Sorozat: Fear The Walking Dead - 1. évad
2015. december 14. írta: tonks

Sorozat: Fear The Walking Dead - 1. évad

Mikor először olvastam a The Walking Dead spin-off sorozatának híréről, teljesen az „ez meg mi a f*sznak” kategóriába soroltam, aztán lassan csak feléledt bennem a zombi szerető énem és elkezdtem komolyan venni a sorozatot.

vlcsnap-0790-02-23-09h07m34s428.png

A The Walking Dead sok mindenben volt korszakalkotó az indulásakor, az egyik érdekes újdonsága pedig az in medias res kezdés volt. Engem viszont mindig is érdekelt a Rick által átkómázott időszak. Hogy kezdődött? Hogyan omlott össze a civilizáció? Mi történhetett Rick-ék világán kívül? A Fear The Walking  Dead pedig pont ezekre kínál választ. Nyilván nem csak azért, mert a készítőknek annyi ötletük van, hogy már nem bírták elviselni és mindenképp meg akarták osztani velünk, hanem mert biztosan számíthatnak pár millió nézőre (és pár millió dollárra) a TWD kényelmes farvizén haladva. Végül letettek az asztalra egy olyan 6 részt, ami alapján nem akartak egyértelműen csak klónt csinálni, és meglepett, de többnyire tetszett is amit láttam. Az biztos, hogy a következő évadra is be fogok nevezni.

A TWD-t én már évek óta darálva nézem (vicces módon mindig passzol a hangulatomhoz nyár elején, mikor gyerektáborokat szervezek), mert így jobban eltelnek, elfelejtődnek a gyengébb részek, szálak. A képregényt is követem, ami nyilván ezerszer tökösebb a sorozatnál, de nem is az az etalon, nem bánom a sorozatos változtatásokat, csak vezessenek valahová, legyen izgalmas és elgondolkodtató… a bizalmam viszont még áll a készítők felé, hiszen néha nagyon jó dolgokat hoztak nekünk (Merle és Daryl Dixon!).

vlcsnap-4703-05-01-15h14m35s019.png

A Fear The Walking Deadtől valami jót vártam, valami zombisat, ami ott tart a képernyő előtt. A - danialves által korábban véleményezett - pilot nekem abszolút bejött, volt egy egyfajta vihar előtti csend hangulata és pár meglepő jelenete. Viszont valahogy elmaradt a folytatás, és több mint 3 hónappal később, a napokban ültem le a maradék 5 rész elé, és egyhuzamban végig is sikerült néznem.

Kezdjük a rosszal: ez egy családi dráma. És nem a legjobb. A TWD-ben láthattuk mennyire (nem) megy sokszor a karakterdrámázás, itt pedig rövid időn belül 9 ember kerül egy fedél alá. A központi figura Travis, a pacifista családapa, akinek van egy ápolónő exfelesége, Liza és egy – természetesen - lázadó kamasz fia, Chris. Aztán ott van Travis jelenlegi párja, Madison és annak 2 gyereke: Nick a drogos srác és a húga, Alicia. Hozzájuk csapódik idővel egy latin gyökerű család, akik alapból más értékeket, nézőpontot képviselnek Travisékkel szemben. A családapa sötét múltú, sokat tapasztalt ember, a sebesült felesége, aki alig tud angolul és a lányuk. Mivel több a főszereplő, mint az epizódszám, így sejthető, hogy túlzott lelki mélységekbe egyik karakternél se tudtak menni. A helyzetet az menti meg, hogy amikor viszont cselekedni kellett, akkor cselekedtek és nem is annyira rosszul. Az évadban ketten halnak meg közülük (mindketten más módon).

vlcsnap-1788-01-30-15h24m36s147.png

A legjobb karakter egyértelműen Nick, aki az évad nagy részének is a mozgatórugója volt, így azt is megbocsájtom vele kapcsolatban a készítőknek, hogy több részen át képesek voltak egy idegen öregember gönceiben parádéztatni (biztos más ötletük nem volt arra, hogy megmutassák egy szenvedélybeteg mennyire nem ad a külsőségekre). Őt Madison, a meglepően talpraesett anya követi. A többiek vagy nem tudtak annyira előkerülni, vagy csak a fináléban váltak érdekessé, ill. Nick-nek hála egy új karakter is bekerült a fináléban a csapatba, aki mindenképp az egyik legígéretesebb karakter eddig (egyszerre szemétláda és megmentő).

vlcsnap-3447-08-28-15h41m56s455.png

Az évad sztorija annyi, hogy lassan káosz alakul ki Los Angelesben, furcsa esetek, lövöldözések, rombolások, tüntetések történnek, közben vírusként terjednek el videók olyan esetekről, ahogy egy halott hirtelen felkel és elkezdi marcangolni az őt vizsgáló mentős torkát, meg ahogy a kórházakból fura alakok csoszognak ki, akiket a rendőrök szitává lőve se tudnak megállítani. A szereplők fő célja ezt látva az, hogy együtt minél hamarabb elmenjenek LA-ből, a sivatagba, vagy valahová. Az évadban még sem volt túl sok mozgás, mert Travisék házát és a lakótelepük nagy részét a katonaság megtisztította és körbevette kerítéssel, hogy biztonságossá tegyék, valamint korlátozásokat vezettek be (kijárási tilalom, áram csak bizonyos órákban van, stb.). Travisék pedig szép lassan próbálnak rájönni, mi történik a kerítésen kívül, mit csinálnak a katonák és mit titkolnak el (nyilván sok mindent). Aztán üt be a csavar, mikor a csapatból hárman is a katonaság kórházában kötnek ki, a többiek azonban már nem bíznak a rendszerben és mindenképp ki akarják juttatni szeretteiket és magukat a városból. És közben az ismert világ utolsó szervezett bástyái is omladoznak.

vlcsnap-6758-07-27-09h33m05s135.png

A lassúság igaz az évad nagy részére – de nem nevezném vontatottságnak - a finálé viszont egész izgalmas lett, menekülés, zombik, ami kell. Engem az a baljós hangulat fogott meg nagyon gyorsan, hogy az elején még dugóban araszolnak bosszankodva a szereplők, mert valami történt előttük az alagútban, ahogy az utcát mutató képsorokon fel-feltűnik egy furcsán mozgó hajléktalan, vagy a háttérben egy rendőrségi helikopter köröz makacsul egyetlen háztömb fölött. Valamint a hangsúly mindenképp azon volt, hogy meddig marad civilizált az ember civilizálatlan körülmények között, meddig tart ki a katonaság, meddig tart az emberség, ami bennem is sok kérdést felvetett.  Végre valóságos lett nekem kicsit a TWD világa, mert Rickék kóricálása valahogy sosem volt az.

A folytatásra mindenképp be fogok nevezni, mert érdekes dolgokat, helyszínt vetítettek előre és történetileg még mindig messze vagyunk a The Walking Dead sémájától és ez mindenképp jó. Azon kaptam magam a finálé záróképe után, hogy ehhh, nézném még tovább.

vlcsnap-8748-02-04-19h25m51s136.png

A Fear The Walking Deadhez még készítettek egy websorozatot is: ez a Fear the Walking Dead: Flight 462. Az egyik epizódban mutatnak egy furán, alacsonyan szálló utasszállítót, a The Walking Dead reklámszüneteiben leadott részekben pedig azt láthatjuk, mi történik a gépen. 16 részes lesz (tehát nem ment le még mind) és az utolsó rész túlélője a Fear The Walking Deadben fog szerepelni. A kérdés persze az lesz, hogy ki.

A Fear The Walking Dead teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr588169052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.12.14. 14:39:31

mikor először olvastam róla örültem a hírnek, mikor megnéztem „ez meg mi a f*sznak” jött a számra...

colonel Tigh 2015.12.16. 11:17:09

@doggfather: kb én is így. Kezdetben nagyon vártam, mert gondoltam most majd látjuk, hogy miként indult el a "zombulás", választ kapunk olyanokra -ha csak nagy vonalakban is-, hogy a katonaság miért volt eredménytelen, hogyan harapódzott el az egész. Erre pont mikor kezdődne a nagyobb pánik, elkezdődnek a zavargások úgy a negyedik rész magasságában kb, a következő epizódban egy laza időugrás, és üres az egész város. Na én akkor kiáltottam föl. Pont abból nem mutattak semmit , amire kíváncsi lettem volna. Végigszenvedtem négy rész totál érdektelen, unalmas kérődzést, és amikor már történik is valami hopp, szépen átugorják az érdekes részt. Ez az időugrás annyira olcsó, annyira szánalmas húzás volt, hogy hetekre a sorozat felé se néztem. Aztán mikor lement az egész egyben ledaráltam tekerve, kíváncsiságból. Értem én, hogy dráma, de azt meg kellett volna hagyni az anyasorozatnak, főleg ha ennyire nem tudtak épkézláb párbeszédeket, konfliktusokat írni. A karakterek meg totál unalmas, semmitmondók voltak, és ez nem a színészeken múlt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.12.17. 08:20:10

@colonel Tigh: igen az volt a legnagyobb átverés, hogy a sori majd a járvány elejéről szól, és akkor hopp, 9 nap múlva.

hát anyátok...

Egyébként simán élveztem volna ha az évad fele arról szól, hogy a drogos meg a családja se tudja, hogy akkor ő most haluzik, vagy tényleg vannak zombik. LA van akkora város, hogy simán belefért volna, hogy a drogosok, csövesek között tűnik fel először és az átlag polgár nem is tud róluk.

mel gibson 2015.12.17. 11:01:44

Kamillázni tökéletes.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.12.18. 09:34:05

@colonel Tigh: Egyet értek veled. Hónapokon át nyomatták a marketinget hogy a "zombijárvány kezdetei" meg a többi és én is ezt vártam a legjobban benne.
Az első 3 rész közel tökéletes, de amikor téynleg kiderül hogy baj van és beindulnak az események, akkor jön ez a pofátlan "9 nappal később duma."
Annyira mondták, hogy a "kezdeteket" mutatják be erre a filmezés egyik legolcsóbb trükkjével szúrják ki azoknak a szemét, akik PONT EZT VÁRTÁK VOLNA.
Ezt követően meg olyan időhúzó fillerkedés kezdődött, meg ami még Barátok Köztben sincsen.

Hatalmas csalódás volt ez a sorozat, agy hogy mindössze csak pont ezt hagyták, ki amiért nézni kezdtem...

És most mi lesz a 2+-ik évadtól? Walking Dead 2?

Szerintem így kelet volna az évadot vinni...

A 3-ik részig nagyjából OK. Nick hazatér Madisonhoz majd együttes erővel kinyírják a szomszédzombit majd bezárolnak éjszakára + még a másnap reggel is jó. Az a kukás jelenet jó volt...

Rész vége.

4-ik rész

Ezt követően begubóznak a házba. Nézik a TV-t/rádiót ahol beszámolnak most már hivatalosan hogy valami nagyon nem stimmel. A fiatalok ráfüggenek a netre ahol szintén láthatnak (és így mi is) pár érdekes dolgot.
Csakis a legszükségesebb dolgokért mennének ki.
Odakint még viszonylag kevés a zombi. Látják ahogy a helyi rendőrség elintéz egy kisebb járványkitörést. Nick kérdezi őket hogy mi van mire mondják hogy egyre sűrűbben fordul elő ez amit láttak.
Másnap el akarnak menni kaját vásárolni de bolt már majdnem üres. Mindenki vásárol és utánpótlás nem jön a városból.
Madison ötletére elmennének a suliba kajáért. Ekkor történne meg néger fazonos támadás.

Hoznak haza kaját de nem eleget.

1-2 zombi feltűnik a de a zsaruk elintézik őket. Most jöhetne a szomszéd nő zombiként + a férje de katonák nélkül intéznék el őt.

Némi gyors pillanatkép a szomszédokról mindenki aggódik, senki sem tudja mi van stb...

Szóval a 4-ik részben megtudjuk hogy a kertváros hogyan reagál.

5-ik rész

Nick és Madison a tök üres boltoz nézi. Csak 1-2 vevő bóklászik ott. Nem jön az árú.

Hiába hoztak akját a suliból nem elég. Visszamennek de látják hogy a suli 1. Kiégett vagy 2. a rendőrség/polgárőrség ott rendezkedett be.

Salazarnak ötlete van. Ő elég sok kaját meg mindent halmozott fel a házában (vagy máshol) vagy esetleg tud valami jó kis helyet ahol szerezhetnek. Csak ez a városban van.
Némi lelkizés után Nick+fia (vagy Madison) és Salazar mennek a városba.

A városból kivezető utak dugig vannak autókkal. Dugó van sőt még 1-2 zombi is van a kocsik között/kocsikban. A város elég rossz bőrben van. Épületek égnek, az ég tele van helikopterekkel az utcákon egymást érik a rendőrök és már a katonák is fel-fel tűnnek.

Életképek. Mindenki menekül, katonák éppen kipucolnak egy házat, egy nagyobb csapat zombit lőnek stb. Látszik hogy a közrend kezd összeomlani. A rész folyamán hőseink megszerzik a cuccot majd lelépnek az egyre kaotikusabb városból.

Ebben a részben tökéletesen be lehetett volna mutatni a lassan káoszba süllyedő várost.

6-ik rész

A kisváros utcájával nyitunk valami zenére. Látjuk ahogy 3-4 zombi végigslattyog az úton. eltelt 1 v 2 nap az előző rész óta és már kertvárosban is egyre több a zombi.
A rendőrök egyre ritkábbak vagy esetleg zombiként tér vissza pár.

Pár szomszéd valamiféle "Utcai védelmet" szervezne és kérik Nicket hogy csatlakozzon de ő még mindig túlságosan pacifista.

A hírek egyre aggasztóbbak az elnök bevezeti a szükségállapotot.

A drogos srácnak már nagyon hiányzik az anyag ezért ellóg valami ismerőséhez miközben rajta keresztül szembesülünk a kertvárosban zajló állapotokkal.
Egyre sűrűbben tűnnek fel zombik és láthatjuk ahogy az "Utcai védelem" csapat csúnyán felsül.

Végük már viszonylag "sok" (20-25) van az utcákon és az emberek nem mernek kimenni.
Most kezdene el végre szakadozni az áramszolgáltatás és nem a 2-3 részben.
Aztán a 6-ik rész utolsó 10-15 percében megjön a sereg. Kitakarítják az utcákat + pár hazából zombikat. Mindenki örül örömbódogság mindenfele és katonák elkezdik építeni a kerítést.

Mindenki örül de Salazar sötéten megjegyzi hogy "ehhez már késő".

És vége az évadnak.

Az az egész kerítéses-katonás-cobaltos mizéria meg mehetne a 2-ik évadba és második évad vége lenne az ami most itt
ennek az évadnak a végén volt.

Ez persze csak egy váz amire még rengeteg dolgot fel lehetne fűzni, de szerintem így sokkal jobb lett volna.

Hangulati elemek:
- Éjszakánként egyre jobban égne a város az ég alján.
- Egyre több helikopter és rendőr az utakon.
- Hőseink láthatnak lezuhanni egy utasszállító repülőgépet.
- TV/rádió/internet hírek....

Nem hiszem hogy olyan nehéz lett volna mindezt megvalósítani. Ennyire nem volt pénz? Ezt azért nehezen tudom elhinni.
süti beállítások módosítása