Villámkritikák - Csajkor (2014); Red Army (2014)
2015. június 03. írta: danialves

Villámkritikák - Csajkor (2014); Red Army (2014)

csajkor.jpgCsajkor / Bande des filles

Coming-of-age történeteket már sokan, sokféleképpen elmeséltek, Céline Sciamma filmje azonban már címével is rávilágít, hogy ezek között bántóan kevés női nézőpontút találhatunk. A Csajkor azonban ezen kívül vajmi keveset tud nyújtani, a francia gettó mikrokozmosza a kiszámítható kilátástalanságot nyújtja, főszereplőnknek pedig ezen felül pontosan ugyanazokkal tinédzser problémákkal kell megküzdenie, mint bármely más hasonló alkotás hőseinek: az önállóvá válással és az identitás keresésével. A produkció ugyan tiszteletre méltó alapossággal, hangulatos atmoszférával dolgozza fel ezt, de az idő előrehaladtával egyre fájdalmasabb, hogy alig mond valamit, és azzal sem újat, a bő lére engedett életképek pedig előbb-utóbb dögunalmassá és semmitmondóvá válnak. Pedig ott volt a lehetőség, hogy ezen az alkotáson keresztül egy olyan perspektívát lássunk, amilyet még eddig nem, de ilyen szempontból a Csajkor szöges ellentéte Richard Linklater alkotásának, amellyel (Franciaországon kívül) mindenhol igyekeztek párhuzamot húzni a forgalmazók.

A Csajkor teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

red_army.jpgRed Army

Nem könnyű felvenni a szovjet hokiválogatott ról szóló Red Army fonalát, egy összecsapott felvezetés után ugyanis gyakorlatilag beleugrunk a történetbe, és egy kis időnek el kell telnie, mire rájön az ember, hogy ez a film nem en bloc a szovjet hokiról, hanem a 80-as évek világverő válogatottjáról fog szólni. Sőt, igazából róluk sem igazán, mert gyakorlatilag csak egy-két prominens tagot sikerült mikrofonvégre kapni, így például középtájon a mű egyre inkább egy Fetiszov életrajzi darabbá válik. Ha ehhez még hozzáveszem azt, hogy néha nem igazán sikerült bizonyos információkat kihúzni az interjúalanyokból (és ezeket a hézagokat Gabe Polsky más forrásból sem igyekezetett feltölteni), úgy tűnhet, a Red Army egy meglehetősen kusza és félkész dokumentumfilm, amelyet igazán csak azok fognak élvezni, akik már jártasak a hokitörténelemben. Azonban végül magam is nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy a rendező milyen ügyesen találta meg mondanivalójának fonalát, és varázsolt egy kerek alkotást művéből, amelyben a szereplők hallgatásainak és kitérő válaszainak is megvan a maguk funkciója. Ugyanis nagyon jól érzett rá, hogy a Red Army nem egy hokicsapat vagy a szovjet rendszer története, hanem annál sokkal mélyebb és elemibb dolgoké. Ez pedig az eleinte nehézkesen magára találó filmet végül ha nem is tökéletes, de teljes élménnyé tudja tenni.

A Red Army teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr857486370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása