Smoking Series: Az elveszett frigyláda fosztogatói / Raiders of the Lost Ark (1981)
2015. november 22. írta: FilmBaráth

Smoking Series: Az elveszett frigyláda fosztogatói / Raiders of the Lost Ark (1981)

frigylada.jpegHa mostanában Geoge Lucas és Steven Spielberg összefut egy nyaraláson, biztosan jót beszélgetnek a dicső múltról, a családról, és sok mindenről, amit nagyon érdekes lenne végighallgatni, de esélytelen, hogy olyan filmtörténeti pillanat része legyünk, mint sok évvel ezelőtt azok a turisták és helyiek, akik a két rendezővel együtt tartózkodtak Mauna Keán. Ugyanis gyermekkorunk kedvencének karakterét és a sztori alapjait egy békés nyaraláson ötlötte ki 1977-ben a két rendező, ahová mindketten a felhajtás elől menekültek (Lucas éppen akkor lett világhírű a Csillagok háborújával, Spielberg pedig a Harmadik típusú találkozások fáradalmait pihente ki). Szerencsére nem merült feledésbe az ötlet, egyéb bokros teendőik mellett gatyába rázták ezt a projektet is, melynek eredményét máig nem tudjuk megunni. Tom Selleck élete lehetőségét bukta el a főszereppel, ugyanis ő lett volna Indiana (akit Lucas kutyájáról neveztek el), de kötötte a szerződése a Magnum című tévésorozathoz, így landolt a szerep Harrison Ford-nál, aki Han Solo után egy újabb karaktert tett halhatatlanná. Elsöprő siker volt van és valószínűleg lesz is még egy jó darabig ez a kiváló kalandfilm, nem véletlenül, műfajának egyik legjobb darabját hozta össze a két, akkoriban alkotóereje teljében lévő mozimágus. Megunhatatlan!

Indiana Jones (Harrison Ford) alapvetően egy komoly tudós, neves történész, azonban a kalandokat is szereti, ezért a kutatóexpedíciói mindig izgalmasan alakulnak. Ezúttal egy bálványt kellett volna megszereznie a múzeum számára, amelyet azonban eltulajdonít tőle riválisa, Belloq (Paul Freeman). Bosszankodni azonban nincs idő, ugyanis egy sokkal nagyobb szabású megbízást kap a dögös professzor: a régen elveszett frigyládát kell megtalálnia, hogy ne kerüljön a nácik kezébe. A kulcs a probléma megoldására régi szerelme, Marion (Karen Allen), akivel egyre veszélyesebb helyzetekbe kerülnek...

A régészet szexi, ostor nélkül ne indulj kutatóexpedícióra, Indy és az ő kalandjai nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Nagyjából ennyivel összefoglalható a film lényege, a többi már Spielberg és Lucas profizmusán és Ford sármján múlt, A végeredmény egy abszolút szórakoztató közönségfilm, amelyben megvan minden, ami miatt nem tudjuk kiverni a buksinkból, ezredjére is megnézzük, a folytatásokkal együtt (mínusz a rémes negyedik rész, amit kizárólag a kritika miatt vagyok hajlandó újrázni). Még ma is, több, mint 30(!) évvel a bemutató után is lázba tudnak hozni bennünket az időnként megjelenő kósza hírek arról, hogy jön az ötödik rész, amit valljuk be, nagyon várunk, és elképzelhetetlen Ford nélkül (bár már nyilván nem a főszerepet fogja játszani a kora miatt, de az ő neve annyira összeforrt a karakterrel, hogy kell a filmbe, különben nem fognak beülni rá a nézők). Pedig elég mostoha körülmények között forgott az első rész, Spielberg előző mozija nem szerepelt túl jól a pénztáraknál, ezért elég kevés pénzt kapott rá, de ő és Lucas nagyon hitt benne, beleadtak apait-anyait, az eredmény pedig őket igazolta, elsöprő pénzügyi sikert aratott, kalandfilm létére 4 Oscart söpört be, és hamar legendává vált. Muszáj elmesélnem, hogy kedvenc poénom, amikor Ford unott arccal lelövi a karddal hadonászó figurát, azért alakult így, mert Ford vérhasban szenvedett, nem nagyon volt ereje letolni azt az akciójelenetet, amit eredetileg terveztek, és hirtelen ötlettől vezérelve megkérdezte a rendezőt, hogy nem lehetne-e esetleg csak simán agyonlőni a szerencsétlent. Spielbergnek jó napja volt, azt mondta, egy próbát megér. leforgatták így, és azonnal tudta, hogy ez a változat fog a filmbe kerülni, annyira jól sikerült. 

Bombasztikus a kezdet, maga a nagybetűs KALAND, visszafojtott lélegzettel nézzük sokadjára is, annyira jól rá lettünk hangolva Indiana Jones kalandjaira, ütős a zene, jó a ritmus, látványosak a jelenetek, a nagy guruló kő pedig még mindig ott van a szeren, hiába koptak meg mára az effektek. És a a tempó nem csökken, hamar a kincsvadászat kellős közepén találjuk magunkat, jobbnál jobb, emlékezetesebbnél emlékezetesebb jelenetek peregnek a szemünk előtt, az unalom kizárt, üresjárat sehol, hiába ismerjük minden kockáját a filmnek, mégis végigizguljuk az egészet. Minőségi kalandfilm, kommersz, de magas szinten az, ezért szerettük Spielberget annak idején (Lucas trükkjeiről nem is beszélve). Kiszámítottan profi a forgatókönyv, de mégis van benne annyi eredetiség (és kiválóan idézhető egysorosok tömege), hogy ne akarjuk észrevenni, a nóziknál fogva vezetnek bennünket végig az amúgy nem túl bonyolult történeten az alkotók.

frigylada2.jpgIndiana Jones karaktere nagyon jól ki lett dolgozva (nyilván a műfajhoz képest), a professzor és az akcióhős kettőse izgalmas vegyületet alkot, Ford lazasága pedig hozzáadta azt a bizonyos pluszt, ami miatt felejthetetlenre sikeredett. A többi szereplő jóval szürkébb volt nála, ha jól belegondolunk, nincs is igazi főgonosz, Belloq ahhoz nem túl félelmetes, a nácik pedig "csak" simán rosszak, kivéve a nem kicsit szadista, szemüveges tisztet (az a jelenet, amikor azt hiszed, valami extra vallatóeszközt vesz elő, és kiderül, hogy csak egy vállfa!), de nem is hiányzik, túl drámai lett volna, ha van méltó ellenfél, itt a kalandon van a hangsúly, nem is zavarja semmi a felhőtlen szórakozást. Lelkesen szurkoljuk végig az eseményeket, nem tud fogni az idő ezen a nagyszerű filmen, annyira jól össze lett rakva egykoron.

Harrison Ford nélkül elképzelhetetlen lenne a film, az ő egyénisége pontosan passzolt a figurához (bár ha jól belegondolunk, nagy problémái nem voltak az alakítással, igazából egy kicsit felturbózott Han Soló-t formált meg, de ez semmit sem von le a teljesítményéből, őt nem a drámai ereje miatt szeretjük). Karen Allen bájos és bevállalós volt, John-Rhys-Davis és Denholm Elliott hozta a kötelezőt, Paul Freeman -nal egyetemben.

Az effektek felett régen eljárt már az idő (ráadásul a korosztályi besorolás miatt Lucasék nem is nagyon durvulhattak az ijesztgetéssel), de kit érdekel, még ma is fényévekkel szórakoztatóbb, mint akármelyik tucat CGI-orgia. Szív van benne, ötlet, kreativitás, jó szöveg, látványos akciók földön, vízen és minden lehetséges helyszínen. Durván jó mozi ez még mindig!

10/10

Az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr498095898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.11.22. 07:41:53

két dolog kivételével hibátlan kritika.
1. szerintem a mélypont a végzet temploma volt, a negyedik hozzá képest maga a filmművészet csúcsa
2. nagyon remélem, hogy soha nem fog elkészülni az ötödik rész, mert látatlanban is nagy összeggel mernék rá fogadni, hogy borzalmas és illúzióromboló lesz.

Pascow 2015.11.23. 10:24:38

jó kritika és egyetértek nadrasal, én is csak ennyivel módosítanám az írást: mínusz a rémes második rész, amit kizárólag a kritika miatt vagyok hajlandó újrázni

2015.11.23. 12:08:23

A második részt, néhány jó jelenettől eltekintve nagyon gyengének tartottam mindig is. Az első és harmadik rész viszont abszolút hibátlan. Akármennyiszer újra tudom nézni őket.
Emlékszem mikor még kisebb voltam azért eléggé betojtam amikor elolvadt a végén a szemüveges náci. Meg az az instant megöregedés is elég kemény volt a Végzet Templomában.

borosnyuszi 2015.11.23. 17:32:23

VHS-en láttam először majd kertmoziban (80-as években még volta ilyenek) még a fáktól is lógtak az emberek majd elolvastam az IPM-ben a regényt. Alapmű és Ford jobb Jones mint Solo:) nekem a második rész is bejött a negyedik kevésbé. Majd biztos leírjátok de, úgy tudom a második rész körül voltak gubancok talán emiatt nem lett méltó folytatása az első résznek. Gyerek voltam amikor láttam a szüleim nagy örömére (bánatára?) karikás ostort kértem karácsonyra. Nekem a kedvenc jelentem (a pisztolyos mellett) a barlangban mikor a fószer hátán hemzsegnek a pókok. Bunyó a repülőgépnél a kopasz nácival és az azt követő autós üldözés. Áhhh estig tudnám sorolni:)

FilmBaráth 2015.11.23. 17:53:05

@nandras01: @Pascow: Nemsokára ki fog derülni, hogy én sem vagyok oda a második részért, de a negyediket sokkal jobban utálom, amikor kijöttem anno a moziból, megfogadtam, hogy soha többet nem nézem meg, ezt eddig be is tartottam, és tényleg csak a kritika miatt fogok kivételt tenni és újrázni:-)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.11.23. 20:49:01

az a baj hogy nem volt elég pörgős. nekem az avengers meg az iron man jobban tetszett

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2017.04.20. 20:37:37

"őt nem a drámai ereje miatt szeretjük"

dehogynem, és szerintem nem csak én
süti beállítások módosítása