Smoking Retro Action Fever: Véres játék / Bloodsport (1988); A replikáns / Replicant (2001)
2015. augusztus 07. írta: FilmBaráth

Smoking Retro Action Fever: Véres játék / Bloodsport (1988); A replikáns / Replicant (2001)

Mindenki, aki a '80-as - '90-es években élte a gyermekkorát, biztos megfertőződött annak a kornak az akciómániájával, és ha mostanra már nem is, akkor mindenki tagadhatatlanul Schwarzenegger, Stallone esetleg Van Damme bőrébe képzelte magát, így voltunk mi képzeletben kemény zsaruk, terminátorok, kick-box harcosok vagy akár hódítók. Attól függetlenül, hogy ezek a filmek már messze járnak és jórészt rosszul öregedtek, itt a Smoking Barrelsen leporoltuk a régi vhs kazettáinkat, betoltuk őket a lejátszóba és sorra nézzük a régi akciólegendák filmjeit. Természetesen ezek azok a kritikák, ahol objektivitást legalább annyira indokolatlan keresni, mint elfogulatlan osztályozásokat, azonban hiba lenne haragudni ezekre az alkotásokra. A rovat a következőképpen "működik": vagy a '80-as - 90'-es évek akciósztárjaival foglalkozunk, vagy egy, a korszakra jellemző zsáner műveit elevenítjük fel.

Az első hónap főszereplője Jean-Claude Van Damme lesz, azaz az ő 8 filmjével (2 film / cikk) találkozhattok a hét pénteki napján.

Véres játék (1988)

veres_jatek.jpgNőiesen bevallom, a full contact-ról csak annyit tudok, hogy az isteni Jean-Claude királyul tolta a Kumitén a Véres játékban, legalábbis az emlékeimben (ebből gondolom nyilvánvaló, hogy az amúgy széleskörű érdeklődési körömbe a harcművészet nem igazán tartozik bele). A nyolcvanas évek végén ezzel a filmmel rúgta és spárgázta bele magát az (akció)filmtörténelembe Van Damme, aki nagy személyes kedvencem volt tiniéveimben, dacára annak, hogy zéró színészi képességei voltak, és a filmjei nagy része is a feledhető kategóriába tartozik. Ezzel együtt nem véletlenül vált egy korszak ikonjává a belga izompacsirta, nem csak karizma (meg hasizma, meg ilyesmik..) volt, hanem karizmája is, szerette a kamera, és nagyon látványosan tudott akciózni. 

"Oké, usások!" és néhány kilassított akciójelenet. Szégyenszemre csak ennyire emlékeztem abból a filmből, amit egykoron rongyosra néztem, természetesen akkor még VHS-en. Nem kis aggodalommal vágtam bele az újrázásba, és sajnos nagyon sokszor fogtam a buksimat, hogy miért voltam oda érte anno. Mert ez egy tőrőlmetszett B-film, kiváló zenével, amelyben igazából semmi különös nincs, arról szól, hogy jól kigyúrt pasik jól péppé verik egymást egy harcos bulin, amelyet amúgy Kumité-nek hívnak. A film Frank Dux igaz történetén alapul, aki első amerikaiként lett veretlen bajnoka a sportágnak. Harcművészeti szempontból nem tudom megítélni, hogy mennyire voltak méltóak az alkotók a kiváló sportemberhez, JCVD viszont hitelesen hozta a karaktert (a tőle szokásos rémes túljátszással, ami senkit sem érdekel addig, amíg ilyen elképesztő mozdulatokkal örvendeztet meg bennünket). A forgatókönyvet nem vitték túlzásba, a 80-as évek kliséi halmozódtak fel benne, tökéletesen kiszámítható szöveggel és fordulatokkal, mégsem unjuk halálra magunkat rajta. Nem tudja végig fenntartani az érdeklődést a film (amikor nincs verekedés, tényleg nagyon zavaróan üres a történet), de amint elkezdődik a harc, mindez nem számít, mert a közelik és a kilassított jelenet, és kiváló zene olyan hangulatot áraszt, amelyet egyszerűen nem lehet nem szeretni. 

veres_jatek2.jpgMégis kénytelen vagyok azt mondani, hogy gyermekkorunk kedvence fölött eljárt az idő, már nem olyan ütős, mint régen, az akciójelenetek még mindig nagyon látványosak, de az alkotás egésze sajnos egy kicsit megkopott. Van Damme hozza a kötelezőt, Bolo Yeung kellően zordonan néz, és rezegteti a nem megvetendő mellizmait, ez azonban már csak egy nosztalgikus estére elég, már nem vág földhöz az alkotás. Forest Whitaker is mellékszerepelt a filmben (egy nevetséges sokkolóval), Donald Gibb (aki pont úgy néz ki, mint egy Jackson ugyebár) szállította a humort, Leah Ayers a szépséget. Szinkronnal ajánlott a megtekintés, már csak azért is, mert úgyis így rögzültek a mondatok egykoron. Aki esetleg még nem látta volna ezt a filmet, egyszer mindenképpen nézze meg, a többiek pedig már úgyis kívülről tudják. Összességében egy hangulatos B-film, amelyben akad néhány felejthetetlen jelenet, de a saját érdekünkben inkább hagyjuk a polcon egykori kedvencünk VHS-kiadását, mert az emlékeinkben sokkal jobb ez az alkotás, mint a valóságban. /FilmBarath/

6/10

A Véres játék teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.


A replikáns (2001)

repli.pngA replikáns több szempontból is érdekes alkotás, egyrészt, mert bár papíron 2001-es, ha ez nem lenne ennyire biztos, lazán a '80-as évek akciókánaánjának közepére pozícionálnám. Másrészt, a filmben Van Damme két szerepben tűnik fel (ez ugye a Dupla Dinamit miatt annyira nem egyedi), de az egyik szereplő egy kegyetlen sorozatgyilkos. Őszintén szólva, ennél kevesebb vicces dolgot tudnék elképzelni, pláne ha őszintén és elfogulatlanul nézzük JCVD. színészi képességét.

A film ettől függetlenül teljesen jó, az akciók szépen muzsikálnak, noha kevesebb ökölharc alakul ki, mint azt a korábbi Van Damme-filmekből megszokhattuk. Ennek ellenére A replikáns egy teljesen megfelelő akciófilm, pörgős jeleneteinek, a szokottnál picit egyedibb sztorijának (mármint a Van Damme-éra filmjeit figyelembe véve), és a néha igencsak véres képsorainak köszönhetően. Viszont őszintén szólva nehéz elvonatkoztatni attól, hogy azt a bizonyos kegyetlen gyilkost a jó öreg Jean-Claude játsza, pláne ha ránézünk a fizimiskájára.

Aki azonban egy könnyed szórakozásra vágyik, az nagyot hibázik A replikánssal: Ringo Lam szokásához híven elvből elhessegeti a történet komolytalan töltetét, ebből adódóan a sztori sok helyen csalódást okoz azoknak, akik felhőtlen élményre vágynak, pláne, ennek ellenére az akció- és Van Damme-mániásoknak kötelező az alkotás, viszont meghatározó mondanivalót vagy valóban maradandó képsorokat ne ettől a "műtől" várjatok. /FroG/

A replikáns teljes adatlapja a  Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr397587330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2015.08.07. 09:22:30

Annyi kérdőjel és felkiáltójel nincs a gépemen, amit ide el tudnék használni. Ezt ugye most valami paródiának írtad? "Mert ez egy tőrőlmetszett B-film, kiváló zenével, amelyben igazából semmi különös nincs, arról szól, hogy jól kigyúrt pasik jól péppé verik egymást egy harcos bulin, amelyet amúgy Kumité-nek hívnak." Egyike volt azoknak a filmeknek amik a borzalmasan túljátszott kínai stílusú filmek után olyan durva fordulatot hozott a küzdőfilmek világába, aminek még mindig élvezzük a hatását. "Nem tudja végig fenntartani az érdeklődést a film (amikor nincs verekedés, tényleg nagyon zavaróan üres a történet)," Vajon mire gondolhattál? Esetleg a Hong Kong fölött spárgázó JCvD-ra? A buszos utazásra? A rendőrös poénokra? Ebben a filmben szinte egy perc üresjárat sincs. (Igen, eléggé elfogult vagyok, 89 óta kb 100x láttam, ha kell, leírom a scriptet fejből ;) ). "Harcművészeti szempontból nem tudom megítélni, hogy mennyire voltak méltóak az alkotók a kiváló sportemberhez, ". Csak annyira, hogy Frank Dux volt a harcművészeti tanácsadó -persze, valószínűleg nem volt olyan a 360 fokos tobi ushiro mawashi geri-je,- így elég hihető lehet. Igen, sokkolóval, nem is értem, a hong-kong-i zsaruk miért nem adtak kölcsön egy két harmincsnyolcast ;).

PandArte 2015.08.07. 21:34:43

Jaj, jaj!
A véres sport/véres játék filmtörténeti darab. Előttem szólóval egyetértek mindenben. És tetézném, hogy akkor még nem volt MMA, azóta lett. A Brazil jujitsu éppen csak elindult világot hódítani. Ez a film pedig - egy szakértőnek - arról is szól, hogy mi van akkor, ha különböző stílusok összecsapnak. Akkor még hatalmas kérdés volt, hogy melyik a legjobb harcművészeti stílus, mi van ha különböző stílusok összecsapnak? A kumite ahol az a szabály, hogy nincs szabály zsánere, ezen a filmen alapul. Aranyos vagy ezzel a kritikával, de tényleg ne törd magad legközelebb.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.07. 21:44:39

@PandArte: ha egy szakértő egy film scriptjéből veszi le, hogy egy-egy stílus mire jut egymással, annak hozzáértése azért megkérdőjelezhető

Globetrotter2014 2015.08.07. 22:13:05

A posztoló inkább menjen gasztrobloggernek ott legalább olyan dolgokról írhat amit kevesen próbáltak ki.

De ez a poszt így több mint röhejes.

Pár éve vettem meg DVD-n, és a film ugyanolyan ütős mint 20 éve.

Sőt, megkockáztatom, hogy azóta sem láttam ennyire jó filmet. A faék egyszerűségű de koherens történet, a zseniális zene (máig hátborzongató a Kumite elődönőt bemutató klip), és főleg: végre nem viccbe hajló ökörségek (pl Amerikai Ninja, Mortal Kombat) vagy túlanimált kínai pojácák a főszerepben (lásd sok Hong Kongi "karatefilm" bár a főhős macáját becsempésző üzletember vagy a "turistavezető" ebből is ízelítőt ad ebből a túljátszott ázsiai szinészetből, a főszereplők nem próbálnak "színészkedni", és jól is teszik).

Furcsa de kevés élvezhető közdősportra összpontosító film van-

Ami viszont érdekes: a régi időkben egy vágott RTL-esváltozat terjedt el (ha szerencsénk volt az idióta alámondás nélkül), a DVD-n van magyar szinkron, és hát Van Damme angolja eredetiben nem akkora élvezet... De talán az eredeti nyelv az egyetlen hátránya a filmnek.

Dekatlon 2015.08.07. 22:31:29

Ez egy filmtörténeti mérföldkő. Akkor is, ha mai szemmel néha látszanak a damilok. Nem nagyon tudnék mondani ilyen, sok stílus összecsap filmet korábbról... későbbről annál inkább.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.07. 22:44:12

Van Damme egyik legjobb filmjére 6/10... :D Ez önmagában még nem jelentene semmit, de előttem már leírták, hogy mi a lényeg. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.08. 07:07:12

@pingwin: Egy igazi szakértő számára igenis nagyon sok dolog kiderül a filmekből. Különben honnan tudnánk meg pl. azt, hogy Batman vagy Superman győzne, ha összecsapnak? :P Tudod hány vitát fog ez végre lezárni? ;)
Remélem, Snyder filmjéről is majd valaki olyan fog írni ezen a szar blogon, aki ért a szuperhősökhöz...

Rövid G. atya 2015.08.08. 07:39:00

Hát igen. Aki felnőttkorában (?) is imádja a verekedést, az erőszakot, az biztosan imádja ma is.
Gyerekként nekem is tetszett, bár én "Véres játékok" címmel emlékszem rá. De kinőve a kamasz évekből már sem őt, sem Chuck Norrist nem tudtam igazán értékelni, ma meg egyenesen kiütést (nem K.O., hanem csalán! :D) kapok tőlük, valahányszor meglátom egy-egy filmjüket.

S. M. 2015.08.08. 10:05:53

"A film Frank Dux igaz történetén alapul"

vs.

"The accuracy of many of Dux's personal claims have been disputed, including his martial arts background, fighting in the "Kumite", and prior military service. According to the Los Angeles Times, the organization that allegedly staged the Kumite had the same address as Dux's house, and the trophy he claims to have won was bought by him at a local trophy store."

WP

2015.08.08. 10:14:09

Bazi jó film, a kritikaszerű valami szerintem is félrecsúszott, nem kell parázni attól, hogy kijelentsük, ez a film a műfajában az elitben van, és egyébként is egy ütős darab. Mellesleg általános iskolás korunkban rengeteget veszekedtem a haverommal, aki az életére esküdözve állította, hogy ennek a filmnek a címe az, hogy Véres por, márpedig azért, mert verekednek, vérzenek, és a vér lehull a poros földre:)))

midnight coder 2015.08.08. 10:55:48

A véres játékban pont annyi a mondanivaló, mint amennyinek szabadna lennie egy filmben. Semmi nem annyira undorító, mint amikor egy film másról sem szól, csak hogy letolja az író vagy a rendező - általában ostoba liberósbolsi vagy sötétzöld ideológiáját a nézők torkán.

Rövid G. atya 2015.08.08. 11:24:19

@midnight coder: mennyivel szebb lenne, ha "niggereket" irtanának, mi? De undorodom a "nemnáci", szaros pofájú fajtádtól!

Dr_utcai_arcos 2015.08.08. 11:39:25

@Rövid G. atya: Neked ebből ez jött le?? Nem jósolok neked itt hosszú időt...(ó, elnézést, most látom, hogy troll account).

Rövid G. atya 2015.08.08. 13:06:12

@Dr_utcai_arcos: mi miből? Hogy ismerem a kis libsiző trollhaverod előéletét?

Marty Mcfly 2015.08.08. 17:39:23

a posztolónak semmi köze a filmhez (Véres Játékok).
Kvára nem vt B film a magakorában, Van Damme pedig semmivel Sem vt már akkor rosszabb színész, mint akciósztár társai...
pont Te próbálod objektivitással lehúzni a filmet és vmi másféle mércével hasonlítgatni. Maradj a müvészfilmeknél, az biztosan kevésbé objektív fikázásra késztet!

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.03.16. 01:12:25

Kb. 25 éve ez volt A harcművészfilm. A nindzsa tanítómesterrel, a még szabad Hong Konggal és a legyőzhetetlen Chong Livel, aki alaposan ráijeszt a főhősre, főleg mivel a barátját majdnem agyonveri. A világ minden tájáról odagyűlő különböző stílusú harcművészekkel és Van Damme zseniális mozdulataival, na meg Frank Deux koreográfiájával a legjobb bunyós film lett, melyet azóta sem múltak felül. És még a csaj is jól nézett ki. :D
süti beállítások módosítása