Krokodil Dundee / Crocodile Dundee (1986)
2015. október 13. írta: FilmBaráth

Krokodil Dundee / Crocodile Dundee (1986)

krokodil_dundee_1.jpg"Az nem kés. EZ a kés!" Az ausztrálok kemény csávók, olyan macsókat adott nekünk az ország, mint pl, Russell Crowe, Hugh Jackman, de mindenekfelett gyerekkorunk bálványát, Krokodil Dundee-t. Paul Hogan életének egyetlen nagy dobása volt, de azzal örökre belopta magát a nézők szívébe. Nem ma láttuk először a nagyvárosba került ausztrál értelemben vett vidéki fiút, akibe fényévekkel több férfiasság szorult, mint a felpumpált izmokkal rendelkező tucatakciósztárokba, mégsem felejtettük el. Melyik lány ne szeretné teljes biztonságban érezni magát egy ilyen erőt és nyugalmat árasztó pasi mellett, és melyik férfi ne szeretne hasonlítani rá? Hát csoda, hogy imádtuk a karaktert, rongyosra néztük VHS-en, ezerszer láttam én is egykoron. Viszont már régen volt szerencsém a filmhez, ezért picit aggódtam, hátha mára megkopott a varázsa, de nagyon hamar kiderült, hogy dehogyis, Krokodil Dundee örök, még ma is jöhet bárhol és bármikor!

Sue (Linda Kozlowski) kiváló riporter, aki megérzi a sztorit abban a történetben, amely egy olyan férfiról szól, akinek leharapta a fél lábát egy krokodil, de ő megölte a vadállatot, és túlélte a kalandot. Így a nagyvárosi lány felkerekedik, és hamarosan egy  a nem túl kies ausztrál településen találja magát, ahol találkozik is Krokodil Dundee-val (Paul Hogan). Habár kiderül, hogy a legendája erősen túlzó, de annyira lenyűgözi az egyénisége a lányt, hogy megkéri, tartson vele a városba. Mivel tetszik neki Sue, a férfi belemegy, de hamar kénytelen rájönni, hogy ez a világ nagyon más, mint amiben ő él...

Igaz történetből írta a forgatókönyvet Paul Hogan, de azt valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy ezzel jó kis kaland-vígjátékkal beírja magát a filmtörténelembe. Megvolt az esélye a hollywoodi karrierre (még Oscar-díjra is jelölték a forgatókönyvért, abszolút megérdemelten, hiszen nagyon jól kitalálta nekünk Krokodil Dundee-t), de nem tudta megvetni a lábát az álomgyárban, hamar kihunyt a csillaga. A második részt még szerette a közönség (bár már nem volt olyan jó a film, mint az első), a harmadikra viszont már senki sem volt kíváncsi, így a színész feltűnés nélkül eltűnt a süllyesztőben, de ez nem változtat azon, hogy ez az alkotás kiváló, a mai napig betegre neveti magát rajta a néző, sok évtizeddel a születésük után is ülnek a poénok. A főszereplők egyébként a forgatáson valóban beleszerettek egymásba, Hogan hosszú házasságát rúgta fel Lindáért, és két évtizedig együtt is maradtak (tavaly került sor a szakításra, a feleség adta be a válópert, mert elege lett férje viselt dolgaiból).

A nagyvárosi lány elvetődik egy olyan helyre, ahol a túlélés érdekében rá van utalva egy férfira, aki egyáltalán nem hasonlít a vőlegényére, vagyis nem művelt, nincs sziporkázó szelleme, viszont szabadon éli az életét, amelyet nem bonyolít túl, egyszerű lélek, de nagyon tiszta lelke van. Dundee -t először a lány külseje fogja meg, aztán egyre inkább lenyűgözi az egyénisége, ezért vállalja, hogy elmegy az ő világába, ahol meglepően jól boldogul. de amikor a lány kezét megkéri a vőlegénye, úgy dönt, ideje felhagyni a bolondos ábrándokkal. A happy end egyetlen percre sem kétséges, de annyira egyedi a  végső metróbeli jelenet, hogy nem lehet elégszer látni. Alapvetően nem túl eredetiek a karakterek, de sikerült nekik olyan bájt kölcsönözni, hogy  gyorsan megkedveljük őket, és nagyon szurkolunk nekik, hogy odataláljanak egymás szívéhez, dacára annak, hogy homlokegyenest más világban élnek. A mellékalakoknak is akadnak szép pillanatai, de ez a film Krokodil Dundee-ról és Lindáról szól, nem sok teret kaptak a többiek, de mivel amúgy nagyon jól szórakoztunk, valahogy túléltük ezt a hiányosságot.

krokodil_dundee2.jpgKözel sem hibátlan a film, de annyira jó szövege van (szigorúan szinkronnal javasolt a megtekintése!), és annyi poén van benne, hogy ez  egyáltalán nem érdekli a nézőt, inkább sokadjára is jókat derül a jobbnál jobb jeleneteken. Felejthetetlen, amikor Dundee a saját módján ellenőrzi, hogy férfival vagy nővel van dolga, ahogyan a ruháját szárítja a méregdrága szállodában, a zokniját mossa a kádban, ahogyan próbál rájönni, hogyan működik a bidé, a bivaly megbűvölése ki nem maradhat, de a késes poén mindent visz. Lindával kapcsolatban gondolom a férfi nézők szintén szép emlékeket őriznek, főleg akkor, amikor egy szál fürdőruhában indul a vízbe, amikor beviszi a férfinak a törölközőt, hogy a rendkívül dögös piros ruhájáról ne is beszéljek. Ugye, hogy ezekért a pillanatokért nézzük újra és újra ezt az amúgy átlagos kalandfilmet?

Paul Hogan Golden Globe-díjat nyert az alakításáért, élete szerepe volt Krokodil Dundee, teljesen összeforrt a neve a karakterrel, soha nem tudta túlszárnyalni ezt a sikert. Linda Kozlowski szintén kiváló választás volt Linda szerepére, nemcsak szép volt, de jól is játszott. Mark Blum hozta a kötelezőt, akárcsak John Meillon,

Ez az a film, amelyben nem kell mélységet keresni, csak hátradőlni és engedni, hogy átáramoljon rajtunk a történet, és lelkiismeret-furdalás nélkül kacagjunk jókat a poénokon. Nem kell mindig világmegváltás, ha nem akarunk mást, mint egy kis felhőtlen szórakozást, nyugodt szívvel keressük elő ezt az alkotást, biztosan nem fogunk csalódni benne. Krokodil Dundee-t szeretjük, és kész!

8/10

A Krokodil Dundee teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr237947920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.10.13. 20:44:59

Én szeretem a 3-t is, jó kis b kategóriás családi film ötletes krimiszállal.

Globetrotter2014 2015.10.14. 19:49:18

"Szigoruan szinkronnal" Na itt lehet lapozni... Ha van film ahol relevans az angol az epp itt igaz. Fele annyira sem jon at a magyar szinkronon az ausztralsag...

shred 2015.10.14. 19:49:41

Szerintem a fürdőruhás jelenet sok kamaszfiú nagy élménye volt akkoriban:D

Pierr Kardán 2015.10.14. 20:20:58

Azért van pár ausztrál sztár még, pl a régiek közül Errol Flynn, vagy a maiak közül Mel Gibson, Heath Ledger, Eric Bana, Simon Baker, Sam Worthington, Chris Hemsworth (igen, a germán isten kinézetű Hemsworth ausztráliában született :-) ), de a nők közül Nicole Kidman, Miranda Otto, vagy Cate Blanchett is ausztrál.

Globetrotter2014 2015.10.14. 20:42:49

@Pierr Kardán: germán... Ez kicsit olyan mintha Asterixet latin karakternek írnád le :)

okleveles naiv 2015.10.15. 05:22:18

Umm, Russell Crowe speciel új-zélandi...
...de ettől még a Crocodile Dundee filmek zseniálisak - és érdemes egyszer eredeti hanggal megnézni őket.

borosnyuszi 2015.10.17. 20:19:35

Bennem a zenéje maradt meg nagyon ami film végi metró jelenetet kiséri (majd a folytatásban a végső leszámolás alatt újra halható). Egy ismétlődő basszusgitár alap fúvósokkal. Totál izgalmassá teszi az amúgy bagatel befejezést. Alapból kit izgatna fel ha, egy vidéki sutyó nekivág a nagyvárosnak a szerelme meg rohan utána? De, a zenével kombinálva olyan hangulatot ad a végkifejletnek amitől lerágod a körmöd, pedig semmi robbanás, leszámolás, késpárbaj vagy ökölharc nincs a film végén, ami általában jellemzi az akció vígjátékokat.
süti beállítások módosítása