Comic strip - Képtelen képregény / Chasing Amy (1997)
2015. július 19. írta: danialves

Comic strip - Képtelen képregény / Chasing Amy (1997)

chasingamy.jpg"A cipész maradjon a kaptafánál" - tartja a közmondás, és filmek terén sokszor mi is gondolkodás nélkül rábólintunk erre, amikor egy alkotó kilép a komfortzónájából, akkor pedig főleg, ha ezzel még meg is bukik. Kevin Smith azonban nem egy ijedős típus, és a kortárs filmesek közül műfajilag az egyik legváltozatosabb pályafutást tudhatja maga mögött (noha rajongói szemében valószínűleg csak a View Askewniverse darabjai igazán kiemelkedők ebből az életműből). Két nagyon is hasonló tőről fakadó vígjáték után az első lépés Smith számára ezen az úton a Chasing Amy volt, amelyet bár ugyanabban az univerzumban helyezett el, a taplókomédiát egy intelligens romantikus drámára cserélte benne. Méghozzá tette ezt meglehetősen jó érzékkel, de annak a felismerésnek a hiányában, hogy az ő jellegzetességei nem feltétlenül illenek ehhez a műfajhoz.

Holden McNeil (Ben Affleck) egy menő képregényíró, aki társával és legjobb haverjával (Jason Lee) együtt az egyik legnépszerűbb kortárs alkotást jegyzi. Az egyik találkozón akad össze kolléganőjével, Alyssa Jones-szal (Joey Lauren Adams), akivel az első pillanattól kezdve remekül kijönnek, Holden pedig egyre inkább belehabarodik. Csak hogy mint hamar kiderül, van egy apró bökkenő: Alyssa leszbikus. Az érzéseinek főhősünk viszont már nem tud parancsolni, és barátja rosszallása ellenére is mindent megtesz azért, hogy összejöhessen szíve választottjával.

chasing.jpgKevin Smith első két filmje után megdöbbentő, mennyire érett alkotással kerültem ezúttal szembe, amelyben nem a Jay és Néma Bob szintjén mozgó poénok kerültek a középpontba (arról nem is beszélve, hogy rövid cameojukban a páros a rendező által alakított tagja hangsúlyosabb), hanem a nyilvánvaló vígjáték-elemek ellenére is egy komoly és őszinte párkapcsolati drámáról van szó. A film eleinte a szexuális beállítottsággal és nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák feszegetésének indul, és bár ilyen téren is remekel (amit jól jelez, hogy még 18 év távlatából is bőven van aktualitása), azonban idővel egy nagyon személyes, ugyanakkor mégis általános érvényű történet nő ki belőle, amelyet Smith szokásos szókimondó stílusa határozottan emberközelivé tesz. Ez persze azt is jelenti egyben, hogy ha nem is a tőle megszokott mértékben, de ugyanazok a figurák, ugyanaz az atmoszféra legalább a háttérben jelen vannak, és ha csak egy-két poén kedvéért is, de (elsősorban Bankyn keresztül) időről időre előlépnek, hogy oldják a hangulatot.

A rendező jellegzetességei azonban inkább ezeknek az ötletszerű pillanatoknak állnak jól, mint egy határozott elképzelésekkel rendelkező romantikus drámának: míg a kissé improvizatív jellegű komédiái számára nem volt probléma, ha szereplői többnyire értelmetlen, hosszas fecsegéssel töltötték meg a jeleneteket, az ugyanilyen jellegű dialógusok itt már egyenesen túlbeszéltnek tűnnek. És sajnos csak elvétve elég szellemesek ahhoz, hogy a 7-8 perces maratoni jelenetek alatt lekössenek, és ne váljanak egy ponton elkerülhetetlenül fárasztóvá. Smith gyakorlatilag a szövegre bízna mindent, miközben vizuálisan csupa ismétlődő sablonmegoldással vezényli le ezeket a párbeszédeket, amit helyenként a színészek kimódolt reakciói és az ezen kozmetikázni már nem képes vágás még külön ki is hangsúlyoz.

Akár egy mestermű is lehetett volna a Chasing Amy, de idegölően túl van írva és bő lére van eresztve ahhoz, hogy mondanivalóját frappánsan és szórakoztatóan tudja közvetíteni. Kétségkívül egy értékes film, ugyanakkor csak nagyon ritkán kellemes - avagy ironikus módon éppen az ellenkezője annak, amit a direktor például a két Shop-stoppal létrehozott.

7/10

A Comic strip - Képtelen képregény teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr857638538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.19. 15:12:13

A jay és néma bob végén az egyik csaj ki is mondja, hogy ez nem lett (volna) jó film. Szóval smith is érezhette, hogy nem lett az igazi.
De affleck jó benne. Pont az ilyen szerepei miatt nem értem, szeretem mikor tehetségtelennek állítják be őt.

Antilles 2015.07.19. 17:47:57

Sose értettem azokat akik megnéznek egy Kevin Smith filmet és aztán panaszkodnak, hogy sok benne a dialógus. Pont ez a legjobb a munkáiban, hogy elég két karakter akik csak ülnek, vagy állnak egymás mellett és dumálnak párkapcsolatról, képregényekről. Star Wars-ról, vagy bármi egyébről. Ezek alkotják minden Kevin Smith film gerincét.

Dr_utcai_arcos 2015.07.19. 18:16:48

Jó ez. Még ennyi idő után is. A csaj meg, leszbi vagy sem (tudom, csak film ;) ) forró. Viszont nem hiszem, hogy szeretném majd jövőre viszontlátni a folytatásban :/. Maradjon meg inkább 25-nek.

Antilles 2015.07.19. 19:13:28

@Dr_utcai_arcos: Az a Mallrats magyar címmel Shop Show című film volt. Joey Lauren Adams abban egy másik karaktert alakított. Egyébként visszajön a második részre ahogy mindenki más is aki játszott az első részben. Ha jól tudom már csak Ben Affleck szerepe a kérdéses. Kevin legutóbb azt mondta először megvárja míg minden összeáll, és csak akkor keresi meg, hogy Ő is visszatérjen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.19. 22:15:53

@Antilles: Mindannyian tudjuk, hogy mik alkotják pl. egy Michael Bay vagy egy Uwe Boll-film gerincét is, de azt hiszem, ez nem kizáró ok azzal kapcsolatban, hogy bármelyiket is szarnak tartsuk, vagy esetleg nem a műfajhoz illőnek...
Mindenesetre ha nem érted, hogy miért nem passzol pl. egy romantikus drámához az, ami egy vígjátékban működik, akkor én ebben nem sokat tudok segíteni. :)

Antilles 2015.07.20. 14:03:43

@danialves: Szerintem egy dialógus legyen bármíly hosszú, ha jól van megírva akkor műfaj független. Kevin Smih-ről pedig sok mindent el lehet mondani (nem az a kimondott vizuális rendező, rendszerint csak leállítja a kamerát és felveszi a jelenetet), de azt nem, hogy nem tud jó párbeszédeket írni. Véleményem szerint egy 5-10 perces ilyen jelenet megírásához több tehetség kell, mint hogy besétáljak a CGI részlegre és azt mondjam, tegyetek be ide még két felrobbanó épületet. Én bármelyik Kevin Smith filmet szívesen nézem újra akár többször is pont a hosszú dialógusok miatt és soha nem éreztem, hogy ez a történet rovására ment volna. Nem tudom mi a szakmailag megadott mérték ami a dialóg/történetvezetés arányt illeti az egyes műfajoknál, de nem is érdekel ameddig szórakoztat, vagy elgondolkodtat az adott film. Kevin Smith egyébként maga mondta egyszer az egyik Q&A-én, hogy Ő tulajdonképpen nem is filmeket készít, hanem egyfajta vizuális blogokat. Egyszerüen kitárja a szívét és kiteszi az asztalra, hogy nézzétek most éppen ez foglalkoztat. Nos én szívesen nézem továbbra is ezeket a képes blogokat, a kritikusok véleményétől függetlenül.
Drop The Mic.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.20. 14:28:42

@Antilles: Én nagyon nehezen bírom, amikor tulajdonképpen egy filmben mindenki szájából a rendező beszél (ezért is is fárasztott iszonyatosan pl. az Annie Hall is), de itt alapvetően nem ez zavart, hanem hogy a jelenetek funkciójukhoz képest voltak bő lére eresztve. Itt van pl. az, amikor Alyssáról kiderül, hogy leszbikus, és Bankyvel a szexuális sérüléseiket ecsetelik egymásnak: annyi az egész lényege, hogy Holden csalódását kihangsúlyozza, de ehhez bőven elég lett volna feleannyi sztorit is elmesélniük, mert a jelenet felétől úgyis Ben Affleck reakcióját vártam már csak.
Egy Shop-stopnál nyilván nincs több cél, mint hogy megnevettessen, éppen ezért tökmindegy, hogy mennyire ír sok szöveget ehhez, de egy határozottabb koncepcióba szerintem nem fér bele, hogy lépten-nyomon csapongó sztorizgatásban törnek ki a szereplők. És itt nem arról van szó, hogy ne lennének jó szövegek, csak egyszerűen nem illenek oda és túl vannak beszélve ahhoz képest, amit a film mondani akar rajtuk keresztül.

Antilles 2015.07.20. 14:52:59

@danialves: Nem emlékszem, hogy az Annie Hall-ban minden szereplő a rendezőt tolmácsolta volna a főhősön kívül. Egyedül Ő volt a klasszikus neurotikus zárkozott figura, szerelmi csalódással, aki időnkét megtörte a 4. falat és kiszólt a nézőknek. De ez egy parttalan vita, melyben egyikünk sem tudja meggyőzni a másikat (nem is ez a célom). Itt két eltérő látásmód ütközik. Én a magam részéről nem vagyok profi kritikus, nem tanultam filmművészetet, csak nézem Őket. A filmeket nem osztályozom, vagy pontozom, mert én még egyet sem csináltam, hogy ítélkezzem mások munkája fölött. De olvasok kritikákat, egy filmről akár többet is, mert érdekel az egyes emberek véleménye. Időnként megnézem az IMBD-t és a Rotten Tomatoes-t is de ez soha nem befolyásol. Ez a továbbiakban is így marad, mint ahogy továbbra is ellátogatok erre az oldalra is, hogy megnézzem, mit gondolnak a legújabb filmekről. Folytathatnák hát a kommentelést ide-oda de végül csak önnmagunkat ismételnénk, aminek semmi értelme nem lenne. Kösz a viszzajelzéseket és sok sikert a továbbiakhoz! :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.20. 15:08:00

@Antilles: Nem szó szerint kell venni a kiszólásokat, egyszerűen arról van szó, hogy pl. a rendezőnek van pár frappáns(nak képzelt) gondolata, és az egész filmjét úgy alakítja, hogy ezek elhangozhassanak, tökmindegy, hogy kinek a szájából. (Egyébként az Annie Hallban leginkább tényleg a sajátjából.)

Amúgy meg ha meggyőzés lenne a célom, egy kommentet sem írtam volna, mert nagyjából ennyiszer láttam, hogy bárhol bárkinek sikerül is. Úgyhogy felesleges erről értekezni, én kíváncsi voltam arra, amit te gondolsz, cserébe meg kifejtettem azt, amit én, ismételni meg utálom magam, úgyhogy ez a veszély nem fenyeget. :)

Kopi3.14 2015.07.28. 12:40:29

@Antilles: Kevin Smith legjobb párbeszédjeleneteinek kötelező szereplője kell legyen Néma Bob.
süti beállítások módosítása