Papírvárosok / Paper Towns (2015)
2015. augusztus 02. írta: !Márk!

Papírvárosok / Paper Towns (2015)

papertowns_1.jpgYoung adult filmekből és képregény-adaptációkból manapság Dunát lehetne rekeszteni. Nemrégiben a Csillagainkban a hiba hozott óriási sikert az előbbi zsáner berkein belül, így adta magát a tény, hogy a regény szerzőjének, John Green-nek a Papírvárosok című irományát is a mozivászonra álmodják. A végeredményt meglehetősen felemásnak érzem, mert alapból szórakoztató volt Jake Schreier mozija, de hemzseg a hibáktól.

Quentin (Nat Wolff) gyerekkora óta bele van zúgva a szomszéd lányba (Cara Delevingne). A felhőtlen gyerekkort gyakorlatilag összenőve töltötték, a pubertáskor beköszöntével azonban fokozatosan kezdtek eltávolodni egymástól. A lány, nevezetesen Margo egy éjszaka belerángatja a fiút egy balhésnak, de közben mókásnak ígérkező kalandba. A közös este után a lány világgá megy, Quentin-nek néhány rejtvényt maga mögött hagyva. A fiú feltett szándékának érzi, hogy nekivágjon a barátaival karöltve egy hosszú túrának, hogy felkutassa a szerelmét.

paer_towns_2.jpgHa lenne olyan év végi toplista, ami a legtolakodóbb filmeket vonultatja fel, akkor az aktuális alanyom az elitmezőnyben végezne. A Papírvárosok nem elégszik meg azzal, hogy szórakoztató, kellemes élményt nyújtson. Ez a film fel akarja veled mosni a padlót, meg akarja váltani a világot, új embert szeretne belőled faragni, változtatni kíván az életeden. A készítők egy rakás hatásvadász elemet bevetnek a siker érdekében úgy, mint hangosan felcsendülő akusztikus gitárdallamokat, nagytotálokat az országútról, az össznépi, baráti felnevetéseket, és a lehető legnagyobb túlzásba vitt Oravecz Nóra-Paulo Coelho idézetgyűjtemény felmondását. Tagadhatatlan, hogy a Papírvárosoknak vannak egészen kiváló, megkapó momentumai, a probléma azzal van, hogy minden ilyen klassz jelenetre jut legalább kettő, az imént említett összetevők közül.

papper-varros.jpgA színészi játékokat sem éreztem mindenkinél túl acélosnak. A két fontosabb lány karaktert megformáló Cara Delevingne és Halston Sage nagyon ügyes munkát végeznek. A főszereplőt alakító Nat Wolff munkája kimerül annyiban, hogy a távolba meredve forgatja a szemét és tejbetök módjára vigyorog. A film poéngyárosnak szánt mellékszereplőjét én sokkal inkább erőltetettnek és ripacskodónak éreztem, mintsem lehengerlőnek. A tipikus, kangörcsös, de valójában sunyi karakterrel még nem is lenne baj, de máris ront az élményen, ha Austin Abrams flegma alakítását idézem vissza a lelki szemeim előtt. Ami viszont nagyon dicséretes a Papírvárosokban, az a témaválasztás. Eleinte egy borzasztóan elcsépelt szerelmi történetnek tűnik a film, de fokozatosan átcsap az egész egy felnövéstörténetbe, némi road movie elemmel fűszerezve. Ráadásul ez a fajta váltás a film szerves részét is képezi: a főszereplő Quentin a mozinézővel együtt elkezd egy idő után azon filózni, hogy mégis mi a fontosabb? Az, akihez utazik, vagy azok, akikkel utazik?

Külön említést érdemel a történetnek egy olyan árnyalata, amivel alapból kevés film foglalkozik, és még kevesebb kamaszoknak szóló alkotás. Néha az ember hajlamos arra, hogy többet képzeljen egy bizonyos illetőről, mint amilyen ő valójában. Képesek vagyunk egy magunk előtt idealizált képpel traktálni a tudatunkat arról, hogy a hozzánk közel álló személy bizony nagyon különleges. Ezzel remekül játszik a Papírvárosok, éppen ezért nem is baj, hogy tulajdonképpen Margo karakteréről semmit sem tudunk meg. A megvilágosodás pillanata természetesen a főhősünk esetében is elérkezik, elvégre örökké nem lehet ragaszkodni egy gyermeki ideológiához. Viszont ez jár némi kiszámíthatósággal és sablonossággal a film, de legalább bizonyos esetekben nyit afelé, hogy életszagú dolgokat tárjon elénk, és a kamaszkornak olyan szegmenseit mutassa meg, amivel a legtöbben már találkozhattunk.

Biztos vagyok benne, hogy Jake Schreier filmjének meglesz a maga közönsége, elvégre tesz azért, hogy a néző rossz ízlését kiszolgálja. Noha tartogat tényleg felemelő képsorokat, óva intenék mindenkit, mert hiába a libabőrös pillanatok, ha beárnyékolja őket az a fajta borzalmas közhelypuffogtatás, amit a Papírvárosok felmutat.

7/10

A Papírvárosok teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr147672602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.08.03. 22:01:47

A könyv vajon jobb? És megjelent/megjelenik magyarul?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.04. 01:34:31

Hatalmas csalódás, és pont azért, amit írsz, mert ez egy nagyon jó film lett volna, ha nem ilyen mesterkélt. Minden jelenetén látszik az erőlködés, hogy írjunk valami nagyon menő (de közben legkevésbé sem életszagú) dolgot, és ez ha nem is teljesen, de pont erre a 7/10-es szintre nyírja ki.
süti beállítások módosítása