007 Spectre - A Fantom visszatér / Spectre (2015)
2015. november 04. írta: !Márk!

007 Spectre - A Fantom visszatér / Spectre (2015)

maxresdefault_13.jpgAz írás a Skyfall ismerete nélkül kissé spoileres lehet!

Általánosságban elmondható a James Bond-mozikról, hogy nem világmegváltó alkotások, ugyan egy-két kimagaslóbb darab akad köztük, de a többség nem igazán sorolható az akciófilmek elitjébe. Aztán három évvel ezelőtt jött Sam Mendes, aki egy kimagasló, önmagában is helytálló, ízig-vérig szórakoztató mozit hozott össze Skyfall cím alatt, így a várakozásaim is kissé magasabbra emelkedtek a Spectre kapcsán. Ám Mendes Bond-ábrázolása úgy tűnik csak egyszeri csoda volt, mert a Spectre fájdalmasan középszerűre sikeredett.

movies-spectre-daniel-craig.jpgM halála fájó veszteség az MI6 emberei számára. Egy hátrahagyott videoüzenetben felhatalmazást kap a 007-es ügynök (Daniel Craig), hogy tegye el láb alól M gyilkosát, ám Bond veszélyes magánakciói miatt kötelező érvényű megfigyelés alatt kell tartani az ügynökség embereit, ami nem csak főhősünk, de az őt segítők dolgát is nagyban nehezíti a gyilkos felkutatása során. Ráadásul a titokzatos illetőhöz elég szövevényes út vezet, ami rengeteg veszéllyel és kockázattal jár

Láttál már James Bond-filmet? Ha igen, akkor a Spectre-t is láttad, annak ellenére, hogy egy vadiúj alkotás. A film ugyanis gyakorlatilag minden elemében ugyanazokat a sémákat vonultatja fel, amit az átlag Bond-mozi. Persze valamilyen szinten a Skyfall is beleesett ebbe a hibába, ám a Spectre esetében semmiféle törekvést nem éreztem az alkotók részéről, hogy különlegesebbé tegyék az alkotásukat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az akciójelenetek többsége különleges és a maga módján szórakoztató, valamint a helyszínek változatossága is dicsérendő, minden máson azonban orrfacsaró izzadságszag érződik.

Daniel Craig továbbra sem egy színészóriás, de ezt a szerepet most is korrekten tudja hozni. A baj sokkal inkább a karakterrel van. 2015-re már eljutottunk arra a szintre, hogy ez a figura egyáltalán nem érdekes. Annyira sótlan az egész karakter, hogy a film megnézése után komolyan elgondolkoztam azon, hogy Bond-filmeket tulajdonképpen már csak a régen szerzett hírnévnek köszönhetően láthatunk még ma is a filmvásznon. Szinte minden mellékszereplő érdekesebb, izgalmasabb nála, kivéve az aktuális Bond-lányt alakító Lea Seydoux-t. Nem láttam ugyan az összes Bond-filmet, de az eddigiek alapján habozás nélkül ki tudom jelenteni, hogy Seydoux az eddigi legrosszabb a lányok közül. Karizmátlan, nincs meg az a kisugárzása, ami valahol a korábbi csajokat jellemezte, és idegtépő a jelenléte. A Skyfall-nál Javier Bardem kifejezetten emlékezetes fő gonoszt formált meg, ez viszont már Christoph Waltz-ról nem mondható el. Nemcsak a kémfilmek világában, hanem úgy en bloc az akciófilmek világában is teljesen elcsépeltnek számít ez az arrogáns, rébuszokban beszélő gonosz, aki csak azért negatív karakter, mert szükség van egy olyanra is. Semmi jellegzetessége, egyedisége nincsen, ami által hiteltelenné és érdektelenné válik a végső szembenézés közte és a 007-es között.

Sajnos a játékidő sem a nézőknek kedvez. A film 148 perce őrülten soknak érződik, amin a sokszor elég bárgyú módon megírt és kezelt dialógusok sem segítenek. Pár jó poén a szokásokhoz híven azért akad, valamint az alkotók próbáltak az akciójelenetek milyenségébe némi változatosságot csempészni, de egy idő után akarva-akaratlanul is eljön az a pont, amikor elkezdjük érezni magunk alatt a bársonyszéket. Sok jelenetet elvesztegetnek arra, hogy bemutassák, milyen fontos a Bond mögött dolgozó csapat, ami már csak azért sem túl izgalmas téma, mert kb a legelső Bond-film óta egymaga intéz gyakorlatilag mindent a főhős, amihez a többiek legtöbbször csak a háttérben meghúzódva asszisztálnak.

A Spectre egy teljesen szürke és hétköznapi alkotás lett, ami után már egyáltalán nem biztos, hogy kíváncsian várni fogom a soron következő Bond-filmet. Egyáltalán nem rossz, de egy futószalagon legyártott iparosmunkánál nem több.

6/10

A 007 Spectre- A Fantom visszatér teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr298048508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xhalapex 2015.11.04. 10:40:51

Időnként meg-meg néztem egy Bond filmet, de nekem annyira szürreális az egész, mint egy öt elemes Lego szett. Bond lány, kütyük, társak, főgonosz stb. rendszer szintű váltogatása egy szinte késznek mondható keretsztoriban. Én nem értem, hogy ez a széria, hogy maradt fennt ennyi idejig, nem létező megújulási hajlandósággal.
A Bond élmény olyan mintha loopba kerülnék és újra meg újra ugynazt kéne megélni. Biztos vannak (?) kiemelkedőbb, vagy a sémától, valamelyest eltérőbb részek, de én már meguntam nézni a tűz lobogását a kandalló TV-n, nem hoz lázba egy Columbo epizód sem, és Dr House is legfeljebb a szélsőséges cinizmusa és rendszer ellenessége miatt tudja lekötni a nézőt. A felsorolt és kihagyott potenciális példák közül párról el lehet mondani, hogy állandóságukban mutatnak fel annyi erőt mely fő pozitívuma lehet egy szériának, de szerintem az alap Bond felállás, már annyira unalmas, hogy semmivel sem tud többet mint a kevesebb résszel rendelkező Mission Impossible.

AldoWinnfield 2015.11.04. 14:06:08

@xhalapex: A váz majd mindig ugyanaz, de azért megvannak a különbségek is. Már csak a színészcserékből adódóan is változik mindig a hangulat, de a korszellemmel együtt változnak a Bond-filmek más elemei is. Erről egész jó írást lehetne készíteni... :D

borosnyuszi 2015.11.04. 18:23:53

Még jó kritikát még nem olvastam az új Bond filmről. Szerintem a sorozatot a folyton változó főszereplők tartják életben Conery-től Craig-ig aki azért sokat tett azért, hogy a Bond mítosz megújult. Kíváncsi vagyok a Craig után a ,,hogyan továbbra".

Egy Igazi Önkéntes Rendőr 2015.11.05. 23:38:25

Nem vagyok kritikus, de ma este láttam: azt kaptam, amit vártam, kellemes csütörtök esti agymosást...
Minek fintorogni???

tavasz17 2015.11.06. 00:01:16

Annyira morikalos mar az egesz Bondozas, a film alatt jottem ra, hogy Sir Austin Powers es Kicsi En folytatasa mennyivel jobban hianyzik :)

common 2015.11.06. 10:20:05

Ugyan már. Álszentség mást várni ettől a sorozattól, mint amit nyújtani tud. Arra viszont ez rész is képes.

Nyílméregbéka 2015.11.06. 12:45:38

Sam Mandez szerintem ezzel a filmmel megrendezte az egyik legjobb Sean Connery bond-filmet 2015-ben. :) igazi oldschool bond-film lett, visszatért a kicsit a gyökerekhez, sok utazás, helyszín, nyomozás, nők, jól adagolt akciók, és nem egy Bourne-klón féle pörgés... Mintha csak az első öt-hat Bond valamelyikét néztem volna, még Craig karaktere is leginkább Conneryvel rokon. A főcímdal borzalmas, talán a frenchise legpocsékabja. Egy kicsit még a végével nem voltam kibékülve, ezért, és mert a Casino Royal és Skyfall szintjét azért nem sikerült hozni 8,5/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.06. 15:16:21

@Egy Igazi Önkéntes Rendőr: Úgy látom, lassan már bocsánatot kell kérni az igényességért...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.17. 20:05:15

Megspóroltál nekem kb. 1500 Ft-ot, mert erre vétek lett volna egy fillért is adni. Szerintem a forgatókönyvírás a set piece-ek kitalálásával már be is fejeződött, utána már csak összehányták Halálos iramban-módra egy filmbe az egészet, iszonyú hatásvadász klisékkel. Komolyan, az a gyűlés Rómában olyan borzasztó, hogy egy épeszű producer röhögve küldi el az anyjába az írót, aki kitalálta...
Egyébként a nyakamat merném tenni rá, hogy valami menő akciójelenet még lett volna a végére, csak azzal próbáltak kozmetikázni a 300 milliós büdzsén, hogy azt elkenték...
Áhh, tragédia az egész film, ennél még a Jurassic World is jobb volt.

K.Leslee 2016.01.17. 22:55:21

@danialves: a Spectre mindent tud az MI6 rol es Bondrol, de ahhoz mar hulyek hogy megmotozzak es elvegyek a kutyujeit. A film soran Bond kb otszor menekul el az uldozok elol, akik meg a rohamosztagosoknal is szerencsetlenebbek, Waltz karaktere meg folyton azt bizonygatja h mekkora tudasa van es h mindig egy lepessel elotte lesz, holott 10 percenkent bebizonyitja hogy egy idiota. Az egesz szervezet nem kepes 1 db embert kiiktatni, pedig meg az MI6-et is latjak cctv-n:-).
Ami viszont nagyon feltunt a sokkal nezhetobb Skyfallhoz kepest az az hogy Bond folyamatosan felelotlen donteseket hoz es foloslegesen tesz kockara eleteket. Peldaul rogton a film elejen tobb szaz ember eletet kockaztatja a helikopteres mutatvannyal, mert a keszitok azt gondoltak hogy jol nez ki. A tetopont mozgo helikopterrol lovoldozik egy 200-zal halado kocsira, amiben az otvenedik elrabolt Bond-girl is ott ul. Mi van, ha fejbe lovi? Az elozo reszben loni sem tudott :-).
süti beállítások módosítása