Smoking Anniversary: A kék lagúna / The Blue Lagoon (1980)
2015. szeptember 05. írta: FilmBaráth

Smoking Anniversary: A kék lagúna / The Blue Lagoon (1980)

a_kek_laguna.jpgHányszor álmodozunk arról, hogy egy lakatlan szigetre költözünk életünk párjával, és elfelejtjük a világ zaját, ugye? Arra viszont nem szoktunk gondolni, hogy a romantika ködén túl egy ilyen helyzetben mennyire erősen szembesülünk saját magunkkal és a kedvessel, és lehet, hogy ez a kép nem lesz olyan festői, mint álmainkban. Nem, ilyen mélységekig nem jut el ez a bájos film, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy egy borús napon egy kis fényt csempésszen az életünkbe. Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt ez az idén 35 éves alkotás, ezért félve néztem újra, és bár már egyáltalán nem  varázsolt el annyira, mint egykoron, még mindig bele tudtam feledkezni a két ártatlan ifjú lélek felnőtté válásának történetébe, amely egy romantikus mázba csomagolt kőkemény párkapcsolati dráma is lehetne, ha komolyan venné magát a film. De szerencsére nem teszi, így felhőtlenül lehet szórakozni ezen a szépen fényképezett, de egy kissé üres alkotáson.

Tűz üt ki azon a hajón, ahol két gyermek, Richard és Emmeline utazik. Egy nem túl bizalomgerjesztő tengeri medvével, Paddy-vel (Leo McKern) kerülnek egy csónakba, és úgy alakul, hogy mindhárman egy lakatlan szigeten kötnek ki. Berendezkednek, azonban Paddy hamarosan elhalálozik, így a két kisgyerek magára marad. Az évek telnek, felnőnek, felfedezik önmagukat és a egymást, gyerekük is születik, azonban az idill nem tarthat örökké..

Hatalmas botrányt okozott anno a film, hiszen a női főszereplő, Brooke Shields erősen kiskorú volt még a forgatás idején, és ehhez képest igen sok merész jelenetben volt látható, nem egyszer anyaszült meztelenül. Aztán a siker mindent felülírt, ugyanis a nézőknek nagyon bejött ez a kedves kis film, amely nem kívánta megváltani a világot, mindössze egy romantikus szösszenetet vetettek filmvászonra az alkotók, amelynek köszönhetően mindenki újra átélhette az első szerelem csodáját, illetve a férfi-nő kapcsolat mindennapi buktatóit. Nem kicsit volt hatásvadász az alkotás, de stílusosan volt az, úgyhogy egy időre el is hittük, hogy ez a történet akár meg is történhetett, és teljes szívünkből drukkoltunk a kedves párnak (akik pontosan olyanok voltak, mint mi a tinédzseréveinkben) és andalodtunk el a romantikus jeleneteken.

A maga idejében nagyon merésznek számított a film (pl. a menstruációt nem nagyon szokták megjeleníteni egy történetben, még ha csak jelzésértékűen is),ma már csak jót mosolygunk az egykoron botrányosnak minősülő képsorokon. Felnőtt szemmel nézve már feltűnik, hogy a látvány hangyányit fontosabb, mint a jól felépített történet, a karakterek sem túlságosan kidolgozottak, nem egészen világos, mi volt a szándékuk az alkotóknak a filmmel, amelynek eseményei így össze-vissza kanyarognak, az egységes rendező elv nem mindig érhető tetten bennük. A befejezés talán lehetett volna kevésbé szirupos, de egyszer fel kell nőni, és szembe kell nézni a valósággal, nem élhetünk örökké a saját kis világunkban, legyen az bármilyen szép. Mégsem fest paradicsomi képet a szigetről a film, hiszen hiába a gyönyörű környezet, a két fiatalnak meg kell tanulnia együtt élni, amely egyáltalán nem könnyű dolog, megvívják  a maguk harcait, amíg sikerül egy családot alkotniuk.

kek_laguna.jpgA kék lagúna nem több egy szépen fényképezett romantikus, vadregényes kalandfilmnél, mégis megtalálta az utat a nézők szívéhez. Nem bugyuta, inkább bájosan egyszerű, a giccs határán mozog, de mégsem lehet nem szeretni. A két fiatal távol a civilizált világtól felfedezi a legfontosabbat, az egymás iránti érzéseit, megható az ártatlanságuk, ennek az alkotásnak talán az az egyetlen titka, hogy őszintén irigyeljük a két főszereplő idilli életét. Főleg azért érdekes, hogy a letisztultságával tud hatni a film, mert a rendező előtte a Pomádét adta nekünk, ami műfaját és látványvilágát tekintve teljesen más, abban azonban ugyanaz, hogy egy szép szerelmet mesél el, amelyet mernek megélni a főszereplők. Mindkettőről szép emlékeket őrzünk, holott tudjuk, hogy maga a film nem renget meg eget-földet.

A főszereplők karrierjének hatalmas lökést adott a film, de egyikük sem tudott az A-lista közelében maradni. Brooke Shields elsősorban a magánéletével került fel a lapok címoldalára, majd a tévében vert gyökeret, Christopher Atkins figyelemreméltó tehetséggel tette tönkre ígéretesen induló pályáját a filmiparban, Richard maradt élete szerepe. Leo McKern megbízhatóan hozta a kötelezőt.

Nem meglepő módon az operatőrt Oscar-díjra jelölték, Christopher Atkins-t pedig Golden Globe-ra, vagyis a szakma is elismerte a filmet, nemcsak a közönség. Randal Kleiser nem éppen örökbecsű alkotást tett le az asztalra, a főszereplők sem a színészi tehetségükkel, hanem a szépségükkel és a fiatalságukkal hódítottak, mégis felejthetetlen ez a film, egyszer mindenképpen ajánlott a megtekintése (lehetőleg szinkronnal, Kováts Adél és Rékasi Károly szenzációsan jó benne!).

7/10

A kék lagúna teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr717761008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2019.12.20. 17:07:55

Ez a film sztem is teljesen rendben van. Életszerű alakítások, életszerű reakciók - apropó, életszerű reakciók: az nekem külön érdekes volt (de ez is érzéseim tök reális), ahogyan reagáltak olyan dolgokra amiket ha a civilizációban maradnak akkor már rég megtanították volna nekik. Így viszont érthető (tehát nem meglepő, bár kicsit mulatságos), hogy pl. nem tud arról a lány hogy menstruál, ill. hogy egyáltalán mi az, mi történik. De maga a szex is, nyilván rájönnek egy nagyon kellemes dolog és szabadidős tevékenység, de szavuk nincs rá, hiszen amikor még 5 évesek voltak akkor még senki se mondta el nekik hogy ezt szexnek hívják.

Ésígytovább, ésígytovább. Nekem abszolút érdekes volt látni hogy két fiatal hogyan jön rá magától az élet dolgaira.

Az egyedüli dolog amit nem nagyon tudtam hova tenni, mert eléggé kilógott a filmből, az az a jelenet amikor Emmeline körül a víz, a hullámok teljesen kékre változnak, sőt ahogy úszik aztán maga is teljesen bekékül. Szép volt a jelenet, nem arról van szó, de vajon itt mire gondolhatott a költő=mire akarhatott utalni a rendező, ezzel mit akarhatott üzenni?
www.youtube.com/watch?v=s2GHvCj9YcA
(Lehet csak annyit hogy lássuk hogy tényleg mennyire kék az a lagúna, és hogy így ne is akarjuk firtatni miért lett az a film címa az ami? :) Tényleg nem tudom.)

Az egyedüli komolyabb logikai baki meg sztem az benne (azon kívül persze hogy azért valójában sztem igen kicsi a valószínűsége hogy két 5 éves gyerek ott a vadonban, magára hagyatva életben tud maradni, pl. ha az a hajó amit a srác összetákolt vízre bocsájtva fél perc alatt összeroskadt, akkor annak a házikónak is amit építettek már rég össze kellett volna dőlnie a trópusi hurrikánoktól), hogy nem tudják hogy mit kell adni az újszülöttnek. Mármint hogy még az anya se. Persze én még sohasem szültem és nem is fogok férfi lévén, de az, hogy a mellével kell etetnie gyermekét annak nem ösztönösen kellene jönnie egy anyánál (tehát akkor is ha addig senki se mondta neki)? Értitek, és bocsánat hogy a lányt most egy állathoz hasonlítom, dehát az anyaállatoknak sem mondja el senki hogy mit kell tenniük kicsinyeik megszületése után, mégis tudják, ill. ösztönösen megteszik. És az ember is ösztönlény a mai napig, csak mivel mi gondolkodunk is, így az azok általi késztetéseket ha akarjuk képesek vagyunk felülírni.

Amúgy sztem nagyon megkapó volt a két gyerekszínésszel, Elva Josephsonnal és Glenn Kohannel is még az első fél óra. Én imádtam velük is a film minden percét.

És a vége sztem, SPOILER!!!!!!!!

én úgy veszem hogy nem haltak meg. Tudom hogy az öreg matróz azt mondta nekik hogy attól a bogyótól örökre elalszanak, de
1. azért nem volt ő egy botanikus, sztem csak azért mondta ezt nekik hogy biztos ami biztos, vagyis valójában sztem nem is ismerte a növényt, csakhát épp ezért gondolta inkább jobb az óvatosság.
2. a folytatás bár ugye elvileg pont onnan folytatódik ahol ez végetért, de ha jobban megnézzük Emmeline és Richard megtalálását teljesen újraforgatták, teljesen más szövegekkel, ezért én azt nem is veszem kvázi "valódi" folytatásnak, hanem inkább olyan mintha az 1. résznek lett volna egy alternatív befejezése, és mintha azt folytatták volna. Nem tudom érthető-e :) (A 2. rész mellesleg engem már amúgy sem érdekel, úgyhogy én könnyen el is tudok vonatkoztatni tőle, ill. hogy az mit akar nekem megmagyarázni.)

SPOILER VÉGE

Szóval sztem igazi klasszikus ez is. Lehet hogy nincs olyan filmtörténelmi jelentősége mint mondjuk a Schindler listájának, de attól még ez a film is asszem nekem egy örökre kedves emlék marad, egy olyan életérzés valaha készült legnagyszerűbb filmvászonra álmodása, amely után mindenki vagy legalábbis majdnem mindenki vágyakozik néhányszor az élete során.

Ja és még két megjegyzés magához a cikhez, de mindkettő term. csak magánvélemény, ahogy a cikk írójáé is:

"Nem meglepő módon az operatőrt Oscar-díjra jelölték, Christopher Atkins-t pedig Golden Globe-ra, vagyis a szakma is elismerte a filmet, nemcsak a közönség. Randal Kleiser nem éppen örökbecsű alkotást tett le az asztalra, a főszereplők sem a színészi tehetségükkel, hanem a szépségükkel és a fiatalságukkal hódítottak"

Hát őőőő izé, biztos hogy Atkins is csak a szépségével és a fiatalságával hódított még a Golden Globe-on is? Miért olyan nehéz elismerni egy ilyen filmnél hogy a főszereplők is kifejezetten jól, átérezhetően játszottak benne?

"egyszer mindenképpen ajánlott a megtekintése (lehetőleg szinkronnal, Kováts Adél és Rékasi Károly szenzációsan jó benne!)."

Vagy még inkább lehetőleg eredeti nyelven, mint mindig, minden film esetében (és miért pont ez lenne a kivétel?).
süti beállítások módosítása