J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura trilógia
2015. augusztus 13. írta: FilmBaráth

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura trilógia

a_gyuruk_ura_1.jpg 

Egy fantasy mind felett. Ez volt egykoron Jackson trilógiája, amely ifjabb éveim egyik legnagyobb filmes élménye volt. Azonnal elkezdtem anno a könyvet is természetesen, de a látványos mozi után nagyon unalmasnak találtam a történetet, így hamar abbahagytam. Csak most gondoltam úgy, hogy minden előítélettől mentesen, maximális kíváncsisággal végig tudom olvasni Tolkien gigantikus hosszúságú (3x600 oldal!) tündérmeséjét. Nem csalódtam, annak ellenére végigizgultam a történetet, hogy minden fordulatát ismertem a filmekből, annyira olvasmányos stílusban került megírásra a három könyv.

Középfölde békés élete lassan, de biztosan semmivé lesz, mert a múlt újraéledt árnya sötét leplet borít a világra. Az emberek, a tündék, és a törpök összegyűlnek Elrond úr házában, a mesés Völgyzugolyban, és eldöntik, hogy az Egy Gyűrűt meg kell semmisíteni, a Végzet Hegyén bele kell vetni abba  a tűzbe, melyből született, másként nem pusztítható el a gonosz. A Gyűrűhordozó azonban nem közülük kerül ki, hanem egy hobbit a Megyéből, Zsákos Frodó vállalja magára súlyos terhet. Heten indulnak el a hosszú és veszélyes útra, melyen halálosan veszélyes kalandok várnak rájuk...

egy_gyuru.jpg
1800 oldalon keresztül nem könnyű fenntartani az érdeklődést, pláne úgy, hogy az ember lánya fejből tudja, hogy kivel mi fog történni, ennek ellenére már az első oldalakon beszippantott a gyönyörű mese, egyhuzamban olvastam végig a három könyvet. Van némi eltérés a filmtől (de semmi lényeges), a csatajelenetek - amelyeket én személy szerint imádtam a moziban - nem annyira lettek kiemelve (a Helm szurdoki csata csak egy fejezet!), tehát nem az akciókon van a hangsúly, hanem a kalandon, és Középfölde életének bemutatásán. Az események sodrában ugyanis megismerjük a Tolkien teremtette világot, mesés tájakon járunk a szereplőkkel, nagyon különböző népeket ismerünk meg. A végső pusztulás szélén mindenkinek össze kell fognia, hogy Mordor sötét Ura ne vehesse át a hatalmat szeretett földjükön. Mint minden mesében, a jó itt is győz a rossz fölött, de addigra minden gyerek és felnőtt olvasó megtanulhatta, mit jelent a barátság, a bátorság és milyen lelki kínt jelent a lelki tusa saját magunkkal. A stílusának köszönhetően abszolút mértékben olvastatja magát a könyvfolyam, Tolkien kiválóan értett ahhoz, hogyan kell elvarázsolnia kis és nagy olvasóit. Ne felejtsük el, hogy egy nyelvészprofesszort tisztelhetünk benne, a tünde nyelv nem halandzsa, ő maga alkotta meg! Letehetetlen, kizárólag akkor álljunk neki, ha van elég időnk egymás után elolvasni a három könyvet!
Peter Jackson életének legnagyobb tragédiája az, hogy nem A hobbit-tal kezdte filmvászonra álmodni Tolkien műveit. A gyűrűk ura egy kiválóan megírt mű, tele érdekes karakterekkel és kalandokkal, kis túlzással nem volt nehéz filmtörténelmet írni belőle a nagy vászonra. Mára már annyira mindennapi csoda lett a CGI, hogy néha én magam sem hiszem már el, hogy alig néhány éve néztem tátott szájjal a moziban az addig még soha nem látott álomvilágot, amellyel a kivi Spielberg ajándékozott meg bennünket. Mégis tudott újat adni a könyv, visszavitt a gyerekkoromba, amikor még a saját fantáziám öltötte képekbe az írott sorokat, nem pedig az erre hivatott technikai szakemberek. Középföldéért ugyanúgy lehet rajongani a könyv olvasása közben, mint a moziban, érdemes elindulni a hosszú utazásra, ahová Tolkien visz bennünket, mert bár kanyargós az út, mégis felejthetetlen élményt nyújt az olvasónak.
lord_of_the_rings.jpg
 
Tolkien mesevilága azonnal magába szippantja az olvasót, egyszer az életben mindenképpen el kell olvasni, kötelező darab!
 
10/10
 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr87701942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2015.08.14. 13:42:58

Háthát. Én vagy húsz évvel előbb olvastam a könyvet (aztán még sokszor, mert jó), mint ahogy végig kellett szenvednem a filmet. Csak úgy tudtam megőrizni az ép elmémet film közben, hogy elővettem a Gyűrűkúrát, és hozzáolvastam ahhoz a brutálisan felfújt, gondosan sterilizált látványvilághoz. Szerintem.

Antilles 2015.08.14. 13:55:08

Heten? Frodo, Sam, Pippin, Trufa, Gandalf, Aragorn, Legolas, Boromir, Gimli. Ez ha jól számolom kilenc.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.14. 15:14:01

Sok minden jutna eszembe A gyűrűk uráról, csak az nem, hogy olvasmányos. Emlékszem, annak idején a völgyzugolyi tárgyalásnál majdnem otthagytam a francba, kb. 60 oldalnyi teljesen száraz pofázás, a többi is tele van borzasztó hosszú tájleírásokkal, 3-4 oldalas dalbetétekkel meg iszonyatosan hosszú mitológiával.
Persze pont emiatt is érzékletes, emiatt is tudott elvarázsolni és emiatt imádom, de egy kicsit beleborzongok az ötletbe, hogy elolvassam harmadszorra is.

Kopi3.14 2015.08.14. 16:32:42

@Antilles: De két hobbit egy ember. :P

Antilles 2015.08.14. 19:05:04

Még annyit, hogy bár tetszett a filmváltozat de voltak benn jelentős változtatások ami miatt kissé csalódott voltam. Ott van mindjárt a legelején az időprobléma. Frodo valójában kb 20 évvel Bilbó születésnapja után indul útnak amikor már 50 is elmúlt. Aztán fájó számomra Bombadil kihagyása, mert ez egy igen fontos esemény. Innen továbbhaladva kerülnek a buckamanó odujába, honnan kiszabadulva kapják meg a kardjaikat. Ezek egyikét használja majd Trufa, hogy megsebezze az Angmari Boszorkányúrt, és erre kizárólag ez a kard volt képes. Faramir karakterének teljes átalakítása, Gandalf aki leszólja Gimli javaslatát amikor Mória-i útvonalat javasolja, pedig a könyvben, ez volt az eredeti terve és Aragorn volt ez ellen. Frodó és Sam együtt megy be a Banyapók barlangjába. A holtak serege csak a hajók megszerzésében segít, az ostromnál nincs ott. Plusz a megye megtisztítása, ahol Sarumán meghal. Ezen kívül is van még jó néhány "apróbb" dolog de szerintem ezek a legfontosabbnak.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.15. 08:38:31

@danialves: de akkor te nem a gyűrűk urát olvastad, csak valaki rossz borítót rakott a könyvre, mert amit te leírtál olyan nincs a gyűrűk urában, száraz pofázás végképp nem. Ottan súlyos dráma folyik, költői nyelven megfogalmazva

porch monkey 4 life! 2015.08.15. 09:09:16

A könyv szövege rettenetesen száraz (erről nem elsősorban Tolkien tehet, hiszen nem volt képzett író), a karakterek teljesen kétdimenziósak (ebben talán jobb a film), és az egész leíró jellegű, mintha történelmi elbeszélést olvasna az ember. Nem nagyon tud mit kezdeni a szereplők érzelmeivel, így a dramaturgiai csúcspontok nem igazán átélhetőek.

Mindezek ellenére a megteremtett világ okán megkerülhetetlen klasszikus és monumentális mestermű, ott a helye az egyetemes emberi kultúra meghatározó művei között (nem beszélve a popkultúráról és egyes szubkultúrákról).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.15. 10:04:12

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Kár, h modorosblog törzskommentelő vagy, mert így halvány fogalmam nincs, hogy ezt most komolyan írtad vagy szarkazmus volt. :)

Dr_utcai_arcos 2015.08.15. 10:54:46

91-ben fogtam hozzá először, aztán évekig a kezembe se vettem, mert azt mondtam, ezt a szart nem vagyok hajlandó végigszenvedni (mint ahogy a Bibliával is ugyan azt volt a helyzet, hogy xfiayfiazfiaufiakfias és már azt se tudtad, ki kicsoda), amíg egy barátom nem szólt, hogy, ja, az elejét felesleges elolvasni, kezdd a történettel magával :). Na, onnantól már jó volt, és én sem találtam száraznak, pedig kb egyidősek lehettünk (mint te most)@danialves: .
@Antilles: az meg amit te írsz... el kell hogy olvassam...Nebasz, tényleg :O. Erre én sem emlékeztem.

mestska · http://cities.blog.hu 2015.08.16. 13:21:47

Mondjuk a film több helyen eltért a könyvtől. A film egyébként messze túl van hájpolva.

Nyílméregbéka 2015.08.18. 15:24:07

A könyv kissé Nehezen indul, de aztán mikor a hobbitok elhagyják a megyét, már letehetetlen, kb innentől vette át Gönc Árpád a fordítást, nem tudni, hogy neki köszönhető-e vagy Tolkien jött bele az írásába, de sokkal olvasmányosabb. Én tizenhét évesen olvastam először és vagy hússzor olvastam újra, egész a film megjelenéséig. Azóta nem olvastam, mert számomra a film kissé megölte a képzeletemben megalkotott középfölde világát.

@Antilles: Bombadil Toma nagyon fontos figura, de megértem Jacksont miért hagyta ki a filmből, maga Tolkien sem tudott mit kezdeni vele, mert nem igazán magyarázta meg kicsoda is ő (a legvalószínűbb teória, hogy ő a legősibb maia, sokkal öregebb mint Sauron, vagy Gandalf vagy Sarumán, hiszen a tündék Elsőnek hívták, ezért nem volt hatalma a gyűrűnek sem felette és ezért nem tudta volna a sötétség legyőzni az Öregerdőt...), mi a szerepe középföldén...
A megye megtisztítása szintén kihagyható volt, hiszen a film szemponjából meg volt a végső katarzis, legyőzték Sauront, győztek az emberek. Ezek után egy globálisan "lényegtelen" csata megtörte volna a film ritmusát.
A fehér város ostroma szerintem viszont sokkal jobb volt a könyvben, azt kár volt átírnia Jacksonnak. Azzal hogy a szellemsereggel győztek, ledegradálták a Rohírok, tündék és a Gondori emberek erőfeszítéseit, áldozatait és Aragorn jelentőségét a csata megnyeresében.

Antilles 2015.08.18. 16:21:39

@Nyílméregbéka: A megyéért vivott csata valóban jelentéktelen, ha Középfölde történelmét nézzük, de érzelmileg annál jelentősebb hatása van, mert ez mutatja meg, hogy a háború mindenhova elér, és még a megye sincs biztonságban. Persze ehhez hozzájárult Sarumán bosszuszomja is. De fontos volt, az a hobbiok életében, hogy miután rész vettek Középfölde megmentésében, immár egyedül segítség nélkül kellet megvívni azt csatát ami számukra legalább olyan ha nem fontosabb volt.

Nyílméregbéka 2015.08.18. 22:28:09

@Antilles: Igen, a történet szempontjából fontos részlet a Megye megtisztitása, és a könyvben ez jól meg is lett írva, de a film lendületét vagy dramaturgiáját megtörte volna szerintem.
A film legnagyobb "bűne" amit már számtalanszor leírtam a casting, és azon belül Eliah Wood mint Frodo. Ezt sose tudom megbocsátani Jacksonnak. Mint ahogy írtad is, Frodo a történetben egy joviális, köpcös középkorú hobbit, és nem egy bociszemű kölyök.

thrstjjtrt 2015.08.31. 15:32:18

@Nyílméregbéka:

"A film legnagyobb "bűne" amit már számtalanszor leírtam a casting, és azon belül Eliah Wood mint Frodo. Ezt sose tudom megbocsátani Jacksonnak. Mint ahogy írtad is, Frodo a történetben egy joviális, köpcös középkorú hobbit, és nem egy bociszemű kölyök."

Eleinte ez engem is nagyon zavart, de sajnos ezt be kell tudni a korral járó ideáloknak, szépség-kultusznak.
13 évesen olvastam a könyveket, valahogy engem egyből beszippantott, ez segített túlélni egy nyári tábort is. :)
A filmben a vége nagyon zavart, és gyakran igen giccsesnek találtam, anno volt több művészeti albumom is Tolkien világáról, azokban valahogy puritánabban ábrázoltak jelenteket, mégis megmaradt a monumentalitás és a látvány.
süti beállítások módosítása