Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni / Me and Earl and the Dying Girl (2015)
2015. szeptember 15. írta: FroG

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni / Me and Earl and the Dying Girl (2015)

A filmet a CineFesten volt alkalmunk megtekinteni.

earl.pngA Csillagainkban a hiba tavaly olyan film volt, amely mind a nézőket, mind a kritikusokat meglepte, és egy klisészagú történetből egy valóban élvezhető, egyben vicces és szomorú, valamint igazi tartalommal rendelkező dramedy kerekedett ki. Az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni látszólag ugyanezen a vonalon próbál lavírozni, azonban szókimondóbb és viccesebb sztorijával némiképp többet és jobbat tud adni tavalyi műfajtársánál.

Greg próbálja feltűnésmentesen letudni a gimnázium éveit, ezzel védve magát attól, hogy valahová túlzottan tartoznia kelljen. Ezt a felületes állapotot végzős évéig sikerül tartani, azonban a gondosan megépített kártyavár hamarosan a darabjaira hullik: főhősünknek barátkoznia kell a leukémiás Rachellel, mert ellenkező esetben az anyja folyton a fülét rágná a dolog miatt.

Ahogy a leírásból is látható, Alfonso Gomez-Rejon filmje a műfaj megszokott alapjaiból építkezik, azonban a sztori sokkal többet tud felmutatni annál, mintsem hogy egy kliséket puffogtató alkotássá válna, és ez leginkább a karakterek sokszínűségének köszönhető. A történet ugyanis végig vidám tud maradni, és a forgatókönyv életerős kézzel ragadja meg a fiatalok életében rejlő potenciált, így egyszer sem érezzük úgy, hogy Rachel megbetegedése öncélú könnyfakasztás vagy felesleges történeti elem volna, hisz ez a szál is nagyszerűen illeszkedik a sztori vonalába.

earl2.pngEzzel együtt a film legnagyobb pozitívumát mégis a humor szolgáltatja, a helyzetkomikumra épülő poénok pontosan ugyanúgy „ülnek”, mint a kvázi svédelt film a filmben megoldások, főhőseink karaktereinek vicces éle pedig a film egészéig kitart. Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sztori valóban komoly elemekkel is dolgozik, de szerencsére a készítők is tisztában voltak ezzel, és mindkét elemet tudatosan vegyítve, pontosan annyit kapunk mindenből, amennyire szükség van egy ilyen film kapcsán.

Ha mást nem is lehetne az Én,Earl… számlájára írni, azt mindenképp ki kellene emelni, hogy a főhős-triónk (Thomass Mann, RJ Cyler és Olivia Cooke) nagyszerű játékkal rukkol elő, azonban így, hogy a történet is nagyon rendben van, igazán elégedetten csettinthetünk a stáblista lepörgése alatt. Kisebb hibák persze vannak, és az időben előre ugrálás sem mindig úgy működik, ahogyan annak kellene, azonban egy ilyen bájos, vicces és egyben sokat mondó alkotásnak még ezt majdnem maradéktalanul meg tudjuk bocsájtani. Én legalábbis biztosan.

8,5/10

Az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni teljes adatlapja a MAFAB oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr577787616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2015.09.20. 14:19:29

Tetszett a film, de mintha kisse onmaga aldozatava valt volna. Vegig erolkodik azon hogy mas legyen mint az ehhez hasonlo sztorik, de folyamatosan meghazudtolja onmagat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.01. 18:25:22

Az eleje nekem nagyon trying-too-hard indie filmes volt, irreálisan akart már egyedi lenni (talán ezt érezte @K.Leslee: is), a végére azért alaposan összekapta magát. Érdekes módon nekem a humor igazán csak 4-5 alkalommal ült, engem főleg a drámai oldalával tudott megragadni, és abban azt tudom mondani, hogy tényleg többre volt talán képes, mint a TFIOS. De összességében az eleje miatt mégis azt hoznám ki győztesnek, ez csak egy 8 körüli pontszámot érdemel.
Amúgy meglep, hogy nem csaptál le arra, h Park Chan-Wook házi operatőre követte el a fényképezést (ami mellesleg zseniális lett). :D

K.Leslee 2015.11.01. 21:58:24

@danialves: igen, ha osszesitek tenyleg a TFIOS-ban volt tobb ertek. Persze ez nem jelenti azt hogy az egy tul jo film volt. Amugy tenyleg azt ereztem hogy tulsagosan is probalt egyedi lenni, az eredmeny megis felemas lett.

Biczó Krisztián 2016.01.23. 14:44:18

..közvetlen a film utän azt kell hogy mondjam hogy ez a kritika nyersen es oszinten: szar..
-ha valakit erdekel mint olvasotok szivesen kifejtem miert..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.26. 16:46:33

@Biczó Krisztián: Ha jól láttam, te küldted be a Pi életét a kívánságlistára, itt már írtam róla:
smokingbarrels.blog.hu/2012/12/21/pi_elete_life_of_pi
(Remélem, ez az írás jobban fog tetszeni :) )
süti beállítások módosítása