusírásban.

Ez a film egy tisztességes iparosmunka: szép teljesítmény egy Fast&Furious esetén, de egy SW-nél nagyon kevés.

steery 2015.12.20. 13:28:13

Ült mellettem egy elszánt rajongó, akivel végignéztük a filmet az utolsó másodpercéig, mikor már kiürült a terem és csak 5-6 fan maradt még, végighallgatni a zenét. És tudjátok mi történt utána? A pasas fölállt, éktelenül káromkodott és szidta Abramsot, meg a Disneyt, mint a bokrot (meglepődtem rajta, mert szerintem nem volt annyira rossz a film) és csalódottan távozott.
Igen, valóban vannak benne hibák bőven. Én kapásból legalább egy tucatra figyeltem fel. Később biztos még többet fogok benne találni a sokszori újranézéseknél. De azért meg lehetett nézni és voltak benne üdítő pillanatok. Szerintem Rey volt toronymagasan a legjobb az egészben. Végre egy kimondottan csajos Star Wars film, amiben egy nő a főszereplő! A férfiak csak statisztáltak hozzá.
Reméljük a következő rész jobb lesz, mivel azt már nem JéJé rendezi.

Dr_utcai_arcos 2015.12.20. 13:52:30

@borosnyuszi: Ja, hogy szerinted a MMFR 2015 filmje. Ez sok mindent megmagyaráz azért. Pedig csak pár évvel vagy fiatalabb mint én.

Dr_utcai_arcos 2015.12.20. 13:56:10

No, a sok csicska miatt kénytelen voltam megnézni én is, már untam a sok köcsög "de hát ezt úgyis mindenki tudta" beszólásait bármilyen fórumon. Hát, abban van igazság, hogy lehetett volna vagy 20 perccel rövidebb, a rohadt reklámok miatt, már csomóban volt a lábom a végén -de úgy láttam, mindenki a budihoz rohant egyből. (Délelőtti vetítésen mi a faszért nem reggeliznek otthon??? Komolyan, mint egy csapat párosujjú, folyamatosan ment itt is a kérődzés...). A film maga? Háát...2x indultak meg a könnyeim, nagyon gyorsan felejtsük el az előző 3 részt. Aki meg azért ült be, hogy a hibákat keresse már az első előadáson?? Get a life dude...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.20. 14:36:13

En 79-ben ott voltam a magyar premieren. A legjobb baratom Pesten azt mondta csalodott. Mar nem vagyok annyira lelkes azota. Pekingben januar elejen mutatjak majd be. A legtobb ujsagiro populista, azt a hangnemet koveti amit a mainstream media sugal. Mind prostitualt izles es valodi filmes tudast mellozo delittans. Fogalmuk sincs a dolgokrol, csak azt szajkozzak amivel ugy gondoljak a tobbseg egyetert vagy ami erdekukben all. Szoval az ilyen blogoknak a vilagon SEMMI ERTELME.

vénkujon 2015.12.20. 14:41:51

csodálatosan fasza a film. máshogy:csodafasza:)

borosnyuszi 2015.12.20. 15:20:30

@Dr_utcai_arcos: Nem mondtam, írtam, hogy a legjobb csak azt, hogy az egyik legjobb. Hogy ez mit magyaráz meg (szerintem semmit) azt nem tudom. Az Evil Dead filmet is bírom meg a Babadook-ot (bár nem vagyok horror rajongó) ez azt magyarázná meg, hogy esténként embert eszem és a sátánhoz imádkozom? Az SW7-ről egyszer sem írtam, hogy ROSSZ film de, leírtam mi nem tetszett benne és pont. Nagy volt a várakozás ez természetes, úgy ültem be a moziba, hogy élvezni szeretni akarom (és voltak benne részek amiket valóban tudtam is pl.a roncsok közötti száguldást, feldőlt rozsdás birodalmi lépegetőnél összeszorult a szívem, élveztem Ray alakítását, bírtam BB8-at, örültem Han Solo-nak, értékeltem, hogy végre elsül a vuki lézernyílpuskája). De, amint korábban is írtam a nosztalgia tiszteletadás nem baj ha, nincs túlzásba véve. A baj az, hogy szinte szó szerint plagizálta a klaszikus trilógiát a rendező, új dolgot alíg látni benne. Robotot keresnek az új reményben amiben el van rejtve fontos Info az ébredő erőben robotot keresnek amiben el van rejtve fontos Info. Sivatag bolygón élő srácból lessz a bajnok akiben ott szunnyad az erő (új remény) sivatagban élő lányból lesz a bajnok akiben ott szunnyad az erő (ébredő erő) családi dráma a birodalomban Luke megtudja ki a faterja nem lövöm le a poént (hátha v.ki még nem látta) az ébredő erőben is megvan a családi dráma. És miután az SW4-ben és SW6-ban lázadók felrobbantanak egy halálcsillagot az SW7-ben is ez a finálé. Rossz fiúnak korábban is volt maszk az arcán, itt is van (legyen nem bánom - még azt is lenyeltem, hogy sok a hasonlóság az eredeti maszkhoz de, hol leveszi hol fölteszi, semmi értelme, Darth Vader maszk nélkül nem élt volna). Az ébredő erő gonosza nem volt hiteles a rossz szerepében (bár értem én, hogy a sötét út elején jár még de, mennyivel hitelesebb gonosz egy Darth Vader féle figura vagy Ronen a Galaxis őrzőiből!) Egyszerűen folytatást szerettem volna látni nem ismétlést. Régebben azt gondoltam ha, valakiben ott az erő az óriási coolság, de most végiggondolva inkább óriási szopás. Családi dráma a vége vagy az örök szűzesség:)

FilmBaráth 2015.12.20. 16:18:02

Most jövök a vetítésről. Imádtam, 10/10:-)

Szalacsi_Dezső 2015.12.20. 16:36:45

Pedig tuti, hogy a vén szenilis George rakta bele mindig azt a csipetnyi varázslatot, ami ebből a filmből hiányzik. Valóban korrekt iparosmunka., de nem több.

Köldök_szösz 2015.12.20. 17:29:20

@átlátó: Ákos benne a fő gonosz. Egyértelmű.

Dr_utcai_arcos 2015.12.20. 17:36:06

@borosnyuszi: Csak azért írtam a Maxira, hogy mindent megmagyaráz, hogy ahol mi néztük meg, ott a film végén a mozinézők nagy részének az arcán az Ez meg mi a szar volt kifejezés ült. (Gondolom a véres fanok már megnézték korábban, és hetekkel később már csak az adjunk neki egy esélyt emberkék ültünk be :). ) A visszautalások engem egyáltalán nem zavartak, a szemétledobós poén nagy volt, de a díjat a két rohamosztagos "Láttad már a legutóbbi verziót? Á, nem is olyan jó, mint mondták..." párbeszéde volt :DDDD. A lány gyönyörű, ahogy beszél valami csodálatos, talán Emilia Clarke beszéde fogott meg így legutoljára filmen, nagyon szépen szól az az oxfordi angol a sok amerikai nyekegés mellett. Az is felüdülés volt, hogy a sok CGI helyett itt végre szelet, sarat meg homokot kaptunk az arcunkba -emlékszem, az 5? részt a MOM parkban néztük -csak ott volt akkor még digitális vetítés- és hú, milyen volt, hogy Yodának lehetett látni, hogy a szél lengette a "hajszálait". Hát, itt meg pont az volt, hogy végre kizavarták az egész bandát a sivatagba és nem szarakodtak a kék háttérrel a szúdióban.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.12.20. 18:31:34

Én nem láttam, de majd megnézem (a tévékben is ahányszor leadják majd), de egy sci-fi nekem ne adjon nosztalgiát. Adjon viszont újdonságot, távlatot, gondolkodni valót.

borosnyuszi 2015.12.20. 19:16:32

@Dr_utcai_arcos: Doktor úr, szerintem sokkal több dologban egyetértünk mint amiben nem. A kiszólások pl. amit Te is említettél, a rohamosztagos párbeszéd (és még volt pár ilyen) tényleg nagyon jól működött a filmben. Az már kevésbé tetszet, hogy maga a jelenet egy az egyben Ben Kenobi osonását másolja amikor kikapcsolja a vonósugarat. Csak itt Ray teszi (majdnem) ugyanazt. Ha, a rohamosztagosok kiszólása más környezetben történik maximális a nosztalgiafaktor. Nem szájbarágós. A lány színészi alakítása, karaktere messze a legjobb a filmben. Tényleg elhittem, hogy ébred benne az erő. (Megkockáztatom, hogy a hat előzmény film egyik legjobban kidolgozott alakja Ray). A látványra meg egy szavunk se lehet, nem volt túllőve a cgi bár pár űrlény fölöslegesen szerepelt a filmben pl. űrdisznó aki vizet lefetyel a kiugrott rohamosztagossal, vagy a Disney szerű bifokális 20 diopriás szemüvegben parádézó kocsmatündér, aki természetesen totál képben van az erőről, nem hiányzott. Szegény Carie Fisher arcjátéka a rengeteg botoxtól meg teljesen tacsra ment. Gyakorlatilag mindegy volt mikor örül vagy szomorkodik ugyanazt az arckifejezéssel tolta. Hogy egy klasszikust idézzek: A műszerfalamon több volt az élet:)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.20. 19:39:26

Lehet hogy nem nézem meg mégsem. Az előzményfilmek borzalmasak voltak, azt a mai napig nem hevertem ki.

borosnyuszi 2015.12.20. 19:46:18

Végezetül és utoljára: Youtube/HollywoodNewsAgency/Star Wars - Az ébredő nyerőgép.
Tessék megnézni ott az igazság és többé, kevésbé azt mondja amiről itt írogatok két napja ,, nem kell Ennyire másolni az eredeti trilógiát,,
És ezennel tényleg kiszálltam az SW kommentből sokatok nagy örömére :)

m.youtube.com/watch?v=8EaVZ1P5s1E

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.20. 22:28:02

Most jöttem a moziból.
A film első harmadát nagyjából kontrollálhatatlanul végigvigyorogtam.
Nem tudom, mit vártak azok, akik fanyalognak, ez a film egy igazi star wars film, elviselhető történettel (ami persze 9-14 évesen borzasztó összetettnek és izgalmasnak tűnt), király jelenetekkel, jó poénokkal. Ahogy az első rész hozta a kor maximumát, úgy ez is, egyszerűen ilyennek kell lennie egy ütős filmnek, egyszerre hozta a tökéletes nosztalgiát és felelt meg a legújabb elvárásoknak. Elemezgetni, a hibákat keresgélni felesleges.
Ha már a gyerekkori önmagatokra hivatkoztok, merjetek újra gyerekek lenni és gátlástalanul élvezni a filmet! Nyilván hét évesen is a tátongó plothole-okat gyűjtögettétek a játszótéren a haverokkal...

Mentula 2015.12.20. 22:38:40

jó volt ez. amit első felindulásból zavarónak találtam - amiket itt fenn pedzegettetek - nálam utólag a helyére került.
a túl szolgai New Hope sztori-nyúlás tudatos rendezői koncepcióként, rajongói tiszteletadásként elfogadható.
a sztori hiányosságai - ki az a Snoke, honnan van az első rend, a ren bagázs stb... - a klasszikus sw hagyományait viszi tovább, rengeteg karakter volt elnagyolt, nem ezért szerettük.

nekem egy hiányosság maradt meg, a zene. nagyon takarékra vették, pedig a sw filmek varázsának meghatározó része volt.

sárospataki 2015.12.20. 23:12:36

én nem láttam, de szerintem jó lett :)

==T== 2015.12.21. 00:46:51

@Sixx: Az első 3 Terminátor film is tulajdonképp egymás remake-jei. Mégis működnek.

Igen, sok a a hasonlóság a történetvezetésben, mégis többet ér ez a film, mint az egész előzmény trilógia együttvéve.

@Mentula:

A ki az a Snoke, miért lett Kylo az aki kérdéseket illetően:

Az eredeti trilógiában az első részben csak párszor említik, hogy létezik az Uralkodó. a második részben van egy hologramos jelenete, és csak a harmadik részben jelenik meg, de pl. Vader motivációinak megjelenítéséhez egy egész trilógiát csináltak.

Nem értem miért vártok el olyan dolgokat - gyakorlatilag mindent -amit az eredeti trilógia sem tartalmazott.

@borosnyuszi:

Igazándiból ez nem Halálcsillag, nem egy mozgó űrállomás, hanem egy bolygóra installált hatalmas fegyver.

Kylo nem főgonosz - Snooke a főgonosz - Kylo a főgonosz egy érzelmileg instabil tanítványa.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.21. 09:11:30

@Chaoyang: Akkor nyilván nem fogod bánni, ha nem kell olvasnod.

xhalapex 2015.12.21. 11:29:39

Én nem láttam a filmet, de régen minden jobb volt!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.12.21. 13:23:54

@xhalapex: Én nem olvastam el ezt a kommentet, de ennek tudatában biztos vagyok abban, hogy régen sokkal jobbakat írtál :P :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.21. 14:34:18

@FroG: Régen minden komment jobb volt ezen a blogon. Igen, a tieid is. :P Sőt, a blog is jobb volt. Meg az egész internet.

K.Leslee 2015.12.21. 22:48:43

Egyre dragabb a kenyer is.

Sinkovicz Tamás 2016.09.13. 06:32:46

Nekem tetszett a film. 8\10 . Amúgy megjegyzem, hogy ezt a remakezest kar mondogatni. Nézzünk meg egy bruce lee filmet. Összes rész ugyanaz. Kínai csávó jon szetrugja a rossz fiúk segget. Dettó dzsekicsen vagy akárki. Azzal van a baj, hogy mások ma mar az elvarasok.Mások az ingerek. Ha a jelenleg 40 ev körüli honfitársak 10evesen ültek volna be a moziba, tetszett volna nekik feltehetőleg. Fent említett sexes hasonlatban total egyetértek. Mondhatok másikat. 10evesen megfogod életed első 2 kilos halát, mekkora orom van benned. Azt meseled éveken keresztül, beleszeretsz a horgaszatba. Aztán 40 evesen mikor mar 50. 20kgs pontyot fogod ki a gumitóból nem érzed azt az érzést, amit régen. Azt varod, hogy meg nagyobbat fogj. Közben elfelejted mennyire lehet örülni másnak is, ha megfelelő a hozzáállás. Ebben a filmben van sok jo, par rossz . De összevetve egy jo kezdet.
süti beállítások módosítása