A lovakat lelövik, ugye? / They Shoot Horses, Don't They? (1969)
2015. június 06. írta: !Márk!

A lovakat lelövik, ugye? / They Shoot Horses, Don't They? (1969)

they-shoot-horses.jpgFilmek terén a legritkább esetben kötök kompromisszumokat. Nem szokott érdekelni, hogy egy adott művet ki dirigált, milyen színészek játszanak benne, vagy úgy általában milyen nyomott hagyott a nézők emlékezetében. Az égvilágon nem jelent számomra semmit a film megítélése szempontjából, hogy kik vettek részt az elkészítésében, és ilyen hozzáállással bizony Sydney Pollack kultfilmjéért sem tudtam igazán lelkesedni.

A történet a nagy amerikai világválság után játszódik. Sok a munkanélküli, a megélhetési kérdés vált az egyik legfőbb szociális problémává. Azonban meghirdetésre kerül egy maratoni táncverseny, ahol a győztes pár markát tetemes pénzösszeg üti. Hamar kiderül azonban, hogy a verseny gyakorlatilag vérre megy, és a megmérettetés egyes szakaszai addig tartanak, amíg valaki össze nem esik a fáradtságtól vagy rosszabb esetben meg nem hal.

they-shoot-horses-dont-they.jpgNagy dolognak tartom, hogy Sydney Pollack elképzelései még ennyi év távlatából is átjöttek. Sőt, aktuálisabb talán már nem is lehetne a téma. Érdekes alapötlet az átlagemberek és prolik heroikus mindennapi küzdelmeit egy táncversenyként szimbolizálni. A jelentkezők rivalizálása minden további nélkül megfeleltethető az amerikai álom örökös hajkurászásának. Ez így elsőre nem is hangzik rosszul, de a legnagyobb probléma a filmmel az, hogy ezek mind csak háttértartalomként funkcionálnak. Egyre idegesebbé és unottabbá váltam a játékidő előrehaladtával, ugyanis egyfelől bosszantott az érdekfeszítő alapelgondolás színfalak mögé szorítása, másfelől pedig idegen emberek végtelennek tűnő szenvedését nézni két órán keresztül nem a legizgalmasabb szórakozás.

A felszínen a táncon kívül alig véltem felfedezni valamit. De még ezzel sem lenne gond, mert más hozzáállással egy hihetetlenül feszült, pörgős és izgalmas viadalt lehetett volna kikerekíteni, de a film tempója túlságosan lassú ehhez. A karaktereket alig ismerjük meg, nincs olyan, akiért izgulni vagy szorítani lehetne, ráadásul olyan semmitmondó dialógusok hangzanak el, hogy annál még a kisnyugdíjasok kupaktanácsa is izgalmasabb a piaci tömeg forgatagában. Dinamikusabb vágással, lebilincselőbb filmzenével, kitörőbb színészi játékokkal, és árnyaltabb karakterekkel igazi mestermű is lehetne Pollack filmje.

Helyenként kifejezetten ügyes és elgondolkodtató pillanatok sorát tudja A lovakat lelövik, ugye? felvonultatni, de a körítés annyira száraz, hogy nagyon nehezen tudtam a látottakat megemészteni. Rosszul öregedő darab, sajnos.

5/10

A lovakat lelövik ugye? teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr167521474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.06.06. 17:35:23

ha nem jött át, nem kötött le, akkor azt hiszem, a hiba nem a filmben van.
én először még moziban láttam, mint új filmet -ebből sejtheted, hogy nem vagyok mai csirke :)- de már akkor, szemtelenül fiatalon is lenyűgözött, a székhez szegezett a film kisugárzása. és az eltelt évtizedekben ez az érzés semmit sem változott.
nem véletlenül lett kultfilm.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.06.06. 22:04:11

@nandras01: ha mozi nem is volt, de a többivel egyetértek

conchita 2015.06.07. 06:57:54

Én könyvben olvastam, napokig depis voltam utána. A film a nyomába sem ér.

porch monkey 4 life! 2015.06.07. 10:51:19

Közhely, de a mondanivaló ma is ugyanolyan aktuális, Csak a fejlett világban a cél általában és szerencsére - nem a puszta életben maradás, hanem egy új Ájfón.

devadel 2015.06.07. 11:34:05

hát tudod, ez nem akciófilm. nem jön swarci, ne is várd...
:-(

"egy hihetetlenül feszült, pörgős és izgalmas viadalt lehetett volna kikerekíteni" pffff, hogy te mennyire nem érted....

Tudományos Iibsizmus 2015.06.07. 18:57:37

"A felszínen a táncon kívül alig véltem felfedezni valamit. De még ezzel sem lenne gond, mert más hozzáállással egy hihetetlenül feszült, pörgős és izgalmas viadalt lehetett volna kikerekíteni, de a film tempója túlságosan lassú ehhez. "
- Semmit nem értettél meg a filmből.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.07. 21:48:03

"Filmek terén"
Ebből is látszik, hogy nem értetted meg...

devadel 2015.06.09. 11:14:01

@Powerful900: azt jól teszed, annak meg fogod érteni a művészi kifejező eszközeit és a mondanivalóját egyaránt :-)

kék madár 2015.06.09. 21:19:29

akkor itt hagynam abba a smokingbarrels idonkenti olvasasat, nekem ez kb olyan volt mintha valaki Kafkara azt mondta volna, hogy tehetsegtelen

Nati Walter 2015.06.09. 21:26:11

"ha nem jött át, nem kötött le, akkor azt hiszem, a hiba nem a filmben van."

Hinni bármiben lehet...... :-D
süti beállítások módosítása