Sorozat: Hulk és a Z.Ú.Z.D.A. ügynökei / Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. - 1. évad
2015. június 20. írta: Werewolfrulez

Sorozat: Hulk és a Z.Ú.Z.D.A. ügynökei / Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. - 1. évad

hulk_and_the_agents_of_smash.jpgMire vár egy megfáradt - és nem kicsit frusztrált - hivatalnok, mikor este hazatér a munkából?

Hát zúzásra!

És ha annyira leszedált, hogy a normális akciófilmeknek már a felvezető tíz percén elalszik?

Akkor jönnek a Z. Ú. Z. D. A. ügynökei.

A Marvel képregények izomagyú zöldsége, Hulk ezúttal egy kis csapattal kiegészülve tért vissza a nézőkhöz - mármint a rajzfilmsorozatok nézőihez. Hogy milyen csapattal? Nem, dehogy a Bosszúállókkal! Hulk új csapata ezúttal a homogenitás elve mentén felépülve négy másik gamma-sugárzással fertőzött, szintén nem az eszéről híres szuperlényből tevődik össze. She-Hulk (öreg motorosoknak: Amazon), Red Hulk, Skaar, A-Bomb és persze a zöld behemót feladata természetesen a műfajban megszokott: változatos főgonoszoktól (Vezér, Galactus, Doctor Doom, Sauron, stb.) kell megmenteniük a világot. Ami a képletet bonyolítja, az az, hogy A-Bomb néhány intelligens repülő kamera segítségével dokumentumfilmet forgat a mindennapjaikról, alapvetően abból a célból, hogy az emberiség ne a szörnyet, hanem a hőst lássa meg Hulkban.

A Disney új animációs sorozata az, aminek a fenti szinopszisból és a mellékelt képekből tűnik: a gyerekeknek és gyermeklelkű (vagy nagyon fáradt) felnőtteknek szóló agypihentető szórakozás, a habkönnyű fajtából. Hulk és barátai idétlenkednek egy kicsit, aztán zúznak egy nagyot, a jó természetesen mindig győz, és persze a közhelyes tanulságok sem maradhatnak el.

Ami ezt az alapvetően primitív sorozatot eladja, az a külcsín, a tempó és a karakterek szentháromsága. Látvány szempontjából az első évad igen szépen muzsikál, a képregénypaneleket és az animékat egyaránt megidéző megoldások kifejezetten tetszetősek - persze nem egy Attack on Titan szint, de azért pofás. A zenei aláfestést hagyjuk, sablonos, funkcionális zörgedelem, semmi több.

A tempó a "csapjunk bele minél előbb a lecsóba" jegyében jórészt már a főcím előtt is zúzással indul, aztán némi hányaveti expozíció után rendre zúzással is folytatódik. A fanservice nagyüzemben dübörög, a Hulk-hősfigura rajongói minden epizódban megkapják azt a bunyót, amit várnak... és ez így is van jól.Az akciók a képregény-bizniszben megszokott módon faltól-falig zajlanak, nincs új a nap alatt - mondjuk meg is lepődnék, ha egy Hulk-jobbostól valaki nem repülne métereket.

A három pozitívum közül a végére hagytam a legjobbat, jelesül a karaktereket és a köztük lévő dinamikát. Ha azt mondom, hogy a "Gamma-család" kissé diszfunkcionális, akkor még igencsak eufémisztikus voltam. Ezek az alakok, amellett, hogy szuperhősök, leginkább egy csapatnyi akaratos óvódásra emlékeztetnek. Már az a tény is vicces, hogy ezúttal Hulk még a legkevésbé idegbeteg a bandából. Ő itt némileg érettebb arcát mutatja, az eltelt évek alatt láthatóan megtanulta valamelyest irányítani a dühét. Félreértés ne essék, Bruce Bannerről szó sincs, akit látunk, az csak Hulk - viszont egy amolyan "túl a csúcson" jellegű idősödő verzió a karakterből.  A zöld behemót tehát sokat látott, bölcs (!?) vezetőként próbálja egyben tartani a csapatot, miközben fegyverbuzi Red Hulk folyamatosan arra törekszik, hogy átvegye a főnöki szerepet, és megmutassa, hogy ő ért legjobban a világ megmentéséhez... és a dolgok szétzúzásához (most hagyjuk, hogy a képregényes kánon szerint kb. ősellenség a két figura). She-Hulk a nő a csapatban, ő az, aki némi ösztrogént csempész a tesztonterontól terhes levegőbe. Persze a gyámoltalan nő imázsát némileg rontja, hogy nem egyszer nagyobb taslikat oszt, mint a többiek, ráadásul pilótának sem utolsó. Skaar kis túlzással a banda "kutyája", értelmi szintje ugyanis egy gyengébb képességű vizsláéval vetekszik, ami persze bivaly erejével és a szúró-vágó-dobó eszközök iránti vonzalmával életveszélyes elegyet alkot. A végére hagytam A-Bombot, aki a legfiatalabb a bandában, plusz még a szuperhősök világa is új neki, ennek megfelelően kb. egy beszívott Pókember szintjén veszi komolyan a bunyókat és úgy általában mindent.

hulk_and_the_agents_of_smash2.jpgApropó Pókember! A folyton marakodó Hulk-csapat tagjainak nem pusztán azzal kell megküzdeniük, hogy egymás idegeire mennek; életüket még egy zsáknyi vendégszereplő szuperhős is megnehezíti (Vasember, Rozsomák, Thor, Pókember, stb.). Kb. a fél Marvel-univerzum beköszön a sorozatban, ami persze szintén a fanservice része, mindenesetre érdekes interakciókat eredményez az amúgy is szórakoztatóan otromba karakterek között. Skaar és Thor összebarátkozása pl. kifejezetten megmosolyogtató jelenség.

Történetileg a sorozat egyébként nem nagy szám, természetesen a képregények egyes elemeit dolgozza fel nagy-nagy szabadsággal, gyermeteg humorral, jókora logikátlanságokkal, és néhány olyan elemmel, ami azért kicsit kilóg az összképből, bár nem feltétlenül sül el rosszul. Ez utóbbiak körében gondolok pl. a csapat háziállatára, ami egy kutyaként viselkedő T-Rex (mérsékelten vicces ötlet), a Hulk kezére csatolható gamma ágyúra (totál felesleges), valamint a banda HAL 9000-módjára öntudatra ébredő űrhajójára (melynek a fő motivációja azért elég poén).

A sorozat végig tartja az első néhány rész összességében nem túl magasra belőtt színvonalát, ami alól csak a legutolsó epizód a kivétel: a legjobb Hulk-képregényt (Planet Hulk) idéző záró epizód kifejezetten kínosan sül el, ugyanis súlytalanul, szinte random vesz át elemeket a rajzolt alapból, erőszakoltan ráhúzva az eredetileg nagyívű, epikus történet elemeit a sorozatban kialakuló végkifejletre. Illúzióromboló lezárása ez egy egyébként - a maga gyermekded módján - bájos sorozatnak.

Ha megvan még a lelked mélyén lakozó gyermek, és szereted a Hulk-karaktert, tégy egy próbát ezzel a sorozattal. Ki fogja kapcsolni az agyad: csak ennyit tud, de azt jól csinálja.

6/10

Ui.: Ha magyarul nézed, azért érdemes figyelni kicsit a szuperhősök elnevezéseire. Pl. She-Hulkot néha Amazonnak hívják, Red Hulkot meg néha Vörös Hulknak, szóval egyszer-egyszer bizonytalankodtak a fordítók is...

Az animációs sorozat teljes adatlapja megtalálható a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr27532720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.21. 14:10:24

Egy két részt elkaptam már hajnalban a tvben, de nem győzött meg, hogy az egész évadot ledaráljam.
A kamerás, valoságsos ötlet meg kifejezetten idegesített, zavart végig.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.22. 18:52:32

@doggfather: a kamerás dolgot nem véletlenül nem hangsúlyoztam túlzottan a kritikában, nem sokat adott hozzá az élményhez.

Nekem tetszett, a maga helyén kezelve persze.
süti beállítások módosítása